Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 10:50 2 793 44

Началникът на отбраната: Армията ни е в застой

  • емил ефтимов-
  • армия-
  • въоръжаване

Процесът на превъоръжаване на армията е бавен, отбеляза Ефтимов, като допълни, че се използват колективните механизми на НАТО

Началникът на отбраната: Армията ни е в застой - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В ход са проектите за модернизация на армията, усети се тласъкът, но все още сме в застой. С отделни проекти няма да се осигури ефектът, който се търси. За това призна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред БНТ.

Процесът на превъоръжаване на армията е бавен, отбеляза Ефтимов, като допълни, че се използват колективните механизми на НАТО.

Адмирал Ефтимов добави, че може да се охранява въздушното ни пространство, но с определени затруднения. Летателните часове са ниски заради малкото самолети и ограничителния ресурс. За това помощта от съюзниците е много важна, подчерта началникът на отбраната и добави, че малкият нальот дава отражение върху цялата система за командване и управление.

Нови военноморски кораби се очаква да имаме през 2025 г., проектът е в ход, увери адмирал Емил Ефтимов. В проекта за сухопътните войски последното редовно правителство оставило анализ и офертите, които получихме били с 30% повече от бюджетния лимит. Следващото служебно правителство направило анализ за възможните опции за продължаване на проекта с нова оферта в рамките на ресурса, да се промени техническата спецификация и да се изследва опцията правителство-правителство. Това, което предлага адмирал Емил Ефтимов е да се направи ред от приоритетни проекти, да се намери политически консенсус, да се придобият конкретни параметри и тогава да се отиде в Народното събрание за средства.

Той поясни, че българската армия трябва да бъде адекватна на заплахите и на международните процеси в глобален план. Военният бюджет не трябва да клати другите системи и за това сме в НАТО – да имаме достатъчно възпиращ потенциал, акцентира адмирал Ефтимов.

По думите на адмирала армията е в състояние да изпълнява конституционните си задължения, но изпитва дефицити в модернизацията и превъоръжаването. Българската армия изостава в модернизацията и превъоръжаването за разлика от другите държави, посочи адмирал Емил Ефтимов.

За напрежението между НАТО и Русия, адмирал Емил Ефтимов се надява конфликтът да не ескалира, а да се намери правилното решение по дипломатичен път. НАТО е длъжен да планира варианти за отговор съобразно всяко развитие на обстановката, допълни началникът на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 д-р Дулитъл

    35 1 Отговор
    Не в застой ,бе пич (армията) - в кома е.

    Коментиран от #4, #7, #12

  • 2 Тулупа е най добре

    15 7 Отговор
    При него е пълно с парички от джобовете на гражданите.
  • 3 По скоро е

    19 5 Отговор
    Армия от толупи.
  • 4 продължаващ промяната /към по лошо/

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "д-р Дулитъл":

    Нормално - както всичко друго в обрулената ни държавица.
  • 5 ТаУмВзе

    18 1 Отговор
    Армията ни е по майчинство, бременна е с 4 хамерикански бази. Без пари!
  • 6 Ха-ха

    14 1 Отговор
    Усетили тласък.... терпи, красавице моя.
  • 7 СНИМКА

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "д-р Дулитъл":

    НАТОВСКИ ТЕРОРИСТ БЛГАРОМРАЗЕЦ БЪЛГАРОФОБ И ДЪРЖАВЕН ИЗМЕНИК ВОЕНЕН СЪД ДИСЦИП И РАЗЖАЛВАНЕ ДО РЕДНИК!
  • 8 Прост О'Киро

    10 4 Отговор
    ми то има ли поне един шапкар с акъл в държавата, че да не е в застой? включая и теб
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    вече няма БНА КАЗАРМА
  • 10 Наркос

    11 0 Отговор
    Абе Ефтимов те оня ден официално се заплашваха с ядрени бомби , не се надявай , а действай ! Войска няма да имаш, но поне започвай реставрацията и разширяването на бомбоубежища преди да стане късно!
  • 11 БОРУНА ЛОМ

    11 1 Отговор
    А ЗАЩО БОЕГОТОВА ТЕХНИКА СЕ ПОДАРИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ?

    Коментиран от #28

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Doko

    15 1 Отговор
    Въпрос: Защо армията ни от 80 000 души беше обявена за ненужна ??? Ненужна за кого ??? Защо всичките ни съседи имат армии и въоръжение а ние не??? Имаме генерали,адмирали и пр. а войници ???
  • 14 Армия ли

    17 1 Отговор
    Които са били войници вече са на 40+ да не кажа и 50+. Сега са заплатополучатели.
  • 15 Таковата

    15 3 Отговор
    Я си карайте Зиловете и Уазките, нали сте банкоматчици защо ви е нова техника. То и с нова техника пак нищо нама да правите. А забравих , трябва да купувате боклука на Нато.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 TROY

    15 1 Отговор
    За тебе няма да се бия шапкар такъв. Дал съм клетва само пред Българското знаме. Ти не си от нашите.
  • 18 slawkow

    18 1 Отговор
    Ние нямаме армия от 1990 година .
  • 19 наперен козир

    8 0 Отговор
    ссмо.другото е ветър и магла.и тия са участвали,поне с удобна за тях пасивност в разграждането на БНА,от която имаха респект всички съседи.сега безстрашни батальони ще формират по атлантически образец.блазе ни!
  • 20 Баце ЕООД

    4 3 Отговор
    Самолети ли чакаш?

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гай Турий

    9 0 Отговор
    След като БА и ВМФ нямат боеспособни кораби, при общия дефицит на средства, защо се хвърлят в едни големи разходи за морски единици втора ръка, които няма да доведат до повишаване на бойни способности. Заради тоя адмирал ли?! В Оперативната обстановка в Черно море е безмислено да се залага на корита, за което нямаме никакви сили и България не е е голяма морска държава. Военните конфликти ще се решават със самолети и ракети. По-добре е да се залага на развитие на ВВС (изтребители, хеликоптери) и брегова ракетна отбрана, радари, с каквито сили за броени минути може да се ликвидират от дистанция по-големи заплахи от морето. ВВС оперират и по въздуха и по суша и вода. По-евтино, по-резултатно. Флот имат агресорите, а ние няма да нападаме никого.
  • 23 Doko

    6 2 Отговор

    До коментар #20 от "Баце ЕООД":

    Да, ония 8 бройки дето ги платихме в кеш.Вие казахте ,че ще ги доставяте на 3 пъти ,ама не казахте кога. Да поръчаме още 8 при същите условия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ганьо

    11 0 Отговор
    Няма да имаме модерна армия защото нашия военно-промишлен комплекс е на колене. Демократите разграбиха много от заводите ни които произвеждаха бронирана техника завода в Червен бряг, българските корабостроителници, ВМЗ Сопот, Терем летец Арсенал ЕАД едва кретат защото не могат за продават свободно трябва да се продава само американско оръжие. Вместо да създадем работни места да възобновим работата на заводите ние ще даваме луди пара за техника втора употреба и за ремонта и на чужди държави. Ето това е път наникъде.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 На хранилка

    7 0 Отговор
    Този стреснат човечец с влажен овчи поглед,говорещ и мислещ забавено - шеф на отбраната!?!Няма такава държава!А пък армия - съвсем!
  • 28 Кратуна Банкя

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "БОРУНА ЛОМ":

    За пари!
  • 29 Румен Радев

    1 2 Отговор
    Армията се крепи на мойте рамене

    Коментиран от #31

  • 30 ВОЕНЕН

    4 0 Отговор
    КАКЪВ ЗА$ТОЙ другарю нато адмирал, "армийката" $€ ТОПИ И ЗАГИВА?!?!?!?
    ИМА ПР€КАЛ€НО МНОГО ж€нички(около 20%) и ву€нни п€н$ион€ри(около 15%) -ЗА БРОЙКА!

    ДО КОГА въ€ннит€ -п€н$ион€ри (nato-КОМУНИ$ТИ) Щ€ ПОДЯЖДАТ И ЗАДРЪ$ТВАТ $И$Т€МАТъ!?!??!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 31 Бойко Борисов

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Румен Радев":

    А ти се крепиш на моя .........
  • 32 гост

    4 2 Отговор
    Ма тя е в застой след 44-та.
  • 33 Само питам

    2 7 Отговор
    Как няма да бъде в да стоя като управляват руски марионитки като Радев и Янев, които за 9 месеца не си мръднаха пръста за обновяване на въоръжението. Откакто фигуранта дърпа конците на летище Граф Игнатиево не се извършват никакви дейности по обновяване на инфраструктурата.
  • 34 ген Столти

    3 1 Отговор
    Ами щом армията е в застой, тогава ти трябва да си подадеш оставката и бегом на село да копаш.
  • 35 ХАН КРУМ

    2 0 Отговор
    В сравнение с кой период по –точно? Ако е спрямо 1990 г. –в момента просто нямаме армия г–н адмирал? Какво точно командвате вие? една усилена дивизия от онова време?смешни и жалки сме!
  • 36 Пенциа

    1 0 Отговор
    О тавариш адмирал Отдавна трябваше да си в резерва. Заради теб промениха закона за годините за възраст. И се научи да отдаваш чест, не като каручар и да говориш на Български, не да мекаш
  • 37 пустол войвода

    2 0 Отговор
    А- леле мале , тоя адмирал не може дакозирува та армия ще ръководи !!! Ако го качат на некоя гемия ще я оповръща , цялата !!! Абе аланкоолу ние армия НЯНАМЕ , а вие ще я превъоръжавате . ЗАЩО ! И по вода и по небе около нас са все НАТО !!!??? Значи пак са се събрали пари за крадене и ФАЩ си ги искат !!!
    Адмирале , докато кашик не поеме войската , хич не мислете , че нещо може да се промени !!! Български кашик , който като удари крак става земетресение от 2степен по Рихтер !!! Относно подводниците , ще ги купите , ама после батерии няма ли , пък и въоръжение нямали , то какво ли освен ръждясали тенекии , так СКРАП !!!
    Освен стари гумени лодки друго няма кой да ви даде !!! А , с нашата оръжейна промишленост , какво става и нея ли ще унищожим , за хатър на наглосаксите !!!??? Унищожете всичко , пък после да мислят други за армиятя , вие сте си свършили заповяданото !!! А ние , народът !!! Че кой друг ще се бие с противника ???!!! Вие и за парад не ставате : едните ще хукат нагоре другите надолу , а по Земята - плейметки , мажоретки и ЛГБЕДЕТА !!!
  • 38 Бай Чепик

    2 0 Отговор
    Армията не е в застой, армията е умряла.
  • 39 Бай Чепик

    2 0 Отговор
    Армията не е в застой, армията е умряла. По добре да се закрие, че ме е срам.
  • 40 IYI Горд Българин IYI

    0 1 Отговор
    Армия? За българската ли става въпрос, защото такава не съществува! Мене ме е срам от нашата армия, а този висш офицер да се научи да козирува като войник, а не като говедо ...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ефтимов, повече сте Шапкари със

    1 0 Отговор
    Звезди, отколкото войници в Армията!! Много вожд, малко индианци!! И сте напълнили министерството Калинки!! Сутрин 9-10часа на прозорците на министерството от към входа на Зала Бэлгария(ул Аксаков) на всеки прозорец на първия етаж(или го водите партер) има по едно Огледало и по една("кукла, Кифла,) която се гримира по един час!! В Очакване да дойде началника!! От лични наблюдения в течение на 3 месеца!! Превоуръжилисте Армията!!
  • 43 Е, Вие какво очаквате?

    2 0 Отговор
    Е, Вие какво очаквате при основна стартова заплата от 1016лв за редник, 1134лв за младши сержант и 1453лв за лейтенант? Тая мантра с опашките пред КПП- то от желаещи за постъпване на служба от 30 години я слушам и все няма, и няма кандидати. Армията се напълни с некадърници и неграмотници, защото няма справедливо диференцирано възнаграждение, допълнителни възнаграждения за специфични условия на труд. Нито има високопланински, отдалечен район, лошо-битови, адекватни суми за носене на дежурства, нито класна специалност.
  • 44 тхйт

    1 0 Отговор
    Aми в застой ще е ... нали скачахте когато Каракачанов я модернизира? Ха сега духайте супата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове