14 Февруари, 2022 09:47 819 21

Петър Чобанов: Има опасност да задлъжнеем с Бюджет 2022

  • бюджет-
  • криза-
  • инфлация-
  • петър чобанов

Парите по плана за възстановяване ще дойдат догодина

Петър Чобанов: Има опасност да задлъжнеем с Бюджет 2022 - 1
Снимка: БГНЕС

Има опасност да задлъжнеем с Бюджет 2022. Това смята пред "Тази сутрин" по бТВ депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов.

„Тази година може да си позволим повече разходи, но когато следващите години инфлацията спадне, тези приходи ще намалеят. Разходите, когато са достигнали едно високо ниво, те не са гъвкави в посока надолу и не можем да си представим как бързо ще ги намалим и оттам нататък това означава по-големи дефицити в бъдеще и по-големи дългове“, обясни той.

Според него „има лозунги за 8 милиарда капиталови разходи, но не сме видели проектите.“

„Когато ги видим, тогава ще разберем доколко са ефективни и дали могат да постигнат този растеж. Ако не се постигне този растеж, тогава, ще последва разочарование, че правителство не постига целите си“, каза още Чобанов.

Той коментира и че парите по европейските програми тази година няма да дойдат нито по оперативните програми, нито по плана за възстановяване.

„Допълнителните средства, които бизнесът очаква, няма да дойдат и тук идват рисковете, ако не се изпълни тази прогноза за ръст. Вероятно 2023 г. очаквам да могат да започнат реално да се усвояват и да се види ефектът от тях в икономиката, а тогава и пандемия може да няма“, обясни Чобанов.

Той добави, че бюджетът не е подреден добре: „Може би добре се представя в обществото и предизвиква някакъв такъв позитивен и PR-ски ефект. Но като цяло резултатите, които очакваме, не са добри.“

Чобанов коментира и „златните паспорти“: "Ние ще продължим да настояваме да излезе точно истината наяве и да се види, че ролята на ДПС всъщност е да осветли този порочен механизъм, а не по някакъв начин да го е подкрепял през годините."

Според него трябва да се провери дали наистина има инвестиции изобщо.

„Целият държавен апарат, който е бил ангажиран в този процес, трябва да се провери. Съмненията са и у нашите партньори, че това по някакъв начин са пари, които фиктивно са се превърнали през държавни ценни книжа и банки, без да има реален икономически ефект от тях. А така се е купувало гражданство и за да се види кои са тези случаи, кой ги е правил, с чия помощ е направено това - трябва да бъдат проведени всички тези проверки", каза още Чобанов.

Той заяви, че в ДПС нямат съмнения относно Делян Пеевски и дали е замесен в схема за търговия с български документи за самоличност.

„Негово участие в схемата категорично към момента не е доказано. Тоест в този момент тази проверка ще се проведе от новата власт, тя ще каже какво вижда и как го вижда, но категорично няма участие там на господин Пеевски“, обясни Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС

    17 4 Отговор
    Министъра на ДПС ли баш тръгнал да говори лъжи? Кой го слуша тоя еничар?

    Коментиран от #6, #13

  • 2 надарена кака

    6 5 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки! Ние и без това сме си задлъжнели.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    4 10 Отговор
    Бюджетът е с посока , държавни пари - робовладелци !!! Кое му е доброто за народа !!! Ще кажеш , че тези " корифеи " от Канада , управляват Монте Карло !!!
  • 5 Немо

    8 10 Отговор
    НЕ САМО , ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ДА ЗАТЪНЕМ В ДЪЛГОВЕ ДО УШИ , АМИ Е АБСОЛЮТНО СИГУРНО , ЧЕ ТОЧНО ТАКА ЩЕ СТАНЕ. ПП и Крадльолиция ни вкарват в дългова спирала ,от която излизане - няма. (и) Внуците ни ще плащат за простотията на предците си - избрали такава тумба бездарни дилетанти за управляващи страната ни. Тежко ни .

    Коментиран от #21

  • 6 Кое

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "ДПС":

    Е лъжа - че са некадърни Кирчовцте да вземат парите от Европа втора година ли !!! Няма значение кой го казва , след като е истина !!!
  • 7 стига

    6 2 Отговор
    Намалете си депутатските заплати! Партийна субсидия 1 лв! Намалете министерските заплати. Бонусите за държавните чиновници и публичния сектор ги раздавате с лека ръка- милиарди.
  • 8 Българин

    16 3 Отговор
    Рано или късно и на теб трябва да ти бъде потърсена лична отговорност за умишления фалит на КТБ.
  • 9 Ал Тъпоне

    5 1 Отговор
    Е вярно ще задлъжнеем ама ще подкрепим инфлацията , а пък тя растежа и колелото на измамата ще се завърти с нова скорост!
  • 10 бла бла

    8 4 Отговор
    Щото с на Баце милиардите които взе като заеми си бяхме много добре и не бяхме задлъжнели.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 този български предат...л

    8 3 Отговор
    Този потурн@к трябва да дава обяснение за фалита на КТБ и съответно да бъде облечен с кариран костюм.
  • 13 ВАЛУТЕН БОРД

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "ДПС":

    ИКОНОМИСТИ КАЖЕТА КАК КАНАДЕЦА И НАТОВЕЦА НАПРАВИХА ИНФЛАЦИЯ ПРИ ВАЛУТЕН БОРД???????ДРУОТО Е ЛЪЖА!
  • 14 МнениЕ

    1 1 Отговор
    Човек с такава фамилия, меко казано изглежда несериозно. Друг е въпросът коя противоконституционна партия представлява!!!
  • 15 Скакауец

    6 4 Отговор
    Е щото па при Буци ич не задлъжняхме, та сега ще задлъжнеем! За сведение на уважаемите читатели, Буци докара дълга от 8 милиарда през 2009 до почти 40 през 2021...Което хич не е задлъжняване, нали?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не разбирам, защо се

    4 2 Отговор
    Дава трибуна на крадци и предатели?
  • 18 Идея за Ново Лидерство сред БГ Турците

    0 0 Отговор
    За да спрете ДПС, трябва да регистрирате, партия която да групира емигрантите от смесените райони, които бяха изгонени буквално от престъпната шайка. ДОСТ се опитаха да направят това, но Местан се издъни...
  • 19 Тапата

    3 3 Отговор
    Кирчо и кокорчо: "Кой казва, че всички ще зсдлъжнеем? Просто едни ще задлъжнеят, а други ще спечелим!"
  • 20 едно е сигурно

    0 2 Отговор
    за бедните има само да плащат данъци и една стотинка няма за тях при капиталистически бюджет
  • 21 малка корекция

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Немо":

    скоро в бг то истински бг няма да има.само лилави
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове