14 Февруари, 2022 14:23 2 264 35

Манолова: Внесеният закон за колекторските фирми е в полза на банките и бързите кредити

  • закон-
  • колекторски фирми

Според законопроекта на Министерството на икономиката излиза, че когато един колектор събира дълг на гражданин към мобилен оператор и ВиК дружества, ще спазва правила. Ако гражданинът възрази, изпълнението ще спре

Манолова: Внесеният закон за колекторските фирми е в полза на банките и бързите кредити - 1

Внесеният Закон за колекторите е откровено лобистки в полза на банките и фирмите за бързи кредити. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се БГ!" Мая Манолова.

"Към становището внасяме и законопроекта на „Изправи се БГ!“ за защита на потребителите от колектироските фирми. Внасяли сме го три пъти, като първият път беше през 2020. Всеки, който се интересува, може да го види на страницата на НС. Тази информация е за г-жа Корнелия Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в моята чанта – очевидно е, че са намерили моя законопроект в нейната чанта. Преписали са го лошо и избирателно. Проблемът е, че вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и в полза на банките и на фирмите за бързите кредити, защото ги изключва от законовите разпоредби", заяви Манолова.

"Според законопроекта на Министерството на икономиката излиза, че когато един колектор събира дълг на гражданин към мобилен оператор и ВиК дружества, ще спазва правила. Ако гражданинът възрази, изпълнението ще спре. Но ако колектор събира дълг на банка или на бърз кредит, няма да спазва никакви правила и ще е като сега – ще го тормози вкъщи и на работа, няма да му дава информация какво точно събира, ще си начислява каквито си иска такси и вноски. Над 70% от дълговете, събирани на колекторските фирми, са именно към банки и фирми за бързи кредити", посочи тя.

Манолова даде примери как се взимат по този начин жилища, как от дълг хиляда лева накрая потребителят плаща 10 хиляди. Потърпевши разказаха и за банков произвол.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нинова-Овчаров ЕОД

    23 9 Отговор
    За Нинова това нормално.
  • 2 цербер

    1 12 Отговор
    председателката на гражданската платформа "Изправи се БГ!" Мая Манолова.

    Коментиран от #6

  • 3 Сила

    6 2 Отговор
    Петър Здравков е клепоуха подлога
  • 4 имам въпрос

    27 0 Отговор
    Защо от минимум 12 години преди избори неминуенмо се говори за промяна на ГПК (напр чл 417), както и за въвеждането на частния фалит, но винаги след избори тези неща биват заметени под килима?
    През 2021-а година дори видяхме нещо като пародия - цели 3 пъти темата бешпе вадена с цел привличане на гласоподаватели и после замитана под килима.
    Толкова ли е трудно бързо да въведем регламентите, които функционират в нашите евроепйски партньори? Вземате законодателството на Франция, Белгия, Германия и преписвате.
    И като казвам "бързо" имам предвид да ви отнеме по-малко от чтвърт век, То десетилетие и половина вече беше прахосано, колко му е да се поразмотаете още 50-100 години, прилагайки същите табияти?

    Коментиран от #17

  • 5 Българка

    24 9 Отговор
    Подкрепям становището на Мая Манолова. Определено се чувства отсъствието на пъстрата, решителна и експертна група на ИБГНИ в това НС. Ако те бяха там, най-малко до сега щеше да е закрито бухалковото извънредно правосъдие и да има внесене правосъдни реформи

    Коментиран от #7, #18, #35

  • 6 хубаво

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Само че когато са в НС не ги виждаме да натискат и да поставят условия. Само когато са извън борда се сещат какво ги е вакарало в парламента.
  • 7 не точно

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Чувства се присъствието на една група, която си спазва предизборните обещания и се бори за реализиране на програмата си - да. Но такава група ли бяха ИБГНИ? Апропо, група в НС ИБГНИ маи никога не е имало. Имаше ИМВ!
  • 8 Да кажа

    26 8 Отговор
    Манолова,РАЗПЪВАЙ ПАЛАТКИТЕ И ВИКАЙ ТРИМАТА ГЛУПАЦИ! ВСЕ ПАК ВИЕ ПОМОГНАХТЕ НА БЪЛГАРИТЕ "ДА ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ????
  • 9 Българка

    13 4 Отговор
    В това НС явно липсват добри юристи с гръбнак. Най-малко НС можеше да птстрани Цацаров от КПКОНПИ за несправяне с работа, отнет достъп до класифицирана информация с причини за това. Така депутатите нямаше да му услужат, гласувайки желанията му, да се върне на старото си работно място в касационна прокуратура, а щехая да го уволнят. И за това не трябва конституционно мнозинство, а експертност и решителност
  • 10 Факт

    17 3 Отговор
    Импексова е на хранилка!
  • 11 МАЯ ТАКА ГИ УДАРИ , ЧЕ КОЛЕКТОРИТЕ СИ

    28 1 Отговор
    ОБЪРНАХА И ДРУГАТА СТРАНА И ЕТО ЧЕ И ДЪРЖАВАТА ГИ УДАРИ ЗА ДА ГРАБЯТ СЪВСЕМ ЗАКОННО И ДЕМОКРАТИЧНО !

    Коментиран от #13

  • 12 Володката

    22 4 Отговор
    Нинова и защита на гражданите? НИКОГА! При нея всичко е интереси.
  • 13 удари ги маяма

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "МАЯ ТАКА ГИ УДАРИ , ЧЕ КОЛЕКТОРИТЕ СИ":

    Така ги удря вече 10 години, че те си го местят ли местят..... то направо секс
  • 14 ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ МНОГО СЕ ЗАДЪРЖАХТЕ В

    9 5 Отговор
    ПАРЛАМЕНТА , ПАРАЗИТИ !
  • 15 как бе

    25 1 Отговор
    Нали ги разсипахте събирачи и чси-та - като , например, ги накарахйте да посещават жертвите си само в работно време :)))
    Така ги разсипахте, че те произведоха 2 пъти повече нови бездомници.
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    това Е самата истина
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "имам въпрос":

    защото няма ПРАВОСЪДИЕ а корупсия
    в БЪЛГАРИЯ мафията СИ ИМА ДЪРЖАВА
  • 18 Сиганин

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Вярваш ли си ,че Мая ти мисли доброто
  • 19 chi

    2 6 Отговор
    Няма страшно, Порчо и Кокорчо ще ни оправят...
  • 20 Системата ни уби

    5 3 Отговор
    Майо ,що тъй помня ,че ти имаше пръс в тез закони за ЧСИ тата
  • 21 ДС-каса

    2 0 Отговор
    Няма повече, какво да добавя..
  • 22 Госあ

    4 4 Отговор
    Разбира се. Нали е правен от ККК - крушовската, кирчо кокорчо
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ЧСИ и Колектор ските фирми са новата

    12 0 Отговор
    Мафия, работят с Писалките не с Бухалките, по опасни са от Мутрите през 90год!!Тези сегашните са пазени от Лобиски закони, вършеят, като Башибозук из Държавата и Политици и Прокоратура се правят, че нищо не знаят, не са Чули нито видяли!! Съсипаха живота на стотици хиляди, хора, семейства, бизнеси!! Държавата и Прокоратурата са Съучастници в тези престъпления!! Всички ЧСИ са Милионери от Заграбени имоти, продавани от тях за жълти стотинки, после преподавани по няколко пъти!! Къдее бившия шев на ЧСИ с 15 мил Евра в ! овшорка?? Подаде Оставка и Изчезна!! Никой не му повдигна обвинение, нито има разследване от къде са тези15мил Евра!! Медии, Мисирки, Гешев, Мълчат, Защо ли!! Тези ЧСИ и Колектори за 100лв дълг ще ти продадат жилището, а Този бандит Шеф на ЧСИ с крадени милиони никой не го търси!! Държава на Мафията!!!!
  • 25 А ТИ КАТО ВНЕСЕ ЗАКОНА ЗА ЧСИ?

    11 3 Отговор
    И РАЗБИ ХИЛЯДИ СЪДБИ ? И УЗАКОНИХТЕ БАНДИТСКИТЕ МЕТОДИ НА ЧСИ !!!
  • 26 Ал Тъпоне

    8 0 Отговор
    Ако гражданинът възрази, колекторът ще спре да го бие ..... за кратко!
  • 27 Нинова ЧСИ и Колектори са по голями

    12 0 Отговор
    Мафиоти от Мутрите през 90години!!Не пускай Лобиски закони да минават в тяхна полза, тея изпиха кръвчицата на Народа, съдраха му по 3 кожи от гърба!! Това са олицетворение на без пределната Алчност!! Със Сигорност Спонсорират Политически партии, и то не една!!Иначе няма да има Лобиски закони, които да работят само в Полза на ЧСИ и Колектори!! "Това са новите мутри с бели якички! Осъзнай се Нинова!!
  • 28 Тити

    9 0 Отговор
    То винаги банките са имали чадър ☂️ Това ли е промяната?
  • 29 Bai...

    7 0 Отговор
    Т.н."бързи кредити" трябва да бъдат забранени със закон! Това е мафия от лихвари, рекетьори и перачи на пари !
  • 30 В "Лошата" , не "демократична" Русия

    7 1 Отговор
    Колекторите са извън Закона!!!! Омон ги тръшкат на паркинги, и с белезници на ръцете на гърба, ги товарят, като чували с картофи в Бусовете!! А ТУКА Колекторите имат представителни офиси с по 20-30човека персонал!! Онова е Русия, а ния сме държава член на ЕС!! Само сме на книга в Действителност, сме една Мутренско - Мафиотска държава!! Мафиоти те плащат на Политици, чиновници прокуратура и си пишат и гласуват закони специално за тях, съдебната система, работи за тах, защото плащат!! "Обикновения, човек го осъждат ЧСИ, и Коликторибез да знае, че някой го съди!! Всичко е оформено" през съда в полза на Мафиоти те!! В КАКЪВ ЕС живееме, 21век!!

    Коментиран от #32

  • 31 Реалист

    2 1 Отговор
    Галевица що не ходи да зарязва Косьо по Кюстендилските села, Ами се занимава с несвойствена дейност?! Много й се усладиха лобистките закони и сега газ пикае, че не ги прокарва тя!
  • 32 Кирил

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "В "Лошата" , не "демократична" Русия":

    Кво скимтиш не, тарикат?! Искаш да взимаш парии после да не ги връщаш, а?! Никъде по света не се случва това! Само тук Ганьо е тарикат, ходи вземе пари назаем, изпие ги набързо, може и за нов телефон и ли рви. А после рИве оу не ме закачайте, аз нямам пари! Скривай се, че си смешен!
  • 33 Иванчо+Марйка

    1 0 Отговор
    Мая може да е всякаква, но тук е абсолютно права.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Подкрепя Мая Манолова нали тя е човека, който прокара интереса на тези колекторските фирми, когато беше в БСП има хора,които помнят защото лично са пострадали от този закон за колекторските фирми Мая Манолова взе дебел хонорар,а сега била бореца срещу тях,но така е хората забравят много бързо миналото какво е вършила дори нищо не казва за отношенията си с Делян Пеевски и ДПС само мрънка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове