14 Февруари, 2022 22:25 7 914 65

Мика Зайкова: Нещата отиват много, много зле за бедния човек

  • мика зайкова-
  • зле-
  • бедния човек-
  • нещата

Икономистът смята, че инфлацията ще продължи да расте 

Мика Зайкова: Нещата отиват много, много зле за бедния човек - 1
Снимка: NovaNews

Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените на едро на основните храни. Идеята е хората да бъдат информирани и да няма злоупотреби. Пред таблото застана и икономистът и бивш депутат Мика Зайкова.

"Това табло засега нищо не ми говори, искам да го сравня с цените в магазина. Тези цени на едро, които са дадени на това табло, се вдигат ежедневно, особено за продуктите, които търпят преработка - сирене, кашкавал, месо", каза финансовият експерт пред екип на Bulgaria On AIR.
Записваме си цените на няколко продукта и решаваме да проверим каква е разликата между цените на едро и тези в произволно избран супермаркет. Избираме няколко продукта: сирене, кашкавал, краве масло, олио, ориз, брашно, замразено пиле, шпеков салам, кайма смес, домати и краставици.

Според таблото пред Министерството на икономиката те струват общо: 59,62 лв. В супермаркета обаче, цената е 110,81 лв. Разликата е от над 51 лева.

"Виждате, че разликата е почти двойна или 85% надценка, а това е един от евтините супермаркети. Нещата отиват много, много зле за бедния човек", посочи Мика Зайкова.
Тя подчерта, че магазините плащат промишлен ток, който е много скъп, освен това в България има 20 на сто ДДС върху храните. В 19 страни от ЕС ДДС върху храните е до 10%.

Прогнозата на Мика Зайкова е песимистична. Тя смята, че инфлацията у нас ще продължава да расте.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    84 24 Отговор
    Да благодарим на "промяната" за това.
  • 2 Сатана

    70 6 Отговор
    Абе,и богатите ще ядат дървото,ама още не го знаят

    Коментиран от #55

  • 3 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    48 56 Отговор
    Партия Възраждане е новата патерица на ГЕРБ и ДПС!
  • 4 Alo

    49 14 Отговор
    Шефът й на Мика( слави трифонов) ще оправи и цените и държавата.Той така каза .
  • 5 алиса

    73 14 Отговор
    Гледахте ли го Петков в лице в лице с Цветнака Ризова. На няколко пъти тя го направи за смях, а той такив неща говореше, че чак и сам не разбираше какво говори хахахха.Той вика трябва да анализираме, и Ризова вика значи другите работят а вие само анализирате хахахаха.

    Коментиран от #32, #57

  • 6 Съвременните войни!

    70 5 Отговор
    Легален геноцид на народа!държавата се вкарва в дългове от корумпирани политици към международни институции!правителството натиска народа с повече данъци и такси!народа няма достатъчно пари за качествена храна!храни се с химикали и хормони!прираста на населението намалява и защото битието определя съзнанието!народа изпростява с чалга и алкохол!местното производство се унищожава..така колонизаторите могат да внасят тяхната продукция пълна с отрови!на последния етап вкарват свой хора в правителството на тази държава и всичко е под контрол!но ГАНЬО това не го интересува 😇

    Коментиран от #21

  • 7 Кирил Петков

    56 6 Отговор
    Абе кво ме интересува инфлацията, нашето правителство има да плаща милиарди за ковид ваксини и тестове и ние ще напълним джобовете и беж в канада
  • 8 Оги

    9 39 Отговор
    То за бедния човек нещата винаги са било много зле, но за радост, има много малко бедни хора.
  • 9 ПП"Пипнахме парите"

    52 5 Отговор
    Вие промяна ли очаквахте?
  • 10 Кротушка

    19 26 Отговор
    Бабишкер страшен дзвер,ти си богата,не те бърка инфлацията.

    Коментиран от #62

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПАРИ ИМА НО ТЕ КУПУВАТ СКРАБ ПОДВОДНИЦИ

    44 3 Отговор
    И ТАНКОВЕ - НИКОМУ НЕНУЖНИ ! И ОЩЕ САМОЛЕТИ ИСКАТ - И ТИЯ СА БОКЛУЦИ !
  • 13 Анонимен

    52 3 Отговор
    Нали управлявате, защо нищо не правите? Констатациите може да ги направи всеки, който влиза в магазина. Вземете мерки, какво чакате?
  • 14 Да бе

    29 24 Отговор
    Тази пропусна какво става с герб търгашите. Те си карат поршетата и не им пука за бедните. Гарантирано от герб отпреди 13 години...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 лицемерие

    25 7 Отговор
    Ами той за това е бедният човек, за да му се случват гадостите, които ежедневно му сервирате на главата! Например всички НЕГОДНИЦИ в народното събрание, без Възраждане, разбира се!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Texas

    25 1 Отговор
    есето...голямата измама,а есейскиата българия стана такъв мор,такава диващина,,,сигурно и по турско не е било така зле,,понеже имам съзнателен спомен от късния соц, средата на 70 до 89 и с сигурност беше по добре.
    пример от днес само, минах по една улица,на една морска община,,всяка къща с некролог,а някой с по 3,и то млади хора,,ужас,мор,леш,сеч
  • 19 БОЙКО БЕШЕ ГОЛЯМ ,,КРАСАВЕЦ "

    14 24 Отговор

    До коментар #15 от "Паразит":

    ТОЙ НИ ДОКАРА ПОД КРУШАТА !

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зззз

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Съвременните войни!":

    Абе като си толкова отворен какво трябва да направи Ганчо чийто гени са и в теб? Ти не четеш ли ,че е европейска тенденция нарастващите цени.Да не говорим ,че промяна не виждам от протестите в Канада и Европа, освен арестувани ,съдени и глобен С протести мирни нищо не се решава.

    Коментиран от #25, #33, #51

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В момента нищо не може да се

    20 7 Отговор

    До коментар #21 от "Зззз":

    Направи!дълговете са много!държавата ще натиска с данъци и такси да има повече постъпления в бюджета. А оттам парите директно заминават при евреите за изплащане на външните дългове!народа ще е репресиран и подтиснат!затова от сащ сложиха свой хора в правителството!😇

    Коментиран от #48

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 оня с коня

    28 10 Отговор
    Бившият Депутат от ИТН и настоящ "Никой" м.Зайкова е решила да обясни "Нещата от живота" на Българите,сякаш те не ги виждат тия Табла и хабер си нямат от реалните цени в магазините.И вместо да дрънка разни Нейни си констатации за Нерадостното бъдеще само и само на стари години да бъде в Светлината на прожекторите,ЗАЩО НЕ ПОСОЧИ Мика смело и открито КОЙ е виновен за настоящата ситуация?А Защо бе Мика когато беше в НС и получаваше Депутатска заплата Партията която те вкара там Просто ПРОСПА възможността да промени нещо?А ЗАЩО СЕГА,когато всички виждаме как КАНАДЕЦ "Вилней над Бащино ми Огнище" не посочиш ИСТИНСКИЯТ ВИНОВНИК РАДЕВ ,с помощта на чийто Вдигнат Юмрук дойде на власт Партията му "ПП" за вкара Държавата в Жестока Дългова спирала?АЗАЩО бе Мика не призовеш за ОСТАВКА сегашните Управници,защото ЗАГИВАМЕ с такова Управление- защото ще се върне "лошият" БОРИСОВ ли?Е неам Нерви вече - ...ама Чесно!!!

    Коментиран от #49

  • 28 БЕДИЯ НА СИТИЯ НЕ ВЯРВА ДНЕШНО ВРЕМЕ

    25 3 Отговор
    СКОРО ЩЕ ИМА .......ПРЕВАТ ......... НА ТАМ ВЪРВИ ........ И ГОСПОД НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГО СПРЕ .........
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мика

    15 4 Отговор
    И ти си от тези, който се хранят от хазната, за какво плачиш, на твоите години още имаш нахалството да се перчиш, стой си в къщи и си гледай старините, плашило грозно, обясняваш нещо което всички и без тебе знаят 9495
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Косе Босе

    16 18 Отговор

    До коментар #5 от "алиса":

    Той е на този пост от 2 месеца ,и се чуди от къде да я започне,вие сте нагли и нахални да искате от него отговори за състоянието на една съсипана държава от 11 Бойкови години? Бойко -селянчето от Банско не му зададохте 1 неудобен въпрос за 11 години,а тук сте тръгнали да дишате в врата на новото п-во на вторият месец,задаваите въпроси след 6-ия месец.А между другото на вторият месец след раждането си какви си ги вършил? Питай майка ти за ароматните пелени/памперси/,а за Ризова /БТВ/това е война-искат да им отрежат държавното финансиране/реклами,европейско финансиране,реални собственици и д-р благинки/Ти какво искаш да му ръкопляскат- аман от наивен Бойков слуги
    наж! Да си паднал не е проблем,ама да си паднал слугувайки-това вече е голям проблем!

    Коментиран от #34, #40

  • 33 hihi

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Зззз":

    Резултат има. Свири се отбой и в парламенти и по медийте. Засега малко по малко все едно е тяхна идея. Но това в Канада си ги изплаши наистина. Там до месец битката ще е спечелена ако не се промени нещо изведнъж.

    Коментиран от #36

  • 34 алиса

    15 5 Отговор

    До коментар #32 от "Косе Босе":

    какви ги дрънкаш ? значи е нормално за един месец според теб да не се свърши никаква работа ли ? да умират хората пред регистратурата, да умират в трамвая, да има убийства, това ли е нормалното според тебе? аз за два дена ще свърша повече работа отколкото те за 2 месеца.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 hihi

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "hihi":

    Всъщност ще отида дори по-далеч: Мирните протести са единственият начин за промяна, като изключим пълномащабна революция или военен пуч (и двете изискват крупно планиране/инвестиции които ги правят поддатливи на "яхване" и опорочаване). В момента когато от гражданско неподчинение преминеш в бунт, акцента на протеста се измества от "за" или "против" съответната кауза, в "за" или "против" анархията в съзнанието на масовия човек. Затова в редиците на истинските протести често има едни подозрителни типчета с еднакви кубинки. В БГ поне е по-лицеприятно, защото използват спортните егитки, а не преоблечени ушеви (затова всички олигарси си имат футболни отбори). Всъщност помните ли колко търпеливо и храбро стояха една фаланга ушеви да ги целят с бомбички на протеста? Помните ли после колко ефективно всички(съвсем мирни граждани, тъй като другите си бяха тръгнали) бяха ошамарени/арестувани като свърши представлението?

    Коментиран от #50

  • 37 111

    4 12 Отговор
    Мила Мика, не стресирай народа. Днес от Копривчица се запознах случайно с 83 годишна жена. На 60 г заминава в Испания.
    За 10 г мика е купила 3 апартамента и е запазена външно. Има си пенсия 800 евро, или 1600 лева. Работила е кво ли не, готвач и тн. Който му се работи има изход, а кой го мързи много ясно, че живее като скот. Всеки сам си избира. Важно е да е здрав. . ли е човек не трябвада се плаши от работа. Пенсиите в бг са 150 евро.

    Коментиран от #63

  • 38 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 9 Отговор
    мрете беднцяи и паразити на обществото само богатите имат право да живеят
  • 39 Егати

    7 0 Отговор
    Тенкю дриндъри.феновете на кики и коки сега докато си гризкат ноктите ще кажат а то инфлация в цял свят има.да има но там има и пропорционално обезщетение под една или друга форма.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ИСТИНАТА

    14 0 Отговор
    Вие магазини не гледайте. Гледайте на Киро таблото, кога е лъгало това момче???
  • 42 мика

    10 5 Отговор
    Мика... да свземе да се скрие.Обича да е център на вниманието,но нищо съществено нито казва,нито прави.
  • 43 тъжен смях

    9 0 Отговор
    Но не така е за богатите. Всъщност парите за бедните ще преминат в ръцете на богатите. Навремето Другарката Масларова си купи Бентли. Сега да видим какво ще си купи Корни. Тя има син в САЩ и парите могат лесно да преминат на сигурно място. Остана да наблюдаваме как временно изпълняващия длъжността ще се облизва като котка през стъклото на аквариума. Щото Корни го недолюбва серсемина му със серсемин.

    Коментиран от #44

  • 44 То ено бентли е 250 бона евро

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "тъжен смях":

    Нищо пари за министър да крадне
  • 45 Инфлацията е политическо решение

    6 0 Отговор
    Ползва се за инструмент за постигане на цели нищо не е случайно или от самосебеси
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Айде

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "hihi":

    сега кажи нещо по-сериозно!
  • 51 1122

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Зззз":

    Защо е нужно да теглим заеми най правилното е да харчим толкова колкото има в бюджета,но новите управляващи имат за цел да фалираме като държава за тях ще има много повече пари и следователно верни на тяхните господари.Ние като Народ винаги чакаме някой да ни оправи нашите неща и най-вече да бъдат най умните и знаещи,но те винаги гледат тяхните интереси,ако са много способни ще се развиват в най богатите държави,но там са посредствени и негодни да успеят,а в България в политиката излизат с много милиони чиста печалба
  • 52 човек от народа

    6 4 Отговор
    Тя и тази е от заверата. Нали е от тези дето излъгаха този народ за да настанят оня с умрука. Сега лее крокодилски сълзи за онези които излъгаха.
  • 53 човек от народа

    6 3 Отговор
    Бабо, да знаеш че катафалките нямат ремаркета. Стига си ламтяла! Така и така като ритнеш камбаната ръцете ти ще са празни. Гиздава булка така и така няма да станеш. По-добре направи нещо добро да те споменават хората с добро.
  • 54 Таушанкова

    6 2 Отговор
    Недей баби така.Баба е видяла Великия глад от 1316 г.и знае какво ни чака.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 гумата

    9 1 Отговор
    Гола вода!
    Младите и можещите се оказаха гола вода с много кал в ушите.
    Да ви гледаме промяната е цяло проклятие!
  • 57 Корни

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "алиса":

    Точно пък Цветанка е надценена. Не е никаква журналистка. Гледал съм я в предавания в моята свера на работа. Напълно не подготвена. Не знае елементарни неща, но се пънчи като Анщайн
  • 58 ДЯДО ПОП

    7 0 Отговор
    Че какво от това, че нещата отиват на МНОГО ЗЛЕ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА - важното е ЕНИЧАРИТЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА СА ДОБРЕ !!!
  • 59 питам

    4 0 Отговор
    Инфлацията расте, ама новите не се интересуват от това. Занимават се с ваксини, зелен сертификат и Скопие. Никой не ги приземява. Минималната пенсия трябваше да е около 450 лв., минималната заплата- над 800 лв. Когато хората недоволстват, управляващите ги пращат у социала да подават молби за помощи. Същото правеха и ГЕРБ.
  • 60 Тодор

    1 0 Отговор
    Премиерът вчера заяви в интервю " справяме се добре". Явно не е видял електронното табло и не е сравнявал с касовия фиш
  • 61 ОСМАНАГИЧ

    1 0 Отговор
    ДДС на храните в Турция 1 %.Бедните да идат там.България е Швейцария на Балканите. 😜
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 С.В.

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "111":

    Абсолютни глупости. От къде накъде ще съм принудена да ходя някъде да работя заради тези некадърници които си разиграват коня. А ако не можеш да отидеш по много причини,болест, близки. Значи че са мързеливи защото не отиват в чужбина да слугуват на чужденците. При положение че си имам родина ще ходя по чужбина,така ли.
  • 64 ЖАЛКО

    0 0 Отговор
    Държавата е фатално финансово , социално и културно разстроена, унищожена.
    Непоправимо. Жалко, че така приключва с историческото си име един народ. Като "герои" ще останат само ликвидаторите на България.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол