15 Февруари, 2022 16:05 2 047 19

Паргов: „Топлофикация-София“ в момента е в технически фалит

  • калоян паргов-
  • топлофикация - софия-
  • технически фалит

Ако продължава така, през април дълговете на дружеството ще достигнат рекордните 1,5 милиарда, коментира лидерът на БСП – София

Паргов: „Топлофикация-София“  в момента е в технически фалит - 1
Снимка: БГНЕС

„Топлофикация-София“ в момента се намира в технически фалит. Ако продължава така, през април дълговете на дружеството ще достигнат рекордните 1,5 милиарда. За това предупреди лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов.

Той ще направя предложение Председателският съвет на СОС да извика спешно на разговор ръководството на "Топлофикация София".

„Час по-скоро трябва да обсъдим с представителите на Надзорния съвет и Съвета на директорите на дружеството тази дългова спирала, в която се намира то, както и всички проблеми“, счита Паргов.

По думите му нямаше да се стигне до такава тежка ситуация, ако преди 10 години управляващите в Столична община от ГЕРБ бяха проявили желание и бяха предприели действия за решаване на проблемите на „Топлофикация София“. А те са технически и технологични. Затова и наетият американски консултант сега предлага начин на управление на дружеството, който е свързан с изграждането на нови когенерационни мощности. Те ще струват около 400 милиона евро.

„Това е много добър проект, който може да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост“, убеден е лидерът на БСП – София.

Паргов обясни, че още миналата година е направил такова предложение, след като още от първия доклад на американския консултант стана ясно, че за спасяването на "Топлофикация София" са необходими 800 милиона евро. Половината са за рехабилитация на мрежата. А останалите 400 милиона са за високоефективни когенерации, които да произвеждат в съотношение почти едно към едно електроенергия и топлоенергия.

„Повишеното производство на електроенергия пък ще може дългосрочно в бъдеще да компенсира загуби“, заяви председателят на групата на БСП.

Калоян Паргов изтъкна, че когато е имала възможност, БСП винаги е съдействала за решаване на проблеми с инструменти на националната власт.

„През 2013 - 2014 година по наша инициатива беше създадена работна група с тогавашния министър на икономиката и енергетиката и столичния кмет по проблемите на „Топлофикация София“, припомни той и допълни, че миналата година е инициирал среща със служебния кабинет по същата тема.

„Вече 6-7 години говорим едно и също, а решения няма заради бездействието от страна на Столична община. Крайно време е управляващите в София да се захванат за работа и с бързи действия заедно да намерим най-добрия изход от сегашното изключително тежко положение на „Топлофикация София“, категоричен е Калоян Паргов.

--


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй

    6 2 Отговор
    Да викнат Цецка Бачкова,та да ги избачка!
  • 2 Фандъкова

    6 4 Отговор
    Говорис с Борисов да даде малко от чекмеджетата, но отказа. Аз по принцип си искам 180 милиона лв от всички данъкоплатци в България, за да покрия кражбите от ГТ. Но пък какво са 1.5 милиарда. Нека всички българи да помогнете на софиянци.
  • 3 Гост

    14 0 Отговор
    Така е като я източват…
  • 4 гошо

    7 1 Отговор
    "Той ще направя" - авторът чете ли изобщо написаното?
  • 5 Пешо

    7 0 Отговор
    София бълбук,бълбук ...
  • 6 Елате ни вижте

    12 4 Отговор
    Износиха се Живковите тръби от 70-те години на миналия век и вече няма далавера в Топлофикация.
    Аз не мога да разбера, как можеш в днешно време да разкарваш хиляди тонове топла вода под земята за да стоплиш нещо. Има сигурно десетки алтернативи. Да не говорим колко е била София преди 50 години, колко е сега. Очевадно е нерантабилно. А филма "Топло" си е качествен. Който не го е гледал да го гледа. Ще се смее и на историята и на настоящето.
  • 7 чичо от село

    8 4 Отговор
    А бе Парга ...стига с тая "Топлификация" -София бре ! Цяла България ли ще ви мисли за ТОПЛОТО ? Нас, в прованса ,пита ли ни някой как се отопляваме ? А ? Сестра ми и племенницата живеят в София и са на ...климатици ! Те как се оправят ? А ? Свърши вече бай-тошовото време ,когато пак цяла България ви плащаше да си топлите задниците на панелите за по 20-на лв/месец ,че даже и прозорците си да отваряте,когато ви ставаше горещо . Нали искахте "Пазарна" ,нали реализирахте всякакви "приватизации" ,нали "държавата бе некъдърна да стопанисва " ...Ами оправяйте се сега и хващай мотиката,като те гледам ,здрав, прав,корав и оди да копаш на село ...номенКЛАТУРА такава ...
  • 8 Сатана

    8 0 Отговор
    То и Българското тяло е в клинична смърт (Фалит) но я подържат на системи (дългове),но на никой не му пука изобщо.
  • 9 Румен Крайчев

    6 6 Отговор
    Няма грижи чиче. НЕК пак ще им изкупи дълга. Цялата страна плаща на софиянци тъпото парно. С фадромата ще Ви изрина ей!

    Коментиран от #15

  • 10 защо

    4 0 Отговор
    политически фалит 10 години - а като се сметни какво прибират не са на минус - като бдж-тата по които пеевски си кара собствени влакове - то му е бащиния бдж-то
    бдж във вс държава товарни са краино печеливши и компенсират пътните - тука почти не оставиха пътнеи а др 30 години се мъчат да фалират и не става
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 надарена кака

    0 1 Отговор
    Аз съм в Сандански и се топля с минерална вода в Банята. В София ще се прибера след седмица.
  • 13 защо

    5 0 Отговор
    в бг - верити като кауфланд с млрд-и продажби вс на загуба и кои ли не лукоил комуникаси и какво ли не - как па в германия вс на печалба - а и 65%-та от немската икономика държавна - само в бг - мантрата че шшом държавно непечелившо - откъде пари тогава освен да ни щави раздутата администрация
  • 14 Паргов, внимавай

    7 0 Отговор
    само да не го харижете на "стратегически инвеститор", че ще ви съхнат кожите по плетищата. И премахнете тези топлинни счетоводители. Кожи дерат и пари от нищото правят. Това е една от пробойните в топплофикацията. А тока, който произвежда какво го правите? Топлото е вторичен продукт от електропроизводството. Не се правете, че проблема е сложен.
  • 15 Нищо не

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Румен Крайчев":

    плаща страната на софиянци. Скубят абонатите и парите се топят като пряспа сняг на слънце, защото ги крадат. Хората не могат да се отърват от "услугете" и които се намират в лапите на топлофикация, са като крепостни селяни. А ти като голем маж пали фадромата и идвай да покажеш какво можеш. Плъх си зад клавиатура, който си мечтае да е тигър.
  • 16 ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ

    4 0 Отговор
    Да се закрие тая тъпа Топлофикация! Няма за кефа на софиянци да плаща целият български народ!
  • 17 Да живее Зелената Сделка

    2 2 Отговор
    тя и гробокопача на Европа и на България! Дишайте чист въздух да корем!
  • 18 Самоковлийски

    1 1 Отговор
    Толкова може една Даскалица... Чекмедже-шефа едно време отпускаше по някой Фандък, ама сега - пълна суша.
    Тая Топлофикация много хора окраде... Време й е да фалира, не може само кражби ...(
    Бог да пази България !
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Въвеждането на Ко-генерация щяло да спаси "Топлофикация София"-дали?
    Тази, меко казано, безумна идея, вече 10 години витае в публичното енерго-пространство. Никой не се замисля като, как се променя "Технологична схема" на вече изградена ТФЕЦ. Същноста на идеята е да се инсталират "газови турбини". В България няма нито една такава, информация за тях има в стария учебник на проф. Опрев - "Парни и газови турбини". От него се разбира, че една ТФЕЦ с добре оразмерени и изградени утилизационни съоръжения включващи: основен бойлер, спомагателни бойлери, експандери, подгреватели различна степен и водогрейни котли за БГВ и отопление, при наличието на добри парни котли, с нищо не отстъпва на Ко-генерацията с газови турбини и котел-утилизатор. Нещо повече, парният котел на ТФЕЦа, въпреки че е основно съоръжение, е само един елемент от технологичната схема и може да бъде преустроен да работи с различно по вид гориво. Примерно ТЕЦ"София" от въглища, премина на газ с резервно мазут. Докато газовата турбина може да работи само с газ. Само искам да припомня, че и сега "Топлофикация София" е осигурена срещу "газов рекет" , посредством резервното гориво мазут . Хубав-лош, но мазутът го произвеждаме и голями проблеми с доставките няма. Същевременно с преминаването към газови турбини си „слагаме сами въжето на шията”, при което не ни остава нищо друго, освен да се молим "Големият брат" да не ни ритне столчето.
    Допълнителен проблем е по-краткият „живот” на газовата турбина
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове