16 Февруари, 2022 09:43 753 9

Пламен Димитров: По прогнози цените на енергията ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие

  • пламен димитров-
  • цени-
  • енергия-
  • успокояване

Според Шулева до ръста на цените се е стигнало заради взетото със закъснение решение на правителството за компенсации за бизнеса.

Пламен Димитров: По прогнози цените на енергията ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие  - 1
Снимка: Нова телевизия

Може ли да бъде овладян ръстът на цените на храните и енергията. Тази тема в студиото на „Здравей, България” коментираха бившите социални министри Лидия Шулева и Иван Нейков и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Мисля, че ръстът ще се успокои, но увеличението ще продължи, макар и с по-бавни темпове. Ако в Украйна стане нещо лошо, никой не може да каже как ще се развият цените. Прогнозите показват, че цените на енергията ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие на годината”, обясни Димитров.

Според Шулева до ръста на цените се е стигнало заради взетото със закъснение решение на правителството за компенсации за бизнеса.

„Имаше периоди, в които не беше ясно ще има ли такива. Ако ще има - какви ще са те. Именно тези компенсации рефлектират върху цените. Получи се един сериозен шок в много от производителите. Изправени пред едни много високи цени, с неяснота, започнаха дори емоционално да се спасяват и да вдигат цените”, уточни тя.

Шулева заговори за спекула и стрес от посрещането на цените. „Информациите показват, че потребителите реагират. Всички производители, които започнаха доста спекулативно да вдигат цените, губят сериозно клиенти. И заради това в един момент започват да търсят баланса”, коментира Шулева. Тя очаква стъпка назад по отношение на цените.

„Има закон в икономиката, който го позабравихме и не ни се иска да действа. Има ли икономически ръст, той винаги води до инфлация. Няма как да има раздвижване на икономиката, особено след 2020 г. и 2021 г. на застой, и това да не се отрази на цените”, каза Нейков.

Той разясни още, че с проинвестиционната политика в следващите години трябва да сме готови за по-висок инфлационен натиск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    9 2 Отговор
    Т е. как да разбираме тези думи. Цената ще скочи в идните дни, след падане на мораториума. Ще скочи поне 3 пъти и следващите тримесечия няма да я вдигат. Това какво ни топли нас потребителите. Оставка фатмаци, като не можете да се справите с цените, оставка. И си вземете и фатмака.

    Коментиран от #4

  • 2 Българина

    8 1 Отговор
    ще се успокоят когато скапната ЕК смени правилата за търгуване с емисии и ток и спре да се дърви на Русия по заповед на сащ. Няма връщане назад инфлацията е като снежн топка
  • 3 Българка

    8 2 Отговор
    Да се увеличи делът наевтината енергия от АЕЦ за регулирания пазар. Да се намали квотата за износ на енергия. Да продават/ търгуват с енергия на борсата да имат право само и единствено производителите. Така ще се отстранят търговците-мародери, които изкуствено вдигат цената. Да се спрат милионите подаръци за Доган и ТЕЦ Варна за непроизведена енергия и държавните помощи за Американските Марици. Малко, но решителни мерки. Сега разчитат пазарът да се успокои от само себе си, защото зимата отминава. А следващата зима?
  • 4 Българка

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Поне първо прочети статията, след това я проумей. А не само да плюеш с обидните-"фатмаци" и т.н....

    Коментиран от #5

  • 5 Българка

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Не схващаш целта на упражнението.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    4 2 Отговор
    Баба Шулева не е особено интелигентна ! Колко лаишки прокарва интересите на " бизнеса " , а нас ни връща в идиотските времена на " За Бога братя , не купувайте " ! А синдикалния чук ун дур да ни каже какво ще предприеме ,ние и без него знаеме , че като падне мораториума върху електричество , ще стане страшно !!! А Кирчовцте нефе лници нямат идея какво да правят !
  • 8 безпартиен

    4 0 Отговор
    В България сега има около 2.3 млн.пенсионери,около 700 хил.чакащи заплати от бюджета/общински или държавен,като това включва и държавни и общински фирми/,около 650 хил.малолетни и непълнолетни,около 1.1 млн.ц.гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици!!!Колко останаха в територията да работят и да плащат данъци и осигуровки в бюджета за да издържат всички посочени по-горе?Нали на световните пазари сме известни само с износа на зърнени храни и ниските цени на заплащане на труда!Всичко което имаше цена и можеше да носи приходи на държавата беше продадено на чужди собственици!Решението?В краткосрочен план съкращаване на "бюджетните" с поне 30 % като първо бъдат освободени "работещите" пенсионери!Ние сме единствената държава в ЕС,САЩ и дори Русия с бившите републики,където пенсиониран от бюджета продължава да работи но и да получава пенсия!На когото му се работи-в частния сектор!В дългосрочен план-образоване и придобиване на професия от лицата от ц.ганския етнос!Социални помощи за такива не работещи само след полагане на труд в общини и области поне 21 дни в месеца-почистване,озеленяване!Работа има много-желаещи няма,че помощите може да са малко,но пък без работа и напрежение!Ако има не съгласни с тези предложения,нека предложат други!
  • 9 Пламен Димитров и Шулева!! Видни

    10 0 Отговор
    Бандити на Прехода!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол