Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 15:20 2 116 10

Мая Манолова: РЗИ наема колектори да събират лични данни от болни от COVID-19

  • мая манолова-
  • рзи-
  • covid-19

Тя припомни, че всеки пети българин е обект на дейност на колекторски фирми

Мая Манолова: РЗИ наема колектори да събират лични данни от болни от COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Докато цялата държава се тресе от безобразията на коректорските фирми и натиска, който осъществяват върху гражданите и коментарите от необходимостта от законодателство, което да им сложи юзди. В същото време държавата в лицето на Столичната регионална здравна инспекция наема колектори, които да ѝ вършат работата. Това заяви председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова за медиите при внасяне на сигнали до Министерство на здравеопазването, Комисията за защита на личните данни и МВР във връзка с данните, че служители на коректорска фирма се представят като доброволци на СРЗИ и събират данни от карантинирани лица.

По думите на г-жа Манолова Столичното РЗИ е наело една от най-големите колекторски фирми, която да „съдейства за прозвъняване и обработване на информация на положителни и контактни лица“. Въпросният колектор събира чувствителни данни като здравния статус на лицата, останалите членове на домакинството, месторабота, включително за техните колеги, разполагат с адреса на карантинираните лица.

При телефонните обаждания служителите на събирача на дългове се представят като „доброволци“ на РЗИ, въпреки това най-вероятно става дума за платен договор между колектора и здравната инспекция. От гражданската платформа представиха и потвърждение от страна на Столичното РЗИ, че действително въпросната колекторска фирма „съдейства за прозвъняване и обработване на информация на положителни и контактни лица“

Според лидера на Изправи се.БГ това наистина е скандал, защото администрацията е достатъчно добре платена, с достатъчен ресурс, за да наема в добавка колекторски фирми, които да събират информация от българските граждани.
По думите на Мая Манолова към гражданската платформа са се обърнали граждани, които се притесняват от това дали въпросната колекторска фирма няма да злоупотреби с информацията и да я ползва и за други цели, включително като база данни за основната дейност на колектора.

На въпрос как гражданите са разбрали, че представящите се за доброволци лица, са всъщност служители на колекторска фирма, Манолова даде пример как в един от случаите банкова служителка връща обаждане към пропуснато повикване и се оказва, че телефонът е на въпросния събирач на дългове, който разполага с чувствителна лична информация без съгласие на потребителя. Председателя на Изправи се.БГ подчерта, че личните данни на гражданите са защитени и от европейски регламент и от Закона за защита на личните данни, а Законът за здравето поставя строги правила как могат да се използват здравни данни за пациентите у нас.

Мая Манолова припомни, че всеки пети българин е обект на дейност на колекторски фирми. Те събират всички лоши вземания на банките и на фирмите за бързи кредити, като вече работят и за доставчици на обществени услуги – топлофикации, ЕРП-та, ВиК-та, мобилни оператори. От публични данни е ясно, че събират годишно над 2 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мая

    28 3 Отговор
    Изритай тия мошеници

    Коментиран от #6

  • 2 Българка

    17 2 Отговор
    "Според лидера на Изправи се.БГ това наистина е скандал, защото администрацията е достатъчно добре платена, с достатъчен ресурс, за да наема в добавка колекторски фирми, които да събират информация от българските граждани."
    30-40% съкращаване на държавните хрантутници, никакви повече пари за тях в бюджета. От оптимизиране на разходите след чистка на калинки и чантаджии, преструктуриране чрез закриване и обединяване на структури, каквото остане да е за увеличение на заплати, а който остане да знае, че трябва да работи в интерес на гражданите!
  • 3 Мая

    7 16 Отговор
    Търся популярност ,че ме забравяте
  • 4 Перо

    16 0 Отговор
    Мутренската политика за управление на държавната собственост и задължения от частни фирми за сметка на данъкоплатеца,трябва да бъде тотално унищожена,а виновните лица пребивани! Това е масова практика! В кочина,където съдебната система не работи,не е престъпление да унищожиш престъпник! Държавната администрация трябва да бъде съкратена над 50%! Абсолютно неефективна е и е бреме за обществото! Новото правителство да ускори максимално бързо електронизацията на държавните структури и некадърната селяния да изчезне незабавно!
  • 5 Казуар

    3 6 Отговор
    Никой популист не каза кой ще плаща сметките и кредитите на тези които се крият.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Перо

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Казуар":

    Престъпното кредитиране крие своите рискове!
  • 8 Ококорен

    5 0 Отговор
    "Докато цялата държава се тресе от безобразията на коректорските фирми и натиска..."

    Я, пак?! Кои фирми?
  • 9 асан

    5 2 Отговор
    Не я харесвам, че искаше да е министерша, най я харесвам, като работи срещу колекторите.Евала!
  • 10 Казуар

    2 0 Отговор
    Сметките ще ги плащат добросъвестните платци като се повишават цените на услугите и лихвите по кредитите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове