Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 06:28 1 975 16

Димитър Марковски: Всички губим от войната между властта и прокуратурата

  • димитър марковски-
  • адвокат-
  • прокуратура-
  • власт

Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността, предупреди адвокатът

Димитър Марковски: Всички губим от войната между властта и прокуратурата - 1
Снимка: БНТ

"Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не говорим, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро трябва да приключи тази конфронтация. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически атаки към хора, които олицетворяват и ръководят една институция".

Това заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR" в коментар за схватката между властта и прокуратурата.

По думите му липсата на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното производство, ще е фатална. Той добави, че това ще се отрази на качеството на разследването и на реалната възможност да се разкриват криминалните престъпления.

"Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността", подчерта Марковски.

Адвокатът коментира и темата със закриването на спецправосъдието.

"Ще отпадне едно сериозно звено от системата на правораздаването в България. Този специализиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е изградено по модел да мачка и да съсипва хора, а това не е така", изтъкна гостът в студиото.

А дали има риск да започнат отначало дела, адвокатът уточни пред Bulgaria ON AIR: "Съществува такъв риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претоварена".

"Ще отнеме много месеци докато се прехвърлят физически делата от Специализирания съд към Софийския градски съд. Ще се забавят изключително много дела. Има и такива, които ще изтекат по давност", отбеляза Марковски.

"Има проверка, прераснала в досъдебно производство. Това означава, че вече там има разследващ екип, който събира доказателства. Става дума за едно специфично досъдебно производство, в което има международен елемент. По линия на европейската заповед за разследване прокуратурата е пуснала две заповеди. На базата на първата са постъпили тези 219 документа на испански, които разследващите ще анализират. Те са длъжни да ги анализират и съпоставят - накрая, когато съберат доказателствата, трябва да се очертае една картина и да стане ясно дали има или няма престъпление", заяви Марковски.

Събеседникът е категоричен - има вариант да бъдат проследени парите, тъй като става дума за трансфери и трансакции към определени търговски дружества.

"Ако вървят трансакции от офшорни компании - да се проследи собствеността и произходът на парите, на титулярите по тях. Не е невъзможно да се стигне до установяване на парите и титулярите", уточни той.

Запитан, какво е нужно да се промени в правосъдната ни система, Марковски отбеляза: "Аз съм привърженик на изваждането на прокуратурата от системата на съдебната власт. Това трябва да бъде една абсолютно автономна институция, която да не бъде обаче безконтролна".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    26 8 Отговор
    Всички губели хаха като го гледам как се е налял едва ли е от губещите и точно такива като него печелят като защитават престъпниците.
  • 2 Вражалец

    9 29 Отговор
    На всички е пределно ясно,че се правят всякакви мръсотии срещу Иван Гешев!
  • 3 Gfgf

    27 0 Отговор
    Справедливостта липсва от поне 25 години
  • 4 Последния Софиянец

    25 7 Отговор
    Войната е между народа и прокуратурата.
  • 5 Българка

    4 19 Отговор
    Много точен коментар. Намаляването на парите за Прокуратурата е двойно. Защото освен , че веднъж се намалява бюджета, втори път парите ги изяжда огромната инфлация. Единствените които имат полза от НЕ работеща прокуратура са престъпниците. Крадливото Ристе е много по-зависим от Гешев. Дългоноско е зависим финансово от пестъпници в изгнание и от нагли политици от много партии у нас.
  • 6 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Тоя гербав адвокат да мълчи. Кирчо, ако трябва ще срине държавата, но ще премахне Гешеф
  • 7 ха ха

    16 1 Отговор
    още не знаят на КОЙ да дават пликовете за решаване на делата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Приземен

    10 2 Отговор
    Още една гербава хлебарка се е разшавала и разтърчала да гади и пречи!

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Тъмен субект

    12 1 Отговор
    Всички губим от тази прокуратура.
  • 11 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Приземен":

    Глупи, ако имаше капка мозък, щеше да знаеш че родата Марковски ги интересува само паричките, и хич не им дреме кой е на власт! Те винаги са намирали пропуски в системата, по този начин печелят делата (и паричките). Освен това те са връзката между Прокуратурата и Съд, и винаги делят на ТРИ!
    А ти си плямпай ГЕРБ, калинки, Бойко Борисов .....
    Целия зор е Новата власт да махне нашия и да сложи вашия прокурор! Следващия такъв ще бъде пак само с Господ над него!
  • 12 Миризлив пор

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Приземен":

    Давай, говори "пачки, чекмеджета, джипка, гербави калинки" НО със сриването на прокуратурата има голяма вероятност да се върнем във 90-те и организираната престъпност да вземе превес. Много от делата ще бъдат прекратени по давност, тези които са крали пак ще крадат.
  • 13 НЯКОЙ

    7 0 Отговор
    Общи приказки, които нищо не казват - като горещ картоф, който само се прехвърля! Няма правосъдие - всичко се прикрива под многословие! И големите престъпницици продължават да изтощават държавата!
  • 14 Мърковски

    4 0 Отговор
    И тоя са го купили мутрите
  • 15 Реалист

    5 0 Отговор
    Изкарали адвокат да защитава прокуратурата и специализирания съд.
    Става ясно защо Марковски-баща е известен адвокат.
  • 16 Радев да отговаря

    0 0 Отговор
    Прокуратурата трябва да се земе с корупцията за да въведе ред в обществото. Тази хипотетична къща в Барцелона не може да отправдава безобразията на натрапеното ни правителство. Няма да върне пропилените спестявания на нас, поколението което повярва в разцвета на България по времето на Бойко Борисов и беше така наивно да задели спестявания за старини. Спряха обществените строежи, социалистите плячкосаха обществените фондове. Това трябва да се спре. Единствени, право да отправят обвинение в съда е прокуратурата и тя трябва да започне да действа сега. Всеки ден, загубен в обяснения ще струва осакатени животи на работещи българи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове