18 Февруари, 2022 18:04 1 098 10

Георги Киряков: Критиките на Радев към кабинета не са загуба на търпение, а трупане на дивиденти

  • георги киряков-
  • радев-
  • критики-
  • кабинет-
  • дивиденти

Управляващите не могат да се справят с ежедневните оперативни задачи по преодоляване на множеството кризи, пред които са изправени българските граждани и държавата като цяло, коментира политологът 

Георги Киряков: Критиките на Радев към кабинета не са загуба на търпение, а трупане на дивиденти   - 1
Снимка: bTV

"Президентът Румен Радев се опитва да вкара някакво напрежение в управлението на страната. Опитва се да лобира за определен тип политики, които трябва правителството да предприеме спрямо определени отрасли". Това каза пред БНР политологът Георги Киряков. Според него критиките на Радев към управляващите не са въпрос на загуба на търпение, защото той има пред себе си 5-годишен мандат, а по-скоро с тези действия той цели натрупване на политически дивиденти.

"Не е добронамерен разговорът на (Румен Радев - Кирил Петков) на фона на атаките, които идват от ГЕРБ и от ДПС. По-логично е президентството и Министерският съвет да действат в синхрон в такава трудна ситуация, а не от президента, който има много малко правомощия, свързани с оперативното управление на страната, да се чуват такива остри критики и такъв опит за вкарване на напрежение в управляващото мнозинство. Радев има някакви основания и те са свързани вероятно с неговите конфликти с БСП и с факта, че БСП управлява икономическото министерство. Възможно е това да е част от продължаващия конфликт между президента и партията, която го излъчи за първия му мандат и го подкрепи за втория", коментира още политологът.

По думите на Киряков голяма част от проблемите в страната идват от "корупцията, заложена от предишните управляващи":

"Тази корупция трябва да се пребори през реформа на съдебната система и в частност на прокуратурата. Само че това е дългосрочна цел. Управляващите не могат да се справят с ежедневните оперативни задачи по преодоляване на множеството кризи, пред които са изправени българските граждани и държавата като цяло. Същевременно търсят решението на много по-дългосрочен проблем, който обаче, ако те не го решат, не могат да решават и тези краткосрочни проблеми, които са пред всеки един от нас".

Георги Киряков подчерта, че за анализаторите на българския политически живот са много притеснителни персоналните смени, които се правят в министерства и държавни агенции:

"Виждаме едно кадруване, което влиза в конфликт с интереси на хора, които подкрепят президента и президентството. Така стигаме до ситуация, в която управляващите, на базата на коалиционното споразумение, са си разпределили административните територии и назначават на принципа "както ми хрумне". В случая - на Кирил Петков му е хрумнало, че ще докарва от чужбина управител на БНБ, главен прокурор, прокурори, хора за службите. И това е концепция, която той си представя, че е нормална. Това е обида за всички хора, които са останали тук, които са се подготвили и имат експертизата и уменията да свършат тази работа, за която той им каза директно, че не стават за тази работа, щом са живели в България, а само хора, които са учил и работили в чужбина - стават за тази работа. Тази концепция е трудно да бъде преглътната от хората, които живеят тук".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плешо

    4 2 Отговор
    не го мисли. Той е хлъзгав. Народът що ше чини?
  • 2 Васил

    6 10 Отговор
    По скоро казва истината колко време мина а умника от Харвард не можа да овладее енергийната борса егати позора май си е купил дипломата.
  • 3 📌🇧🇬 ОСТАВКА ФАТМАК

    8 7 Отговор
    ПРАВИТ€Л$ТВА $€ $М€НЯТ КОРУПЦИЯТА $€ УМНОЖАВА!!!
    77г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА- нато КОМУНИ$Т Ч€РВ€Н,ПР€ДАТ€Л И КЛ€ТВОПР€$ТЪПНИК!
    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НАТА $ВОЛОЧ Б$П,ДП$,Г€РБ!
    РЕВОЛЮЦИЯ-НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
  • 4 ПСР

    4 5 Отговор
    Президентът Радев,за когото съм гласувал на 2 бр.Избори,се държи недостойно.12 години ГЕПП батак във всички сфери.12 години ГЕПП далавери,калинки навсякъде,схеми,ограбване.
    За 2 месеца-Президентът резултати чакал....Че да не би Европата,да е цъфнала и вързала?!И там супер цени на ток,газ и горива.И там яка инфлация.Не стига,че ГЕПП,ДПС и др.,са в тотална атака,та и Президентът се включва в хора.Срамота.
  • 5 Много тъпи

    4 5 Отговор
    коментари. Аз съм гласувала за Радев, както и за Промяната. И за мен е рано още да се съди правителството. То се намира в едно блато, оставено му от предишната дълбока държава и мафия, както и дълбока некадърност. Има и много кризи, привнесени отвън. А президентът може да си приказва, колкото си иска, както и журналистите. Това не е война. Трябва да се работи за общото благо, не за благото на мафията.
  • 6 Фк х те ру ик т

    1 0 Отговор
    Един малоумник и нищо друго.
  • 7 Дар от БОГ ТАНГРА

    0 2 Отговор
    Драги хора бъдете така добри да се запознаете с мен и да ме издигните да бъда владетел на България ! България не е овца, а лъв ! А аз произлизам от типично българско семе и трябва да намеря своето истинско място в кръговратът на живота ! Замъка в село Дръндар, никой не живее в него, а това означава че той замък ЧАКА своят оригинален и умен цар ! Щом като лъвът е орисан да бъди цар на животните, това означава , че истинската орисия на България е да бъди царство ! Бъдете умни лъвици и лъвове!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Радев

    2 3 Отговор
    за днес се изказа неподготвен пак.На кого се периш,гледай си твоята работа,или искаш като Тиквата да започнем да те освиркваме.Не виждаш ли как мафията ДПС,ГЕРБ,ВЪЗРАЖДАНЕ са настръхнали за власт,защото им се вземат позиции и ти да си правиш пиар сега най-малкото е долна история.Падна ми в очите.
  • 10 123

    2 0 Отговор
    Президента прави печеливш ход в собственна полза,ако му наемат хорат той печели.Ако не ги наемат, е аз нали ви казах.... В българската икономика има много проблеми, тя не е свободна пазарна икономика,и трябват браншови стукторни функционални реформи. С искането за намаляне на ДДС за хляб на 9%, прави популизъм но всички им харесва каквото казва. И си има много добра причина министъра на финансите да не харесва това предложение,при положение че е направил популстки бюджет, още едно намаление означава вземане на по голям от предвидения дълг.Те и сегашното правителство имаха големи приказки и обещания , но Българската реалност политическа и икономическа е плачевна. Сега те са в обувките на ГЕРБ, отстрани без никаква отговорност е лесно да се окаля и обвини управляващия, но е съвсем друго когато ти си управляващ.А кадрите произведени от българското образоване в по голямата си част са въздух под налягане, че и са и с купени дипломи и изпити.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол