20 Февруари, 2022 22:42 3 971 41

Георги Панайотов: Украинската армия няма шанс при истински сблъсък

  • георги панайотов-
  • украйна-
  • русия-
  • нато

Не виждам какъв интерес би имала тя от провокации, заяви бившият служебен военен министър

Георги Панайотов: Украинската армия няма шанс при истински сблъсък - 1
Снимка: БГНЕС

Струпването на 150 хиляди руски войници, в близост до границата с Украйна, означава, че Русия разполага с предостатъчно сили и военни средства, за да предприеме нападение. Защо и дали Русия иска да предприеме нападение срещу Украйна вече са въпроси, на които може да отговори единствено може би президентът на Руската федерация - Владимир Путин. Но заедно с това искам да обърна внимание към едно друго предупреждение - Русия официално обяви, че ако нейните виждания за развитието на европейската сигурност в бъдеще не бъдат възприети от НАТО, то тогава тя си запазва правото да предприеме военно-технически мерки, каквото и да означава това.

Това заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов, сега - номиниран за посланик в САЩ. По думите му военно-технически мерки очевидно са мерки, свързани с използването на армията.

"Пълномащабна война не съм склонен да приема, че ще се случи, макар че винаги е някаква вероятност. Но някакъв вид военна интервенция - да. Свидетели сме на разменен артилерийски обстрел по линията на съприкосновение, в Източна Украйна бяха разпространени снимки на ударена от снаряд детска градина. От другата страна също казват, че украинската армия също обстрелва с артилерия. Тоест имаме една игра на нерви, която става все по-опасна и по-опасна," каза Панайотов.

На въпрос на водещата Милена Милотинова търсят ли се поводи за по-мащабни военни действия, бившият министър отговори: "Да, може да се допусне, че се върши точно това. Но не виждам украинската страна какъв интерес би имала от провокации. Украинската страна е наясно, че армията ѝ е много по-малобройна, разполага с много по-малки способности, отколкото армията на Руската федерация. Тоест при един истински сблъсък украинската армия има много малък шанс, да не кажа никакъв. Тя ще бъде победена", коментира Панайотов.

"НАТО вече обяви официално няколко пъти обяви, че няма да изпраща войски в Украйна. Това не стои на дневен ред. Става въпрос да дадем свобода на украинския народ да решава сама съдбата си, да прави избора, който касае съдбата на украинските хора", казва експертът.

На въпрос на водещата напрежението с Русия затваря ли вратите на Украйна за НАТО към днешния момент, Панайотов заяви: "През 2008 година на среща на високо равнище на НАТО в Букурещ беше взето решение, че Украйна и Грузия един ден ще станат членове на НАТО. Не беше споменат срок, не беше спомената дата, нищо не беше споменато. Още тогава руският президент Путин, който присъстваше там в качеството си на президент на Руската федерация в първият му мандат, реагира много враждебно и каза, че Русия няма да допусне членство на Украйна в НАТО, защото това е червена линия за Москва.

Същото важи и за Грузия. Малко по-късно същата година се случи Руско-грузинската война. Отцепиха се Южна Осетия от грузинска територия и членството на Грузия на практика в НАТО се замрази. Защо? Защото условие да станеш член на НАТО е да нямаш проблеми със своите съседи, а Грузия по този начин изкуствено се създаде проблем, вътрешен в Грузия. Отцепени бяха около 18-20% от територията на страната и се създаде този проблем. През 2014 г. беше анексиран Крим. Бяха подкрепяни сепаратистките настроения на руско езичното население, на руското население в Източна Украйна. И по този начин се създаде проблем и с Украйна", коментира експертът.

"В момента на практика по членството на Украйна в НАТО може да бъде разговаряно, но по него не може да бъде взето решение. Русия иска да се подсигури, че никога Украйна няма да стане член на НАТО и привежда към тези свои искания следните аргументи: първо на украинска територия щели да бъдат разположени нападателни оръжия на НАТО, които могат да ударят руските градове. Искам да припомня, че на целия източен фланг на НАТО няма стратегически оръжия разположени, няма нападателни оръжия разположени на целия източен фланг. Нито в Полша, нито в Чехия, нито в Унгария, никъде," коментира Георги Панайотов.

"Рисковете за България са реални, тъй като на няколкостотин километра от нашите граници има държава, която е обкръжена със 150 000 армия и може да стане най-лошото. Може да започнат някакви военни действия в определен интензитет. Не казвам пълномащабна война. България като член на НАТО и като държава член на ЕС трябва да прояви солидарност, трябва да подкрепи единството на НАТО и на ЕС, защото само единни организации могат да се противопоставят на подобна заплаха.

Както виждате Русия пробва да наруши единството на НАТО и ЕС, не успя. Категорично не успя, но се пробва. Тоест руските искания първоначално бяха изпратени индивидуално до държави членки. Не до съюза като такъв, а до държави-членки. И в тях е имало искане за индивидуален отговор, но отговорът беше колективен, с което се демонстрира единство, което е важно. Колкото са важни оръжията, толкова е важно единството и солидарността. Това трябва да направим." категоричен е Панайотов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Досадник натовски

    60 18 Отговор
    скрий са някъде, вече колко време квичиш. Как са дишаш не знам, нищо мъжко не остана във вас.

    Коментиран от #24

  • 2 Пич

    57 16 Отговор
    Можеше и да си траеш , нашия ! Всички знаем за шансовете , при война на Украйна д Русия !
  • 3 Делю Хайдутин

    61 12 Отговор
    Кога да чакаме руснаците на Орлов мост?
  • 4 Струва ми се, че греши

    25 63 Отговор
    То и Афганистан нямаше никакви шансове срещу СССР ама в крайна сметка за 10 години го разпадна.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Афганистан

    61 8 Отговор

    До коментар #4 от "Струва ми се, че греши":

    е друг тип война! Както се видя и САЩ не се справиха с тип партизанска война и камикадзета в Афганистан! В Украйна, ако искаха, да са в Киев отдавна! Просто показват зъби на САЩ и са си прави! САЩ не трябва да си правят илюзии, че ще ги оставят да си разполагат бази и оръжия там!
  • 6 САНДОКАН

    48 7 Отговор
    Някой да знае с нашите хвърчила , краварите до къде са стигнали с производството. Иначе много им вярваме

    Коментиран от #34

  • 7 az #Контрапропаганда

    35 7 Отговор
    Тоя сега и той ли е "специалист" по военните въпроси???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 другарят

    39 9 Отговор
    Този говори за 150 хилядна руска армия на границата с Украйна, но не казва че същият брой украинска армия е струпана на разделителната линия с Донбас стояща там още от миналото лято! Именно това е причината руснаците да прехвърлят допълнителни части в случай, че Украйна се опита да се разправи силово с двете републики! Ако Русия се готвеше наистина да нападне Украйна ще и е нужна поне 500 хилядна армия!

    Коментиран от #23

  • 10 Русофил

    14 37 Отговор
    И този е русофил и затова говори глупости. Вече има 200 000 украинска армия готова да се бие , а отделно целият украински народ ненавижда Путлер и се е подготвил за партизанска война.
  • 11 Златкокюлчо

    25 4 Отговор
    и тоя ограничен ум е бил герберско американски министър???? какви хора сме хранили и ще храним!!! Боже пази България от БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #37

  • 12 az #Контрапропаганда

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "Струва ми се, че греши":

    В Афганистан срещу СССР воюва целия западен блок и даже КНР и арабския свят, кой директно, кой дистанционно, чрез финансиране и въоръжаване на душманите. И въпреки това афганското правителство на Наджибула издържа три години след изтеглянето на СССР.... А САЩ имаха пълния комфорт и воюваха в Афганистан с подкрепата на целия свят след 11.09 ... Даже с помощта на РФ! Почувства ли разликата???

    Коментиран от #41

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 2 Отговор
    абе от къде ни ги натрисат ей такиваБУКЛУЦИ като тоя бе?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор
    тоя ще каже ли ние на коя страна ще заставаме ако украйна не и издържат неврите и вземе че напдане русия? ние тогава кого подкрепяме? или тия толкова акъл няма кухата му лейка
  • 16 Hoho Boho

    9 12 Отговор
    Ако Украинската армия няма шанс...

    Защо руската пропаганда ни убеждава,
    че Украйна провокира сблъсъци
    и дава мотив на руснаците да нападнат Украйна?

    А?
  • 17 Редник

    2 33 Отговор
    Чета и не мога да повярвам какви ги назначават за военни министри?
    Българската народна армия беше около 600 000 без платената й част - старшини и офицери...
    А поделението в Харманли в боен състав със запасняците е около 7000 човека... колкото са всички натовци наоколо...
    Армия от 150 000 човека е дреболия... освен това украинците имат зад гърбът си САЩ, а СССР се бои от открити стълкновения със САЩ.
    Нали помните войната WW2 без САЩ ссср нямаше да съществува още 41г.
    По време на корейската и виетнамската война сссР и китай получиха по едино предопреждение и свиха опашки...
    И сега Русия щом изтегля цивилното население ще предаде на Украйна домбас, но за пред хората трябва малко да се по стреля...
    За жалост Украинския президент пък икса да ги получи по мирен път и е прав, както и да получи компенсации от русия за глупостите си...
    Колкото и да ви се иска война няма да има... Руснаците ще потропат с червените си ботушки и ще се махнат от домбас, но крим за сега няма да го дадат... Нали им трябва все за нещо да се заяждат.

    Коментиран от #26, #33

  • 18 ЖОРО

    15 1 Отговор
    Министри не познаваш колко са подобни украинците..Макетата са цвете пред тях.
  • 19 ЖОРО

    11 1 Отговор
    Министре не познаваш колко са подмолни украинците..Макетата са цвете пред тях.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    19 3 Отговор
    ИДВА КОЛЕДА И ЗА СВИНЕТЕ ОРГАНИЗИРАЛИ ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    18 4 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В РУСИЯ Е ИМАЛО БЕЛОГВАРДЕЙЦИ И ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИ
    ... ....
    ..... НИКОГА НЕ СА СЕ ДЕЛЕЛИ НА РУСНАЦИ И УКРАИНЦИ .. :))) ....
  • 23 Hoho Boho

    4 12 Отговор

    До коментар #9 от "другарят":

    Ако имаше струпана 150 хилядна турска армия на границата с България,
    ти, ПЪЛКОВОДЕЦО, какво би направил?

    Има ли интерес СЕГА Украйна да напада Донбас?
    Има ли интерес СЕГА Украйна да дава повод на руснаците да я нападнат?

    А?
  • 24 Моряка

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Досадник натовски":

    Този мухлю,съветски възпитаник от най престижния московси институт за международни отношения,щеше да е никой,ако Радев не го беше направил военен министър.Сега ближе професионално,за да не си изтърве обещаното поланическо място.Ех,Радев,Радев,най много фурнаджийски лопати измежду генералите се навъдиха от летците.Български парадокс.Снишихте се на нивото на крадливото Ленче.И тя размени червеното знаме за американското многозвездно,поради което си заслужи 2 мандата посланик в САЩ и членство в атлантическия кучкарник на Пасито.И сбръчкани склеротични изяви в големите телевизии.
  • 25 Гал

    15 1 Отговор
    Още един боклук на хранилка.
  • 26 az #Контрапропаганда

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "Редник":

    Май доста си скаран с историята? Само какъв буламач забърка!
  • 27 123

    9 3 Отговор
    Георги Панайотов - поредият продажник, кандидат за следващия Нюрнбергски процес
  • 28 до редника от 17

    18 2 Отговор
    В случая срамиш воинското звание РЕДНИК....много неграмотност при теб.....Само като прочета "домбас"и вече е ясно нивото на грамотност....само афишите да беше чел щеше да знаеш, че това е индустриален район, част от Русия ,а по голямата част е в Украйна, наречена ДОНБАС /Донски басеин- по името на голямата местна река ДОН/ -или какво ще кажеш "чукча писатель , а не читатель........хайде лека нощ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Отворко

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Русофил...загубеняк":

    Значи руснаците са около Обзор.На 60 км от Варна и Бургас.
  • 31 Вангела агент доносник славейче

    1 9 Отговор
    Путин и лукашенко ке пукясат и украйна русия беларус ше тичат към нато
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ххохълът...

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Редник":

    Нещо не ти вярвам редник.Да не си бил под редника . Хахаха..Егати и тъпнята .Джо каза че няма да воюват за Украйна ,обаче ,викаш че стои зад Украйна..Ще я бутне в пропастта .
  • 34 Ганчо зубидрен

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "САНДОКАН":

    Компютрите са поръчани в китайски завод. Окабеляването се изплита в БГ. Двигателите са почти готови, само да ги разконсервират от сандъците. Все пак отлежават 40 години по складовете. Скелета на самолета иска малко боя. Избелял е от слънцето над Невада(знаеш ли за огромното гробище за самолети в УСА)?? Още малко и първия ще пристигне, след около 3-4 години
  • 35 Украина има 44 милиони население

    2 10 Отговор
    А Русия 144 милиона как така няма шанс Украина това са глупости България няма да има шанс защото е 5 или дори по малко от 4 милиона население Украина има шанс дори и да спечели ако има правилната воена техника
  • 36 Дааа

    2 1 Отговор
    Дали няма да и трябва 1- 2 млн. армия? Тъпанар
  • 37 Онзи

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Златкокюлчо":

    Еми едно време хранехме съветски граждани-поставеници на Москва- Димитров, Коларов, Червенков, Луканов. Такава ни съдбата, а и ние не правим опити да я променим.
  • 38 Нямам думи !

    10 2 Отговор
    Ми със кого да разговаря бе,прошляк ? С на дедоти налъмите ! ЕС и организация на богатите и бедните.Ние сме никои в тоя измислен съюз.Едни роби ! Айде бегай по-бързо към краварите да захлебиш заплатка от 50 бона !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 нннн

    6 2 Отговор
    И този ид...т е бил военен министър? Абе, как се обкръжава държава по- голяма от Франция, със 150 хиляди войника?
  • 41 Да, почувствах я

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "az #Контрапропаганда":

    СССР се разпадна....за разлика от САЩ. Ти вдяна ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове