Last news in Fakti

22 Февруари, 2022 15:53 776 27

Музеи и галерии протестират

  • протест-
  • музеии-
  • галерии

Работещите в сектора искат увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи

Музеи и галерии протестират - 1
Снимка: БГНЕС

Музеите и галериите протестират днес. Част от тях ще останат затворени през целия ден, а други само за час. Причината - ниското финансиране на културните институции, предвидено в бюджета за тази година.

„Не убивайте българските музеи!“ е призивът, с който протестират работещите в институциите, организирани от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Работещите в сектора искат увеличение с 50% на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, обясни пред „Хоризонт“ инж. Веселина Енева, зам.-директор на Националния политехнически музей, който днес остава затворен в знак на недоволство.

„В настоящия бюджет са заложени обидните 5 процента увеличение на стандарта. За сравнение – минималната работна заплата се вдига с 9,23%.“

Средната работна заплата в музейната сфера в момента е 832 лв.

Ако исканията на работещите в сектора не бъдат чути, те са готови на нов, ефективен протест на 3 март.

„Принудени сме да пристъпим към тези действия заради някои необмислени изказвания на отговорни фактори по време на обсъжданията на проекта за бюджет в нашата област“, пишат от синдикат „Подкрепа“ и задават въпроси към управляващите – какъв практически модел за оцеляване ще предложат на музеите, галериите и библиотеките при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9,2%; смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да бършат прах на работните си места и как с подобни решения бедността в културата ще остане в миналото.

От синдиката твърдят, че допълните 12 милиона лева за подкрепа на държавните културни институти са само за проекти за музеите и галериите.

Музеят за християнско изкуство, разположен в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, който е към Националната галерия, затвори днес за един час на обяд. Доц. Ралица Русева, завеждащ филиала, сподели с болка, че финансирането и в момента е толкова оскъдно, че етикетите към експонатите в криптата, а това едни от най-древните икони в света изобщо, са направени от самите музейни работници с цветна хартия, купена от книжарницата. Освен това в криптата на щат, и то половин, работи само тя, а когато у нас дойдат делегации от чужбина – управляващите ги водят ги водят там – в храм-паметника „Александър Невски“ и в Музея за християнско изкуство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссссс

    12 3 Отговор
    Направо да си подават молбите, като не им харесва и да ходят в чястния сектор
  • 2 тиквеник

    14 5 Отговор
    И аз искам да работя в музей да си барам меча по цял ден
  • 3 Последния Софиянец

    8 1 Отговор
    Оня ден почнахме автопохода за Левски от паркинга на Историческия музей на околовръстното и се чудех защо го закараха чак там.Сигурно безродниците се срамуват от историята ни.
  • 4 Скъсали

    13 2 Отговор
    се от работа , няма що ! На много места ми се е случвало в работно време местни хора да ходят да викат уредниците на музеите да отключват (с кисели физиономии) , за да може човек да влезе в тях и ги разгледа !

    Коментиран от #10

  • 5 Стоян Александров

    4 5 Отговор
    Какво протестирате бе ? Ходете при Кирчо или по- добре при Господарката му Херо Мустафичката. Там протестирайте. Но не пред канадскпто посолство ако има де, че май няма защото ще Ви бият демократично.
  • 6 Българите

    10 0 Отговор
    отдавна не се интересуват от култура, а от цигарки, биричка, кафенце, немски таралясници и имотчета в София. А, и почивчици в Гърция.
  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 3 Отговор
    Тези музейни работници, са по-големи търпи от пожарникарите.

    Костя Копейкин преди да стане ТЪРТЕЙ депутат, беше ТЪРТЕЙ музеен работник.

    Трябва цялостна държавна политика по доходите, пенсиите и данъчно-осигурителната система. Ако продължава да се действа на парче, според предизборно-популистки цели, ще продължаваме да сме тикво-калинко-ландия.

    Първо, несправедливо е разликата между минимална и максимална държавна пенсия да е 5-6 пъти. В социалните еврохейски държави е 2-3 тази разлика. А в Нидерландия е само 30% разликата между минжмална и ваксимална пенсия. Пенсията е най-вече социална грижа за старите, немощни и болни хора. А не стимул за събиране на дънъцита и осигуровките. Пенсионата система не може да замести некадърните и корумпирани данъчни и управланащи политици и лошия данъчно-осигурителен закон.

    Второ, трябва да се премахне класа прослужено време и да се замени със степени. Първа степен младши чиновник до 2-3 години от постъпване на работа в определена сфера. Втора степен чиновник, след 2-3-та година работа. Трета степен старши чиновник-началник, тези, които/менторите/ обучават младите работници. Също и тези, които ръководят/шефовете/.

    Коментиран от #11

  • 8 пфу

    4 1 Отговор
    Вчера полицаите гледаха тъпо след срещата с Асен и отказа му- пари след реформи т.е.работаАсене,бачо тия пък се крият по цял ден на държавно топло и се молят да не влезе някои и да ги зарази с covid.Факт!Музеите ни са едни "мъртви души" за които никой не се сеща.Да си размърдат задниците , ако музея беше частен и зависеха от оборота май, май ежедневието им щеше да е по припотяващо.
  • 9 хехеххе блаженни са верващите

    1 1 Отговор
    За какво им са на ПОДМЯНАТА музеи ми те са най-умните и най-културните я вижте Кирчо и Ленчето??

    Асенмо момчето е пестеливо до състояние на крадец както го нарече неговия холандски съдружник!
  • 10 хехеххе блаженни са верващите

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Скъсали":

    от икономии бе глупи!!

    Щото трябва да ти пусне осветлението, отоплението и т.н.!

    А като нямаш пари затваряш!
    Толкова ли си глупав че не разбираш??

    Коментиран от #18

  • 11 хехеххе блаженни са верващите

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Забравил си да добавиш към равенството и Възраждане бе!

    Коментиран от #23

  • 12 пешо

    4 0 Отговор
    що не искаха от тиквата

    Коментиран от #17

  • 13 Наблюдател

    2 0 Отговор
    А Бойко кои още мутролизачи ще подскокороса да излязат на протест. Ейиии, тъп народ бе.
  • 14 Коментар

    4 1 Отговор
    на снимката: а последните 12 години къде бяхте бе уроди мизерни. Ние стачкувахме против корупцията и управляващата мафия. А вие само за пачки. Ами хванете се на работа и изкарвайте пари бе нищоправци !
    Нито културата ви култура нито нищо като хората. Тези дни стачкуват само тези на държавна хранилка.
  • 15 9000

    4 0 Отговор
    Имахме ли култура последните 12 години? Започнете от министър-председателя и така надолу...
  • 16 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 2 Отговор
    Госпожи и господа халтурни работници и търтеи, по света има много държави/хора/, които съществуват и дори процъфтяват без вашата "ХАЛТУРА". Цели 7-8 млрд. хора по света, нито ви разбират езика, на който "творите", нито пък са чували за музеите, театрите, галериите ... които ви хранят. В България има много села и гета, които хиляди години съществуват без вашята ХАЛТУРА. Дядо ми, едно време обичаше да казва: "Баба ти, все на театри, концерти, музеи ... е ходила. " Т.е., че баба ми, е оцеляла и без да плаща за вяшата халтура. Баба ми, сама си е пеела, танцувала, съчинявола приказки, измислял и украсяваше дрехите ..., които вие сте затворили в музеи. В света няма нито една държава, без земеделие, животновъдство, производство, търговия, армия ... Вие халтураджиите сте последната дупка на кавала, но за съжаление въобще не сте нископлатени. Например халтураджиите Рачков, Зуека, Халваджиян, Любен Дилов, Слабаков, Калин Вельов, Вежди Рашидов, Слави Трифонов ... са безсрамно добре платени.
  • 17 3790

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "пешо":

    Неискаха, защото щеше да им каже да го хванат за шлифера.

    Коментиран от #20

  • 18 НИЕ РАБОТЕЩИТЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "хехеххе блаженни са верващите":

    НЕ ИСКАМЕ ДА ВИ ПЛАЩАМЕ МАСРАФА НА ТЕЗИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА !
  • 19 Уточнение

    5 0 Отговор
    Пари - само след реформа ! Това важи за ВСИЧКИ държавни сектори - без изключение !

    Коментиран от #25

  • 20 Ама

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "3790":

    сега са много куражлии. Колко долен трябва да си за да заставаш на страната на предишното мафиотско управление. 32 години не ви ли стига?
  • 21 Ммм дааа

    1 0 Отговор
    КЛОУНИ. Подлоги на мутропитека.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "хехеххе блаженни са верващите":

    Не съм ги забравил "Израждане", АБВ, "Атака", "Николай Бареков", "НДСВ-Сакскобургодски", "НФСБ-Валери Симеонов" ... Не съм забравил и СДС, които сами направиха така, че да ти погълне ГЕРБ.

    Просто сега не ги коментирам, защото ги смятам за НЕЗНАЧИТЕЛНИ, смятам ги за микроскопични кърлежи смучещи кръвта на бг народа. Първо нека да се преборим с големите тикво-калинко разбойници. После ще дойде ред и на микроскопичните паразити. Когато в къщата ти са нахлули убийци и крадци. Не си пощиш въшките, ами хващаш сопата и се опитваш да опазиш себе си, дома си, имуществото си. След кото изгоним нахлули убийци и крадци, това ще можем да се захванем на спокойствие да си пищим кърлежите като "Израждане"...
  • 24 Грульо

    0 1 Отговор
    Драги музеи и галерии, утре на протеста, ако искате промяна. :D
  • 25 "Чалгар"

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Уточнение":

    "Пари - само след реформа !"


    Абе кога в България ще започнем да наричаме нещата с истинските думи? Защо управлявящите депутати, министъра на финансите, премиера ... Вместо да го кажат на разбираем български език

    "след 50% съкращения на излишните търтеии"

    казват "РЕФОРМА".

    Ало Асен Василев, народа гласува за вас ПП, защото обещахте 50% съкращения в държавния сектор. Това включва музейни работници, актьори, художници, певци, танцьопи, музиканти, чантаджиите на работа в полицията, а не редовите полицаи от улицата.

    На народа му е дошло до гуша от това в държавния сектор на един работник да има трима началници. Един полицай, трима началници, един пожарникар, петима началници. Трябва да има един началник на 5-10-20 работника да стане. А не както е сега обранното.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 мултигроб

    1 0 Отговор
    как да нема култура виж колко певци и певици имаме в попфолка и какви къщи и какви коли имат и всички ни представят успешно на бахамите и индонезиа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове