Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 16:06 10 763 44

Кога се задействат член 4 и член 5 от договора на НАТО

  • нато-
  • член 4-
  • член 5

На 3 март 2014 г. Полша се позова на член 4 и поиска среща заради Крим

Кога се задействат член 4 и член 5 от договора на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Член 4 от Договора за НАТО предвижда страните по Договора да се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях. След основаването на НАТО член 4 ще бъде използван за 5-ти път, отново по искане на Турция, съобщава ДПА. За разлика от него член 5 досега е използван само един път.

На 12 септември 2001 г., по-малко от 24 часа след терористичната атака в Ню Йорк, НАТО за първи път в своята история се позовава на член 5. Според него въоръженото нападение, предприето срещу една или повече страни по Договора, в Европа или в Северна Америка, да се разглежда като нападение срещу всички. Вследствие на това страните-членки се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора. На 2 октомври 2001 г. НАТО обяви предпоставките за задействане на член 5 за изпълнени. Алиансът подкрепи САЩ с разузнавателни самолети, които патрулираха до май 2002 г., а кораби на НАТО патрулираха в Средиземно море.

На 10 февруари 2003 г. Турция поиска среща на НАТО заради Ирак. В резултат на това НАТО реагира с операция, която продължи от края на февруари до началото на май 2003 г. Освен това самолети на НАТО патрулираха във въздушното пространство на Турция.

През 2012 г. Турция поиска две среши на посланиците на НАТО. И в двата случая причина бе конфликтът в Сирия. На 22 юни 2012 г. Анкара реагира на свалянето на неин самолет от Сирия, а на 3 октомври същата година поиска среща заради убийството на пет цивилни граждани в Сирия. Като резултат НАТО реши да стационира системата „Пейтриът“на турско-сирийската граница.

На 3 март 2014 г. Полша се позова на член 4 и поиска среща заради Украйна. Причина бе военната операция на Русия в Крим.

На 26 юли 2015 г. Турция поиска среща като се позова на член 4. Причината бе терористичните атаки с много загинали и сраженията с Ислямска държава на сирийско-турската граница.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сандал

    35 13 Отговор
    Объркали сте знамето!Знамето на НАТО е с цветовете на дъгата!Бай-бааай!

    Коментиран от #10, #15, #32

  • 3 Вова император на Третия Рим

    26 9 Отговор
    Вова ще иде скоро в Турция да премахне чл. 5 окончателно.

    Коментиран от #24, #25

  • 4 Лавренти

    32 6 Отговор
    Кво стана с член 5ти в Кипър? Руската на Федерация не е Ирак, нали не се бъркате !

    Коментиран от #33

  • 5 чудя се

    18 8 Отговор
    Това НАТО въобще съществува ли или е имагинерна организация?

    Коментиран от #13, #37

  • 6 Иван

    24 4 Отговор
    Когато НАТО и демокрацията десетилетия наред си мълчат за робията на Англия срещу Ирландия и Уелс.А също и за гнета от Испания към Каталуния.

    Коментиран от #17, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 адаша

    19 1 Отговор
    Тия трябва да са извънземни! Аз един член не мога да задействам, а тия по 4, 5 задействат...

    Коментиран от #39

  • 9 Пускайте видеото горе

    11 2 Отговор
    с руските ракети! Много бавно мислите!
  • 10 Ми така кат стане

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сандал":

    Не си представям картинката мъже с женски хормони жендърМери да се бият с редовните войски на Русия.
  • 11 сатаНАТО

    24 2 Отговор

    До коментар #7 от "rusnak":

    Члена на Байдън отдавна е умрял. Никаква доза виагра не може да помогне.
  • 12 пуяците

    9 2 Отговор
    гадят на съседите си, идва време да плащат гадовете !
  • 13 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "чудя се":

    NATO Е рекламно корупзионна агенция за продажба на американски оръжия
  • 14 Българка

    6 4 Отговор
    Да разбирам ли, че ако вследствие на безпрецедентната, безпричинна агресия на Путинова Русия в Украйна, ако от руски ракети, бомби, оръжия загинат хора, които са от страни-членки на НАТО, това може да е причина за участие на натовски войски в Украйна? Това звучи страшно!

    Коментиран от #44

  • 15 Факти

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сандал":

    50 милиарда долара на Сащ заминаха у кофата,обучаваха военни в Украйна помагаха им с оръжие и накрая им напече яката,и сега гледат войната от хиляди километри,тва е Америка.

    Коментиран от #18

  • 16 Българина

    18 5 Отговор
    най важното е че когато следващия път терористите от нато се опитват да вкарат някого в нато по границите на Русия, ще стане същото без да се обясняват на никого! както сащ скочиха при кубинската криза.
  • 17 Те тава е

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Е тва са примери, който по нова ТЕЛЕвизия и по бТВ медия труп, никога няма да бъдат назовани.
  • 18 Българина

    19 3 Отговор

    До коментар #15 от "Факти":

    е като в афгнистан виетнам ... само да попитам синът на Байдън още ли е на заплата там?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дааам

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Но много удобно накараха на сила "Без преговори" Сърбия да даде Косово.А Испания и Англия са свети Водици като владеят и не дават права на тези който са колонизирали.
  • 21 Шопо

    27 4 Отговор
    Политиката на България се командва от САЩ, законите се налагат от ЕС, това ако не е робство тогава кое?
    Референдум за излизане от ЕС и НАТО!
  • 22 ЕВРОНЮЗ

    12 3 Отговор
    А къде са увисналите членове на Организацията за Държавен Тероризъм и политически убийства, когато Турция троши топките на членката Гърция.????

    Коментиран от #23, #28

  • 23 А де

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРОНЮЗ":

    Прав си и когато същото НАТО и демократичен свят не защитиха многобройното гръцко население на о Крит от окупацията на турците.
  • 24 gost

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император на Третия Рим":

    Тогава твоят вова ЩО ПРЕПИСА ДОСЛОВНО същия чл.5 от натовски договор и го сложи в договора за руското нато- одкб- от 1992 г., но под чл.4 ти, а... Договор за колективна сигурност от 15 май 1992 г. член 4 Ако една от участващите държави е подложена на агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитета), тогава това ще се счита от участващите държави като агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитет) за всички държави - страни по настоящото споразумение.В случай на агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитета) срещу която и да е от участващите държави, всички други държави участнички, по искане на тази участваща държава, незабавно ще й предоставят необходимата помощ, вкл. военни, както и да оказват подкрепа на лицата, които разполагат със средства при упражняване на правото на колективна защита в съответствие с член 51 от Устава на ООН.
    Северноатлантически договор Член 5 Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията

    Коментиран от #27, #35

  • 25 gost

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император на Третия Рим":

    продължение- ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора, като незабавно предприеме, индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора, такива действия, каквито смята за необходими, включително употребата на въоръжена сила, за възстановяване и поддържане на сигурността в Северноатлантическата зона.
    Всяко такова въоръжено нападение и предприетите като следствие от него мерки ще бъдат незабавно доведени до знанието на Съвета за сигурност. Осъществяването на такива мерки ще бъде прекратено, след като Съветът за сигурност предприеме необходимите стъпки за възстановяване и поддържане на международния мир и сигурност.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 4 Отговор
    така и така ,като приемем Натовски войски сме с двата крака вътре,по добре да се включи и нато и поне Ковид да забравим.....А,това само да слагат войски е ,като да гледаш порнофилм.....Исками се да видя какво означават думите на Русия...Ако някой само посмее да се намеси или да ни заплаши???Мен лично такива думи ме мобилизират,а не ме плашат,но не знам как е с вас,а НЕЕЕЕто????Не разбирате ли,че санкциите ние ще ги изядем...като сте такива рамбовци,тоз пасито стана ли доброволец???
  • 27 Вова император на Третия Рим

    9 3 Отговор

    До коментар #24 от "gost":

    Кога една членка анексира друга, то чл. 5 е просто едно добро пожелание.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Пффффф

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЕВРОНЮЗ":

    А Гърция да се е позовала на някой от 4 или 5 член? Щом не е кой трябва да реагира според теб?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 gost

    5 8 Отговор

    До коментар #27 от "Вова император на Третия Рим":

    Разбрахте ли ясно и безапелационно, че българите няма да отстъпим и микрон българска държавна територия на руския агресор и всеки мъж и жена/ аз съм жена/, ще защитава с цената на живота си своята собственост, живота на децата си и правото си да живее в собствената си, единствена Родина България и в държавните територии на собствената си държава...Като руснаците не искате мира, ще получите секира, защото алчното око го затваря само пръстта. Така или иначе, каквото и да направите, няма да ползвате моите наследствени имоти по тяхното предназначение- това е положението, а вие- както искате- секирата е готова и наострена...

    Коментиран от #36, #38

  • 32 Натовец

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сандал":

    Ще ми лъскаш обувките мизерник
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 от ан

    5 4 Отговор
    нато да гледа Русия да не задейства РВСН ,че тогава става зле
  • 35 Агата

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "gost":

    Нищо не е преписвал знае го от опит...забравихте много бързо Унгария- 1957;Чохословакия - 1968
  • 36 Вова император на Третия Рим

    4 4 Отговор

    До коментар #31 от "gost":

    Баба реститутка нещо се наежи.. Спокойно бабче, ставаше на въпрос, че Турция ще ви анексира като членка на НАТО и после ще излезе от обединението като едновременно го разпадне.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Агата

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "gost":

    Лесно е да буйстваш като лъвица и да размахваш секира от топло и уютно...Виж лицата на украинките и украинците по опашките пред банкоматите в Киев и след това се настървявай !:)
  • 39 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "адаша":

    Е ,Тиа коментар ме уби. Евала колега
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Радостин

    5 1 Отговор
    Членовете 4и5 се задействат когато, Руската армия влезне във Вашингтон.
  • 42 кpaвeшкaфъшкия

    5 1 Отговор
    тъй, тъй, усетиха вече дебелия член отзад
  • 43 ЧЛЕНА СИ ГО..

    1 0 Отговор
    ЗАВРЕТЕ В ЗАДНИЯ ДВОР
  • 44 No name

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    До Сега не съм участвал,но да точно това е причината имат сили,но не са нападателно организация ако обаче тва кремлинско джудже дори посмее да погледне насам ще го удари страшен чук.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове