Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 16:59 771 24

ВМРО към МС: Направете дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна

  • вмро-
  • русия-
  • нмк

Помогнете финансово и на студентите, които са на българска територия

ВМРО към МС: Направете дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна - 1
Снимка: ВМРО

НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и напомня, че принципът на териториалната цялост трябва да се спазва. Младежите на ВМРО припомнят и че настоящите граници на прибалтийската държава бяха гарантирани в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

При така развилата се международна ситуация и реалната война Националният младежки комитет на ВМРО се обръща към правителството с няколко конкретни искания. Младите войводи отново напомнят, че ВМРО от години предлага карта „Българин“ и днес официално внесе и писма с готов законопроект до всички парламентарни групи в 47-о Народно събрание. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство, но ще имат право да работят, пребивават и да учат в страната ни безпроблемно.

След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона, се казва още в текста.

Като в същото време младежите на ВМРО настояват министерството на образованието да поеме таксите за университет и наемите на квартирите, както и издръжката на хилядите студенти от Украйна, които се намират в момента на българска територия.

Прилагаме и пълния текст на позицията на НМК на ВМРО:

Националният младежки комитет на ВМРО се обръща официално към Министерския съвет на Република България с призив за незабавно приемане на карта „Българин“. След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона.

Настояваме и за това МС да издаде спешно постановление или да се вкара отново за гласуване в Народното събрание замразеният след първо четене от 44-тото НС законопроект за карта „Българин“. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство.

Ние от НМК на ВМРО предлагаме и конкретни мерки за подпомагане на българите в Украйна:

1. Създаване на държавен дарителски фонд за подкрепа на българите в Украйна.

2. Министерският съвет на Република България да предприеме всички нужни действия, включително да поиска от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, така че страната ни да е готова да приеме и осигури нормално пребиваване на всеки бежанец, който потърси убежище в страната ни.

3. Министерството на образованието и науката да обезпечи таксите и общежитията на студентите от Украйна, обучаващи се по Постановление №103 на Министерски съвет, както и да подсигури престоя им в общежитията до нормализирането на обстановката в Украйна.

Ние от НМК на ВМРО смятаме, че принципът на териториалната цялост на Украйна трябва да се спазва и категорично осъждаме руската военна агресия. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

Младежите на ВМРО сме в готовност да окажем съдействие както на властите на Република България, така и на неправителствени организации в координирането и осъществяването на всякаква доброволна и хуманитарна дейност, свързана с подпомагането на нашите сънародници от Украйна.

Нека всички се обединим и покажем, че българите в Украйна не са сами в този тежък за тях момент.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пуууу

    18 3 Отговор
    Язък каракачанката красю би продавал паспорти на ниски цени,но вече не е на хранилка и няма власт горкия .

    Коментиран от #6

  • 3 др Гей Билтс

    13 6 Отговор
    Затова беше фалшивият Ковид, за да изтрепят българските пенсионери и с пенсиите им да хрантутят сега тия фашисти. Никакви украински граждани да не се подслоняват в България, преди да са доказали кръвна връзка с българи в Бълкгария.
  • 4 Х фактор

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "руските изроди":

    А бендеровците много го зачитат човешкия живот.Укрите на зеленски първи почнаха.
  • 5 адаша

    7 0 Отговор
    В самото начало на статията се споменава , че Украйна е прибалтийска държава. Не знаех.
  • 6 Той

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пуууу":

    сигурно вече се е опикал !
  • 7 Ние

    5 9 Отговор
    Ние трябва да приберем българите от Украйна,има добри контейнери,които да служат за жилища и могат бързо да се монтират..има цели села без хора и могат да се настанят по къщите и да получат помощ от всички нас.Има варианти.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Интересно

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ние":

    Що не ги прибереш у вас? Аз пък не искам с парите от мойте данъци да храня ни урки, ни бразилци, ни ромеи. Капиш, момче?

    Коментиран от #20

  • 9 Лейла

    8 0 Отговор
    Украйна не е прибалтийска държава.
  • 10 Кой

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ние":

    ще живее в български села , те самите селяни ги напуснаха отдавна ! Никаква инфраструктура , ни тоци , ни вода , Интернет и нищо цивилизовано ! Куче да вържеш , ще избяга !

    Коментиран от #21

  • 11 Коко

    5 5 Отговор
    Прибирането на украинските българи в България трябва да стане също толкова умно, организирано, последователно и добре финансирано, както го направиха германците от Германия спрямо германците от Полша, Русия, Украйна и др. В това отношение ВМРО е вреден съветник. Техният опит да вдигат шум е значителен, а реализираните дългосрочни програми и ползи = 0.
    Струва си държавата да събере много умни и психически уравновесени хора, които да създадат подробен план и да потърсят средства за финансиране. Няколко идеи: 1. Да се потърси стабилно финансиране и да не се разчита на дарения от гражданите. Ако ги има - добре, но с гол ентусиазъм такива неща не се правят. 2. Всеки българин от Украйна да премине тримесечен курс по съвременния български език, който се говори тук. Техният език е стар, от 19 век, и е смесен с руски думи. С него не могат да работят тук като лекари, инженери... Ще им липсват думи.; 3. Да се провери от какви професии и занаяти имаме нужда в България в момента и на първо време да се подберат хора, които имат тези професии. 4. Да се организира и обучение на онези, които имат желание да усвоят необходимите за нашата икономика специалности. Например, младежите, които искат да учат компютри, могат да минат обучение в двете софтуеърни академии в София, които създават и работни места. Обучението и пребиваването им, плюс стипендията да са за сметка на държавата. Доколкото знам, обучението в софтуеърните академии трае 2 години. Самите академии могат да п
  • 12 Коко - втора част

    3 3 Отговор
    Самите академии могат да потърсят частично или пълно финансиране за тези студенти от бъдещите им работодатели. А такива има много. 5. Имаме недостиг на медицински сестри и лекари навсякъде в страната, особено в малките населени места и дори в някои областни центрове. Хората с професии, след преминат курс по български език, могат да бъдат поканени да заемат работни места в малките селища, като кметствата им предоставят безплатни жилища. Щом искат да имат лекари, нека потърсят средства.
    Пак ще повторя: Струва си да се събере работна група от умни, уравновесени хора, добри мениджъри, а не от екзалтирали членове на ВМРО. Дори бих казал, че тяхното присъствие не бива да се допуска, заради паниката и глупавите грандомански идеи, която могат да внесат.

    Коментиран от #13

  • 13 адаша

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Коко - втора част":

    Фен съм ти! Грабна ме с последното изречение!
  • 14 Българин

    7 0 Отговор
    Чувам как бившия премиер Борисов, който е бъдещ обвиняем за корупция и национално предателство - да говори как стотици привърженици на ГЕРБ са се обадили в централата им, за да поискат да приемат бежанци от Украйна. Съветвам никой да не се доверява на подобни “инициативи”, защото герберите ще им вземат такса по 100 евро на човек за всеки ден. Сигурно искат да ги ограбят, ако имат пари, злато или каквото имат за ограбване. Накрая ще ги сложат в чували и ще ги пратят на Путин. ВНИМАВАЙТЕ С ГЕРБ!
  • 15 пешо

    6 1 Отговор
    шкембе войвода да си каже банковата сметка
  • 16 Алооо

    7 1 Отговор
    Нека Шкембе Войвода пръв даде 20% от комисионната си за сделката с F-16.
  • 17 ТИТИ

    5 1 Отговор
    ШКЕМБЕ ВОЙВОДА ДА СИ ПРИБИРА УРКИТЕ В РУСЕ
  • 18 кpaвeшкaфъшкия

    5 0 Отговор
    у наистина, малко ни е соросоидната измет, та сега е моментът да внесат разбирата фашистка сган от укропия. и после и ние по пътя ма измислената държава уСраина. мамито ви продажно на всите политически марионетки!
  • 19 ddddd

    1 1 Отговор
    Кой ви каза,че имало българи в само те ли носят душа и са хора останалото з вас не са прост ганювски манталитет
  • 20 dddddd

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Интересно":

    С твоите жълти стотинки ли ще се нахранят бе хаха на много сериозно си се взел
  • 21 dddd

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кой":

    Не говори от името на всичките села има и тук раме за нормални условия да живееш имат си вода и интернет в повечето села
  • 22 до мвро

    1 1 Отговор
    направете вие нали сте руски патриоти стига с тея московски номера: другари дайте да дадете
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Възраждане=ГЕРБ=ДПС

    1 0 Отговор
    Важното е Костадин Копейкин и партия Възраждане да взимат рублите,и да се правят на загрижени за българския народ и за България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове