Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 07:20 6 896 11

Адв. Методи Лалов сезира прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и служители на СОС

  • адв. методи лалов-
  • методи лалов-
  • сигнал-
  • прокуратурата-
  • длъжностни престъпления-
  • моча-
  • общински съветници

Описаната от независимия общински съветник фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство

Адв. Методи Лалов сезира прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и служители на СОС - 1
Снимка: ФАКТИ

Общинският съветник в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов подаде сигнал до прокуратурата за длъжностни престъпления на общински съветници и/или служители на администрацията на СОС. Причината е тяхното бездействие относно Доклада за преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“, намиращ се в центъра на българската столица и известен още като Монумент на окупационната Червена армия.

Ето и сигнала на адв. Лалов, който той публикува на своята Фейсбук страница.

ДО
СОФИЙСКАТА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
от
Методи Орлинов Лалов
общински съветник в Столичния общински съвет

Относно: длъжностни престъпления, извършени от общински съветници и/или служители в администрацията на Столичния общински съвет във връзка с Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г. за Преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от поземлен имот с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран поземлен имот (УПИ) I-136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ („Княжеска градина“)

Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)

УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,

На 26.03.2020 г. група общински съветници, сред които и аз, внесохме в СОС Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г. за Преместване на монумента „Паметник на Съветската армия“ от поземлен имот с идентификатор 68134.106.136, представляващ урегулиран поземлен имот (УПИ) I-136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ („Княжеска градина“). До настоящият момент, близо 2 (две) години, обаче същият не е разгледан нито от комисиите на СОС, нито от самия Общински съвет, въпреки изискването на чл. 76, ал. 2, т. 4 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС). Повече от 10 (десет) месеца председателите на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие (водеща по доклада) и на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, към които е насочен докладът от председателя на СОС, не бяха извършили никакви действия за разглеждане на доклада, след което и единствено в резултат на системното настояване от моя страна за разглеждане на доклада, се твърди, че са изпратени писма до други институции за изразяване на становище. За този фактически отказ да бъде разгледан доклад на избрани от гражданите на СО общински съветници съм алармирал десетки пъти ръководството на СОС – както с имейли като председател на групата на „Демократична България“ в СОС и участник в Председателския съвет на СОС, така и устно в заседанията на СОС.

Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), тъй като въз основа на нея може да се направи основателно предположение за извършени престъпления от общ характер от общински съветници и/или служители в администрацията на СОС, състоящо се в нарушение и неизпълнение на служебни задължения с цел да бъде причинена вреда на общинските съветници, вносители на Доклад № СОА20-ВК66-2586/26.03.2020 г., поради неизпълнение на политически ангажименти, изразени в декларацията при встъпване в длъжност в СОС за мандат 2019-2023 г., в която изрично е посочено, че ще работим за „Княжеска градина без Паметник на Съветската армия. Ще върнем достойнството на една от знаковите градини на столицата.“ От това деяние не само могат, но реално са настъпили немаловажни вредни последици от политически, репутационен и изборен характер.

С оглед на гореизложеното и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК, Ви съобщавам за евентуално извършените длъжностни престъпления и правя искане да бъде образувано досъдебно производство. В тази връзка призовавам прокуратурата да:

• Не подхожда формалистично към този случай с висока обществена значимост.

• Изпълни правомощията си по НПК и да образува досъдебно производство, в което със средствата на НПК да изясни обективната истина.

• Не оставя български гражданин и техните представители в СОС без дължимата им се по закон защита и на своеволията на група общински съветници от мнозинството в СОС – ГЕРБ-СДС, подкрепени и от общински съветници от БСП.

• Не позволява въпросите, касаещи достойнството на столичани и градската среда да бъдат „решавани“ чрез процедурни хватки, изразяващи се дори в извършване на престъпления.

• Не препятства възможността евентуалните извършители на престъпления да бъдат санкционирани в рамките на закона.

• Не създава убеждение у евентуалните извършители на престъпления, че могат да продължат да извършват безнаказано противоправни деяния.

Моля за изясняване на обективната истина да проведете обективно, всестранно и пълно разследване. В рамките на същото следва първоначално в качеството на свидетели да разпитате бившия председател на СОС Елен Герджиков, настоящият председател на СОС Георги Георгиев, председателката на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева-Одуен, бившата председателка на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова, мен в качеството ми на съвносител на процесния доклад и като лице, което многократно и най-активно от общинските съветници е извършвало действия, целящи процесният доклад да бъде разгледан в комисиите на СОС и Общинския съвет, както и отговорните за администрирането му лица от администрацията на СОС.

С уважение, подписано с КЕП
(Методи Лалов – общински съветник в СОС)


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питайте и проверете

    23 2 Отговор
    1 885 000 000 лева бюджет ня София само за 2021г а назад
    питайте ги къде са
  • 2 нико

    28 8 Отговор
    Попитали мъжкото куче защо топките ти са отзад то отговорило - какво ми е на ред че и те да са отпред. Оправихме държавата си като Швейцария остана само паметниците да разместваме . Какво става като го няма мавзолея . Сега щеше да е привличаща туристите атракция . Да преместят същия паметник и във Виена който е ПОЗЛАТЕН . София не е България . Не се взимайте за най големи и знаещи .
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    19 7 Отговор
    В първия момент помислих, че действа срещу Гешев, но като прочетох, разбрах, че се занимава с глупости! А бе, Лалчо, нямаш ли си мартеници да си играеш с тях?
  • 4 София

    7 1 Отговор
    Докога СОС ще отлагат решаването на проблем с който е спряна продажбата на общинските жилища в които хората в София живеят от години. Вече трета година се чака нещо за разрешаване от СОС. Никой не е в състояние да ги контролира, като отделна държава със свои закони са СОС.
  • 5 Грух

    14 8 Отговор
    Неуспешен съдия и нагла соросоидна въшка. Нищо повече.

    Коментиран от #10

  • 6 Горски

    5 5 Отговор
    Да се преименува на хората загинали през втората световна война а не на Съветската армия
  • 7 Хахо

    13 8 Отговор
    Тъпотия е да се махат паметници! Та това е историята ни! Независимо какво става сега,това е паметник от друго време и не трябва да се махат паметници и да се преиначават нещата.
  • 8 Умен

    5 5 Отговор
    Това (льольов) не е на център!!!
  • 9 Анинимен

    3 1 Отговор
    Браво ще ти остане само доклада
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ivan

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Jamеs":

    Не само неуспешен съдия ами и нагъл егоцентрик! Пълен неудачник. Абсолютен аутсайдер, търсещ внимание!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове