Last news in Fakti

9 Март, 2022 05:28 3 839 33

Валентин Николов: Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това няма кой да го позволи

  • валентин николов-
  • георги кадиев-
  • бнт-
  • аец белене-
  • русия

Европа се държи лицемерно, смята икономистът Георги Кадиев

Валентин Николов: Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това няма кой да го позволи - 1
Снимка: БГНЕС

Европа се държи лицемерно – с едната ръка налага санкции на Путин, с другата купува газ и петрол от Русия. Нито Европа може без руска газ, нито Русия може без европейски пари.

Това заяви икономистът Георги Кадиев в предаването "Още от деня" на БНТ по темата за предизвикателствата пред енергийната сигурност и покачващите се цени на ток и горива.

„Ако 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй бъде строен ще се захранва с гориво на „Уестингхаус“. Белене е направено така, че да започне с руско гориво. Това обаче няма кой да го разреши в настоящата ситуация. Зависимостта само от един доставчик е много опасна“, Това коментира бившият директор на БЕХ Валентин Николов.

„Въпрос на национална сигурност е да сме енергийно независими“, подчерта Кадиев.

„Ние имаме възможности да получаваме газ и от други места. Технически можем да си позволим вкарване на газ, проблемът е, че нямаме източници. И сега получаваме 1/3 азерски газ, но това е така, защото е такъв договорът“, обясни Николов.

„САЩ ще наложат мораториум върху доставките на руска газ и петрол, Европа ще ги последва със забрана на 50%. Това е последната стъпка преди войната. България има три месеца запаси на петрол и месец на газ. Истинският проблем ще се появи през есента. Той ще засегне цяла Европа“, прогнозира Кадиев.

Николов добави, че компенсации от ЕС ще има. „Ако някой си мисли, че държавата е купила гориво и ще го даде на бензиностанциите, се лъже. Тези 90-дневни, които трябва да имаме, са на фирмите. Те не всички са в България. Това са запаси на ЕС. Когато има криза не е сигурно, че те ще бъдат освободени у нас. Правителството трябва да има план, но никой не знае това. Ние закъсняваме. Трябва да помислим за логистиката“, подчерта Николов.

„Цената на горивата се вдига, защото сме свързани с европейския пазар. Трябва да се взимат мерки. Икономиката ще се задръсти. Правителството трябва да премахне тавана“, даде съвет Кадиев. „В момента правителството има страшно много пари, с които трябва да се компенсира бизнеса“, добави той.

Николов даде съвет на правителството да компенсира бизнеса незабавно, а да не го чака да умре.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шпионин

    68 5 Отговор
    Интересите на Украйна преди всичко осем години имаха да се договорят сега всички ще страдаме заради тях Украйна е по виновна от Русия държа се като малко пишлеме с голям батко ама като яде сега бой пропищя орталъка
  • 3 Пророк

    46 1 Отговор
    COVID беше само увертюрата, сега идва СЪЩНОСТТА !!!

    Коментиран от #4

  • 4 moiraine

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пророк":

    А след нея ядрена пустиня. Да ни е честито.
  • 5 No comment

    15 3 Отговор
    "За тази цел Америка изнася своя естествен уран в Русия. Американските закони обаче забраняват директния износ, но самите американци измислят схема, чрез която тези закони могат да бъдат заобиколени. Именно "Росатом", с активната подкрепа на Вашингтон, купува канадската компания Uranium One, която изнася тази суровина, а износът на природен уран от САЩ в Канада е разрешен. Така "Росатом" придобива и няколко уранови мини, принадлежащи на изкупената компания в САЩ, Австралия, Канада, Казахстан, Южна Африка и Танзания."
  • 6 No comment

    23 3 Отговор
    "След две десетилетия на сътрудничество с Русия Америка изостава много в тази област. Американските енергийни компании спестяват милиарди долари от закупуването на руски уран, но губят почти всички компетенции в тази област, пише журналистът."
  • 7 хаберих

    25 2 Отговор
    Когато жителите на древна Месопотамия изобретяват арфата, са си мислели за извивките на женското тяло. Когато италианците изработват първите класически цигулки, те също са си мислели за извивките на женското тяло. Интересно, за какво са си мислели българите, когато изобретяват гайдата?

    Коментиран от #33

  • 8 мммда

    21 2 Отговор
    Като гледам цирка със санкциите, ЕС може и да не просъществува още дълго време.
  • 9 Събуди се

    20 1 Отговор
    Защо някой отвън трябва да ти разрешава след като се строи с Бг средства. Да не би друг да ти дава парите, че да се иска разрешение. Руския вариянт е доста по-евтин и не може тока да се продава с такава ниска цена. Това осзначава че запада губи конкуренция и на някой не му харесва и освен това някой друг, ще вземе парици за изграждане на по-скъп реактор и спорно качествен модел реактор. при положение,че имаме вече реактора.
    Никаква логика. Лизо,ъзци.

    Коментиран от #17

  • 10 българина

    9 2 Отговор
    имаше референдум, теб никой не те пита! седващия референдум ще е за ес и нато
  • 11 Мнение

    26 1 Отговор
    Войната един ден ще свърши!
    Няма да свършат "Българските икономическите експерти", които вкарват народа от мизерия в мизерия!
  • 12 Тока

    9 2 Отговор
    Тоя баничар кога стана експерт. Калинкиии
  • 13 Мишо

    22 1 Отговор
    Когато "Уестингхаус" започнат да ни продават ядрено гориво няма да сие енергийно зависими, нали!? Смешник! Т.нар. "енергийна независимост" и "диверсификация" означава точно попадане под 100% американска зависимост!!! Защо бг медии кртят, че Унгария, благодарение на Виктор Орбан получава газ от Русия по 500 евро, а спотовите цени сега са 3000 евро вчера??? Но Унгария има дългосрочен договор!!
  • 14 пьешу

    14 1 Отговор
    "Това обаче няма кой да го разреши в настоящата ситуация." - поне в прав текст си признавате, че сте про.дажници на конци. каквото ви кажат чорбаджиите, това правите. интересите на територията и на популацията са последното нещо, което ви интересува. ндрум!
  • 15 пьешу

    10 3 Отговор
    "Зависимостта само от един доставчик е много опасна" - тая калинка как си ги представя нещата - отиваш на женския пазар и казваш: "завийте ми от този уран, моля. пресен ли е?" аман от никакъвци!
  • 16 big

    16 1 Отговор
    Запада винаги е бил лицемерен, не само сега! Да, Русия има нужда от техните пари, но те имат още по-голяма нужда от техните суровини! Няма суровини, няма икономика, няма пари и Европа капут! На сегашните цени, които са много над предходните, Русия ще заработи на други направления, азиатското, почти същото, като преди. Много ми е интересно тези западни и наши политици него ли разбират? Защо тръгват да унищожават стотици милиони хора заради кой да води дружината? Всичко ще се срине, Русия е силно интегрирана в световната икономика и не може просто така да я хвърлиш като мръсно коте. Проблема е, че тя вече няма къде да отстъпва и ще кара до край, ако иска да съществува като самостоятелна държава, а това значи край на САЩ и Европа или край на Русия, друг изход няма да има!
  • 17 big

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Събуди се":

    Проблема е, че не искат да строят с български средства, а да намерят стратегически инвеститор. Другия проблем е, че нашите "политици" не искат да приемат и дадат никакви гаранции към този инвеститор, а да изсипеш 10-15 милиарда долара / евро ей така, никой не иска, освен Росатом, но за него пък съвсем не може!
  • 18 ТRIF

    10 0 Отговор
    Може и да греша но до колкото знам, САЩ използват обогатен уран от Русия. Америка не може да обогати урана до нивото което се постига в Русия. Технолгията която е тяхна разработка има редица неудачи а им липсват и специалисти в тази област. Това е в резултат на десетилетия неглежиране в това направление.
  • 19 Марков

    5 1 Отговор
    Да, Белене ще работи с руско гориво, не може с друго. И затова не се достроява? Ами предлагам държавата да обяви проекта за продажба за пр. 50 годишно ползване. Ще си върнем парите. Има площадка с документи, реактори, купувачът ще вложи средства за изграждане на АЕЦ и ще произвежда ток. И ще го продава и на България. Това вероятно ще е руска компания, за която изискването на ЕС за продажба тока на търг няма да важи. Вярно, че за сега ще е трудно. Но след месеци или година защо не.

    Коментиран от #23, #31

  • 20 Някой си...

    5 1 Отговор
    Защо не се замислите!? Светът без
    САЩ. Русия и развитите страни ще
    загине!! Печенето на политиците ма
    лоумни и е пагубно! Само мирът ще
    реши проблемите. МИСЛЕТЕ!!
  • 21 Братушките

    0 9 Отговор
    ...трябва да ги осъдим и за грешката с избора с площадката Белене, проектантска грешка, но ако се признае тази грешка, руснаци трябва да се простят и с РЕПУТАЦИЯТА си. За това са и всички маймунджулъци, от страна на ръководството на "независима" България, с АЕЦ „Белене” вече над 40 г. Друга грешка на СЪЩИТЕ е линейната диаграма на неутронното стареене на заваръчния шев на опорния пръстен на капака на ВВЭР-440, тази диаграма вместо линейна се оказала експонента. В този случай за да замажат гафа, нашите политици разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
  • 22 Някой си...

    0 2 Отговор
    Защо не се замислите!? Светът без
    САЩ. Русия и развитите страни ще
    загине!! Печенето на политиците ма
    лоумни и е пагубно! Само мирът ще
    реши проблемите. МИСЛЕТЕ!!
  • 23 Белене трябва да се построи

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Марков":

    и да работи. И задължително да бъде българска, държавна. Частникът ще дере кожи. Видяхме тези "инвеститори" какви ги нацвъкаха.
  • 24 111122223333

    2 0 Отговор
    Чудесно заглавие за суверенна България !
  • 25 Некой си

    4 0 Отговор
    Кретени!!!
    Уестингхаус нюклиър два пъти фалира. Първият път беше купен от Тошиба... ама реално от руски и казахстански ФИЗИЧЕСКИ лица. Вторият път - никой не ще да купува.
    Уестингхаус все още не са пуснали НИТО ЕДИН от последния си реактор AP1000. Повече от 8 години се борят и не успяват.
    А тоя дебил тръгнал от тях да купува!
    Толкова ли няма французи, корейци или японци, от които да купим, та на пробития бойлер АР1000 се мятаме?
  • 26 Валентин Николов - ГЕРБ

    5 0 Отговор
    Един от Енергийната
    мафия!!
  • 27 Ввв

    2 2 Отговор
    Кадиев глупако,скрий се и не се излагай,ЕС няма да забрани вноса на енергия на 50 процента,червената подлога всява смут!
  • 28 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Кой си ти бе мухльо,че да решаваш за Белене. Имаше референдум имаме и платени два реактора, от ГЕРБ прекратихте Южен поток,не направихте нищо и с гръцкия конектор,какви золуми още искате да сътворите заедно с ДПС?
  • 29 Жупел

    5 1 Отговор
    Кой не позволява , бе негодяй?! От козяк ли ти диктуват това? Българското НС излезе с решение преди 3-4 годиин да се строи. Трябва да се строият и двата АЕЦа.
  • 30 Б. Борисов: Спряхме 3 руски проекта

    10 0 Отговор
    Бойко Борисов заяви пред Българо- американската търговска камара: " Ние ( България), спряхме 3 големи руски енергийни проекта (АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас - Аллекандруполис) ЗАРАДИ американските интереси." Нека си представим за миг, че 12 години не ни управляваше Банкянското чудо и сега имахме стабилна ел.енергия от Белене, сигурен газ от Южен поток, с транзитни такси половин милиарда годишно, дали щяхме да се тревожим за космическите цени на енергията и дали изобщо ще имаме ел.ток, газ, бензин и на каква цена? Народе???? Докога ще настъпваш мотиката и ще избираш чужди подлоги, които служат на чужди интереси и не им пука за българите, които са обрекли на изчезване! При Борисов станахме най- бързо изчезващата нация в света, заради мизерия, липса на работни места, сигурност и перспектива.
  • 31 Мики Рурк

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Марков":

    Запорожката АЕЦ е като нашите реактори и от години работи с гориво на Вестингхаус.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Анджело

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    За женска цица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове