9 Март, 2022 23:16 1 693 27

Важните новини във ФАКТИ на 9 март

  • 9 март-
  • новини-
  • факти

Кабинетът сформира кризисен щаб за Украйна, правителството отпуска 1,1 млрд. лева за попълване на резерва, прогнози за двоен скок в цената на олиото

Важните новини във ФАКТИ на 9 март - 1
Снимка: БНТ

Асен Василев: Отпускаме 1,1 млрд. лева за попълване на резерва

Кабинетът взе решение за отпускането на допълнителни средства към бюджета на Министерството на земеделието за попълване на резерва на държавата с пшеница. Точната сума е един милиард и 100 милиона лева, стана ясно на брифинг след редовното заседание на правителството.

Министърът на финансите Асен Василев подчерта, че резервът ще се допълни единствено с житни култури, но не и с горива.

Гешев иска публична процедура и обсъждане на предложението за прекратяване на мандата му

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Пленума на Висшия съдебен съвет максимално публична процедура и обсъждане по същество на предложението за предсрочно прекратяване на мандата му. Това съобщиха от прокуратурата и уточниха, че Гешев е изпратил писмо до ВСС.

В писмото е посочено, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на Конституцията и законите в Република България.

Гешев отправя молба до членовете на съвета да разгледат и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата му - това от бившия служебен министър Янаки Стоилов и това от Йорданова, въпреки множеството недостатъци, юридическата несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите.

Лена Бориславова: Украински гражданин със статут у нас ще получава по 40 лева на ден

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден.

„В днешното заседание на МС ще имаме важни теми за обсъждане. Ще приемем това, което обсъдихме в НС - допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

Прогнозират двоен скок в цената на олиото
С 9 стотинки само за седмица е скочила цената на литър олио на едро. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Производители на олио прогнозират двоен скок в цената на рафтовете в магазина, съобщава бТВ.

От фабриката в Калиакра обясниха това с войната в Украйна.

Всяко мазе би трябвало да е и бомбоубежище

Преди дни от "Пожарна безопасност и защита на населението" анонсираха създаването на електронен регистър на бомбоубежищата в България. Така чрез интернет всеки ще може да открие къде е "неговото" укритие и кой е най-прекият път до там. Системата още не е факт, съобщава бТВ.

България има общо 704 скривалища и противорадиационни укрития, като 551 са с висока степен на защита от тях. Само 31 са в добро състояние, в задоволително – 187, в лошо пък - 165, а напълно неизползваеми са над 100.

В тези данни не се включват подземни паркинги на молове, както и метрото, така и подземията на жилищните сгради. А говорейки за жилищните сгради, на практика всяко мазе би трябвало да бъде по презумпция бомбоубежище.

Сформиран е кризисен щаб за войната в Украйна, ръководи го полк. Валери Рачев

Правителството сформира кризисен щаб за войната с Украйна с 6 работни групи, който се ръководи от полковник Валери Рачев и координира работата на всички институции. Това заяви във видеообръщение вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, цитирана от БНТ.

"Днес на Министерски съвет приехме решение за предоставяне на временна закрила в съответствие с директивата на ЕС, която се активира за първи път в историята", обясни вицепремиерът. Временната закрила предвижда редица улеснения за хората, напуснали Украйна заради военните действия. От петък на граничните пунктове у нас, гражданите, влизащи от Украйна ще могат да получат документ, с който да пребивават легитимно на територията на България.

"Този документ им дава както права, така и задължения. От една страна ще получат достъп да пазара на труда, образование, здравеопазване и социална подкрепа. От друга ще имат задължението да спазват законите на Република България", заяви вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 WTF

    9 3 Отговор
    Яко е Ленчето, ама тая сива зона около устата а ла Фред Флитстоун трябва да я оправи.

    Коментиран от #3, #25

  • 2 Сонни Чиба

    19 1 Отговор
    Коя е тази гейша от треторазряден японски самурайски филм.
  • 3 Виталия Винокурова

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "WTF":

    Паднала като плет. Да прочете какви са изискванията на ЕС и колко трябва да плаща на бежанец със статут - 100 шв. на ден бяха преди 06 години, сега не зная колко са. Нали сте в ЕС ?!

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Кратуни

    25 2 Отговор
    Пълни Изроди са в това правителство. Некадърни продажници. На украинци по 40лв.на калпак,а българина мизерства! Долни безродници!

    Коментиран от #6

  • 5 Българин

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Виталия Винокурова":

    Изчезвай от тук.Влизай си в украинските сайтове

    Коментиран от #7

  • 6 WTF

    1 10 Отговор

    До коментар #4 от "Кратуни":

    Хайде успокой се. Касиерките в супера изкарват вече по 1200-1300 лева чисто. Пък тия 40лв. удобно пропускаш да споменеш, че са само в период от три месеца. След това който - откъдето.

    Коментиран от #12

  • 7 Виталия Винокурова

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Истината е тежка. Аз вина нямам за нищо. Украйна не ме вълнува, в документа ми пише БЪЛГАРКА !

    Коментиран от #8

  • 8 ZVZZ

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Виталия Винокурова":

    Виждаме,че си българка с това " българско име"

    Коментиран от #9

  • 9 Виталия Винокурова

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "ZVZZ":

    Това е украинското, а документа из руските архиви незнайно къде. Имам с българско име родена 1977 пише !
  • 10 Виталий, дорогой

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Виталия Винокурова":

    Объркал си виното .. За втората половина от фамилията , нема спор ...

    Коментиран от #11

  • 11 Виталия Винокурова

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Виталий, дорогой":

    Кличко е мъж, аз съм ЖЕНА Виталия Германова Винокурова от 2-ия му брак. Вие бъркате от 1994 когато го убиха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ай , лека

    4 0 Отговор
    На нормалните , ОТ ХУМАТА ...А КОЗЛОДУЙ си знай ..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 простекиро

    9 0 Отговор
    ленчето да смени фон дьо тена че й личи мустака
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Жейми , дорогая

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Виталия Винокурова":

    Това ти е проблема ... Що ти требеше да правиш операция за смяна на пола ?!

    Коментиран от #24

  • 24 Виталия Винокурова

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Жейми , дорогая":

    Огромна ошибка. Аз родих дете преди близо 13 години. КОЙ те излъга, че съм си сменила пола, като съм жена по рождение !
  • 25 Тра-ла-ла

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "WTF":

    И кривогледството.
  • 26 Ленче Ленче

    1 0 Отговор
    Ох баня,ох кеф,ще го изтъркаш за някой лев!
  • 27 Кой ще плаща

    1 0 Отговор
    По национална телевизия днес се каза,че тази пшеница е фуражна,а не за производството на хляб.Ние българите да не сме животни или някой си прави далаверата,т.е. корупцията.
    Кой ще плаща за за хлебна,а получава фуражна?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол