Last news in Fakti

10 Март, 2022 16:19 5 455 22

Европейско проучване за конфликта в Украйна: Българите се чувстват алармирани, но искат да помогнат на бежанците

  • украйна-
  • бежанци-
  • българи

Преобладаващото мнозинство от българското население изпитва загриженост относно ситуацията

Европейско проучване за конфликта в Украйна: Българите се чувстват алармирани, но искат да помогнат на бежанците - 1

Скорошно проучване на Европейските национални панели (сред, които е и Български национален панел) сочи, че настоящата ситуация в Украйна предизвиква притеснение у хората. Около 4 от 10 респонденти не се чувстват сигурни на територията на България към този момент. Близо половината от респондентите също се притесняват, че Русия би могла да нападне и други страни в бъдеще. В същото време, хората проявяват солидарност към украинските бежанци – мнозинството смята, че България трябва да приема бежанци, предвид ситуацията. Проучването също така предоставя сравнение с данни от други страни в Източна Европа – Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Европейските национални панели е дъщерно дружество на изследователските агенции Nielsen Admosphere, NMS Market Research и STEM/MARK. То обединява националните панели на Вишеградската четворка и България, които общо надхвърлят 150 000 на брой респонденти.

Трудно е да не следим актуалните събития и новини около войната в Украйна. Преобладаващото мнозинство от българското население изпитва загриженост относно ситуацията (47% изразяват силно притеснение, 37% - в известна степен). Въпреки това от всички изследвани държави нивото на притеснение в България е най-ниско – във всички останали страни то е над 90%. Нивото на загриженост съответно се покачва с възрастта. И все пак 13% от българите споделят, че войната не им влияе по никакъв начин.

Трябва обаче да направим разлика между чувството на загриженост в резултат на ситуацията в Украйна и чувството за сигурност, което хората изпитват в собствената си страна. Що се отнася до България в момента 43% от хората се чувстват сигурни на територията на страната, една трета изразяват колебание, но около една четвърт не се чувстват в безопасност в момента. По отношение на последната група жените в повечето случаи чувстват по-висока степен на опасност в сравнение с мъжете.

Интересното е, че резултатите в България на този конкретен въпрос не се различават много от данните, събрани напр. в Полша или Словакия, които са съседни на Украйна страни и ситуацията на практика ги засяга най-много в момента.

Държавата трябва главно да предоставя хуманитарна помощ, гражданите могат да участват най-ефективно чрез оказването на персонална помощ към индивиди

Според българите помощта за Украйна на държавно ниво трябва да се осъщестятва предимно чрез хуманитарна подкрепа (61% смятат така), но тя също трябва да бъде силно изразена и в осигуряването на убежище на бежанците от уязвими райони (55%). Други средства за подкрепа, като изпращане на медицински персонал в района (24%) или предоставяне на финансова помощ (15%), бяха посочени сравнително по-рядко. 15% от българите пък смятат, че държавата няма нужда да предприема действия в подкрепа на Украйна.

От друга страна, жителите на всички пет страни са резервирани относно изпращането на родни войски в отбраната на Украйна. Само в Чехия и Полша тенденциите в полза на подобни действия са сравнително по-изразени (13%), докато в останалите страни процентът, подкрепящи подобна инициатива, е под 6% (България – 2%, Словакия, Унгария).

По отношение на възможностите на обикновените граждани да помогнат персонална помощ към хората в нужда се възприема като най-полезна (52%). Всякакъв вид материална помощ се нарежда на второ място с 42% въз основа на посочените отговори, следвана от финансова помощ (чрез благотворителни организации и др.) с 37%. Финансовата подкрепа е по-предпочитан метод от страна на най-младите респонденти – разликата спрямо останалите възрастови групи е с над 20 процентни пункта. 10% от българите смятат, че гражданската подкрепа не е особено полезна в тази ситуация, което бележи най-висок дял от всички анкетирани държави.

Добър пример за гражданска солидарност може да бъде общата събрана сума от близо 70 000 лв. в рамките на 10 дни от членовете на Европейските национални панели за благотворителната организация „Хора в нужда“ (People In Need), която в момента помага в Украйна.

Приветстваме бежанците от Украйна

Няма особени възражения от страна на българите относно приемането на украински бежанци в същия регион или населено място, където живеем. Друг е въпросът дали бихме предложили собствените си домове и жилища за настаняване на бежанци - 38% от нас биха го направили, докато 48% - не. България не прави изключение в контекста на другите изследвани държави - отношението на словаците е много сходно, унгарците са по-склонни, а поляците водят в този аспект - почти половината от анкетираните поляци биха приютили бежанец в семейството си.

Какво предстои за Украйна (и Русия)?

Почти половината българи са притеснени, че Русия би могла да нападне друга държава след сличилото се в Украйна. Нивото на безпокойство обаче е по-високо в другите изследвани страни - най-високо е в съседна на Украйна Полша (69%). В България жените и по-младите като цяло са по-притеснени в тази връзка.

Разнопосочни са мненията относно евентуалното членство на Украйна в ЕС и НАТО. Над една четвърт (27%) от българите са съгласни Украйна да се присъедини и към двата съюза. 17% подкепят членството ѝ само в ЕС и едва 3% - само в НАТО. От друга страна, 29% от анкетираните са против присъединяването на Украйна и към двете организации. 23% не са сигурни по отношение на този въпрос. В контекста на другите страни позицията на България е най-близка до тази на респондентите в Унгария и Словакия. За разлика в Полша само 5% отхвърлят членството на Украйна - както в ЕС, така и в НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мале-леле

    48 0 Отговор
    Кога успяхте и проучване да направите? И може ли на задния фон на тая снимка - това ли са българите? Дори в собствените си очи ли се виждаме така?
  • 2 Аз не искам да плащам

    52 2 Отговор
    Украинка с Порше аз да и помагам. Да заминава в хотел ама да си ПЛАЩА.
  • 3 Руска елитна част

    35 3 Отговор
    Съставена от жени е атакувала старчески дом край Киев
    За съжаление всички домуващи въпреки че са били с деменция са се съпротивлявали геройски
    Накрая са били пленени и изпрати ми пеша да докладват на зеленски за геройската си постъпка
    Освен това старческият дом е бил атакуван с балистични ракети и бомбандировачи с тъпи бомби
  • 4 Bshit

    32 1 Отговор
    Това бразилци ли са на задния фон?
  • 5 нашия

    38 0 Отговор
    Айдееее....пак се почНа с "РЕСПОНДЕНТИТЕ ...хора вие български учили ли сте ???!!!! или така ако бобългарим някоя чужда дума е по-модерно...???!!!!!
  • 6 Мишмаш

    14 2 Отговор
    Българите да, турците въздържали се, ролите по скоро не, мигрантите от юг твърдо не, за да има повече за тях.
  • 7 Българка

    6 44 Отговор
    "Това вече е отвъд зверството. Всичко, което правят окупаторите с Мариупол, е отвъд зверството. Европейци! Украинци! Мариуполци! Днес трябва да бъдем единни в осъждането на това военно престъпление на Русия, в което се отразява цялото зло, което окупаторите донесоха на нашата земя."
    Покъртителни думи на Зеленски след като "миротворците освобожители" бомбандираха родилна болница в Мариупол Донбас! Явно бебетата и бременните са бандеровци, нацисти?! И Путин говори, че причина за нахлуването в Украйна е от грижа за населението в Донбас?
    Чудовището Путин и кликата му трябва да си плати за потоците кръв и сълзи, за разрухата. Тази завоевателна война на Русия трябва да се спре! Да има мир!

    Коментиран от #16, #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 питам ази

    29 2 Отговор
    "Българите се чувстват АЛАРМИРАНИ"?!.....
    А ва бате тва на къф изик е ни разбирам. Ма дали и ти го ръзбираш.....
  • 10 Сабри

    35 2 Отговор
    Глупости! Българите не искат никакви бежанци! Стига манипулации!!
  • 11 Z V

    32 3 Отговор
    Заселвайте украинките вьв видинско, ямболско, там се обезлюдява.

    Коментиран от #12

  • 12 Sabri

    18 1 Отговор

    До коментар #11 от "Z V":

    В Джебел ше ги приемеме...искаме ги..
  • 13 Eлка Николова

    2 15 Отговор
    Каквото и да чувстваме,тази война трябваше да се избегне! След пандемията от Ковид,икономическата криза и тази война,недалеч от нас,ни кара да се чувстваме като в апокалипсис.И то отдържава като Русия от която най не очаквахме!Учеха ни че Русия е миролюбива и изстрадала страна,а то се оказа агресивна и империалистическа!Поводи за война винаги могат да се намерят,но начин да се избегне и да се решат горещи проблеми на масата на преговорите също,особено в 21- ви век!
  • 14 Русенец

    16 0 Отговор
    Как така сме най-малко притеснени, но пък горивата ни удариха нечувани цени?
  • 15 Анкета"Попитахме 10 души"

    7 0 Отговор
    "4 от 10 респонденти" 😁
    Направо на ОкраИнски я напишете статията, да не си губите времето с гугъл транслейта, сладури! Обичам този сайт - в коментарите има повече истина от която и да е статия на Д. Джамб---ов!
  • 16 Ти от кой модел "българки" си?

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Звучиш ми като една от много известните у нас племена... 😎
    Това всичко дето си го изписал мисир тв ли ти го казаха? 😁
  • 17 Z....

    7 3 Отговор
    Тъй тъй времето ще покаже как ще ядете х..я на нацитата укри бежанци със скъпи коли и претенции.
  • 18 Зоро

    6 3 Отговор
    Не мога да разбера кой ще плаща тези 40 лв. на ден.(1200лв) на месец?Когато отрязаха парите на пенсионерите които имат повече нужда.Сега вече се води геноцид над българското население,с цените и горивата.Защо нашите политици които трябва да защитават нашите интереси спонсорират украинския национализъм и фашизма?Не казвам че няма и добри но не знаем колко неонацисти и болни фашисти са на територията в България.Очаквам че и България може да бъде запалена от тези провокатори На тези хора не може да се има доверие.Как да вярвам на украинския народ когато гледам по телевизията техният Зеленски които носи зелена военна блуза с знак на железният кръст ,СИВОЛ на ФАШИЗМА.Благодария не са ни необходими такива бежанците които са готови да бягат а не могат да се борят за чиста и демократична Украйна. Америка ни обещава без визи, Европа ни отказват ШЕНГЕН е какво ще кажат нашите политици които в момента поддържат Европа и фашизма.в Украйна Трябва ли вечно народа на България да страда?
  • 19 Зоро

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Колко езика говориш разбираш четеш,? Как получавате такава ИЗОПАЧЕНА информация.Ако не те мързи прочетете статията в вестниците от 8г.назат за Украйна и тогава може да просветне как се промиват мозъците по телевизията, която обслужва американски и европейски интереси на психично болни политици.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Боримечката

    0 1 Отговор
    Кое му е категоричната сигурност.Че утре ако реши Путин тези американски бази у нас че не им е тук мястото и като нищо ще натисне копчето и току виж три метири ракети издумкали на наша територия..Това ли му е сигурното ве амсалаци.
  • 22 Немо

    0 0 Отговор
    Бла, бла отново стъкмистика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове