Last news in Fakti

14 Март, 2022 05:33 1 625 22

Андрей Новаков: "Спящите" пари от кохезионните фондове ще се изразходват за бежанците от Украйна

  • андрей новаков-
  • евродепутат-
  • средства-
  • фондове-
  • бежанци

От анализи, с които съм запознат, до юни, когато може да се приеме, че Русия има ресурс да води тази война в Украйна, бежанците биха достигнали 5 милиона или повече, заяви евродепутатът

Андрей Новаков: "Спящите" пари от кохезионните фондове ще се изразходват за бежанците от Украйна - 1
Снимка: Фейсбук

"В миналия програмен период (2007- 2013 г.) парите, които са останали такива спящи и неизползвани, са около 60 милиарда. Сега говорим за тези от 2014- 2020 г. и в момента ми е трудно да спекулирам, тъй като периодът не е приключил заради едно сложно правило, с което държавите могат да си използват парите три години след края на периода, но така или иначе говорим за десетки милиарди, които в момента остават спящи и неизползвани - заради Ковид-19, заради нещо друго и така или иначе държавите не са могли да се възползват. По правило тези пари трябва да се върнат в eвропейския бюджет. Ние искаме те да останат в държавите членки, които приемат украинци на тяхна територия. Тези пари да се използват за настаняване, храна, медицински грижи, транспорт, образование и въобще за всички разходи, които се правят във връзка с тези бежанци".

Това каза в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR евродепутатът Андрей Новаков, който заедно с Манфред Вебер и с комисар Хан стартира инициатива за събуждане на така наречените "спящи пари" (неизразходвани средства) от кохезионните фондове за посрещане на най-неотложните нужди на бежанците от Украйна.

Новаков обясни, че предложението е да се въведе със задна дата, считано от 24 февруари, всеки разход, който се прави във връзка с бежанците от Украйна на територията на Европейския съюз, да бъде допустим за финансиране.

"Разбирайте, че сякаш сега Европейската комисия казва на държавите: "Вадете и плащайте каквото има нужда, след това носите фактурите и ги осребряваме, защото ако чакаме да влезе в сила, това означава кризата да е приключила и държавите отново да са се справили сами", допълни Новаков пред Bulgaria ON AIR.

"От анализи, с които съм запознат, до юни, когато може да се приеме, че Русия има ресурс да води тази война в Украйна, бежанците биха достигнали 5 милиона или повече", подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След кървавия майдан 2014

    27 1 Отговор
    Колко милиона се изнесоха от Украйна скоростно?

    Коментиран от #16

  • 2 дедо Герчо

    19 1 Отговор
    ГОЛЯМТО КРАДЕНЕ.КОМУ ВОЙНА,А КОМУ,МАТЬ РОДНА...ХЪХЪХЪ...
  • 3 Я камилата, я камиларя до юни

    27 1 Отговор
    А какви ресурси има Украйна до юни? Или американският финансов капитал е решил терор до дупка.
  • 4 Уса

    27 4 Отговор
    Спящи пари означава неправилно разпределени.Българите не получиха нито лев конпенсация срещу ковида докато европейци и американци взеха по 4000 на калпак без значение дали работят.Безработните получиха още повече
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ще си го получат

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "хаберих":

    Отвращението е пълно.
  • 9 Българин

    10 3 Отговор
    Колкото повече славяни приемем - толкова по-добре .👍 Голям шанс е ,че Европа осребрява " Иначе в щатско-турската ни колония останаха само мургави и мюсюлмани .
  • 10 Таралеж

    16 1 Отговор
    Западните развити демокрации приемат украинци с пълни раници със злато и пари. Нашите пишман демократи ще изхранват останалите без средства украинци.
  • 11 кабел

    17 1 Отговор
    ЖабиГЕРБ ще се включи в дарителски кампании и ще открие в понеделник банкова сметка, на която активистите на ГЕРБ могат да внасят суми за подпомагане на украинските граждани на наша територия. Отнася се за БМБ и шкафчета. За българските бедни-среден пръст!
  • 12 20074

    18 1 Отговор
    Крадлив, лъжлив, пропаднал и некадърен ГЕРБЕРАСТ!

    Коментиран от #20

  • 13 плюс минус

    9 1 Отговор
    Фабрика за пари:
    От нашите данъци ЕС финансира земеделските производители. Те произвеждат зърно и други продукти и ги продават на все по-високи цени и пълнят джобовете. Гражданите купуват на завишени цени. Държавата пълни касичката си от завишените суми от ДДС. Прави с тях каквото си искат управляващите, оставя и за производство и търговия, като пак ги финансира.
    Колелото отново се завърта:
    прецакан и отново обеднял е обикновеният гражданин, от чиито данъци някои си забогатяват ей тъй.
    Колелото на икономиката на фашисткия капитализъм се върти.
  • 14 чико

    10 2 Отговор
    Да се използват парите и за нашите бегълци по ЕВРОПА . Украинците бягат заради бедноста , затова са там и нашите бегълци . Само че нашите са голи като пушки , а украинците са с джипове и пълни кесии . Истината е че с намесата на САЩ Украйна е жестоко ограбена и в разруха , управлявана от артист и шампион по бокс . Потърсете и гледайте филма " ЖИВОТЪТ на УКРАЙНЦИТЕ има ЗНАЧЕНИЕ ". Филм за бизнес интересите на Байдън в Киев и ще ви светне истината .
  • 15 Оракула

    8 2 Отговор
    "Спящите пари " от Кохезионните фондове ,
    напълниха чекмеджетата на цялата ваша Хунта ,
    не се правете на много хитри ,
    и не си мислете, че хората в България пасът ,
    "Мисирките ви "по асфалта ,
    както пастиря ви Бойко Борисов!
  • 16 Оракула

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "След кървавия майдан 2014":

    А от Путинска Русия ,да не би да са по-малко,
    Дюбай, не може да смогне, да им смени биткойните,
    и това не са моите приятели , а Путинските хрътки- олигарси?
    Един Руснак сменя биткойни ,лични пари за 6 милиарда долара?
    Това е нещо вече за "Гинес" книгата!
    Бойко Борисов с чекмеджето , е като "Малка Арда", спрямо тези
    финансови изроди!

    "Малка Арда", ама и той престъпник!
  • 17 Наждак

    4 3 Отговор
    Тези луди ли са ? С какво ни се помогна вече 31 години ? Заемат се управленчески постове / не само в България / от индивиди с манията да бъдат над другите ! В Америка хората от гетата и резерватите ходят в отделни училища и магазини и никой не се интересува какво имат , какво им е нужно ! Европейските страни , заграбили земята уж на " диваците " , с покварена съвест ще правят съюз и ще говорят за демокрация , взаимопомощ , човешки права ! Диваци , но старинната им архитектура стои от векове за показ , нашите сгради падат при земетръс . Колко такива " дивашки " общности оцеляват при болести , епидемии ! Е , ние сме " цивилизация" и методите ни за общуване са "цивилизовани" - манипулации , психологично въздействие , открити военни действия и после излизат из зад кулисите и ще помагат при бедствие , в чиято основа са . Емигрант или бежанец все е бягство от неприемлива действителност в много страни . След като пращят от разум , защо лидерите на страните допускат да се стига до тук ? Всичко трябва да се предвижда , даже най лошото и да се предотвратява злото навреме , но явно с този прозрачен сценарии мечтаещите хегемония целят друго - самоиздигане , всевластие - целта оправдава средствата без оглед кои ще пострадат . Земята се огъва от олигарси особено в "демократичната" Америка - да помагат , а не да палят раздори и да сеят последиците върху други страни . Моето съчувствие към пострадалите , но кой ни помогна в бедност и болест ,
  • 18 Недоволна

    5 0 Отговор
    Дай си заплатата и ти и другите евродепутати благотворително за Украйна. Ние живеем с 400 лв.пенсия при тези цени убийци и инфлация.На вас за какво са ви толкова хиляди евро заплати.Ще сте от голяма помощ за украинците.Кирчо ще се похвали на Зеления.Те си говорят всеки ден, че неговите хора са добре на хотели с топла вода.Българите мизерстват, но Кирчо не вижда и не иска да чуе.
  • 19 СРАМОТА

    2 0 Отговор
    Аз съм инвалид.Пенсията ми е 370 лв.Благодаря.
  • 20 калинката

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "20074":

    на Толупа и любима ЕС мстя...
  • 21 Ти колко си нагъл

    2 0 Отговор
    И корумпиран!!!!
  • 22 Голяма простотия

    0 0 Отговор
    Да ви приседнат тия пари дано несе наядохте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове