Last news in Fakti

15 Март, 2022 10:21 801 18

Заведенията искат връщане на 75% от разликата между тока на борсата и тока, прогнозиран от КЕВР

  • заведения-
  • връщане-
  • ток-
  • борса-
  • кевр

"Пуснаха една програма, за да пуснат едни пари и сега се опитват да съберат част от тях обратно и то с лихвите", коментира още Емил Коларов

Заведенията искат връщане на 75% от разликата между тока на борсата и тока, прогнозиран от КЕВР - 1
Снимка: БГНЕС

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес". Това пишат в позицията си от браншовата организация, цитирана от БНТ.

Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България коментира за "Денят започва", че миналия месец компенсациите, които е трябвало да се получат от бизнеса за декември и януари, част от дружествата са ги взели като авансово плащане за следващия месец, и не са били приспаднати от сметките за ток.

"Този месец наши колеги имат компенсации, които са начислени, които нямат нищо общо с реалното потребление. На електроенергия на стойност 14 000 лв., компенсацията с ДДС е 118 лв. Заведението се намира в центъра на София, дружеството е ЧЕЗ. В момента сметката е почти тройна, преди да се получи това драстично увеличение на електроенергията, сметките бяха от порядъка на 5000- 6000 лв., тоест има три пъти увеличение на електроенергията", разказа Коларов.

Държавата не начислява ДДС, когато връща парите на бизнеса, а когато иска да ни ги вземе, си начислява ДДС-то, каза още той. Искането на ресторантьорите е 75% от разликата, която се получава между реалния ток, който е на борсата и токът, който беше при прогнозните цени на КЕВР, да се връща на бизнеса, заяви още Емил Коларов.

"Истината е, че пуснаха една програма, за да пуснат едни пари и сега се опитват да съберат част от тях обратно и то с лихвите", коментира още Емил Коларов.

Коларов каза още, че е нормално да има проверки и тези, които не са ги отчели да върнат средствата.

"Да променяш правилата при които веднъж си приел документите на тези компании и след една година решаваш, че ще промениш критериите при които трябва да се оценява това дали едни разходи са допустими или не, и да искаш тези пари да бъдат върнати с лихви, това според нас е недопустимо", заяви още Коларов.

Той каза, че от Сдружението очакват да видят какво ще се случи с отговора на работодателските организации по отношение на тока и ако тези 75% не бъдат приети като компенсации, браншът ще се включи в протестите организирани от работодателските организации и синдикатите, но е в готовност и да организира собствени протести.

По случая със споменатото заведение от ЧЕЗ отговориха пред NOVA, че в рамките на януари клиентът е получавал електроенергия в качеството му на доставчик от последна инстанция. След това клиентът имам нов договор, с който получава електроенергия в качеството му на търговец на електроенергия. Затова и последното отчитане на обекта е било на 01.02 до 01.02. Следователно тази компенсация е само за 1 ден. Компенсацията, която трябва да получи за февруари, ще бъде приспадната към следващата фактура.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 новини

    26 2 Отговор
    Заведенията не допринасят за икономиката !

    Коментиран от #6

  • 2 А НАРОДА

    24 0 Отговор
    ИСКА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ЕРЕПЕТАТА И НЕК ДА ПРОДАВА ДИРЕКТНО НА КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ!!!!
  • 3 теле

    14 2 Отговор
    заведениятя не заслужават компенсаций
  • 4 Последния Софиянец

    8 2 Отговор
    Кирчо ми каза, че ще се компенсират заведения, които имат принос към промяната. Тези като на гербавия Алибегов няма да получат и стотинка, а даже ще трябва да връщат
  • 5 Аман

    18 1 Отговор
    С ТИЯ ЗАВЕДЕНИЯ !!!
  • 6 Последния Софиянец

    0 14 Отговор

    До коментар #1 от "новини":

    Ей гербав, ако не бяхме ние, Тиквата още щеше да е на власт. А ако няма заведения като моето къде щеше да си пиеш сега кафето? А на обед къде щеше да сърбаш топла супичка?

    Коментиран от #10

  • 7 Алистойчев

    16 1 Отговор
    Ами Държавата да им даде 100% безплатен ток , да им докара клиенти до запълване на заведенията , да им снабди с продукти заведенията безплатно и накрая Държавата да осигури безплатно почивка на Малдивите на всички работещи в хотелиерския и ресторантьорския бизнес , защото са изморени от тежкия труд.
  • 8 Daniel

    12 2 Отговор
    Аз имам едно генерално предложение. Нека да затворим заведенията и да минат само на социални помощи в размер на декларирания оборот/ ако въобще са декларирали / мисля че това ще ни излезе по евтино като общество. Не може цял живот да не си си плащал данъците и да викаш “ държавата трябва да ни помогне” стига толкова.

    Коментиран от #16

  • 9 Филе Миньон

    14 1 Отговор
    Абе тия най много плачат и хотелиерите... Кои направиха скъпи ресторанти и хотели? Мутри и ченгета! Колко са семейните такива - малко!? Ама свикнаха само да взимат и сега пак искат. От кого? От държавата. Кой е държавата? Ние! Тоест плащаме си ресторанта и без консумация...
    П.П. Тези дето наистина ни хранят, като им замине реколтата от суша или градушка какво получават!?
  • 10 Стига бе

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    А нещо за диференцирата ставка по ДДС да кажеш? За мен е 20%!
  • 11 стига

    10 2 Отговор
    Стигате вече с тези заведения, закривайте ги и да са спокойни
    Държавата да подпомогне за кратко останалите без работа и да се преквалифицират в нещо донасящо реален продукт - земеделие, производство и т.н.
  • 12 Аз искам

    6 1 Отговор
    100%!Тия наглеци нямат спирачки
  • 13 Затваряйте вече тези свърталища..

    5 1 Отговор
    На мутри и далавераджии...Хората които произвеждат нещо ,са сега за подпомагане.Всички с заведения,молове и всякакви търговци се оставят на закона за джунглата...те и оттам са се пръкнали...
  • 14 теодор

    5 1 Отговор
    Аман от вас.Не сте вие най-важните.Като не ви изнася,хайде...Ти колко пъти провери бранша си за качество?Няма да ви се получи!
  • 15 дядото

    4 2 Отговор
    чудя,тези хора имат ли ум.дават компенсации на бизнеса,а цените на стоките летят нагоре.дават и на заведенията-този с не българските имена и горилската си външност да се ангажира с цените по заведенията.дават,а за народа-средния пръст.и тези управляващи разграбват държавата.а ние,както ни наричат,простия народ търпим.защо ли и докога ли
  • 16 Много добро предложение!Но КОЙ...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Daniel":

    Да те чуе?Кирчо,Кокорчо,Курни или Славуца?Те всички си гукат с Али Бегович в едно куко(тоалетна)..Който плаща данъци,има право да иска.Тези никога не са плащали ,това което трябва....
  • 17 али бега

    2 0 Отговор
    и при боко и при джен дъ ри те все съм си добре
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол