Last news in Fakti

21 Март, 2022 10:50 7 055 36

Още банки въведоха такса при теглене на пенсия от банкомат

  • такса-
  • теглене-
  • пенсия-
  • банкомат

Ако пенсионер получава средната за страната пенсия и я изтегли накуп, при заложена такса от 0.16% ще плати 0.90 лева за транзакцията

Още банки въведоха такса при теглене на пенсия от банкомат - 1
Снимка: shutterstock

От началото на годината се увеличи броят на банките, въвели такси за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия. При теглене от банкомат се прилага стандартната такса. Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат продукти с облекчени условия за пенсионерите, това каза за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова. Тя изчислява, че ако пенсионер получава средната за страната пенсия и я изтегли накуп, при заложена такса от 0.16% ще плати 0.90 лева за транзакцията.

„Опитът показва, че пенсионерите теглят пенсията си накуп и не извършват голям брой операции. Има редица продукти, които са предназначени за пенсионери. Може би е време с увеличаването на таксите, банките да помислят за тази таргет група като направят преференциални и по-ниски такси за нея. Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат такива продукти, които да са с облекчени условия, в сравнение със стандартните клиенти. Проблемът е, че когато се привилегирова една социално-уязвима група по отношение на доходи, особено когато става дума за нарастваща инфлация, и други групи ще искат това. Малко е тънък моментът. Има какво да се желае и да се мисли в тази посока.”


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банкер

    92 0 Отговор
    Не се наядохме !
  • 2 Мдааа

    108 0 Отговор
    Наказателни такси при съхранение, теглене, прехвърляне и така нататък. Скрит безочлив рекет от страна на държавата. Най-добре са наркодилърите, които оперират кеш.

    Коментиран от #9

  • 3 айде

    76 0 Отговор
    Като си направих сметка и изкарах дебитна карта през далечната 2013-та година, месечната такса беше 50ст. Сега е 3лв.

    Коментиран от #8, #28

  • 4 Да еааа!

    97 0 Отговор
    Банката е узаконен пладнешки обирджия.
  • 5 дядо Владо

    77 0 Отговор
    Приключих с банките, имах малка сметка на влог, но откакто вместо да ми дават (макар и мизерни левчета) взеха да ми взимат за това че ми съхраняват парите, изтеглих ги и закрих сметката.
  • 6 Дранье дранье

    49 0 Отговор
    Малко е драньето, щом си трайкат.
  • 7 JAPCARS4EVER

    59 1 Отговор
    По принцип тия мизерници трябва да дават доста повече за това че им позволяваме да ни работят с парите.Я да се закрият всички сметки и карти да видите как ще се променят нещата веднага,
  • 8 АмаТогава

    32 5 Отговор

    До коментар #3 от "айде":

    Ама тогава бяха само 6 години членство в безмилсения съюз, не плащахме на Украйна за преврат през 2014 и сега не плащаме арабски носители за да водим икономическа война ... просто в западния свят, обикновенния човек плаща сметката за водене на икономически войни с други държави. Ако бяха седнали на една маса, щяха да се разберат къде-къде по-лесно "лидерите" от всички заинтересувани страни. Оправдават сега неизбежната инфлация (заради липсваща политика) с военни действия, а причините са много по-сериозни и по-отдавна... Та всеки си решава, важно е да не гледаме на войната като на футболен мач, няма нужда да се заема страна - защото във футбила няма кауза, тя е летяща топка, докато ако се водят войни без кауза - е нещо страшно за потърпевшите.
  • 9 Банките са узаконени разбойници

    50 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Това не е държавата. Ако има (ама няма) държавна банка можеш да твърдиш, че държавата те граби, но при положение, че всички банки са частни, ще трябва да ги хрантутиш яко!

    Коментиран от #17, #21

  • 10 Дуай Липа

    42 3 Отговор
    демократично дране на кожи, напълно законно и капиталистично. Двата пръста горе!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 пенд

    46 0 Отговор
    "Може би е време с увеличаването на таксите, банките да помислят за тази таргет група ..." ?!
    Банките ще помислят ... и ще вдигнат още таксичките. Това са най-сигурните пари, всеки месец.
    А песионерите, като помислят - ще се редят на пощата!
    Връщаме се в каменната ера ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 !?!?!?!?

    47 0 Отговор
    Кой са банките които въвеждат такава такса, напише им имената за да ги избягват хората и да се преместят в други банки без такава такса!?
  • 16 Тома

    37 1 Отговор
    Така ще бъде докато банките плащат по още една заплата на депутатите
  • 17 Някои от таксите

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Банките са узаконени разбойници":

    се нарагат от ЕС. Например такса съхранение.
  • 18 и тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Икономист":

    ща освободим
  • 19 от учебниците

    29 1 Отговор
    По време на турското робство турците влизали по къщите където стопаните били длъжни да ги хранят а след това е трябвало и да им платят за това че си били изтъркали зъбите
  • 20 Баш пенсионер

    29 0 Отговор
    В пощата няма такси. На третия ден няма и опашки.
  • 21 Може да си пропуснал

    25 1 Отговор

    До коментар #9 от "Банките са узаконени разбойници":

    Кирчо и кокорчо ще настояват всички плащания да се извърлват по банков път, включително и тези между физически лица. Това е ролята на държавата в дозаробването на всички.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 КРАДЦИ ГЕРБ

    8 5 Отговор
    Мика Зайкова: Акцията с ареста е възможно да е дело на самия Борисов
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 2loop

    18 0 Отговор
    Няма тънък момент бе алчни изроди, когато парите в сметката са от пенсия, таксата за теглене да е 0 или некви стинки както си беше, да не забравяме че има и месечна такса не е само теглене
  • 27 qwerty

    15 1 Отговор
    крайно врме е да се промени закона и да се върне плащането на заплатите в брй, кеш или на ръка
  • 28 Смех

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "айде":

    инфлация...
  • 29 Стара чанта

    12 0 Отговор
    Узаконените мафиотски структури - Политиците и принадлежащите им партии, Силовите държавни структури, Банките, съдии и прокурори, Църквата - като институция!
  • 30 Симо

    21 0 Отговор
    Бежанците които идват от Украйна с коли по 100 хиляди лв. не плащат нищо,даже получават по 375 лв. помощ, а горките наши пенсионери си броят стотинките за да оцелеят.
  • 31 БАНКИТЕ УЗАКОНЕНИ БАНДИТИ!

    16 0 Отговор
    ГАДОВЕ ,ДОПРЯХА ДО ПАРИТЕ НА НАЙ-БЕДНИТЕ-ПЕНСИОНЕРИТЕ!!!! ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ТАВАН НА ПЕЧАЛБАТА!!!! ПО ВРЕМЕ НА ГОЛЯМА КРИЗА ТРЯБВА ДА ИМА ТАВАН НА ПЕЧАЛБАТА И ТЯ ДА Е ДО 15% !!!! ПЕЧАЛБАТА ТРЯБВА ДА Е НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 15 %!!!!!
  • 32 висок

    22 0 Отговор
    Спрях си пенсията към ДСК и си я получавам в пощата, цялата до стотинка. Спрях плащането на комунални разходи от банката с директен дебит. Не тегля пенсията от банкомат и..... тази година ще спестя 280 лв, които ДСК щеше да ми лапне.
  • 33 Хлъц

    13 0 Отговор
    Затова в Български пощи! До един! Направете сметка за две неща: Първо: там получаваш всичко на гише до стотинка.Повтсрям: до стотинка и нула такса.Банкстера първо за огромна част от пенсионерите е заложил 400 лв макс,при еднократно теглене.Тоест: извива ръцете на над 1 млн.от най бедните,да теглят минимум два пъти! При 1 милион души по 2 лв на месец ето му два милиона от въздуха.Само с тази сума той плаща на всички служители в клоновете си.Второ ,но немаловажно На всеки пенсионер ежемесечно му остават в карта сумите под 10 лева.Това са над 50-60 милиона месечно.Който ги раздават като кредити с огромна лихва.Затова при Боко пробваха да елиминират Българска поща.Да станат картел- монопол.Това са чужди,узаконени хиени,източващи милиони от дебитни карти.Който отплуват към австриеца,дойчо, маджарите.Оня, който продаде- подари Десекато на маджарите е за б,е,с,ене!
  • 34 Симона

    8 0 Отговор
    Ако украинка тегли - няма такса! Това защо не го обявяват??
  • 35 банкерче

    1 1 Отговор
    скоро ще ви вземем всичките парички, за да преживеем тежкото време на кризата, а покупки ще са разрешени по списък от социалните.
  • 36 До банкерчето

    0 0 Отговор
    Скоро няма да има банки. Всички познати започнаха да държат парите си в крипто. Евтини трансвери, висока доходност, по - ниски лихви по заемите и т.н. Дигатализацията от която много ви е страх и я саботирата всячески, ще ви премахне от сцената. Жалко пропилел си 5 години да учиш професия без бъдеще. И да пари в банка не държим, така че нищо няма да вземете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове