Last news in Fakti

22 Март, 2022 12:14 954 36

Заков: Създава се основа за по-боеспособен ЕС

  • ес-
  • армия-
  • драгомир заков

Предвижда се създаване на нов инструмент за бързо реагиране при кризи

Заков: Създава се основа за по-боеспособен ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Драгомир Заков приветства амбициозната визия за развитието на сигурността и отбраната на Европейския съюз (ЕС), отразена в Стратегическия компас.

След повече от година дискусии, новият стратегически документ на ЕС бе одобрен от Съвета „Външни работи/Отбрана“ на 21 март, на съвместна сесия на министрите на отбраната и министрите на външните работи.

На фона на променената ситуация за сигурност, Компасът създава основата за по-силен и по-способен ЕС в сигурността и отбраната, който защитава европейските интереси, ценности и граждани. Той съдържа широк набор от инструменти и инициативи в четири основни области: отговор на кризи, изграждане на устойчивост, инвестиране в способности и развитие на партньорствата.

Предвижда се създаване на нов инструмент за бързо реагиране при кризи, както и насърчаване на инвестициите и иновациите при съвместно изграждане на отбранителни способности. Министър Заков подчерта важността на сътрудничеството с НАТО, силната трансатлантическа връзка, както и взаимно допълване на двете организации в областта на сигурността и отбраната.

Стратегическият компас ще бъде предложен за окончателно одобряване от европейските лидери на Европейския съвет на 24 - 25 март.

Министрите на отбраната обсъдиха също аспектите по сигурността във връзка с руската военна агресия в Украйна, прилагането на одобрените от ЕС мерки за помощ, както и продължаването на усилията за подкрепа. Министър Заков информира за помощта и съдействието на украинските бежанци, която страната ни продължава да оказва.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    33 1 Отговор
    Какъв боеспособен ЕС бе мозък, българина е беден. Разказах те му играта с тез вашите игрички..

    Коментиран от #3, #19

  • 2 В смисъл

    30 1 Отговор
    повече ша го бият ЕС? Кой го фане, я САЩ, я Русия? Не очаквам някой да мисли държавнически в тая сбирщина ЕС, затова скоро жълтурковците ще ни командват всички.
  • 3 Рекета

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    не пита дали си беден. 2 % от БВП се прибира. Няма не искам, няма недей.
  • 4 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Евросъюзчето вече Фалира и се Разпадна от санкциите срещу Русия, тия за армия Нова лаят! Нищо, че те първа идва Глад и Мизерия.

    Коментиран от #16

  • 5 провинциалист

    18 1 Отговор
    "Предвижда се създаване на нов инструмент за бързо реагиране при кризи" - да не се окаже вече създаден? Това вече сме го гледали в Star wars епизод 2. И знаем какво следва.
  • 6 ГОСТ

    25 2 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА РАЗВАЛЯМЕ СЕДЯНКАТА НАРЕЧЕНА ЕС.
  • 7 Грульо

    18 1 Отговор
    "Заков: Създава се основа за по-боеспособен ЕС"

    И срещу кой ще се бъхти туй ЕС? :D

    Коментиран от #13

  • 8 gggw

    23 1 Отговор
    вчера тоя вика - "позволявам си да изразя собствено мнение, а не като министър..." и се замислих защо Стефан Янев когато изразяваше собствено мнение беше премахнат, а на тоя собственото мнение дори не направи впечатление на никого. Явно има значение какво ти е собственото мнение..

    Коментиран от #27

  • 9 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор
    А нещо за "ЕКВАТОРИЯТА" на кирчовците ще пишете ли ❓
  • 10 1111111

    14 1 Отговор
    единственото, което се създава е малко повече бизнес за пентагона. аз очаквам след изборите в щатите догодина републиканците да довършат започнатото при тръмп - да закрият този ненужен никому, освен на впк на сащ съюз. макрон беше напълно прав - този франкенщайн отдавна е в мозъчна смърт.
  • 11 Фхкл

    2 6 Отговор
    Путлер създаде Украйна и единния ЕВРОПЕЕЦ.
  • 12 СС086

    9 3 Отговор
    По-добре европейско отбранително сдружение, отколкото НАТО. Американците чий го дирят тук? Това е опит за еманципация на Европа.
  • 13 1111111

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Грульо":

    как срещу кого - срещу росия. явно англосаксонците готвят война на европейския континент и понеже те избягват сами да си водят воините, явно си търсят пушечно месо.

    Коментиран от #30

  • 14 124

    15 2 Отговор
    Смешният ЕС се опитва да дрънка оръжия срещу Русия! Харчат като луди за въоръжение заедно с империята на злото, но две ракети Кинжал бяха достатъчни да разберат колко са изостанали в технологиите... И че, ако Русия желае, може да порази всяка цел без ответен удар...

    Време е да разберат, че Русия не се продава. И да слушат по-внимателно, когато Путин им говори за баланс на интересите...

    Коментиран от #29

  • 15 питам

    16 2 Отговор
    Заков, знаеш ли че през 1948 г. има опит да се създаде Западноевропейски отбранителен съюз без участието на САЩ? САЩ веднага парират този опит и на 4 април 1949 г. Създават НАТО във Вашингтон! Северно-атлантическа договорна организация. Според устава на ООН държавите имат право да създават отбранителни съюзи на регионален признак. САЩ измислят регион Северен атлантик -7 000 км. от Европа до Америка и вкарват Италия, а през 1952 г. Гърция и Турция! Поводът е съветска заплаха! СССР от 30 години не съществува, а НАТО все повече се разширява.
    И още: Американските войски в България от контингента на НАТО ли са или са под пряко американско командване?
  • 16 Българин

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Хахаха. Гладът и мизерията връхлитат Рассия със страшна сила, комрад! Ще се върнат към забравеното гризане на брезови кори!!! 😀
  • 17 подивяло човечество

    14 1 Отговор
    Не ви ли се чини , че сте много военно любиви бе Зьков , айде на теб ти е по длъжност , ама не знам война която да е донесла щастие и на най-беспособния.
  • 18 тоя тъпир ходил ли е в казарма

    11 1 Отговор
    ако разчита на нас да защитаваме накраденото има да взима !
  • 19 2-ти

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Не разбрах, ти ли му разказа играта на бълагаринЪТ, или те?
  • 20 чиба нато

    11 1 Отговор
    чиба ес , чиба сащ !
  • 21 ivan

    13 1 Отговор
    майко мила, сме6ници,ве4е е късно за об6та отбрана на ЕС,той е пред разпад,на тази криза 6тели да купуват военна техника,те тока и газта не могат да си платят
  • 22 преди седмица

    5 0 Отговор
    русия разни армии ги кара да пищят от страх и да бягат
  • 23 заков излизаш ли сам на улицата ?

    10 0 Отговор
    недей !
  • 24 ХАН КРУМ

    6 0 Отговор
    Надъхан комсомолец! Германия ,Франция и Полша вървят по свой път в отбраната,без да се съобразяват с никой! До 2025г толкова вода ще изтече,че света ще е в друга плоскост.Но нашите еднодневки виждат само пред носа си,ден за ден.Съвременната ситуация е виждана в развитие още през 2007–2008г след войната в Грузия,само ,че у нас кой да ти мисли толкова напред.То от крадене, време, да вдигнат глави да помислят, да се огледат и се орентират не им остава.И на кой ще му пука за тебе,след като сам не се грижиш за себе си?
  • 25 GnG

    10 1 Отговор
    Под ПРИКРИТИЕТО на НОВА ТЕРМИНОЛОГИЯ, български АДМИНИСТРАТОРИ могат да ПОДПИШАТ НЕИЗГОДНИ за БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, задължаващи България ДОКУМЕНТИ !

    Пред очите на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, бе сътворена медийна атака против Министърът на Отбраната на България, в лицето на г-н Стефан Янев и за Министър на Отбраната бе назначен САРТИФИЦИРАН АТЛАНТИК от Армията на САЩ !

    От позиция на отговорния пост, който заема, г-н Драгомир Заков, може да участвува в инициирането на последващи задължения за България.

    "Стратегическият компас ще бъде предложен за окончателно одобряване от европейските лидери на Европейския съвет на 24 - 25 март."

    По ПОДОБЕН начин, България встъпи в НАТО, без да бъде проведен РЕФЕРЕНДУМ на който БЪЛГАРСКИЯ НАРОД да направи СВОЯ ИЗБОР !
  • 26 Фюр дойчланд

    2 5 Отговор
    Ушанките като видят новия вермахт и ще побегнат на момента..
  • 27 БОРУНА ЛОМ

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "gggw":

    ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ КРАВАРКАТА В ЛЕВИОТ ЪГЪЛ
  • 28 Кочо

    5 1 Отговор
    Тия от НАТО явно са о@@@@френи! Виждат ужаса в Украйна, разбраха какви са червените линии на Русия които прекрачиха и продължават да се репчат, да подскача и да се правят на мъже! Явно искат цяла Европа, а може и света да потъне в кръв!
  • 29 Дали?

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "124":

    Русия отдавна е продадена и парите отидоха в яхтите, дето сега ги арестуваха - из пристанищата на същия този ЕС, дето никой не го ще :-)
  • 30 Роснак

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "1111111":

    Хамериканците започнаха войната в Украйна, нали? Всъщност, те хвърлят бомбите вурху украйнските градове, а лъжат, че са братушките. Хорат вярват, понеже са чипирани с ваксините на Гейтс. Не случайно имат подкрепа само в големите градове с 5G поритие. Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Да живей Росия!
  • 31 Никой

    4 1 Отговор
    С тая българска антикварна армия можете само да миете баките.
  • 32 Комон Сенс

    7 1 Отговор
    За Европа е от съществено значение да държи войната извън границите си. Това е изпълнимо но и лесно нарушимо. А веднъж наруши ли се, много трудн осе постига отново.
    Европа нека се въоръжава спокойно и ненатрапчиво, но трябва да поддържа и укрепва найй-вече своя мирен и харесван по света имидж.
    Самата идея на ЕС беше той да е витрина на мирния деморкатичен свят и неговият просперитет. Нима ще го изхвърлите това в коша?
    След 2 опутошителни войни, смазали европейския потенциал и избили 30% от младото население на ред държави, би следвало да сме по-мъдри.
    И по принцип след толкова години демилитаризация и стратегия, снована на пацифизма, да се буташ лековато в конфликт е много калпава стратегия с калпав тайминг.
    Старите хора казват "да не ти е изпила чака акъла,?"
  • 33 42237

    10 1 Отговор
    Никой не ви вярва дори господарите ви от краварника!
  • 34 Салвадор

    7 0 Отговор
    Това ли е начинът да се намеси НАТО? Намериха решение, обаче ще го отнесе най-много Полша.. Ще си спомнят за 1939-1944 .
  • 35 За да има мир

    6 0 Отговор
    Не Заков! Какво търси САЩ в Европа с военни бази? Да се разпусне нато по примера на варшавския договор и САЩ да се прости с безумията си да командва всички страни на земята! Това е пътят за мирно съвместно съществуване!
  • 36 24тъуг

    4 0 Отговор
    Ей мух не си иг5368рай с огъня случайници евтини
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове