Last news in Fakti

24 Март, 2022 09:57 2 104 31

Васил Велев: От газохранилището в Чирен в момента имаме запас за 10 дни

  • васил велев-
  • газохранилището-
  • чирен-
  • запас-
  • 10 дни

Можем да живеем и без газ, но на каква цена? Смели, но безотговорни са изказванията, че можем да се справим без необходимите суровини, защото заплатите на работниците, които произвеждат стоките си, зависят от това", коментира експертът 

Васил Велев: От газохранилището в Чирен в момента имаме запас за 10 дни  - 1
Снимка: NovaNews

"В момента имаме запас за 10 дни от газохранилището в Чирен, ако не намаляваме потреблението. Можем да живеем и без газ, но на каква цена? Смели, но безотговорни са изказванията, че можем да се справим без необходимите суровини, защото заплатите на работниците, които произвеждат стоките си, зависят от това". Това заяви Васил Велев от АИКБ за "Твоят ден".

По думите му във фактурата за изминалия месец се намалява изискуемата сума със сумата на компенсацията. "За март се очертава тя да бъде в размер на 250 лева, което означава, че ще остане за плащане 270 лева. И след компенсацията цената е два пъти по-висока от миналата година. За април имаме предвидимост, но от май нататък не е така", каза той.

За него България е в най-тежка ситуация с природния газ, защото 90% от него е внос от Русия, а договорът изтича в края на годината. "За нас е важно да има яснота за следващата година - да има договорени количества газ и резервирани капацитети по маршрутите, които се доставят.
Велев споделя, че който продава на по-висока цена от пазарната, печели. "КЕВР определя цена, при която препоръча ТЕЦ Марица Изток да е активен. Ако имаше повече предлагане и продажби на електроенергия, ТЕЦ-ът щеше да си подобри финансовия резултат. Но те се отказаха от това, за да се вдигне цената и да печели някой друг", посочи той. И допълни, че от октомври ударът за бизнеса от високите цени е сериозен.

"Декември вече имаше компенсиране по формула, с таван не повече от 30% от цената на борсата. Средната цена за месец е 533, 51 лева за мегаватчаса. Днес цената електроенергията е по-ниска - 518 лева, ако е такава до края на месеца, компенсациите за месеца ще бъдат пълни, без да се орязват от тавана", обясни Велев.

АИКБ предлага пакет от 4 мерки за справяне със сивата икономика. Позицията им е, че минималните работни заплати следва да бъдат различни в зависимост от икономическите дейности. "500 000 души са силно застрашени, защото средният осигурителен доход в техните сектори е близо до минималната работна заплата, плюс класовете за прослужено време", отбеляза той. И уточни, че забраната за внос на стомана и стоманени изделия от Русия ще постави на карта на бъдещето на редица предприятия, които до 2-3 месеца може и да не продължат работа.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    8 9 Отговор
    ЗА КВО НИ Е,НАЛИ ИМАМЕ РУБЛИ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Комон Сенс

    36 1 Отговор
    Гледайте под лупа действията на държавите които не са във война и в същото време са основни износители на стратегически суровини.
    Ако са верни твърденията, че Египет се запасява с жито и ориз, Китай с метали, а Близкия изток с горива, значи нещо хич не е наред.
    ЕС като силно зависим от ресурсен внос трянва да взема мерки превантивно. Същзът няма да бъде атакуван в обозримо бъдеще с бомби, ноикономиката му дефакто е под френетичн обстрел.

    Коментиран от #10

  • 3 Майна

    37 5 Отговор
    Русия налага санкции,като спира износа на преработен уран-значи ще спре и АЕЦ ,щото много са солидарни Киро и сие .АЙДЕ, ПЪЛЕН ТРАШ НА ЕВРОПА и на мълчащите все още европейци .

    Коментиран от #8, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Путинофил

    42 5 Отговор
    Путин много добре си е направил сметката! Да не мислите, че е чак такъв глупак?

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сбруя

    36 0 Отговор
    И като имате запас от 10 дни,какво? Продадохте за жълти стотинки онова,което ви беше за 30 дни. Иначе се правите на голяма работа!
  • 8 Емил

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Американците отдавта напъват да ползваме тяхно гориво.
  • 9 едно мнение

    41 4 Отговор
    Няма страшно. Ще купуваме от другата бензиностация с ракети, както каза Кирето . На тази той и спря тока. А господин Кокорчо, който нямало да продължава договора с Газпром, но си го е решил някак си, сякаш това си му е бащиния, да обясни по какви причини няма да се поднови този договор? За да се направим на големите бабаити или е намерил по-евтин доставчик на газ някъде? Мисля, че е длъжен да даде отчет на работодателите си (българския народ). Харвардските идиоти бързо и сигурно ни набутват в най-голямата инфлация и национална катастрофа, която България ще опознае…
  • 10 Кое не е ясно?

    16 7 Отговор

    До коментар #2 от "Комон Сенс":

    Много държави разбират, че световната война е неизбежна!
  • 11 мнение

    34 4 Отговор
    В края на краищата, населението на България, което избира антибългари от 32 г. има нужда да погладува, за да се освести.
    Нека като настане глада хапват джендърските ценности на краварите и се пъчат като европейци без бензин, дизел и газ.
    Може пък и за това да са виновни комунистите и бай Тошо.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Емил

    5 16 Отговор

    До коментар #5 от "Путинофил":

    Не е чак такъв глупак, ама е много голям! Хубаво е, че и путинистите вече го разбрахте!
  • 14 Разсъжденията на едно момче

    32 3 Отговор
    Няма как да отрека, последователен е! Министърчето днес казал – „Нямам проблем. Имаме контрагент който ще ни осигури рубли.“
    Супер! Притесняваме само, че не се замислят какъв ще е обменния курс рубла/ нещо си. Защото … май няма да се определя от „наш’те ‘ора“. То и на Европата няма да и хареса курса, хич даже. И ще стане една … „Много искАх, ма нЕмах желание“ , ще седим без газ и нефт, защото рублите ще дойдат много скъпи. Руснаците ще си изпълняват задълженията по договорите, но няма да получаваме нищо, защото няма да имаме рубли с които да си платим стоката и ние и ЕС-то. Докато научим магарето да не яде, ще умре от глад. Идват интересни времена.

    Коментиран от #28

  • 15 болгар , болгар

    27 1 Отговор
    Всички неприятелски страни ще трябва да закупят
    РУБЛИТЕ само със ЗЛАТО злато злато………………..
    Става въпрос за всичко което искат да купят.
    Особено нашите за ядреното гориво.
    Ще се наложи да вземаме на заем от САЩ и КАНАДА
    нали там ние златото.
  • 16 само питам

    31 0 Отговор
    Нали имаше за един месец - вчера го казахте. Сега стана за 10 дена. Утре може и да няма хич . А Рубли има ли ?
  • 17 питам

    18 1 Отговор
    Тоя все иска. Докога държавата ще издържа бизнеса?
  • 18 синоптичка

    22 2 Отговор
    Ех времена, времена! Спомням си, как Бай Тодор ги оправяше тези работи. Ще го покани Льонята на гости в България, ще го прегърне, ще го целуне в устата ( няма туй,онуй – трябва и толкоз) и рублите тръгваха в обратната посока – от Русия насам. А сега да видим, кой ще отиде да целува Путин и къде ще трябва да я върши тази работа! Като стане дизела пет лева – ще им го изпратим наши(кият с Еконт . Докато не се нацелуват – т.е разберат, по-добре да не се връща! Няма майтап – ще има суха е….. н и толкоз!

    Коментиран от #27

  • 19 велики сме

    21 0 Отговор
    България ще плаща за в бъдеще в рубли доставката на руски газ от „Газпром“, стана ясно от коментар на енергийния министър Александър Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет. „Не е застрашена доставката. Има финансов контрагент, който може да изпълни транзакцията в рубли“. „Сценарият е разгледан вече“, издаде той.
    Ние и това сме предвидили. Велики сме… Слави Трифонов пак се е насмъркал и не знае къде e!
  • 20 като сме кьорави

    27 0 Отговор
    Ще трябва с Евра първо да купуване Юани . После с Юаните - Рубли , и чак тогава с Рублите да купим газ на цена която ни определят . Защото след изгонването на Руските дипломати може и да не ни дадат газ изобщо .
  • 21 Въпрос

    13 3 Отговор
    Айде да си кажем истината,която тоя л.йнар я премълчава някакси - защо да купуваме скъп ток от ТЕЦ Марица след като имаме евтин от АЕЦ ,но той се изнася? Да,ще има сериозни неустойки при прекратяване на договора за износ от АЕЦ Козлодуй, но по-сериозно сега се удря икономиката с този спекулативен ток. А този комуняга пишман икономист мисля,че е ясн на всички,че не служи на народа. Изкуствено държат ниски заплатите в България. Поне двойно по-ниски.
  • 22 Гандалф

    17 1 Отговор
    Нали продаваха излишъците от газта...продаваме евтина газ и купуваме скъпа...кокво да каже човек...пазарна икономика...можем да живеем без газ, както е тръгнало и без ток и храна...добре, че поне е слънчево и се разелени...ще караме на фотосинтеза и на киселец...ако накои, не го опасе преди нас...

    Коментиран от #25

  • 23 LOSHIA

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    ГАЗ У УРАН МОГАТ ДА СЕ КУПЯТ ОТ МНОГО МЕСТА,КОПЕЙКИНОЕВЦ,А ЗА РУСИЯ МОЖЕ ДА ТИ ПРЕДЛОЖИМ ПОСОКА И НАЧАЛНА СКОРОСТ!!
  • 24 Енгелс

    6 1 Отговор
    При капитализма е така!
  • 25 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гандалф":

    За киселеца разбрахме, ами като дойде есента и зимата тогаз к"во шъ прайм? Я кажи?

    Коментиран от #29

  • 26 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    3 3 Отговор
    Минималната работна заплати следва да не зависи от икономическите дейности. За това се нарича минимална заплата. Само заплатите над минималната трябва да зависят от това колко къдърни и АЛЧЕНИ са чорбаджи "Васил" и ДЪРЖАВАТА(ДАНЪЧНИТЕ, ЗДРАВЕАПАЗВАНИТО, ПЕНСИОННОТО, КАЛИНКО-ЧИНОВНИЦИТЕ, ОБРАЗУВАНИЕТО ...). Икономическа дейност, която не може да осигури минимално качество на живот е вредна и трябва да бъде ФАЛИРАНА. За са не измъчва работниците.

    Г-н Васил Велев, престанете чорбаджиите да се правите на умряла лисица. Рабатодателите не сте чак толкова глупави, че да не виждате ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ. А именно ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНАТА ТЕЖЕСТ. Един работник на минимална заплата чисто от 500 лева след осигуровки и данъци. Трябва да изработи за чарбаджията си минимум 1500 лева през месеца за да има смисъл чорбаджията да се занимава с безнеди и работници. 500 лева месечно за работника, 500 лева за държавата и 500 лева за чорбаджията - ето това е ГОЛЕВИЯ ПРОБЛЕМ. Най-големия проблем на България е данъчно-осигурителната тежест, липсата на НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и липсата на ПРОГРЕСИВЕН данък доход.
  • 27 "Чалгар"

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "синоптичка":

    "Спомням си, как Бай Тодор ги оправяше тези работи."

    Престанете с манипулациите и лъжите. И при бай Тошо беше лошо. И при бай Тошо народа живееше зле и имаше партийна върхушка, която живееше ЛУКСОЗНО. При бай Тошо при 9 млн. население имаше 0,5 млн. автомобила, сега при 6 млн. население имаме над 3 млн. автомобили. Същото е съотношиниито и при апартаменти, хладилници, перални, печки, телевизори, телефони ...

    Така ни "оправи" бай Тошо, че когато ни "остави" 1990 г., бяхме сред най-бедните не съмо в Европа, ами и в целия света. Бай Тошо ни "остави" с външен държавен дълг от $10 млрд. долара, което по днешни цени е около $70-$100 млрд. долара.
  • 28 ЕКСПЕРТ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Разсъжденията на едно момче":

    Дечко преди ръсиш фантазии,попрочети нещичко от тук, от там ,може пък нещо и да научиш!
  • 29 Гандалф

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Ние да оцелеем до зимата...
  • 30 Антигербер

    1 1 Отговор
    Оная гербаджийска калинка го източи, дето го отстраниха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол