26 Март, 2022 13:10 2 894 115

Мартин Владимиров: Съгласие да плащаме газа в рубли ще навреди на енергийната сигурност на Евросъюза

  • мартин владимиров-
  • газ-
  • рубли-
  • плащане-
  • евросъюз-
  • енергийна сигурност

"Това, което виждаме в момента е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата възможност да запълнят навреме газохранилищата си, това предизвика шока в цените на тези есен и зима", коментира експертът 

Мартин Владимиров: Съгласие да плащаме газа в рубли ще навреди на енергийната сигурност на Евросъюза  - 1
Снимка: БГНЕС

България може да е най-слабото звено в Европа, предвид зависимостта си от руския газ, но едно съгласие да заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било прецедент, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз, като позволи на Путин да заобиколи санкциите.

За това предупреди пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Според него е възможно руското ръководство да използва неплащане с рубли като претекст за спиране на газовите доставки за Европа.

В интервю за „Събота 150“ Владимиров определи обещаните от САЩ допълнителни 15 милиарда кубически метра газ за Европа през тази година като „капка в морето“ предвид плановете на ЕС да ореже драстично потреблението на природен газ от Русия.
Алтернатива на руското синьо гориво е втечненият газ от терминала в Ревитуса, а в скоро бъдеще и от Александруполис. За да се възползва от него на поносими цени, София следва да потърси сътрудничество с Гърция и други съседи за обща покупка, обясни експертът от ЦИД.

Ако продължим да купуваме газ от Русия след изтичането на действащия договор в края на тази година, българското правителство ще трябва да гарантира прозрачност на сделките, предупреди Владимиров.

„Когато има геополитически кризи, е важно търговците на природен газ да имат отговорност за сигурността на доставките. Това, което виждаме в момента е, че под натиска на високите цени търговците нямаха финансовата възможност да запълнят навреме газохранилищата си, това предизвика шока в цените на тези есен и зима. Този шок ще се повтори следващата есен, ако няма подобна запълняемост. Това е спешна мярка, която е необходима, за да успокои цената на природния газ и като каскада - цената на тока в Европа“.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист от провинция Тракия

    78 4 Отговор
    Ох, Евросъюзът се трогна...
  • 2 питам

    102 6 Отговор
    Да навредим на енергийната сигурност на ЕС?! А ЕС пука ли му ние какви цени плащаме за ток, газ, бензин, храни, стоки, лекарства? За най- ниските ни доходи пука ли му?
  • 3 И какво изследва на

    90 3 Отговор
    демокрацията експерта. Стига сте ни тъпкали със "умнотии" на отрочетата на АзБ .... Щото са много умни затова са на хранилка. Инак глад и мотика.
  • 4 Ще навреди

    88 5 Отговор
    или не , но руснаците казаха вече - газ само срещу рубли !

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    89 7 Отговор
    Плащаш в рубли или Няма Газ бе! Или си мислите, че Русия прощава ли? Ако не забелязахте, каквото е Казал Путин се Спазва. Щото соросоидчетата са улави, та за това.

    Коментиран от #37

  • 7 ТАЛИБАН

    79 3 Отговор
    БРАДЯСАЛ И ДЪРВА НЯМА И ВЪГЛИЩА НЯМА САМО ЛОЗУНГИ ДА ИЗДИГАТЕ НЕ СТАВА КОГА ЩЕ ГАЗИФИЦИРАТЕ БЪЛГАРИЯ 33 ГОДИНИ ФАШИЗЪМ ВИ ГЛЕДАМ ЛЪЖИТЕ ОСТАРЯХ С ЛЪЖИТЕ ВИ ....
  • 8 ха ха

    45 2 Отговор
    щото у нас се разплащаме в щатски долари ?
  • 9 въпросче

    48 3 Отговор
    Откъде да вземем толкова много рубли? Имаме долари и малко евро. Щото от ЕС не ни дават нищо по "Плана за възстановяване". Просто Киро още не го е усъвършенствувал.

    Коментиран от #21

  • 10 Мани мани

    63 4 Отговор
    Ами къв е избора бе алооо? Виж че германци англичани и т.н. си затварят заводите, откъде газ? Ми то да е само газа иди яла, ама всичко останало също от руснаците внасяме. Остана само това всичко и то да се плаща в рубли и ще я втасаме, ама натам отива работата май..

    Коментиран от #81

  • 11 Калитко

    64 4 Отговор
    Абе Бай ... никой не те пита какво мислиш,а ти заявяват,че ще приемат само рубли.Има рубли има газ няма рубли няма газ.Какво не Ви е ясно?

    Коментиран от #101

  • 12 ЗНАЕЩ

    75 5 Отговор
    СКОРО ПУТИН ЩЕ ВИ НАКАРА ДА СЕ РАЗПЛАЩАТЕ С ВИЕТНАМСКИ ДОНГИ И ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ЗАЩОТО СА ВИ ГОЛЕМИ УСТИТЕ БЕЗ ДА ИМАТЕ ПОКРИТИЕ ВСЕЗНАЙКОВЦИ.
  • 13 Грульо

    57 3 Отговор
    "Съгласие да плащаме газа в рубли ще навреди на енергийната сигурност на Евросъюза"

    Че някой ще ви пита ли? Като не искате в рубли, в долари от Турция руски газ на по-висока цена.
  • 14 Дедо ви

    60 2 Отговор
    Ако искаш да ти е топло и светло ще плащаш и във виетнамски Донги, ако ти кажат. Ако не искате да купувате газ и нефт от Русия ще трябва да се топлите на дърва. Опааа....те и дървата ги добиват в Русия.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РЕАЛИСТ

    67 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ще навреди":

    Казаха в рубли, но само за неприятелски държави, като България, дето им гони дипломати и иска и посланичката да гони. Като не можеш да целуваш ръка, ще целуваш г з.

    Коментиран от #72, #110

  • 17 някой

    55 2 Отговор
    Има стока има търсене ! Искали в хартийки с американски президенти. Ами поради санкциите ,които България също подкрепя тези договори падат...Да не говоря за кражбата на пари и активи - това е англосаксонски бандитизъм . Като не искате стока (газ) купувате от където искате...Нали така действа пазарната икономика ?
  • 18 Да да

    36 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Най трагичното е от Русия е всичко, не само газа, ама акъл море акъл патки пасе и на гладен тумбак чифте пищови(((
  • 19 WhiteNoise

    43 3 Отговор
    "Центъра за изследване на демокрацията" може да се изказва по секи въпрос. Физика, икономика, цени на магданоза у женскио пазар и липсата на обществени тоалетни в една европейска и модерна столица. всестранно развити, умни и красиви
  • 20 Виталия Винокурова

    43 4 Отговор
    На кой му пука за Европейския съюз ? Евразийският се оказва по-добър. Правят си икономика хората и не реват и интригантстват.
  • 21 Мнението на

    53 5 Отговор

    До коментар #9 от "въпросче":

    Victor Papazov
    24 март в 14:13 ч. ·
    Въпрос за размисъл: откъде ще се вземат рублите за плащане на газа и петрола?
    Варианти:
    1. Част ще са от платените в рубли задължения на РФ и компаниите към чужди кредитори. Т.е. Замразените активи на ЦБРФ всъщност ще се изпарят и ще станат рублеви активи на кредиторите. Кредиторите ще приемат подобно плащане, защото то вече става много ценно. Омразният Путин постига чист иппон.
    2. Тези, които нямат рубли ще трябва да си ги набавят. Как? Обичайният начин е чрез продажба на стоки в РФ срещу плащане в рубли. Покрай това санкциите отиват в канализацията, защото няма износ на търсена стока, няма рубли. Втори иппон за кървавия тиран.
    3. За да плащат на западните банки ще им се наложи да се включат в системата за междубанкови плащания на РФ. Изключването на РФ от SWIFT в канализацията. Трети иппон за джуджето.
    4. В резултат на горното рублата става една от резервните валути, долара губи хегемонията си със всички последствия. И това с ръцете на самия запад. Четвърти чист иппон за военния престъпник.
    Кой разбрал, разбрал. 🙂

    Коментиран от #28, #70

  • 22 Само питам

    44 4 Отговор
    Някой да ми каже само едно нещо което произвежда европа без руски ресурси? Само едно?..за което не трябва нищо руско???

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Плиткоумие

    50 2 Отговор
    Резултатът от евроинтеграцията без оглед на националните приоритети е жесток. Имахме самостоятелен енергиен сектор, задоволявахме се самостоятелно със земеделска продукция и храни, с нехранителни стоки за потребление, с горива и енергия и др. Сега като унищожихме самостоятелното производство и станахме нетен вносител почти на всичко всяка външна криза възникнала поради интереси на ЕС ни удря жестоко по жизненото равнище т.е. прекомерната интеграция и унищожаване на националното производство ни донесе рискове, несигурност и проблеми идващи един след друг.
    Никой не казва на какво да разчитаме от тук нататък.

    Коментиран от #74

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Вова

    40 2 Отговор
    Нравится - не нравится, терпи красавица!

    Коментиран от #44

  • 28 Сократ

    56 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мнението на":

    Само не стана ясно кой е военният престъпник. Ако визираш Путин, той е просто руски държавник, който мисли за страната си и не е подлога на еврогей.ци и фашисти от гащи.

    Коментиран от #32, #76

  • 29 Има много

    2 24 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    Например българските домати

    Коментиран от #33, #48

  • 30 Само питам

    42 2 Отговор
    На Американциъе и на евро сьюза не им пука за бьлгария до като има кво да крадьт ще крадьт
  • 31 ЕхоВьн Нато и евро сьюза

    26 2 Отговор
    Не са желани никьде
  • 32 Чувал ли си

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Сократ":

    думичката сарказъм?

    Коментиран от #45

  • 33 Умник

    35 3 Отговор

    До коментар #29 от "Има много":

    Домата иска тор а торовете откъде внасяме умнико?
  • 34 В рубли

    16 7 Отговор
    но само за "неприятелските страни".А ние сме братушки.В Боко е спасението! Ако искат рубли от нас,гусин Борисов ще си поиска обратно пинчера,дет го подари на Вовата,откаже ли,ще използваме силови методи! Ако има ответен огън - член пети! Ние сме НАТО,де вика Кирчо!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Киро от Канада

    49 2 Отговор
    Няма как да плащаме в рубли,защото ще разсърдим ЕС.Ще стоим гладни на тъмно и студено от солидарност към ЕС.

    Коментиран от #82

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 соленов

    32 3 Отговор
    Далеч по-просто е: малумните санкции навреждат на ЕС.
  • 39 Иха

    31 1 Отговор
    Нали е свобода на словото ако пишем за росия може всичко но за кравите и телетата не може
  • 40 Още в началото на

    32 1 Отговор
    на месеца, Американска журналиста каза че това е опция, която е много притеснителна. Препоръчвам ви анализа, много неща си идват на мястото. В тубата - Крахът на нефтодолара и залезът на Американската империя
    Много е интересен.
  • 41 Ки ки

    27 2 Отговор
    Тоя евро загубен сьюз и тия американци требва да си ходят час по скоро от бг
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мартин Владимиров?? Зелено тикве си

    34 2 Отговор
    Още, и брада и очила си сложи, Зелен си още!! Който иска Копува от Русия, който не иска не копува!! За заводите на Запад трябва газ, зада имат топла вода, пак газ трябва! Който иска Копува Руски газ, който не иска гопува на по висока цена втечнен!! Има Избор и доставчици!!
  • 44 Виталия Винокурова

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "Вова":

    Ма това се казва като го...боднеш. Смятай колко е напред в развитие В.Путин
  • 45 Сократ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Чувал ли си":

    Ок. Може и да не вдянах. Сори.
  • 46 Хвърчилото от село

    4 31 Отговор
    Червените, петата колона на Кремъл в България ще ни провалят отново! Ако им кажат от Москва, че и с лизане на задни части ще се плаща, с рубли, с каторжен труд...на всичко ще са съгласни за да предадат народ и родина на Путлер!

    Коментиран от #47

  • 47 Виталия Винокурова

    16 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хвърчилото от село":

    Глупости ! Според подписаните договори от 08.10.1958😂🙊 кака Урсула, целият ЕС ще плача в рубли !
  • 48 Ана Островска

    22 2 Отговор

    До коментар #29 от "Има много":

    Оранжериите се отопляват с газ между другото, руска газ...
  • 49 Мислим

    23 2 Отговор
    Абе то е ясно че скоро ще ядем на бай дън дядовия и докато може трябва си купя едно малко апартаментче в турция, смятам че там няма да е такъв глад какъвто ни чака тук

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Сорошки Русофоб

    45 2 Отговор
    Значи налагате санкции на Русия, после не искате да плащате в рубли?!!?
    А случайно да искате безплатно да ви го дават??
    Джендърските номера свършиха.
  • 52 Мухаа,хаа!

    31 1 Отговор
    Слушай," експерте" . Знаеш онази лакърдия за макетата и техните воеводи в изгнание: Паре нема! Действайте! : Та в случая: Рубли, или Действайте!" Иначе се нароихте бетер хлебарки- все експерти .По 4 експерти на кв.м.Тури очилца ( брада непременно) и започва: Теглото на краставицата е пряко свързано с корен квадратен от дължината на вълната, и интерференцията на лъчението от обратната страна на луната.!"..И гледаш,пулиш се,много думи- ефект нулев.Мехурчест пълнеж, на стара,вафлена кора!
  • 53 Виталия Винокурова

    17 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мислим":

    А бе по-лесно е да направим канадецо - чех... Бърборко до 01.07.2022 да се прочисти, що Кьовеши ще го глътне като ламя ябълка !
  • 54 Стоян Александров

    36 1 Отговор
    Z. Егаси и експерта. Егаси и умника. Чак ме е срам от таквизи специалисти. Позор сте бееееее, позор за майките и бащите си бееееее. Срамота е че има изобщо такива позорни и тоталбо некадърни експерти. Срамота. И този е заел мястото на някое кадърно момче или момиче за да бръщолеви глупости. Срам. Путин Ви каза : който иска руаския ресурс го плаща в рубли, който не иска да го плаща в рубки да се спасява. От кога лъвът ще се съобразява с мишката ? И това ми било експерт. Ако искаш беееееее. Никой не те насилва. Насила е вкаран долара за разплащане, а рублата е ако искаш. Срам. Z
  • 55 4321

    32 1 Отговор
    Много е просто плащаш с рубли имаш газ. Не плащаш, нямаш. Саудитска арабия ще продава с юани.
  • 56 Газов

    25 1 Отговор
    Що ли ми се струва, че с о р о с н я т а изпада в амок?!
  • 57 ivanov

    23 1 Отговор
    Като поп ще плащате, мина него време ако не искате отвъд океана има колкото си искате алтернатива
  • 58 Гошо

    24 1 Отговор
    Свиквайте вече джeHдъpи , долара умира .Za напред -рубли и юани . Арабите вече се пренастроиха към петрол за юани .
  • 59 Дрън Дрън

    22 1 Отговор
    От къде ги намирате тези експерти по малоумност.
    И тоя се навира да бъде забелязан.
    Пощадете ни от такива в събата и неде
    я.
  • 60 пппп

    23 1 Отговор
    Тоя с кривата брада на снимката повтаря, като папагал, каквото говорят от ЕС ! Значи Ние най ще пострадаме в ЕС ако откажеме да плащаме за газ с рубли, но иначе се застрашавало енергийната сигурност ! Докато си траеме така ще е , трабват протести
  • 61 big

    18 1 Отговор
    Ех, Мартинчо, а ЕС дали се съобразява с руския интерес? Дали тези санкции за тях са божие миро? В случая те бяха категорични: или рубли, или няма газ! Те са прави, след санкциите към долара и еврото, те в Русия и за тоалетна хартия не могат да ги ползват!
  • 62 БПФ

    26 1 Отговор
    Пърчо - Русия не ПРЕДЛАГА !!! Русия просто ви УВЕДОМИ !!!
  • 63 Намаан грантаджия, който

    25 1 Отговор
    не след дълго време ще се наложи да се преквалифицира. А защо не и да му се потърси съдебна отговорност за работа против народа и държавата, в полза на друга. Тогава лично бай Ставри ще поеме грижата за преквалификацията. Товасе отнася за всички сороспиянци. Който не плаща в рубли ще мръзне и ще си разруши икономиката. Всичко това в угода на фащ. Ето как отговаря един държавник :
    - Няма да подкрепим санкциите срещу Русия, не мога да оставя народа си да мръзне. - Ердоган 25.032022г.
  • 64 Ами

    20 1 Отговор
    никой не ви кара да пращате, стойте без газ. Само спрете да скимтите като ощипани моми. То е ясно че ще се плаща в рубли. Ако дори един член на ЕС откаже, целият ЕС ще бъде отрязан от руския газ.
  • 65 оня

    17 1 Отговор
    А бе дришльо, неутралитет е най добре за България. Стига простотии:))
  • 66 ЦИД

    17 1 Отговор
    Време е да го преименуват в Център за Разследване на Демокрацията.
  • 67 WhiteNoise

    17 1 Отговор
    Знаете ли вица за евреина и арменеца в пустинята?

    Вървелиси двамата.. ма вече жега и мор. ден, два, три се така.
    На 4-тия ден евреина вади 3 спаружени ябълки. Армена вика дай една.
    Ама евреина нещо се дърпа неще. Ама мое ти продам. Арменца вика ок
    ама дай да се пазариме като на пазара. Евреина вика ок. Слага килимче
    реди 3-те ябълки на него. Арменеца гледа-гледа.. и му вика абе нещо много
    спаружени тия ябълки бе. И евреина дига раменца гледа тъжно.. ма са квото такова.
    И колко струва една?
    Ми 100 хиляди долара
    Еееее не е ли много?
    Ми пазар голем... разходи се намери по-евтино

    та така и тука
  • 68 ММММ

    17 1 Отговор
    Много отдавна Русия и Китай трябваше да прибягнат до нещо подобно!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха ха

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мнението на":

    Прав си за ипоните.Но кървав тиран,сексуален маниак,закусващ с печено бебешко и т.п. обезмислят джудистките ти познания.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Как няма да

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    сме непрителска държава, като току що гледах един клип от Мариупол, където показваха в току що превзет склад от руската армия. Беше пълен с българско оръжие. Даже на боеприпасите за РПГ казваха "болгарка". Това е "хуманитарната" помощ на киро Тъпото. По - вреден е тоя и от кратуната.

    Коментиран от #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 нннн

    21 1 Отговор

    До коментар #25 от "Плиткоумие":

    Да, ама сега имаме банани целогодишно, и не само за ядене. И имаме право да мием чинии на Запад.
  • 75 WhiteNoise

    4 8 Отговор

    До коментар #72 от "Как няма да":

    "болгарка" е сленг бе. реално имат предвид "флекс" / УШМ. литовка е голямата коса примерно :)

    Коментиран от #83

  • 76 Приятел,

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Сократ":

    това е най - обикновена алегория.
  • 77 Viki

    18 1 Отговор
    Като не се съгласите да плащате в рубли народите ви ще стоят на студено, ще чакате корабите с втечнен газ от САЩ, което е и заветната им цел. С две думи Путин би ви шута.

    Коментиран от #86

  • 78 Дядо Петко

    20 1 Отговор
    "Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията" - Голямото изследване. Бе как ги мислят и кой им плаща не тия изследователи бе. Де се нароиха такива кърлежи и хрантутници, който за пет пари работа не вършат.

    Коментиран от #80

  • 79 Jak

    15 1 Отговор
    Това лaйн0 преди 10 ноември щеше да е комсомолски секретар , а в сегашно джeHдърск0 време , соросойдната и3мeт се зове "експерти "
  • 80 Гошо

    16 1 Отговор

    До коментар #78 от "Дядо Петко":

    Сорос им плаща
  • 81 Вярно

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мани мани":

    Но също е вярно, че независимо за какво става въпрос, когато вземаш някакво решение трябва да мислиш и за последствията. Сащ и ЕС са сложили на врата на Русия примка, а сега се възмущават, че се бори за живота си и иска да живее. Колко сте "умни" ако мислите, че руснаците безмълвно ще се съгласят да ги удушите. Да би мирно седяло, не би чудо видяло !!!
  • 82 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Киро от Канада":

    Тогава помоли големия брат да ти отпуши тръбата кире:))
  • 83 Не ми остроумничи.

    11 1 Отговор

    До коментар #75 от "WhiteNoise":

    Много добре знам това дето ми го казваш. Също и много добре видях какво войникът държеше, показваше и обясняваше пред камерата. И не беше само това. Показваха съндъци с оръжие и т. н. т. И всичко това казаха е от България.

    Коментиран от #97

  • 84 Гого

    15 1 Отговор
    Не знам защо си мисля, че искането от Русия за плащане на газа в рубли, беше нещо като контра санкция на наложените преди това санкции от ЕС. Къде в световното право е записано, че само ЕС и САЩ имат право на санкции, а другите страни да нямат право на ответни мерки, каквито намерят за добре. Ама имало договори за доставка. Ами то има и други договори и правила за банкови транзакции, тайна на влоговете и сметките, личната собственост, но май някои ги нарушиха безогледно с оправданието за наложени санкции. Е ами да са мислили и да очакват реципрочни мерки от другата страна. Може да има и още изненади. Но както се казва - "Каквото повикало, такова се обадило".

    Коментиран от #92

  • 85 дядото

    2 2 Отговор
    ха-ха.като че това зависи от джуджета като българия и великите й синове.да не дойде да плащате и с дупе
  • 86 Вие сте бунаци

    1 3 Отговор

    До коментар #77 от "Viki":

    А ти ще си в кремъл на топло ли?

    Коментиран от #89, #90

  • 87 Майна

    10 1 Отговор
    Те се отправиха към набиране на чуждестранни наемници – с хора, идващи от Западна Европа, Скандинавия и дори Южна Америка.


    Това беше строго забранено от Минските споразумения, гарантирани от Франция и Германия (и сега де факто несъществуващи). Азов създава тренировъчни лагери за тийнейджъри и скоро достига 10 000 членове. Ерик „Блекуотър“ Принс през 2020 г. сключи сделка с украинските военни, която ще позволи на преименуваната му екипа, Academi, да контролира Азов.

    Не друг, а зловещата разпространителка на бисквитки от Майдан Вики „Fk the EU“ Нуланд предложи на Зеленски – и двамата, между другото, украински евреи – да назначи признатия нацист Ярош за съветник на главнокомандващия от украинските въоръжени сили, генерал Валерий Залужни. Целта: организиране на блицкриг в Донбас и Крим – същият блицкриг, за който SVR, руската чуждестранна разузнаване, заключи, че ще бъде стартиран на 22 февруари, като по този начин ще даде тласък на стартирането на операция Z.
  • 88 А някой изобщо пита ли ни...

    7 2 Отговор
    ...,дали сме съгласни да плащаме в рубли...?!?!
  • 89 Фершел

    3 1 Отговор

    До коментар #86 от "Вие сте бунаци":

    Ми то няма ли да е по евтино стъбло бре,а???
  • 90 Ще съм на топло...

    2 1 Отговор

    До коментар #86 от "Вие сте бунаци":

    ...,топнал го в...за@ника ти...!
  • 91 Жалко

    10 1 Отговор
    хленчене няма да помогне, купувайте рубли, каквото потърсихте си го намерихте

    Коментиран от #96

  • 92 ??????????....

    1 11 Отговор

    До коментар #84 от "Гого":

    Какви санкции може да наложи русия???, ако това си мислиш..ти наивник ли си??..или..какво като искат рубли???..нали трябва да направят анекс към старите договори, ти да не си мислиш че някой ще се навие на тяхните глупости, те утре може да поискат да им се заплаща и с лунен прах, за това ще им бъде плащано с евра и долари, както е по старите договори, и наивниците си мислят че те ще спрат подаването на газ и нефт, няма да го спрат в никакъв случай, тази маневра на путин е за вътрешна употреба, да укрепи временно рублата, защото тя се срина светкавично от санкциите, и срива на фондовата борса, там най големите руски компании се занулиха за часове, едва вчера отвори борсата, но ефекта от това ще е краткосрочен, русия няма как да се откаже от валутните си постъпления от Европа, това е най големият им дял, Китай не може да компенсира това, защото те да избягнат зависимоста си от русия са диверсифицирали търговията с енергоносители. И на последно място това с рублите е прах в очите на обикновените руснаци, войната не върви, санкциите са унищожителни, ще има недоволство, и руското ръководство си измисля приказки, че те командват света, че ЕС, не може без тях, че те не зависят от никого, че ще подчинят целият свят икономически..бля..бля..да се радват алкашите на руското величие..а те колос на глинени крака.

    Коментиран от #99

  • 93 просто чувство за справедливост

    5 1 Отговор
    Значи ЕС иска да наруши руската сигурност със санкции , а тоз се загрижил кво се е получило обратно .Като няма съгласие ще ни стане студено и скъпо и ще загреем както следва да се загрява в подобни случаи , с омитане на тъпата туземна и брюкселска бюрокрация.
  • 94 Сандо

    13 1 Отговор
    Изобщо не ми пука за Европа.Тя ако иска да ходи да се дави - да го прави и по-бързо;аз искам България да стане поне като тая,каквато беше до 1989 г. и да се развива напред,а не да я превърнат в отходната яма на някаква си изкуствено създадена боза,в която едрите риби издевателстват над живота на малките държавици.

    Коментиран от #95

  • 95 И на Европа изобщо..

    1 2 Отговор

    До коментар #94 от "Сандо":

    Не и пука за теб, ако търсиш отходна яма както преди, ами намерия някъде, влез вътре и си живей.
  • 96 Купувай си рубли...

    1 1 Отговор

    До коментар #91 от "Жалко":

    Сега ти си е паднало, сменяй левове, евра..ако имаш..за рубли, и не се бави, да неби да свършат, и милионер ще станеш.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Мим

    5 1 Отговор
    Прав си,че сме к. У. РВ ,..Та на евросъюза ,ама и нашите оръжейници трябва да блокират,след като пълнят складовете на фашагите...
  • 99 Договора

    4 2 Отговор

    До коментар #92 от "??????????....":

    ни с Газпром изтича след няколко месеца. Ще изтекат и с другите държави. И после?

    Коментиран от #100, #102

  • 100 Виталия Винокурова

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Договора":

    Какво изтича ?! Информирайте се ! Урсула фон Дер Лайен е от 2019 шефка. 2020 подписа с Путин договор от името на ЕС до 2029. Сефа се чуди как да го съкрати поне до 2027, прави някакво планче. Тези дни излезе информацията в пресата.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 И какво от това???

    1 6 Отговор

    До коментар #99 от "Договора":

    ЕС ще преговаря с Газпром, вчера е взето решение от ЕК, ти да не си мислиш че някой ще подпише общо еврпоейски договор да се плаща в евро???, и си мислиш че путин ще врътне кранчето ли???..лъжеш се, той това не си го помисля, милиарди вървят на месец към русия по двете направления..газ и нефт, които не са санкционирани, ако той спре доставките заради това че ЕС отказва да му плаща в рубли, това означава че той сам си налага петролно ембарго..доброволно, губи милиарди евра..и се самоубива ритуално пред очите на целият свят, при тези санкции, очетаващата се икономическа катастрофа за русия, и доброволно да се откажеш от милиарди постъпления само за да удисаш на ината..това как ти се струва???..путин ще го направили това???..не мисля че е толкова луд.

    Коментиран от #103, #113

  • 103 Да се чете..

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "И какво от това???":

    Общо европейски договор да се плаща в рубли..грешка..писъл съм евро.
  • 104 Иван

    5 1 Отговор
    Пак поредния Умник! Този ако хване лопата, сигурно сам ще се удари по Умната глава. Кой им плаща заплати на тези? Пак ли държавата, тоест ние????
  • 105 ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ В ЕВРОПА

    5 1 Отговор
    НЯМА - КАКТО И ДА ПЛАЩАШ , СЕ ТАЯ !............ А ОТ АМЕРИКА ГАЗ Е НУЛЕВА СИГУРНОСТ !
  • 106 Русенец

    1 1 Отговор
    За да се възползва от него на поносими цени, ------- Поносими са кого? За хората със заплати над 2000 лв или за останалите 75% от населението ни?
  • 107 Дет

    7 1 Отговор
    Не ми пука за украинци,байденовци и прочие интересува ме колко ми е сметката за газ.Тия нашите дупелизци ще ги изметем .

    Коментиран от #111

  • 108 Лозунг на глупаците

    4 2 Отговор
    Макар и да умрем от студ и глад е важно съгласие да не заплащаме за синьото гориво в рубли, както разпореждат от Кремъл, би било прецедент, който би навредил на енергийната сигурност на целия Евросъюз. Какво да му/им кажеш. Отделете се от нас и си мрете.
  • 109 ФИНЦИ

    4 1 Отговор
    ЕИИИ ПУТИН Е ВЕЛИК И ШЕ ВИ НАДХИТРИ ЕВРЕИСКИ ПОДЛОГИ
  • 110 ФИНЦИ

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    ХА ХА ХА ПУТИН ЕБ ВЕЛИК САМО ТОИ ЩЕ ХАСЛАБИ ЕВРЕИСКИЯ СЪУЗ И НАТОООООО САМО ГЛЕДАИТЕ И ЗАЛЕНИЯ УКРАИНЕЦ ЩЕ МУ СЕ МОЛИ ЗА ПРОШКА НА СТОИКА ГГГГГГГГГГГГГГГ НИСКО ДО ЗЕМЯТА
  • 111 ФИНЦИ

    2 1 Отговор

    До коментар #107 от "Дет":

    И МЕН МЕ БОЛИ ФАЕЧЕТО ЗА ЕВРАЗИЯ И АЗИЯ И АМЕРИКА ИСКАМ АЗ ДА СЪМ ДОБРЕ НЕ МЕ КАСАЕ УКРАИНА И МУКРАИНА ЛЕВ НЕ ДАВАМ ЗА НИЩО НА МЕН НИКОИ НЕ МИ ПОМАГА
  • 112 ЩА ГА БРИГА ПУТИН ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ

    3 0 Отговор
    НА НЯКВИ КРАДЦИ ОТ ЕВРОПАТА !?
  • 113 алтернативата

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "И какво от това???":

    е глад и разпад
  • 114 Гост

    1 0 Отговор
    Загрижил се! Европа не може да ти гарантира газ бе хохо! Спасявай се както можеш - това ти казват. Ако не купиш от руснаците от къде ще го вземеш? Нямаш тръби, нямаш регазификация ми терминали и никой друг не предлага количества на границата ти! От Европа нямаш тръба, за да ти дойде газ! Осъзнай се хохо!!!!
  • 115 Одит

    0 0 Отговор
    Америкамска марионетка е Мартин Владимиров
    Магистър по енергийна сигурност и международни отношения от Центъра за върхови международни изследвания към университета „Джонс Хопкинс“, Вашингтон, САЩ.
    Бакалавър по икономика и политически науки от университета „Аделфи“, Ню Йорк, САЩ.
    Петро-долара е на смъртно легло. Щатите ще банкрутират без петродолара.
    Саудитска Арабия, която подкрепи и създаде петродолара и тя вече търси алтеративни валути за плащания инече Русия ще ги измести от китайския и индииския пазар. Плащанията с Русия са в рубли, юани, рупии. Става дума за 2,8 милиарда хора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол