Last news in Fakti

26 Март, 2022 22:30 1 309 18

Важните новини във ФАКТИ на 26 март

  • важни новини-
  • факти-
  • 26 март

Край на извънредната епидемична обстановка, падат и маските на закрито. Президент и вицепрезидент с оценки за 100-дни на кабинета

Важните новини във ФАКТИ на 26 март - 1
Снимка: БГНЕС

Падат маските на закрито и дистанцията, край на епидемичната обстановка

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета неколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, съобщават от Министерския съвет.

Радев: Очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност

Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я пращат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, цитиран от БНТ.

Той коментира и първите 100 дни на кабинета на Кирил Петков:

В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни. Но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса. Цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност. Все още хората очакват резултати. Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната. Така че, много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията за много по-бързи резултати.

Йотова: Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам

"Неуверени са първите стъпки на правителството, нужна повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството засега", това каза в "Офанзива“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

Борисов за управляващите: Те не само са елитарни, брутални, те са извратени и от това най-много ще патим

„След миналия четвъртък в България всеки може да арестува всеки като каже, че е свидетел на нещо, на което не е свидетел. Не ги подценявайте, те ще дойдат за вас“. Това коментира по повод на своя арест лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, направен пред партийния актив във Враца, съобщават от bTV. „Те видяха жива, яростна партия на площада пред ареста и в момента още по-яростна става, защото вижда как през руски олигарси ще им крадат милиардите", заяви Борисов.

„Не ги подценявайте грам! Те не само са елитарни, те не само са брутални, те са извратени и от това най-много ще патим! Човешката история точно такива хора – никому неизвестни, нямайки никакви лидерски качества, използвайки дадена слабост и конюнктура - така е станал Хитлер, така е станал Сталин. Груба грешка е, че ги подценявате, тези хора са способни на всичко!“, каза Борисов.

Райчев: Ако Путин изгуби войната, ще настъпи разпад на Русия, нещо по-страшно от разпад на Украйна

„Правителството беше отговор на противоречия в България от последните две години. Състави се коалиция анти-ГЕРБ и анти-ДПС. Тропосаха ѝ се два проблема, които не са свързани с този произход. И двата проблема не са отшумели и тепърва ще видим резултата от тези тенденции. От този резултат зависи съдбата на хората, които сега са на власт. Войната и хаосът с енергията са тези два проблема“.

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев във връзка със 100 дни от управлението на четворната коалиция. И прогнозира, че почти по всеки въпрос в нея ще има противоречия.

„Ако десните критикуваха Борисов, че непрекъснато харчеше, за да удължи политическото си време, това правителство харчи по две“.

Социологът посочи, че „позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна - не иска да е страна в конфликта, но е лоялна към НАТО и ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    14 0 Отговор
    Цената на войната я пЛащат гражданите, а не телевизионните проповедници.
  • 2 Митко

    10 3 Отговор
    Маските падат не по медицински причини . А защото плана на демонократите влиза в друга фаза . От март до септември плануват военно положение , изчезване на храни и лекарства , нов по брутален геноцид . В държавата ни се дислоцират военни части , няма да ни пускат да излизаме от домовете ни .
  • 3 Виталия Германова Винокурова

    0 1 Отговор
    Разбойкови щуроплещченици. Къде е Хитлер ?! Къде Сталин съумял в неравностойно положение (Рузвелт и Чърчил, САЩ независимост от Англия) да изгради Политика !!!
  • 4 киркор

    6 0 Отговор
    Супер, корона вируса си отиде с войната, но защо ли виждам опашки от болни пред аптеките?!?

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 5 нов световен ред

    8 0 Отговор
    Сваляме маските, сега ще ни нареждат да си купуваме противогази и таблетки йод.

    Коментиран от #9

  • 6 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "киркор":

    за опашките😂е.ав.ш ли се...🙊...

    Коментиран от #12

  • 7 Dimitrin Rusev

    1 0 Отговор
    Важните новини на DW .Има Българско национално радио,което слушаме,а Dw в DIB формат го няма !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ваксиниран3002

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "киркор":

    Опашките са от ваксани, дето вече нямат собствена имунна система. Честито на набодените.
  • 11 ха ха хааа

    0 0 Отговор
    И почвам да тръкам , бате ...⭐
  • 12 Виталий, дорогой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Виталия Винокурова":

    Преди да паднеш на бимбарицата ли си смени пола или после ?

    Коментиран от #13

  • 13 Виталия Винокурова

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Виталий, дорогой":

    Е как ще си сменя пола, като родих дете ? Откъде тази глупост ?!

    Коментиран от #17

  • 14 Прост

    1 0 Отговор
    Оооо Д-р Путин пребори тъпия вирус:)
  • 15 Хайл

    2 0 Отговор
    Ваксинираните,чувствате ли се прееееееебани

    Коментиран от #16

  • 16 ветко

    0 8 Отговор

    До коментар #15 от "Хайл":

    Не, чувстваме се повече защитени от вируса!
    Дори да паднат санкциите, пак ще носим маски по магазини и затворени места, понеже подхождаме нормално към пандемията и много молим такива супермени като вас да не ни се врат и дишат във врата по опашки и магазини хора спазвайте дистанция бъдете културни!
  • 17 Виталий, дорогой

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Виталия Винокурова":

    Честито !! Първият неориентиран пол - родил ...🤭

    Коментиран от #18

  • 18 Виталия Винокурова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Виталий, дорогой":

    Ходи се надбягвай с бързия влак. Аз съм жена Lidija на сръбски☺се пише има и песен Lido, Lidija
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол