Last news in Fakti

29 Март, 2022 13:19 6 526 59

Защо Украйна не пуска българския кораб "Царевна"

  • морски мини-
  • вмс-
  • българия

Темата коментира контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС

Защо Украйна не пуска българския кораб "Царевна" - 1

Възможно е Украйна да не пуска търговските ни кораби от съображения за тяхната безопасност, коментира днес контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, предаде Varna24.bg.

"Не мога да коментирам от военна гледна точка. Това е решение на украинското правителство и украинските власти. В крайна сметка там се провеждат военни действия, води се война, така че рискове съществуват. Възможно е да са преценили, че за търговските кораби е по-безопасно да останат там, където са, отколкото да излязат в открито море и ако има поставени минни заграждения да се натъкнат на тях. На този етап едва ли Украйна би желала да демаскира позициите на минните заграждения, които е поставила", коментира контраадмирал Кирил Михайлов.

За спешно евакуиране на българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран на украинското пристанище Мариупол, настояха роднините им във Варна. Повече от месец 17-те българи не могат да напуснат плавателния съд, а край тях се водят военни действия. Освен това, изходите по вода от пристанището са минирани.

Има два варианта за тяхното спасение, според експерти. При първия, корабособствениците трябва да наемат украински екипажи, които да заменят нашите, тъй като един кораб не може да остане без екипаж на борда. След това българските моряци могат да се приберат по суша.

Вторият вариант е по-сложен за изпълнение. При него корабите могат да напуснат района на военните действия през хуманитарни коридори. Но проблемът е, че плавателните съдове не могат да стигнат до тези зони без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те в момента не плават, защото пристанищата в Украйна са затворени.

Собственик на кораба "Царевна" е частна чуждестранна компания. От фирмата, наела екипажа, отказаха да застанат пред нашата камера, но коментираха, че плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото трябва да мине през канал, който е миниран от украинските части.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туристите

    24 2 Отговор
    ще ги открият ! Ако дойдат , де !
  • 2 ПП (Продължаваме Прайда)

    30 0 Отговор
    На бас, че бай Пешо морския пръв, ще ги открие, като отиде за попчета! Иначе искали сега по тоя повод още два белгийски ретро миночистача да купят !?
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    36 1 Отговор
    Да се занесът в Атлантическия клуб и на КОЗЯК
  • 4 МИНАТА Я НЯМА ДОКАТО

    29 0 Отговор
    НЕ ГРЪМНЕ !
  • 5 Спасители на плажа

    27 1 Отговор
    Какво значи ВМС? Двете курвети?
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 4 Отговор
    Теченията в черно море са толкова мощни ,че ги бутат към босфора или ги завъртат и ги карат към грузия.В бг може да се появи малка десантна мина се казва с около 20кг тротил. Те са достатъчно опасни да направят на....атоми някоя гемия!
  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    Къде сте бре чамаданоревящи ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
  • 8 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    Питайте пак кое е вярно, кое от първа ръка, защо лъжа кой не пуска нашите моряци ‼️‼️‼️‼️
  • 9 Гост от Силистра

    83 4 Отговор
    Нямам думи ...украйна не пускала корабите заради безопасността на екипажа.....за жив щит нито дума ...ето това е дезинформ ! ...и това го казва контра адмирал...да земе да си скъса пагоните тоя

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 анализатор

    54 2 Отговор
    По-добър жив щит за украйнските кораби от българския кораб няма. Че и за миночистач става дори.
  • 12 Зззз

    50 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гост от Силистра":

    Едно време по филмите гледах как се разжалват такива генерали за майцепредателство . Президенте, къде си или и тебе трябва да те разжалваме ние българите.?

    Коментиран от #18

  • 13 анализатор

    21 4 Отговор
    Нашите моряци да си нашарят бузките с украински знаменца, белким се смилят над тях, ама надали...
  • 14 кир Ливанчо

    47 2 Отговор
    Защото ги държат за заложници, а ние ги подкрепяме .. Никаква подкрепа за нито една от двете страни, ако се опитват да навредят на българи и да застрашат здравето и живота им.
  • 15 ДжафДжаф

    36 0 Отговор
    През 91-ва един куп българи бяха държани като заложници в Ирак, до самият край на войната. По принцип за краварите Одеса е по-ценна от цяла Украйна. Ще се опитат да я запазят на всяка цена. От друга страна Одеса се явява основната и крайна цел за Русия. Падне ли Одеса, войната приключва.
  • 16 1944

    6 42 Отговор
    рООсия не пуска кораба , не украйна. азовско море незаконно е окупирано от орките.

    Коментиран от #27

  • 17 Барон мюнхаузен🤔

    21 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ..В УКРАИНСКИ ВОДИ само тези два чуждестранни граждански кораба ЛИ са
  • 18 Фермер

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Зззз":

    На 06.04 от 12ч пл.НС
  • 19 Гост

    24 0 Отговор
    Контраадмирал........ Той ли не знае че при миниран фарватер,има коридор през който да се премине,да има риск, но е минимален. Друг вариант е мините да са разхвърляни без никакво навигационно обозначение на местата им ,което не е съвсем невъзможно от гледна точка ,,всичко или нищо"тоест да са отписали фарватера завинаги,харизвайки минните ,,подаръци" на руснаците и те да разминирват след като ги превземат.Но тогава излиза че те са предвиждали и знаели какво ги чака,което някак не се връзва...
  • 20 123

    39 1 Отговор
    абе умници не ви ли става ясно че те са жив щит и украинците ги държат за заложници по тъпи зелени чорапи от нашите няма
  • 21 Ицо

    33 0 Отговор
    Защото им трябват за жив щит
  • 22 Иванушка  🇷🇺

    32 1 Отговор
    Защото са ТЕРОРИСТИ, а кораба е ЗАЛОЖНИК.
    Накрая ще го напълнят с динамит и взривят.
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    22 0 Отговор
    ЕВРЕИНА ОТИДЕ ПРИ ЗЕЛИНСКИ И МУ КАЗА
    ЧЕ АКО НЕ ОСИГУРИ КОРОДОРИ ЗА
    ЕВАКУАЦИЯТА НА УКРАИНСКИТЕ ЕВРЕИ........
    ..... ЕВРЕЙСКИЯ СПЕЦНАЗ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В БОРБАТА ПРОТИВ ФАШИЗМА
    .... :)
    И ИЗВЕДНЪЖ СТАНА ЧУДО :)
  • 24 ГОЛЯМ СМЯХ

    26 0 Отговор
    малко митинги правите и малко викате за украйна затова истината е че ни нямат за хора пък им трябва и жив щит срещу руснаците
  • 25 Лост

    7 2 Отговор
    Винаги нещо се прави за наше добро или удобство.Ама накрая се разбира кои са нашите и кои вашите.
  • 26 В Киреча

    31 0 Отговор
    Защо просто(то) Киро де прави на още по-гламав и не вижда, как украинците минираха Черно море и всячески се опитват да въвлекат и фруги в конфликта? Всеки ден зеления комик призовава за това? Дреме им за безопасността на нашите корита и хора, те си гонят други цели, а Киро ни вкарва в киреча!
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "1944":

    шемет кои са орките?
  • 28 Нека да подкрепим Украина !

    11 3 Отговор
    И те са фашисти като нас ! Но ние сме още по-напред в материала, ние " сме НАТО ! " а не "В" а те НЕ ! Ех , кога и ние ще станем ГЕРОИ като тях ?! По този въпрос работи усилено Държавната ни ВЛАСТ и ПРЕС ституцията !
  • 29 Механик

    13 2 Отговор
    Не ги пускат, щото в морето плуват мини и ако гръмне някой кораб, тогава вече укрите няма да имат оправданиеи ще трябва да отговарят.
  • 30 Има хеликоптер за такива работи

    4 0 Отговор
    И евакуация вече дали е безопасно да лети без да го застрашават ракети е друго

    Коментиран от #59

  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    14 2 Отговор
    ДА ПОМОГНЕМ НА НАШИТЕ БРАТЯ В УКРАЙНА ДА ПРОВЪЗГЛАСЯТ БЕСАРАБСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА СЪС СТОЛИЦА ОДЕСА ...
  • 32 Този, да си къса пагоните веднага!

    22 0 Отговор
    Какъв контраадмирал си, след като те е страх да кажеш истината.И каква е тази скапана държава,която позволява на някоя друга държава,да и задържа корабите без повод.Веднага да се прати нота да освободят 2-та кораба!Единствената причина за задържането е ,да се изполвва кораба ни като щит срещу руснаците.А това за съобръжения за сигурност, за чужда държава важи само за ваксинирани.Фашистите които от съобръжения за собствената си сигурност,не дават на цивилното население да напусне районите с военни действия и стреля по тях ако се опитат да бягат.

    Коментиран от #35

  • 33 Събирам ДАРЕНИЯ за Украинските

    15 0 Отговор
    БЕЖАНЦИ в Св.Влас и Несебър , моля изпращайте своят паричен небезразличен а сериозен Принос за демокрацията и свободата на угнетените от Украина у нас. Умолявам нашите мургави граждани с камшици и четериногите " ФЕРАРИ" да не паркират близо до ЛУКСОЗНИТЕ лексуси, БМВ-ета и Мерседеси !
  • 34 big

    20 1 Отговор
    Промита глупава тик.ва! Русия им осигурява коридор, дори безопасно излизане на чисти води, а укрофашистите го използват като "корабен" щит, малко по-различен от "жив" щит. Целта е проста, при евентуални военни действия там и пострадал кораб с неговия екипаж, всичко да се прехвърли на главата на Русия.
  • 35 Нека идем сами и си го Освободим !

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Този, да си къса пагоните веднага!":

    Ние СМЕ НАТО ! Нас никой с пръст няма да ни ПИПНЕ !
  • 36 Та нека стане ЯСНО на РЯПИТЕ у нас

    8 0 Отговор
    Там в Мариупол воюват Украинската НЕЗАВИСИМА Донецка Република срещу Украинските ФАШИСТИ от АЗОВ ! Там Русия не участва ! Излиза че ние нищо НЕОТБИРАМЕ - що е риба и що е Рак ! ДНР и ЛНР за да станат част от Русия , предстои да решат това на РЕФЕРЕНДУМ ! Не не са бандитско КОСОВО !
  • 37 Кораба е Задържан /арестуван / от

    11 0 Отговор
    Украинските фашисти на АЗОВ !
  • 38 АЗОВ воюва с ДНР и ЛНР !

    8 0 Отговор
    Там нама РУСКА войска !
  • 39 Стига с тази информационна ТИНЯ !

    8 0 Отговор
    ПРЕС ститутките у нас НЯМАТ Почивен Ден , да защитават нашата ПРЕСТЪПНА Власт !
  • 40 Хайл

    9 0 Отговор
    Братчеда пита-къде са "партньорите от нато" нали са голяма работа.що не посочат с пръст зеленски да пусне моряците или щото са българи и не ги интересува"...братчеда това пита и ако някой може да му обясни
  • 41 Българина дето е чел сама ЕТИКЕТ от бира

    8 3 Отговор
    От туй що двес в СВЕТА става - НИЩО НЕРАЗБИРА ! Това е ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА за Уцеляване от Световната Икономическа Криза на ЗАПАД ! Тези КРИЗИ винаги са се Решавали със Световни Войни 1914 , 1939, Студената война и СЕГА / поредица от КРИЗИ на Запад през 40-сет години / . Войната има за цел Конкурентите да се елиминират и ДЪЛГОВЕТЕ на Победителя да се ЗАЛИЧАТ ! РУСИЯ знае тази стара ТЕХНОЛОГИЯ и се е ПОДГОТВИЛА за БРАН ! Този път ВОЙНАТА няма да е по ЗАПАДНИЯТ ПЛАН ! За Дълговете на ЗАПАДА ще трябва да се грижи ЧИЧО сам ! Ето това им стричи ДЪВКАТА ! Русия заден ход НЯМА - ПОБЕДА или Света ще го НЯМА !
  • 42 Нашата ХАЙВАНСКА Власт отново

    7 1 Отговор
    Е закачила Българският ВАГОН , към Локомотива но ОБРЕЧЕНИТЕ !
  • 43 По тъпо изказване и коментар не бях чел

    11 0 Отговор
    И тоя фатмак е контраадмирал и командващ на ВМС......пази майко от подобни "командири" тази клета наша държава! Но и той си избръснал главата.......в тон с новата мода! Не си за този пост Кирчо Михйалов...не си!
  • 44 Традицията ни е ТАКАВА !

    11 3 Отговор
    Отрекохме Освобождението, в Първата Световна защитавахме КАЙЗЕРА от Русия , Втората Световна бяхме с КАЙЗЕРА пак срещу Русия ! При Студената Война - подпомагахме Сриването на Републеката която бе ДЕЛО на Русия ! Днес отново с КАЙЗЕРА и отново срещу ОНЗИ дето ВИНАГИ ни е ЩАДИЛ и ПРОЩАВАЛ ! Защото Четем само етикета КАМЕНИЦА - и повече нито буква ! А за това се плаща с трупове ! Избора е твой !
  • 45 НАРОДА ни е ОБРЕЧЕН на Гибел и Разруха

    4 2 Отговор
    Нашата Власт е ПРОТИВОНАРОДНА и работи в за реализирането на този процес ! Това не го пише на етикета от " К А М Е Н И Ц А ".
  • 46 Държавата ни е ЧАСТНА собственост

    6 2 Отговор
    А НАРОДА е вече ИЗЛИШЕН !
  • 47 Какво ТРЯБВА да РАЗБЕРЕМ !

    5 4 Отговор
    Без ДРУЖБАТА с РУСИЯ съдбатани е като кучета - ЩЕ МРЕМ !
  • 48 Проблема не е само в нашата ВЛАСТ

    3 1 Отговор
    Но и у нас ! Ние самите нехаем и сме безразлични за УТРЕШНИЯТ Ден ! Гласуваме за Партийни Частни Криминални Групировки - ВМЕСТО Народен Национален ФРОНТ в направление НАРОДНА РЕПУБЛИКА ! Но уви ! Народа за това и мисли и ДУМА НЕ МЪЛВИ ! Защо ? ПРЕС ститутките контролират съзнанието ни да е ИЗКЛЮЧЕНО и да сме като УРОЧАСАНИ и бездушни !
  • 49 Проблема не е само в нашата ВЛАСТ

    3 1 Отговор
    Но и у нас ! Ние самите нехаем и сме безразлични за УТРЕШНИЯТ Ден ! Гласуваме за Партийни Частни Криминални Групировки - ВМЕСТО Народен Национален ФРОНТ в направление НАРОДНА РЕПУБЛИКА ! Но уви ! Народа за това НЕмисли и ДУМА НЕ МЪЛВИ ! Защо ? ПРЕС ститутките контролират съзнанието ни да е ИЗКЛЮЧЕНО и да сме като УРОЧАСАНИ и бездушни !
  • 50 Нека да ПОЯСНА за демонстрацията !

    5 2 Отговор
    За ЦЕЛТА на ШЕСТВИЕТО украински знамена и Лозунг " HI Ha BiHE !" Това е призив не срещу Войната ТАМ ! А за СПАСЯВАНЕ на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ - ФАШИСТИ от ВЪЗМЕЗДИЕТО настигнало ги днес ! Те избиваха ОСЕМ ГОДИНИ мирните хора на ДОНБАС а днес са подведени под ОТГОВОРНОСТ ! Кого ПОДКРЕПЯ нашият БЪЛГАРИН днес, който ако беше в Украина нямаше да е ЖИВ ?
  • 51 по-дълго име

    1 1 Отговор
    Статията се радва на интензивен интерес от страна на тролетариата. Но нека все пак отбележим че българския народ е уважителен, но и консервативен. Нека прочетем някоя народна приказка и ще видим че социализмът е описан като отрицателно явление. Драги ми смехурковци от Фабриката, вземете се образовайте и прочетете нещо българско.
  • 52 Дано българските (и не само) моряци да

    5 0 Отговор
    се приберат при семействата си живи, здрави и невредими при семействата си и в Родината!
  • 53 Украинците да не изнудват

    4 0 Отговор
    българите!
  • 54 Адмирале

    5 0 Отговор
    не те знам какъв адмирал си, ама като чета какво си рекъл, трябва да ти кажа, че си гола вода! Има интервю на един турски капитан, публикувано в наш морски вестник и ако го прочетеш ще ти стане ясно защо укрите държат корабите там и какво става, когато руснаците завземат пристанищата...Нещо за любимия "маниер на укрофашистите, жив щит, не си ли чувал? И го правят с ясното съзнание, че руснаците няма да стрелят по търговски кораби, при това под чужд флаг...
  • 55 Гошо

    1 0 Отговор
    Защото ѝ е по изгодно да са там като щит е за това
  • 56 Като има чужди кораби в Украинско

    3 0 Отговор
    Пристанище не може да бъде обстрелва но и пречи на Руски десантни кораби да дебаркират!! Никой не смее да каже, че Украйна не пуска кораба да отплува! Русия е отворила 80км коридор на Юг, да може корабите да се одтеглят Безопасно до открито море!? Нашите мимистрии и политици дрънкат, каквото им наредят!!
  • 57 Явно има още живи от АЗОВ и на

    2 0 Отговор
    ПРИСТАНИЩЕТО В МАРИУПОЛ ЗА ДА НЕ ПУСКАТ КОРАБИТЕ ДА ОТПЛАВАТ! ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ АЗОФ СА ОБГРАДЕНИ В ПРОМ ЗОНАТА, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ВЕЧЕ КАТО ГРУПИРОВКА ЖИВИ ИЛИ НЕ??? НЕ КОМЕНТИРАТ!!
  • 58 Арто

    1 0 Отговор
    Преди няколко дни,един такъв адмирал ни обеждаваше,че мините били блъф.Боже пази България,че с тия адмирали и генерали няма да можем.
  • 59 сгс70

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Има хеликоптер за такива работи":

    не става хеликоптерите ще ги свалят с ракети, руснаците вече 4 свалиха в последните 3 дни с тях бягат от Мариуопол високите чинове на Азов и чуждестраните рыководители
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове