Last news in Fakti

30 Март, 2022 11:35 1 766 6

Министърът на туризма започва кадрови промени

  • министър на туризма-
  • туризъм-
  • промени

Христо Проданов вече е поискал през миналата седмица оставката на директора на дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" Светлана Големанова

Министърът на туризма започва кадрови промени - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) започва кадрови промени във ведомството, което управлява. Висшите кадри на ГЕРБ и ДПС продължават и в момента да заемат своите позиции на директори и началници на отдели в Министерството на туризма. Те не могат да бъдат сменени лесно, защото са държавни служители. Служебният министър на туризма в двете правителства доц. Стела Балтова също не ги пипна.

Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. Министерството на туризма вече пусна за съгласуване и обществено обсъждане нов устройствен правилник. С него ще бъдат направени редица промени, включително и кадрови. Той ще бъде приет вероятно от Министерския съвет през април и ще започне да действа след обнародването му в Държавен вестник.

Христо Проданов вече е поискал през миналата седмица оставката на директора на дирекция "Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма" Светлана Големанова, съобщиха за TravelNews служители от ведомството. Тя е жена на изпълнителния директор на пътно-строителната компания "Грома холд" Христо Савев, която компания печели редица обществени поръчки по времето на управлението на ГЕРБ. "Грома холд" беше в основата на скандала с отпуснатите авансово 84 млн. лв. по строителството на магистрала "Хемус".

Големанова работеше дълги години с бившия министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). За толкова години не е ясно какви инвестиции в сектора са привлекли Светлана Големанова и Николина Ангелкова, коментираха от бранша. В новия устройствен правилник е предвидено дирекцията да се преобразува в "Международна дейност и визови режими", срещу което възразяват от Министерството на външните работи.

Друга чакана промяна в министерството от туристическия бизнес и управляващата коалиция е смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. В момента двете дейности са в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролира. Министърът на туризма Христо Проданов сега иска да отдели контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери.

Екатерина Дацова е от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов намекна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министър Проданов.

В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сириец патриот

    9 2 Отговор
    Изваждане на Укрите от хотелите и настаняване в бежански центрове. Пълна ваксинация и обазпаразитяване.
  • 2 Бонвиван

    7 0 Отговор
    Словения е приела 600 бежанци. В центрове и частни домове - при познати, който иска. Тепърва ще обмислят за хотели и то с капацитет. Тука от първия ден - елате всички, и после бау. Хотелите си имат резервации, а настанените хора къде ще ги сложат - на улицата? Първо се мисли, преди да се направи нещо. Това е все едно да живееш в гарсониера, но да поканиш на дълго гости 50 човека. Всеки дасе простира според чергата си - народна мъдрост.
  • 3 Becks

    6 4 Отговор
    Почвайте ги!
  • 4 Кадрува се

    7 0 Отговор
    Кохато има кадри. Когато има останали некадри т.е. некадърници, каквото и да кадруваш е провал. Успех все пак
  • 5 Папане и Лапане

    10 1 Отговор
    И ще има пак роднина-милиционер-роднина-милиционер-роднина-милиционер-роднина-милиционер-...
  • 6 Доко

    0 0 Отговор
    Проданов, а факта че последното управление направи от курортите пенсионерски лагери. БЕЗ нощен живот и масово затваряне на дискотеки, като дойдат младежи на почивка и се изнасят на следващия ден към други туристически държави. Оставки на виновните ръководни кадри КОГА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове