1 Април, 2022 05:14 1 737 8

Караджов: Първа крачка към децентрализацията на общините

  • мррб-
  • гроздан караджов-
  • децентрализация-
  • общини-
  • кирил петков

От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще се предоставят директно на общините в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България

Караджов: Първа крачка към децентрализацията на общините - 1
Снимка: МРРБ

От бюджета на регионалното министерство са заделени средства, които ще се предоставят директно на общините в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България. Така правим първата крачка към децентрализацията, която е много важен процес както за България, така и за Република Северна Македония.

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в Сандански по време на среща на общините, от двете държави, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 година. Във форума участваха министър-председателят Кирил Петков, министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева, кметове на общините от областите Благоевград и Кюстендил. От РСМ участваха представители на 25 общини от Североизточен, Източен и Югоизточен район за планиране.

В приветствието си към участниците в срещата премиерът Кирил Петков заяви, че в интерес на България и Северна Македония е да няма граници, да имаме свързана инфраструктура, кметовете от двете страни на границата да работят заедно, да има търгуващи един с друг бизнеси и културни събития. „Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, ще си отидат“, допълни българският министър-председател.

Министър Караджов запозна кметовете с възможностите за финансиране със средства от Фонда за регионално развитие, който ще е с бюджет от 1 млрд. лева. Отделно от него, през тази година с 500 млн. лева, заделени чрез преструктуриране на бюджета на МРРБ, ще се реализират ремонти на четвъртокласни пътища и ВиК проекти в общини с население между 2000 и 10 000 души. Финансирането ще става по опростена процедура, обясни регионалният министър.

На срещата беше дискутирана Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Република Северна Македония. За периода до 2027 г. България е успяла да договори увеличение с 50% на ресурса по съвместната програма, стана ясно по време на форума. С над 31 млн. евро от ЕС ще се финансират 3 важни за региона проекта. 9,3 милиона евро са за изграждането на новия граничен пункт „Струмяни – Берово“. 14 милиона евро ще са за интегрирани териториални инвестиции, а останалите 4,6 милиона евро ще се инвестират в изграждане на зелени площи, развитие на градски и крайградски зелени площи и др.

Министърът на местното самоуправление на РСМ Горан Милевски каза пред кметовете от двете държави, че за пръв път се прави толкова мащабна среща. „С моя колега Караджов мислихме как да доближим гражданите и стигнахме до извода, че това се прави най-пряко с градоначалниците“, каза Милевски. „Когато вие сте близки едни с други, ще бъдат и гражданите на двете държави“, обърна се към кметовете министърът на местното самоуправление на РСМ и пожела да създадат повече и по-големи съвместни проекти в рамките на следващия програмен период на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Северна Македония.

По време на срещата на общините от България и Република Северна Македония бяха представени възможностите за финансиране на македонски общини от фонд Флаг. Като най-реалистичен беше очертан вариантът да се даде кредитна линия на институция от Република Северна Македония, която да финансира македонски общини чрез вторични заеми. Фонд ФЛАГ и МРРБ могат да подпомогнат създаването на една такава финансова институция, като предоставят ноу-хау, експертиза и опит за изграждане на структура, система и процедури.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор
    съкратете общинските АДМИНИСТРАЦИИ
  • 2 Шишо Бакшишо

    3 3 Отговор
    На всички снимки,както и на тая ,просто Киро е винаги много смешен с това сакенЦе,което явно е вземано от детска конфекция .Не ми се мисли ,какво щеше да облече ако е ,като мен 120+ кг и ...шкембе :)))Апропо...външният вид,облеклото на един семеен мъж и то със стаж вече,до голяма степен зависи и от вкуса на съпругата му . Ама ,за нейният вкус ,какво да кажа ,само ,като и зърна външният вид на безглутеиновите и "златни" торти ...да не казвам на какво ми приличат :)))
  • 3 Не мога

    0 1 Отговор
    Да ги дишам тези
  • 4 Аз не разбрах добре

    6 2 Отговор
    Кирил Петков заяви, че в интерес на България и Северна Македония е да няма граници, да имаме свързана инфраструктура, кметовете от двете страни на границата да работят заедно, да има търгуващи един с друг бизнеси и културни събития.
    Ще се присъединяваме към Северна Македония ли???
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Леле

    1 1 Отговор
    На някои хора започна да им става лошо от такава новина. Започна нещо положително да се случва и опорките взеха да падат.
  • 7 ПАЗЕТЕ ЧАШИТЕ ЧЕ КИРЕТО ГИ ГЕПИ !

    1 0 Отговор
    .............................
  • 8 КИРЕЕЕ , КОГА СМЯТАШ ДА ЗАПОЧНЕШ НЕЩО

    1 0 Отговор
    ДА РАБОТИШ ЗА БЪЛГАРИЯ БЕ КЪРЛЕЖ СМОТАН ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове