Last news in Fakti

3 Април, 2022 10:38 2 596 16

Украинки и доброволци превръщат стара пловдивска болница в бежански център

  • украинки-
  • доброволци-
  • болница-
  • бежански център

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и дезинфекция

Украинки и доброволци превръщат стара пловдивска болница в бежански център - 1
Кадър БНТ

Жени бежанци от Украйна и доброволци разчистват стара болница в Пловдив, за да я превърнат в център за настаняване на бежанци. В инициативата участват работници от общинските предприятия, кризисните центрове и представители на неправителствени организации, ангажирани да помагат на хора търсещи убежище и спасение от войната, съобщи БНТ.

След 7 години под ключ сградата на старата белодробна болница в Пловдив изглежда смущаващо. Но 30 украинки намерили спасение от войната, разчистват стаите за да ги превърнат в място, където може да се живее за известно време.

"Сега събираме ненужните неща, помитаме стаите, мием пода и момичетата на първия етаж изнасят всичко, което е по силите им. А шкафовете ги вдигат мъже, които ни помагат", разказва Лена от Чернигов.

Служители на общинските фирми "Паркове и градини" и "Чистота" разчистват двора, а доброволци изнасят от стаите стари мебели, медицинска апаратура и техника. Всички се надяват, че след ремонт на инсталациите за ток и вода, на първите два етажа ще има подходящи битови условия.

"Основно ни трябват шпакловка, бои специалисти, които могат да подкрепят с ремонта и пари за покрива - тоест говорим за до 100 хиляди лева, да оправим основни, базови неща, а после малко по малко ще оправим и всичко друго", обясни Наталия Елис - организатор.

Кметът на Пловдив настоя след почистването да бъде направена и дезинфекция.

"Много работа ни очаква , много е свършена за няколко дни, но това не ни плаши , така или иначе до 2 седмици ще имаме възможност да настаняваме хора", каза Здравко Димитров.

След ремонтите и обзавеждането се очаква кризисният център да има капацитет за близо 300 души. А от името на всички тях художничка от Харков рисува на фасадата символ на благодарност.

"Искам да направя това лого тук на входа на сградата и да е рисунката която ще посреща всеки", сподели Валерия Кличевич.

"Това е голяма благодарност за втория дом и втория шанс , който се предоставя на украинските бежанци", казва Лана Петкова от кризисния щаб към областната администрация.

Докато всички изнасяха и изхвърляха, почетният консул на Украйна възстановяваше паметника на Димитър Кудоглу човекът дарил белодробна болница на пловдивчани. Все още не е уточнено колко пари ще са нужни, за да бъде сградата изцяло пригодена за кризисен център. Предварителните сметки са за 10 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добра идея

    40 10 Отговор
    За какво са ни болници? Уволнявайте медицинския персонал и всички болници на бежански центрове. Памперса ще потупа Кики по рамото.
  • 2 само 10

    35 4 Отговор
    млн? нали бяха 100 к? или останалите по джобчетата.
  • 3 От къде

    34 3 Отговор
    Пари бе майна лицемери долни

    Коментиран от #4

  • 4 ПечатНица

    27 6 Отговор

    До коментар #3 от "От къде":

    Е нали напечатаха пари за Ковид в ЕС, сега ги харчат ... ние плащаме лихвата, трябвали им само 100 хиляди и ще направят място за безплатно спане. Пределагам всеки българин да кандидатства за 100 хиляди невръщаем заем за да може и той безплатно да спи някъде в името на една добра кауза.
  • 5 Хмм

    32 9 Отговор
    По 40 лева на ден им дават на украинците без да работят а българските пенсионери мизерстват.
  • 6 Матей преображенски

    35 9 Отговор
    Ха такааа!Наредихме се пак,право у ФилибЕто ще си имаме разсадник на фашаги,неслучайно споменаха участието на НПО и за влагането на едни 100 хилки,браво бе,скоро и милки-уей.В други страни ги слагат на палатки,на проветрение и на оскъдни дажби,за да се разкарат по-бързо,а тука големи грижи,големи драгости.Ти да видиш как ще ни се отплатят след време,и вече почват,майданите са ни в кърпа вързани.
  • 7 Алоо

    31 6 Отговор
    Стига с тези бежанци. Дайте да помислим как да се отърваме от тях. Явно доста бели ще донесат на страната.
  • 8 Държава без закони = територия

    30 5 Отговор
    Дали е законно всичко това, което се прави със сградата? След 3 месеца може да е команден център на О Т А Н. След 5 години може да е клуб на фа ши ста. Къде е волята на дарителя за БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА? Какво точно казва закона?
    "...Димитър Кудоглу човекът дарил белодробна болница на пловдивчани".
  • 9 един от многото

    17 4 Отговор
    Кмета Здравко Димитров в момента търси доброволци , ел. техници да поставят безплатно червените фенери!
  • 10 Фройд

    14 1 Отговор
    Кмета Здравко , да пита кмета Тотев , къде са парите от пловдивските павета .
    И въобще тотев, що още не са го почнали ?!

    Коментиран от #12

  • 11 йхнкхйких

    9 1 Отговор
    ПП и ИТН ,а и ДБ в ГРОБА НАСЕЧЕНИ В АДСКИ МЪКИ !
  • 12 един от многото

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фройд":

    Ами мястото където животните изучават човешките действия , зоологическата градина , за нея няма ли да питат? С паветата е лесно , ще си набавим от други улици (в Пловдив са достатъчно) , а можем да ги заменим и с камъни за радушен прием на скъпите ни украински гости!
  • 13 Министър на магията

    8 1 Отговор
    Ми хубаво е това ама мисля,че трябва да го напълните с афганистанци и иракчани.Все пак БА беше и е съучастник в престъпленията извършени в тези две страни.
  • 14 РЕАЛИСТ

    7 4 Отговор
    Ще превръщат болницата в център за настаняване на бежанци или само на украинци? Ако не приемат бежанци от Африка и Азия там, ще е сегрегация и расизъм, като времето на апартейда в ЮАР.
  • 15 от друг ъгъл

    15 3 Отговор
    "792 000 EUR е цената на луксозния апартамент, който притежава съпругата на украинския президент Володимир Зеленски – Елена. " Подкрепяйте Зеленски, пращайте му пари и оръжие да брани имането на жена си!
  • 16 Кики

    10 2 Отговор
    Не ни трябват азовци , айдаровци и друга агенгура на мосад , цру и ми 6 в България няма място за фашисти и главорези , руските пленени войници биват измъчвани с извадени очи и изрязани с нож нацистки знаци по телата от същите тези " бежанци"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове