4 Април, 2022 09:57 1 214 26

Димитър Гърдев: Националната ни сигурност в момента се решава в небето и по бойните полета на Украйна

  • димитър гърдев-
  • национална сигурност-
  • небе-
  • бойни полета-
  • украйна

"Много натовски държави, които също нямат много богато въоръжение, се включиха много по-бързо и много по-активно", коментира и Петър Карабоев, зам.-главен редактор на вестник „Дневник“

Димитър Гърдев: Националната ни сигурност в момента се решава в небето и по бойните полета на Украйна - 1
Снимка: bTV

„В Европа и в света предстои пренареждане изобщо на архитектурата на сигурност“, посочи в предаването „Тази сутрин“ експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

„Ако ние седим в нашия окоп, не просто няма да участваме в това нещо, няма да разберем изобщо какво става. Разговорът трябва да бъде честен и да кажем, българската национална сигурност в момента се решава в една значителна степен в небето и по бойните полета на Украйна“, коментира той по повод българската помощ. Според него томи въпрос наистина стои сега пред България.
„В предложението е направено едно уточнение, че това е военно техническа помощ. Снаряжението, което защитава човешки живот, са бронежилетки каски, медикаменти, военнополеви болници, палатки. Другото е сериозно тежко въоръжение, свързано с предложенията, които Украйна направи за получаване на самолети, на противозенитни ракети“, обясни експертът.

„И тук вече въпросът стои наистина пред България относно това доколко може да се наруши националната сигурност на страната. В това отношение трябва да има дебат“, отбеляза Димитър Гърдев.

По думите му въпросът за предаване на тежко въоръжение няма да бъде поставен и няма да има разлом в коалицията.

„Много натовски държави, които също нямат много богато въоръжение, се включиха много по-бързо и много по-активно. Това вероятно е резултат на състоянието на българската демокрация, на политическата класа“, коментира Петър Карабоев, зам.-главен редактор на вестник „Дневник“.

„Опитваме се да бъдем неутрални към цялата ситуация. Има обаче два начина на неутралитет - първо да си не воюваща страна, което за нас е червената линия, ние няма да влезем в Украйна с помощ с войски да воюваме. И другият е да бъдем подпомагаща, тоест не воюваща, но подпомагаща страна. Има тънка разлика в този неутралитет, в който може да се говори много за ценности, за демократични принципи и така нататък“, каза Петър Карабоев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Pilot

    27 29 Отговор
    Поредния папагал, който никога не е държал пушка !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ама

    28 17 Отговор
    Другарката Нинова не дава бе, господа. Старата традиция на комунетата е, каквато и поразия да направят путлераците, ние да се снишим. Да се смалим. Все едно ни няма на тоя свят. Да загубим ума и дума. Извод: Няма по-вредна и жалка партия от бесепето.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Перо

    21 25 Отговор
    БГ няма нищо общо и не може да има нищо общо с тази война! Украйна беше създадена и употребена от трета страна,изцяло като плацдарм срещу Русия! След падането на комунизма,вместо да се прекрати анти-руската риторика, враждебната пропаганда и провокации, геноцида и дискриминацията се засилиха три пъти и за употребата на населението създадоха и използват “националистически” групи,без да има етническа нация! След безбройните опити за дипломатическо решаване на проблемните въпроси, Путин се срещна със стена от откази и враждебно отношение.Прекратиха се едностранно договорите за неразширяване на НАТО на изток и ограничаване на ракетите със среден радиус на действие и т.н. Хората в Русия са убедени,че Путин защитава националната сигурност и плащат с готовност цената! Както казва Джак Матлок, бивш посланик на САЩ в Москва: “Кризата в Украйна беше провокирана от Запада!” Едностранната про-украинска пропаганда в БГ,не може да внуши манипулирана истина. Хората четат за войната и медиите от другата страна и си създават мнение по въпроса! Често то е различно от проповедниците на чичко Шорош и Дойче зеле по БГ електронните и печатни медии, под чужд контрол!
  • 13 Хахахах

    16 23 Отговор
    Откровена лъжа. Националната сигурност на България изобщо не е засррашена от руснаците, а единствено и само от неадекватните санкции на запада, които ще доведат до огромна инфлация и до тотално разрушаване на и без това плачевната ни икономика. Почвайте да орете и да сеете, да гледате животни, че идват гладни години
  • 14 гого

    13 23 Отговор
    Омръзна ми разни гурота да ме учат как да живея.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 2145

    7 25 Отговор
    Тоя папагал с очилата бил зам главен редактор на Дневник. Смятай. Толкова заблуден тапир не съм чувал скоро.
  • 17 Фройд

    5 21 Отговор
    Тоя , дали знае как се садят картофи ?
    Да почва да се учи !

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ти па

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Тцтцтц":

    Направо нищо не каза...
  • 20 Фройд

    19 1 Отговор

    До коментар #17 от "Фройд":

    А ти знаеш ли как се сАди пИперо ?
  • 21 МалкоЛогика

    7 17 Отговор
    Много е жалко националната сигурност на България да зависи от това дали тя ще изпрати оръжия на нацисти. Помазването на САЩ води до нови морални падения.

    Коментиран от #22

  • 22 МногоЛогика

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "МалкоЛогика":

    Да мислиш за националната сигурност, не е морално падение, докато РУБЛАДЖИЙСТВОТО е морална деградация и национално предателство !
  • 23 КОМУНИСТ

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "ФАШИСТ":

    Болният комунистически мозък вижда навсякъде около себе си фашизъм, ама ако знаеше къъде да го търси първо щеше да погледне себе си !
  • 24 иис

    2 3 Отговор
    Човек трябва да има морал, достойнство и чест. Морала изисква да се защити този който е жертва на агресия. Агресията има много измерения. Ние сме жертва на Руска агресия от Кримските войни насам. Говоря най-вече за духовна агресия. Но Украйна в момента е жертва на военна агресия. Когато подкрепяме Украяна, всъщност ние се противопоставяме на духовната агресия срещу нас като Българи.
    Достойнството изисква смелост да се противопоставим открито, а не с разни унизителни опити да се изплъзнем "защото сега лошо, ама може и по-лошо" с каквато жалка позиция се опитва да се защити този жалък пРезидент.
    Честта изисква да го направим СЕГА, а не после да се оправдаваме как тайно сме им съчуствали.
  • 25 Saguaro

    2 0 Отговор
    Напоследък толкова много хл@б@рки с демократични ценности и принципи изпълзяха,че чак се ужасявам.Май ще излезне прав авторът на сентенцията че на трима българи един е пр...тел.
  • 26 Helmut

    0 0 Отговор
    Укрите намямат ВВС, какво небе...?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол