Last news in Fakti

13 Април, 2022 14:20 795 15

САЩ с доклад за човешките права у нас през 2021 г.

  • сащ-
  • доклад-
  • човешки права

В началото на частта за България е записано, че властите у нас са предприели стъпки за преследване и наказания за служители, извършили нарушения на човешките права и участващи в корупционни схеми

САЩ с доклад за човешките права у нас през 2021 г. - 1
Снимка: shutterstock

Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за зачитането на човешките права за 2021 г. В документа е описана и анализирана ситуацията в 198 държави и територии по света.

В началото на частта за България е записано, че властите у нас са предприели стъпки за преследване и наказания за служители, извършили нарушения на човешките права и участващи в корупционни схеми. „Действията на правителството обаче са недостатъчни и безнаказаността е проблем”, отбелязват от американския Държавен департамент.

В доклада за България са анализирани условията в затворите и арестите; отношението към задържаните и лишените от свобода; обвиненията за полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 г.; разследването на незаконно подслушване, включително на политици, журналисти и магистрати; протичането на изборите за парламент и президент; темата за корупцията по високите етажи на властта; спазването правата на работещите; сигнали за дискриминация на хора на различни принципи.

По отношение на опазването на правата на осъдени или задържани в доклада се цитират данни на Българския хелзинкски комитет, според които „полицията безнаказано малтретира физически задържаните в арестите и тази практика е широко разпространена”. БХК се позова на собствено проучване, според което една трета от задържаните в полицейски участък в Бургас се оплакват от физическо насилие, включително чрез токови удари.

„През август главният прокурор докладва на Народното събрание, че 12 от 15-те разследвания за полицейско насилие, започнали след антиправителствените протести през 2020 г., са прекратени поради липса на доказателства", пише още в документа.

„През септември специална комисия в Народното събрание установи, че властите са разпоредили подслушване и наблюдение на най-малко 934 лица, включително политици, магистрати и журналисти, по време на антиправителствените протести през 2020 г. През юли Прокуратурата отрече каквито и да било незаконни действия, признавайки, че е използвала технически методи в текущо разследване за държавен преврат. През септември Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства заяви, че тяхна проверка е установила, че поне двама участници в протеста са били обект на незаконно подслушване, включително политик”, продължава докладът.

В него се говори и за разследването за полицейско насилие срещу демонстранти под колоните на Министерския съвет. Американските експерти отбелязват, че по казуса е била създадена специална комисия в НС. „На 13 август членовете ѝ гледаха кадри от охранителните камери от сградата на МС, на които се вижда как няколко униформени полицаи влачат протестиращи с белезници зад една от колоните, ритат ги и ги удрят с бухалки. Сред задържаните протестиращи има и момиче с разкъсани дрехи, до което се приближава полицай и снима със телефона си”, пише в доклада.

Според служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който свидетелства пред комисията на 17 август, не всички замесени служители на МВР са били идентифицирани. Само четирима са били дисциплинарно наказани през юли 2020 г. – трима са осъдени, а един е отстранен. Рашков казва още, че няма доказателства за това някой от полицаите да е бил преследван. На 15 август Прокуратурата публикува съобщение, в което се твърди, че срещу четири лица са повдигнати обвинения, но не се уточнява кога се е случило това и кои са въпросните хора.

По темата за провеждането на избори за парламент и президент в доклада се отбелязва, че не са получени сигнали за сериозни нарушения.

Във връзка с анализите на разследвания за корупция по високите етажи на властта у нас Държавният департамент на САЩ цитира данни, изнесени от Прокуратурата. Според тях тя е работила по 274 досъдебни производства през 2020 г., в резултат на които са внесени 17 обвинителни акта с 56 лица и са постановени 5 осъдителни присъди.

В доклада се споменават и твърденията за нерегламентирани обществени поръчки и авансово преведени от предишните управляващи големи суми за все още неизвършени дейности и услуги. Споменава се и присъдата за митнически служители за получаване на подкупи от шофьори, преминаващи през ГКПП „Лесово". Упоменат е и казусът с бившия председател на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев и още трима служители на агенцията. Четиримата са обвинени в получаване на подкупи и търговия с влияние за подпомагане на чужди граждани при получаване на български паспорти.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никакви човешки права

    17 3 Отговор
    нямаме тук. Ако имахме, нямаше да ни се налага да траем ежеминутният "политкоректен" тормоз, на тема ковид, украйна, големия бял брат, зелени проекти и кво ли още не. А в същото време инфлацията да стига 50 % за 4 месеца, олиото да е по ценно от златото и т.н.
  • 2 Само по заглавието

    19 2 Отговор
    От къде накъде янките ще я вършат тази работа
  • 3 Пич

    16 2 Отговор
    Да започнат с това , колко негри са застреляни в гръб , от нашата полиция , или са удушени при задържане !!!
  • 4 ще има и още

    19 1 Отговор
    Супер ! А кога да очакваме българският доклад за човешките права в САЩ ?
  • 5 Новинар

    12 1 Отговор
    Кога и ние ще направим доклад за човешките права в САЩ? Да вземем малко да критикуваме и ние :-)
  • 6 БОЛШЕВИК

    13 1 Отговор
    Какви човешки права да има в България, когато вие ни ги наложихте преди 32 години? Работиш за робовладелци за жълти стотинки при жестока експолатация, ако нямаш пари не може да се лекуваш и да си правиш зъбите. Няма вече работнически столове за един лев да ядеш първо, второ и трето, живеш по-зле от богаташкото куче, а вие ме питате за човешки права!
  • 7 Българин

    12 1 Отговор
    а правата на малцинствата в щатите-мексиканци, чернокожи и т.н., за тях янките нищо не пишат, ама за наште цигани дрънкат, що за наглос ?
  • 8 Тия кравари

    12 1 Отговор
    Не спират да изумяват със своята наглост, какви човешки права като само преди година на 6.01. убиваха невъоръжени демонстранти при щурма на Капитолия???
  • 9 нещастници

    12 1 Отговор
    не знам в качеството на какъв фепартамента дава наклон на България, и как се връзва това с ежедневните стрелби в сащ на обществени места? нещо има проблем с правата на стрелците или какво?
  • 10 питащ

    11 1 Отговор
    Кой позволява на ФАЩ да говори за правовияред в една суверенна държава. Да се видят те какво правят " случая в метрото " и тогава да се правят на велики. Къде е канадеца да реагира против тази намеса в държавата ни. Подлога.
  • 11 българина

    11 1 Отговор
    стойността на доклада е помалка от обещанието на Поптодорова, че повече няма да краде...
  • 12 Хихи

    7 1 Отговор
    САЩ са компетентни по въпросите за човешките права. По-голяма смешка не бях чувал скоро.
  • 13 За протокола

    10 1 Отговор
    Доклада цитира медийните внушения, опорни точки, недоказани предизборни фишеци и поръчкови компромати. Затова и не може да бъде взет насериозно.
  • 14 Стефан Петров

    4 0 Отговор
    Господа не се сърдете,че държавата която на своя територия и в целия свят нарушава всякакви човешки права дава оценка за спазването на човешките права . Лицемерието и двойния морал са вродени черти в англосаксите. Все едно да се сърдите,че боклука мирише.
  • 15 Студопор

    2 0 Отговор
    А какво е написано в доклада на България за САЩ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове