Last news in Fakti

14 Април, 2022 14:50 1 146 33

ДБ с пакет от антикризисни мерки за икономиката

  • демократична българия-
  • пакет-
  • мерки-
  • икономика

Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024 г., е едно от предложенията

ДБ с пакет от антикризисни мерки за икономиката - 1
Снимка: БГНЕС

Повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 от януари 2024 г., предлага "Демократична България" (ДБ).

На брифинг в парламента икономическият екип на формацията представи пакет от антикризисни икономически мерки, които ще бъдат предложени за обсъждане на останалите партньори в коалицията. Първото вдигане на прага ще засегне около 90 хил. фирми, второто - 110 хил., според сметките на ДБ. По думите на Мартин Димитров това е една от ключовите реформи за подпомагане на малкия бизнес. По-високият праг от януари догодина би ощетил бюджета с около 250 млн. лв., но фирмите ще увеличат своята дейност, ще имат по-големи обороти, печалби и ще платят свързани данъци, обясни Димитров. Така че бюджетът в по-долгосрочен план дори ще спечели от една такава мярка, подчерта той.

По принцип таван за ДДС е разписан в коалиционното споразумение, ние предлагаме конкретен вариант, обясни председателят на парламентарната група (ПГ) на ДБ Христо Иванов. По думите му, тези мерки вероятно ще се гледат още днес на експертната среща.

Второто предложение е лихвата за забава на плащанията, когато те са към топлофикационните, енергоразпределителните дружества и доставчици, да бъде намалена от сегашното ниво, което се изчислява като към основния лихвен процент (ОЛП) се прибавят 10 процента. ДБ предлагат формулата да е ОЛП + 4 на сто за гражданите, а за бизнеса да са + 8 процента.

За първите две мерки "Демократична България" вече са изготвили законопроекти и вероятно още утре ще бъдат внесени в коалицията за обсъждане. И, ако има добра воля, биха могли да бъдат приети следващите седмици, посочи Димитров.

Виждате стоки като стоманата, олиото, желязото как поскъпват и този процес трудно може да бъде спрян с поставянето на тавани, посочи депутатът. Затова предлагаме вкл. и да се направи предложение до Европейската комисия (ЕК), за тези стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените, за срок от шестмесеца бариерите по вноса - митнически ставки и др., да бъдат драстично намалени или премахнати, което ще увеличи предлагането, повишен внос и по-ниски цени.

Георги Ганев припомни още, че в Европейския съюз се обсъжда да се намалят на съюзно ниво минималните приемливи акцизни ставки на горивата. По-дългосрочната мярка е ЕК да договаря доставките на газ от името на страните-членки. Ние в момента сме на минималните нива за горивата и не можем да слезем по-долу без решение на ЕК, обясни Мартин Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOB

    18 6 Отговор
    ЕДИН МЪРМОТ ГЛЕДА УМНО

    Коментиран от #2

  • 2 даунчи

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "BOB":

    ПАТКАНСКИ ОЧИЧКИ
  • 3 БОРУНА ЛОМ

    22 5 Отговор
    ПЪРВА МЯРКА :
    ДА СЕ ИЗРИНЕТЕ ПРОДАЖНИЦИИИИ!

    Коментиран от #11

  • 4 Пич

    18 5 Отговор
    Тъпооо..... Ристе , тъпооо....
  • 5 хаджи @боригенов

    15 5 Отговор
    На тоя когато и да му биеш един шамар винаги ще има защо . Пълни популисти , подлизурковци и нищожества ДАЙ БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #17

  • 6 Ааа

    11 2 Отговор
    А защо не пробвате с повишена покупателната способност на населението? При ддс плащането е от първия нерегистриран....
  • 7 проклети

    12 3 Отговор
    предатели са тези...
  • 8 Абе Ристъо

    11 1 Отговор
    и ти Василев- който си Минфин.Къде е най огромното изтичане на укрити данъци,а? В папането бе,лъохмани.От началото на т.н Демокрация,нито един министър,нито едно правителство не удря точно там- пазарите за зеленчуци и плодове.Завладени от цели мургави фамилии.Купува за лев- продава за два лева.Няма касов апарат,няма данъци.Плаща една такса - на пазарната м,фия ,която се интересува само от това.Защо тях все " услужливо" ги пропускате да а? Знаете ли какви обороти върти една сергия дневно.На всички големи пазари в столицата и големите градове.И всеки мургавелец- и не само те,все производители! Направих си труда на Женски пазар и загубих два часа.Да засека грубо оборотите на две сергии- стреснах се,ако искате - вярвайте! Едната-240 лева,другата-310 лева.От домати,картофи,салати ,краставици и зелени подправки.Получава се,че няма сергия усреднено за ден да пада под 1800-1900 лева. Но мънго джери плаща в общината еднократно мижава сума- такса веднъж в годината.Същото е и на борсата за цветя.Там мънго не може да извади пачката от джоба- да върне ресто.Тоя и Василчо пак се втренчват в дребните търговци,който задължително имат касови апарати ,вързани он лайн с НАП.
  • 9 ХА ХА ХА

    8 2 Отговор
    А....ТАКА ДРУГАРИ ОТ Д.Б.
    И АЗ ПРЕДЛАГАМ ЕДИН ПАКЕТ ОТ АНТИ КРИЗИСНИ МЕРКИ , КОЙТО ВЕДНАТА ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ ПОЛОЖИТЕЛНО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!!!
    ДА СИ ВЗЕМАТЕ БАГАЖА .....И КОЙ ОТ КЪДЕТО Е ДОШЪЛ !!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    БЛЯНОВЕ стомах не ПЪЛНИ а ХИПЕР ИНФЛАЦИЯТА е вече ФАКТ
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "БОРУНА ЛОМ":

    съгласен съм с теб ГРАДСКИ
  • 12 ОСТАВКА !

    10 4 Отговор
    ОСТАВКА НА НЕКАДЪРТОТО , КРАДЛИВО ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО ! ОСТАВКА НА КИРО - ЛЪЖЕЦА !
    ОСТАВКА НА ИЗМАМНИКА ! ОСТАВКА !!!
    ТОВА СА АНТИ - КРИЗИСНИТЕ МЕРКИ !
  • 13 Алко Балко

    10 1 Отговор
    Ристьо,недей да мислиш,не ти се отдава.Ако можеше ,нямаше да слушаш кюрдката.Краварите избират такива мекотели,като теб.
  • 14 Скоро

    8 3 Отговор
    Тия ще ги тоним със камани ......както беше при Виденов , едно време !
  • 15 Цената

    8 1 Отговор
    А какво предлагате за забавяне плащането на заплати на повече от 3 месеца .Има фирми като ,КМТ ШИПКА Казанлък,които по 8 месеца не плащат заплати на рабитници
  • 16 да питам

    2 2 Отговор
    Кордела да ли ще ги приеме?

    Коментиран от #24

  • 17 избирател на ДБ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "хаджи @боригенов":

    Колко хубаво описа Израждане и ИТН.
  • 18 ГруZ 200

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ХА ХА ХА":

    Бърже в Сибир!
  • 19 Имам по добро предложение

    8 1 Отговор
    Фащате пътя, заедно с всички седесарски подлоги и повече не се мяркате в държавата. Кеф ви Запад, кеф ви изток
  • 20 Хр Иванов!!! Ако защитите проекта си за

    6 0 Отговор
    ЛИХВИТЕ ЗА ЗАБАВЕНИ ПЛАЩАНИЯ ЩЕ РЕШИТЕ ЕДИН МНОГО НАБОЛЯЛ ПРОБЛЕМ В ОБЩЕСТВОТО!! КОНКРЕТНО, ДА БЪДЕ ЗАПИСАНО, КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ЛИХВИТЕ КЪМ ЧСИ, Колектори, НАП, НОЙ Банките и лихварите с бързите кредити!! УСПЕХ, ЧАКАМЕ!!
  • 21 Кирил

    3 7 Отговор
    Пълни глупости прага за регистрация по ДДС в Германия е 15 000 Евра а в Гърция 7 000 Евра като вдигнете прага по ДДС почват да се крият още повече данъци.

    Не трябва да има праг а всички фирми да са по ДДС .
    Плащане на фактури само по банка.
    Суми над 100лв с пост терминал.
    Постепенно премахване на хартиените пари и плащане с банкови карти.

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ООЛЕКНА МИ

    0 0 Отговор
    Много Добри мерки чак се чудя що не смеги сложели преди години. Направо икономиката ще ние номер едно в света. Що да не направим 9% за храни и култура вестници
    Както в Германия. Така ще поне като не можем да измислим нещо свестно за икономиката ще преписваме от САЩ и Германия. Някой приятели ДБ вече надхвърлят 100
    000 лева и брат Ристо да ги управи. Ами други приятели вече неги е страх от спец прокуратурата и правят повече от 1 000 000 как брат Ристо ще ги управи за сметка на бюджета. НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС ВОДИ НИСКО СЪБИРАНЕ НА ТАКСИ ОТ НЕДОСТАТЪК В БЮДЖЕТА СТРАДАМЕ ВСИЧКИ И ВСИЧКИ ПРОЕКТИ В ДЪРЖАВАТА. НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС НЕ ПОМАГА В ИКОНОМИКАТА защото ЗАПОЧВАТЕ ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОМАЛКО ПОМОЩИ ЗАПЛАТИ ДЪРЖАВНИТЕ ПРОЕКТИТЕ НЕ СЕ ПЛАЩАТ НА ВРЕМЕ. Това води до СТЕГНАЦИЯ В ИКОНОМИКАТА - КОЛКО И ДА Е ЕФТИНО НЯМА КОЙ ДА ГО КУПИ ЗАЩОТО ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗАРАДИ ДЪРЖАВАТА КОЯТО НЯМА ПРИХОДИ ОТ ТАКСИ. РИСТО Е АДВОКАТ И МУ Е ПРОСТЕНО ДА БЪДЕ ПОДВЕЖДАН ОТ АЛО И АКО ТИ БЪДА СПОНСОР И АКО ТИ ДАМ €1 ххх ххх ЩЕ ПРОМЕНИШ ЛИ ЗАКОНА. НО УТРЕ НАТОЗИ КОЙТО МУ ПОМАГАШ ДА МУ Е ЕФТИНО НЯМА КОЙ ДА МУ КУПИ ПРОИЗВОДСТВО И СТОКАТА. НЕ ЛИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ КЪМ СТАНДАРТИ КОЙТО БЯХА УСТАНОВЕНИ 9% за това което искаш да помогнеш осталото 20% ДДС ???? Минимална заплата 800-860 лева 120-160 лева за здравно осигоряване 100 лева за пенсиони осигуровки. Ще остане чисто около 800 след това 800-860 лева. Грубо преди таксите да са 900 лева минимална заплата. Това ще помогне повече отколкото на
  • 24 kaptain Morgan

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "да питам":

    Това с прага за регистрация по ддс го предлагаха всички партии начело с БСП, ама като се докопат до властта веднага забравят какво са обещали, даже Курнелия обеща, че болниците няма да са търговски дружества и осигурените лица няма да доплащат нищо при лечение.....
    На никой не му идва на акъла, че вместо данъчните по цял ден да тероризират кварталните магазини, будките и книжарниците с една проверка в рафинерия могат да съберат повече пари /ама за бюджета а не за джобовете си/. Не знам, как нашата рафинерия вече 20г. е все на загуба и нито едно правителство досега не направи нищо.
  • 25 Сандо

    5 0 Отговор
    Боже,опази икономиката ни от ДБ!И без друго едва крета от 30-годишен тормоз.
  • 26 kaptain Morgan

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кирил":

    Кириле, пропуснал си по една нула и само да те светна, че ДДС-то се плаща от всеки един краен потребител. ДДС е данък, който държавата събира чрез фирмите. В развитите държави никой не хаби ресурс /данъчни, ХЕИ, РЗИ, ИТ, пожарна, ......../. Малките фирми са само на регистрация в общините, където плащат годишен патентен данък!

    Коментиран от #29

  • 27 Вергина

    1 0 Отговор
    Министърката на правосъдието много добре рецитира Христо Иванов :) евала.
  • 28 ха ха

    2 0 Отговор
    в държавата живеят само мастити бизнесмени и политици , останалите не ни броят като хора , и тоя започна като костов ДДС ще намали цените ,но пропуска да каже за КОЙ , та и тук вдигането на прага е удобно за преялите не за гражданите
  • 29 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "kaptain Morgan":

    Не е вярно провери по Държави

    Германия праг 15 500 хил Евра , Гърция 10 000 хил , Финландия 10 000 ,Белгия 25 000
  • 30 Рали

    2 0 Отговор
    ДБ може да си го заврат тоя пакет където се сетят…
  • 31 Асен

    3 0 Отговор
    ДБ са олицетворение на Барабар Петко с мъжете!
  • 32 Жоро

    0 0 Отговор
    Да пратим оръжие на Украйна! Не е ли сред мерките
  • 33 Борил

    0 0 Отговор
    ДБ само симулират работа, а на финала нищо не се случва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове