Last news in Fakti

15 Април, 2022 18:04 3 748 65

Василев: Ние сме единствената държава в Европа, която от миналата година не е повишавала тока

  • асен василев-
  • държава-
  • повишение-
  • цени-
  • тока

"Едно евентуално предложение този път трябва да е общо за коалицията. Ако няма такова по-добре е да няма нов кандидат“, коментира финансовият министър 

Василев: Ние сме единствената държава в Европа, която от миналата година не е повишавала тока - 1
Снимка: БГНЕС

Докладът на МВФ е изключително добър и балансиран. Те казват, че трябва да има по-силна социална политика, особено на фона нарастваща инфлация в цяла Европа. Това заяви финансовият министър Асен Василев, минути преди официалното учредяване на партията на „Продължаваме промяната“ в Пловдив, предаде репортер на Novini.bg.

По думите му може да се помисли за облекчаване на ставки на регулирани цени, както е при електроенергията. Това обаче трябва да е много добре обмислено. До седмица-две ще можем да обявим един нов антикризисен бюджет“, съобщи той.
„Ние сме единствената държава в Европа, която от миналата година не е повишавала цените на тока. При нас енергийната криза е в доста голяма степен овладяна, отколкото например в една Сърбия – около 50%. Отчитаме и успокояване на инфлационния индекс. Това, за което няма детайлен план е овладяване на инфлацията на хранителните продукти. Цените нараснаха, но бяха овладени. Никой не очакваше война“, изтъкна министър Василев.

На въпрос какъв ще е съставът на новата формация, той заяви: „Ще бъдем съпредседатели с г-н Петков, ще има и изпълнителен съвет“.

„Информацията за г-н Каримански излезе последните седмици преди да бъде предложен за поста. В закона за БНБ има едно изискване – кандидатът да е с безупречна репутация. Едно евентуално предложение този път трябва да е общо за коалицията. Ако няма такова по-добре е да няма нов кандидат“, коментира Асен Василев по повод отхвърлената кандидатура на Любомир Каримански от ИТН за управител на БНБ.
На въпрос за обявяването на ареста на лидера на опозицията Бойко Борисов за незаконен, Асен Василев заяви: „Съдът и МВР трябва да изяснят какво е законно и какво не. Това не е в сферата на Министерство на финансите“, подчерта Василев.

„Инфлация има навсякъде в Европа. Всички, които са подложени на ценовия шок ще я усетят. В България тя се усеща по-бързо и е с 1-2% по-висока от европейската, защото сме пряко зависими от доставките на газ“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така, евтин ток

    3 37 Отговор
    В рамките на визитата си Кирил Петков и министри от правителството на западната ни съседка ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион, чак до Италия, уточняват от правителствената пресслужба.
  • 2 Пуууу

    82 3 Отговор
    Тока не е повишаване,а заплатите,като европейския стандарт ли са?
  • 3 Трай бе

    62 1 Отговор
    очебиец, тока не е газ да го вдигаш колкото си искаш, при горивата има алтернатива, колело, ел. тротинетка, градски транспорт и т.н. тока е от първа необходимост и жизненоважен за оцеляването, не можете да си играете там с цените

    Коментиран от #6, #14, #60

  • 4 Димов

    85 3 Отговор
    Ние сме и единствената държава в Европа, в която се събират капачки за ковьози, докато се раздават милиарди за стари самолети. Но, явно това не ви притеснява, Г-н Василев. А уж ви избраха за да ВИ ПРИТЕСНЯВА, ако не сте забравили.

    Коментиран от #19

  • 5 58714

    74 6 Отговор
    Лъжите на този Кокорчо и простото Киро нямат край! Разкажи нещо за скока на цените, инфлацията, доходите и спестяванията на хората, какво става и защо го допуснахте? Да те няма некадърнико прост и да вземеш и търговеца на фирми Спецов!
  • 6 Димов

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трай бе":

    Кой ще ги спре? (плахо питам аз)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абе , Коко ...

    38 5 Отговор
    Е , то тока (за бита) е комай единственото нещо , което не е скочило пет пъти , както цена. А другите стоки от първа необходимост , ами горивата , ами храните , ами услугите , ами имотите , ами , ами , ами .... ? За тях - що нищо не казваш ?! Ами празният държавен бюджет (ГЕРБ ви го оставиха доста пълен) , ами заемите , дето се взимат всяка седмица (тях - кой ще ги връща ,бе - ти ли) , ами пътищата по които ще се изпопребием , ами , ами , ами ... ?! Знаем , че има мораториум върху тока , ама само с ток не се живее.

    Коментиран от #18

  • 10 Грульо

    44 2 Отговор
    "Василев: Ние сме единствената държава в Европа, която от миналата година не е повишавала тока"

    Щото имаше избори и никой не смееше да го дига, ако нямаше избори, щехте да го дигнете.
  • 11 ТаУмВзе

    53 2 Отговор
    Бе кокорчо слугинаж, руснаците дойдоха ли на Профилактика в АЕЦ? Щото ако му пробутате друго гориво ще се Думнем ЗЛОКОБОНО! Аз помня 2 Увеличения на тока, през миналата година бе. Тия верно ни имат за роби ей! ЛЪЖЕШ!
  • 12 Гошо

    25 2 Отговор
    Миналата година не бяхте вие на власт!!!!не се кичи с чужди заслуги.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хайдутин

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Трай бе":

    Оплачи се на омбдусмана!:) Демек народният закрилник! Тя, ще ти помогне!:)
  • 15 2y0

    6 0 Отговор
    Пууу корем да те изкара
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 gggw

    32 0 Отговор
    щото имате още ядрено гориво и не затворихте мариците, а много ви се искаше....но като свърши горивото ненам какво ще целувате в Русия
  • 18 има време

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "Абе , Коко ...":

    Споко бе,мораториума скоро ще падне и тока ще скочи десетина пъти. Обещано от ПП и Коалиция.
  • 19 Реалист

    2 18 Отговор

    До коментар #4 от "Димов":

    Ти, пък кой си че да притесняваш човека?! Ако, трябва и употребявана тоалетна хартия ще събираш! Като не ти харесва върви да помагаш на другарите си да превземат Украйна!:)
  • 20 Гост

    20 1 Отговор
    Айде, хванаха го за гушата енергийните олигарси. Промяната приключи.
  • 21 Имаме си АЕЦ

    26 0 Отговор
    Ако АЕЦ внасяше само за потребителите и бизнеса, то цените трябваше да паднат. Пък ако закриете ЕРП-тата и си изкупите дяловете от тях, тока ще падне, ама много. Пък и ако накарате частните ВЕЦ-ове, ТЕЦ-ове, фотоволтаици, перки, когенерации да си продават на борсата скъпият ток, още повече ще падне. Ако бяхме построили държавна Белене, щяхме да имаме евтин ток. Ако служебното не бе закрило ЮП, сега щяхме да примираме мита и да предлагаме газ на високи цени. Василев вие не бяхте ли част от служебният кабинет на Плевенлиев-ГЕРБ. Ако бяхте позволили потребителите на парно да се отказват от него без мнението на кръдливия съсед, и сградна народът щеше да ви Благославя. Парното било колективна услуга-ма нали няма вече Комунизъм и колективи.

    Коментиран от #61

  • 22 Ало хахо

    30 3 Отговор
    Ама като го вдигате го вдигате със задна дата и със сто процента! Скоро ще си ходите с простия ти приятел!
  • 23 1111

    25 4 Отговор
    Тези смешници са по-зле и от борисов. Тотални безхаберници, на които остават броени месеци власт.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз такава цена като тая тука

    19 2 Отговор
    Не съм плащал дори в сащ
  • 26 Извънреден коментар

    22 3 Отговор
    Най жалката нация в ЕС всъщност е българската !
  • 27 Доко

    23 2 Отговор
    Браво Василев! Ние голяма част от българите само това ни липсва.
  • 28 При изразходван ток за 45 лева

    27 0 Отговор
    Крайната сметка е 85лв!?!? Тия да каже кво са тия такси, ддс- та и други още неща към сметката...
  • 29 Я Оставка!

    27 1 Отговор
    Ние сме единствената държава, която има ДОД, за минималната заплата, но виж тока, ще го вдигаме, ха,ха. Я Оставка, некадърници.
  • 30 Асен Василев?? Половината пенсионери

    26 1 Отговор
    Мръзнаха като кучета тази зима! 12градоса най високата температура в стаята! Спях с Пуловер, шапка и анцунг!! Махнете от Микса част от Енергията от ВЕИ и двете Американски централи! Сандов, говори за още ВЕИ паркове през следващите години??? Това означава още по скъп Ток!! Зелената мафия в ЕС прави милиарди печалба, а хората мръзнат!! Нашата Енерго мафия станаха Милиардери!! Не вдигайте цената на Ел енергията, защото ще изпитате Яроста на Народа!! Европейците са много по богати от нас и могат да си позволят скъп ток, но тука народа е на границата на Оцеляването!! Не преминавайте Червената линия!! Асен Василев!!

    Коментиран от #54

  • 31 Уса

    19 3 Отговор
    Тези са изчерпани преди да управляват а сега завличат българите още по-надолу
  • 32 Студопор

    24 2 Отговор
    Абе смешник - то тока не е спрял да расте от миналата година насам бе! Ти за същата България ли приказваш? Разорихте малкия и средния бизнес, защото хората не смогват да си плащат тока и останалите консумативи. Смени дилъра.
  • 33 Сравнение

    12 3 Отговор
    2000 г. сметка за ток лято 15 лева, 2022 сметка за ток лято 65 лева, с пестене, но от тока поне може да се откажем.Какво правим с парното, докога ще зависим от крадливи съседи и да не може да се откажем индивидуално, когато цените вече са непосилни за 70% от българите. Вчера голяма верига магазин 3 килограма общо домати и краставици, плюс 4-ри банана 24 лева. Килограм боб 7 лева, килограм леща 7 лева.
  • 34 vale karo

    11 3 Отговор
    Ех,ако бяхме построили Белене ,можеше и да го намалим!
  • 35 Красимир Петров

    20 2 Отговор
    На предсрочните избори ПП и ДАЙ България сте в канала.
  • 36 ...

    2 0 Отговор
    .......
  • 37 Вонбон

    13 1 Отговор
    Ами дай да го увеличим с 200%та белки ви стигне
  • 38 Не ставате

    20 4 Отговор
    Ще ви махнем.Нито Гешев махнахте,нито с корупцията се преборихте.Допуснахте увеличение на цените,искате да вземете страната на Украйна,искате да свалите ветото на макета,да замразите пенсиите. Изобщо не защитавате и подкрепяте народа,а сте вечна контра на хората.Затова ще ви изритаме.Не искаме и ГЕРБ.Да видим какво ще направи Стефан Янев.Още не сте разбрали,че на народа му се изчерпа търпението
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ние сме единствената държава

    13 3 Отговор
    която не си е пребила скапаните управници
  • 42 Искаме

    12 3 Отговор
    европейски пенсии и заплати,защото цените на всичко са европейски.Махайте се ПП и коалиция.Станахте и вие враг на народа.
  • 43 антиГЕРБ

    13 3 Отговор
    Не вярвах, че някога ще го кажа, но лицето Бойко Методиев Борисов ми изглежда чист като момина сълза пред този изпечен (и осъждан) крадец и измамник.
  • 44 ХА ХА ХА

    10 3 Отговор
    ВЕРНО БЕ КУКОРЧО , ВИЕ СТЕ И ЕДИНСТВЕННИТЕ , НАЙ ГОЛЕМИ ЛЪЖЦИ ДО СЕГА ВЪВ БЪЛГАРИЯ ! ТИ ЛЪЖЕШ , ЧЕ Е ПЪЛНА ХАЗНАТА СЪС МИЛИАРДИ , ДЕТО ГИ СПРЯ НА МАФИЯТА , АМА ТЕГЛИШ КРЕДИТИ ВЪВ НЕСВЯСТ ???? КИРО - ЛЪЖЕЦА СИ Е ПРОФИСИОНАЛЕН ЛЪЖЕЦ ....ИЗЛЪГА , ЗА КАНАДСКОТО СИ ГРАЖДАНСТВО .....КАТО МИНА ТОЯ НОМЕР ....ЩО ДА НЕ ИЗЛЪЖЕ И ЗА НАШИТЕ МОРЯЦИ ???? АМИ АКО НИКОЙ НИЩО НЕ КАЖЕ .....ТОЙ ЩЕ Е СПАСИТЕЛЯ !!!
    ЛЕЛЕЕЕЕ ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХА КАНАДЦИТЕ ???
  • 45 Шляхтиц

    3 2 Отговор
    Токът няма цена. Токът е един от параметрите на електрическата енергия, която се измерва с ват или киловатчас.....
    Киловатчасът вече има цена.
  • 46 Абе тия да не мислят да векуват?

    13 3 Отговор
    То ние вече ще им бием шута ! Те партия си правят скапаняците !
  • 47 Joro

    7 2 Отговор
    На мен ми се вдигнаха сметките,пък не знам единствен ли съм. Официално не е увеличен,но сметките скачат ,поне при мен.
  • 48 Учено чалгаджииче !

    6 2 Отговор
    Мааааллллееееииийййй ???
    Каква я забърка тоз наш ЛЪЖЕЦ Киро ?? Хиляди пъти му казваме да не си отваря устата ....ама той е проззз не разбира от дума , те затуй ни го натресоха ФАШ !
    Маааалллееееиииийййй !!!!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 кир Ливанчо

    10 3 Отговор
    Ококорчо, пожелаваме то 20 000 волта ток на метален стол
  • 51 Марко Кралевичи

    5 0 Отговор
    Голям Кеф !!! Булгаристанеца трябва винаги да е на колене !!! Само така за това гадно племе . Бензина да стане петарка. Мизерниците да стенят на умряло. Суперррр !!!
  • 52 6372728181

    5 0 Отговор
    Заглавието на статията го разбирам така,че тоя се оплаква !Много двусмислено се е изказал тоя ,демек го задължават от запад и кърлежите на бг терен да вдига цените ,така го разбирам аз и всичкото да го пехвърли на рашките ,че те са виновни заради лакумията на запад и наще в Бг!
  • 53 гост 23 mj

    3 0 Отговор
    асанеее хасквски обичам те .....сюлейман :))))
  • 54 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Асен Василев?? Половината пенсионери":

    Забрави да споменеш и това, че като нямаш пари за ток и ти е студено, дори не ти дават да си запалиш печката, защото следват глоби за замърсяване на околната среда.
  • 55 Марио

    6 1 Отговор
    И ние сме една от 2-те държави които на намалиха ддс и акциз върху горива и стоки,за стандарта на живот и платежоспособността на европейците и Българите да не говорим. После излизай и се хвали клоун такъв
  • 56 тези ги играхме вече

    3 1 Отговор
    Нещо не му ги разбирам на тоя , продажбите на борсата , пък не е увеличавана цената , очевидно визира урегулирания пазар , но той е само част и си доплаща през цените на стоките и услугите за това , че го балалайкат с някакви уж контролирани цени , така , че Асенчо , бързо научихте на Банкянския номерата , уж мамуната се учи от човека на разни маймънджелъци , но тук вече не може да се разбере кой маймуна , кой човек .
  • 57 Енергетик

    2 1 Отговор
    Вчера износът беше 1.8 гигавата в четирите посоки. Сърбия, Македония, Гърция и Турция. Може да го видите на сайта на ЕСО. Генерациите ни са около 5.5 гигавата.
  • 58 Н'А'Г'Ъ'Л К'Р'А'Д'Л'И'В П'Е'Д'Е'Р'А'С'Т

    6 2 Отговор
    ОСТАВКА БОКЛУЦИ!!!
  • 59 me be re

    5 1 Отговор
    Братчед, направи заплатите и пенсиите европейски и тогава ни сравнявай с Европа .
  • 60 Име

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Трай бе":

    Атомната централа Козлодуй може да захранва цяла България!!! Говорете по малко ако газта поскъпне увеличението трябва да е малко Бъдещето не се знае Ние сме в настоящето Все едно от Златна Добружда да няма брашно и олио на Земеделската ни държава
  • 61 Име

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Имаме си АЕЦ":

    Да точно за парното Има блок с 10 входа Парното е 120 лв с топлата вода на тристаен 2020 г Тръбите не могат да се режат На който не му харесва да си продаде и да ходи без парно На Климатик модерно
  • 62 Boris

    2 1 Отговор
    Да мекеренце,и забравяш че заплатите са десет пъти по ниски от Европа,а цените по ниски не лъжи хората,вярватти тези които не са излизали.само за ориентир на 12. 04.2022 съм заредил дизел на обикновена бензин. 1.42евро .затвор за всички като теб.БЪРЗО ВЕДНАГА!!!!!!!!!!!!!!¡
  • 63 Непознат

    3 0 Отговор
    Ако беше жив Левски отдавна да ги беше заколил тия ама ние сме демократи и такива терористи като Ботев, Левски или Путин не подкрепяме
    Хората имат нужда да стоят известно време гладни и на студено, че нещо много гевезета се навъдиха
    Нито в казармата ходили,нито на война
    Мъже, които се епилират, маникюр, педикюр,бради,коси
    Много нежни днешните ее
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Лъжец

    1 0 Отговор
    Най нагъл
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове