Last news in Fakti

17 Април, 2022 20:04 4 159 37

И за Великден горивата поскъпват

  • горива-
  • цени-
  • поскъпване

Справка на Асоциацията на търговците показва, че през последните три седмици потреблението е намаляло с близо 30%

И за Великден горивата поскъпват - 1
Снимка: БГНЕС

Цените на горивата традиционно в навечерието на празниците тръгват нагоре.

Ново поскъпване се очаква през следващите дни. Прогнозата е на Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива.

За литър бензин А95, преди година по това време, сме плащали средно по 2 лева и 10 стотинки, за дизел 2,09 лв., а за газ 1,10 лв.

Средната цена на литър бензин А95 тази седмица е 2 лв. и 95 стотинки, на дизела е 3 лв. и 9 стотинки, а литър газ струва 1,60 лв.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива очакват през следващите дни да има ново увеличение, предава БНТ.

"Ако се задържи тенденцията от последните два-три дни, цените няма да бъдат надолу. Очаква се леко повишение. По простата причина, че фючърсите за дизел и бензин скочиха на международните пазари. Това няма да се отрази веднага на колонките, но, ако се задържи така, след седмица може да има леко увеличаване с около една, две, три стотинки на ден", заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

БНТ: Точно покрай Великден?

"За съжаление наистина уцелваме пак празниците, но вината наистина не е в играчите на пазара. Международната ситуация е много непредсказуема. Преди празниците няма да видим цена над 3,15. Това е лично мое мнение", допълни Димитър Хаджидимитров.

"От миналата година до сега имаме приблизително 40% увеличение на бензина и дизела, подобно увеличение ще се окаже негативно за развитието на българската икономика", добави икономистът Румен Гълъбинов.

От Българската петролна и газова асоциация не очакват сериозна промяна в цените покрай празниците и уточняват, че шоково поскъпване може да има само, ако бъде наложено ембарго върху вноса на руски петрол. Но и тогава не се очаква цените да стигнат 4 лева за литър.

"Това няма да бъде само казус на България, а на целия Европейски съюз, ако се наложи такова ембарго. Това може да доведе до шоково поскъпване на цените на горивата в страната. Съвсем грубите изчисления показват около 50-60 стотинки на литър за дизеловото гориво. Горе-долу толкова и за бензина. Над сегашната цена", заяви Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.

Според депутата Настимир Ананиев не трябва да се говори за увеличаване, а за намаляване на цените.

"За мен като че ли има някакъв картел и е много важно да видим къде е КЗК, правят ли някакви проверки в тази посока, тъй като на международните борси паднаха цените, тук няма никакво отражение, което значи, че в момента големите играчи правят голям марж", коментира Настимир Ананиев.

От Комисията за защита на конкуренцията отказаха коментар по темата и обясниха, че правят проверки.

"Нищо не се чува - какво се случва с тези проверки. За мен те не си вършат работата и този орган трябва да бъде сменен, защото, предвид инфлацията, има много спекулации, възможности за картели, но те са много пасивни, поне по моя гледна точка. Аз не виждам никаква активност от тяхна страна", поясни Настимир Ананиев.

А от големите бензиностанции отхвърлиха обвиненията за картел.

"До момента КЗК не е открила нищо, защото нищо и няма. Картел в България никога не е имало и няма да има. Нека не бъркаме печалба с марж. Маржът не служи само за печалба, маржът между цената на едро и цената на дребно всъщност е това, с което всеки търговец покрива своите разходи. Те не са никак малко", каза Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.

Според Настимир Ананиев обаче доказателство за голяма печалба е, че някои малки бензиностанции продават горивата с 20 стотинки по-евтино от големите.

БНТ: Защо големите бензиностанции не намаляват с тези 20 стотинки и държат?

"Ние правихме едни изчисления, не мога да твърдя за голяма точност в това, но изчисляваме, че в момента би трябвало да имат печалба около 35 стотинки. Според мен цените трябва да паднат с поне 20 стотинки към този момент - и за дизела, и за бензина. Те в момента правят свръхпечалба", заяви Настимир Ананиев.

От Българската петролна и газова асоциация обясниха разликата така: "Всеки има възможност да продава продуктите на каквото си цена реши. Съответно, когато има възможност, да предлага на по-ниска цена. По по-малките обекти цената е по-ниска, защото те имат много по-малко разходи. В една малка бензиностанция има един касиер, понякога работи дори собственикът на обекта. Докато в големите вериги има персонал, магазини, това са много по-сериозни разходи както за хора, така и за електричество и за всякакви други консумативи. В този смисъл нашите разходи, имам предвид на по-големите вериги, са по-значителни, отколкото на по-малките обекти и съответно надценката е малко по-голяма", заяви Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.

По думите му реалната печалба на всяка една компания е 3, три и половина стотинки на литър, като печалбата варира между един и един и половина процента от това, което виждаме на колонките за литър гориво.

От малките бензиностанции обясняват, че тези, които продават с 20 стотинки по-евтино, скоро няма да могат да си го позволят.

"Част от малките бензиностанции, които разчитат на някакъв оборот само и само да си поддържат клиентелата. Пример Ви давам, разликата в бензина, която Вие казвате, че е 20 стотинки, тези колеги, които продават на ниската цена я продават през 3-4 стотинки марж, което е безумие. Те не могат да си позволят разходите за осигуровки и заплати. Оттук натам защо го правят и колко дълго ще го правят, това си е техен проблем. Но, ако продължава повече от 3-4 месеца това, това означава, че има нещо некоректно в обекта, който предлага тази цена и трябва органите да се задействат и да проверят защо този човек продава през 3-4% надценка толкова дълго време. Тази бензиностанция продава през 12 стотинки надценка, което е разумно в дадената ситуация. Временно, да. Нормално трябва да се продават горивата - през 14, 15, 16 стотинки надценка и то без ДДС, което ще рече около 20 стотинки, за да може да се покрият разходите на един обект. И има печалба за избиване на инвестицията", заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

БНТ: А тези, които продават на 2,99 лв. или 3 лв. - колко им е печалбата?

"Около 24-25 стотинки, но те не продават много, повярвайте ми. Няма толкова големи продажби", допълни Димитър Хаджидимитров.

БНТ: Цените не са се променяли през последните седмици. Движение на международните пазари обаче имаше надолу. Защо сега, когато ще има нагоре, се очаква да се вдигнат, а преди това не са се понижили?

"Много дълго време всички от бранша работихме на 4-5 стотинки печалба, което е безумие. Няма как да се оцелее при 4-5 стотинки печалба. Умишлено всички задържахме цената под 3 лева, за да не се минава този психологически праг", добави Димитър Хаджидимитров.

Справка на Асоциацията на търговците показва, че през последните три седмици потреблението е намаляло с близо 30%. А клиенти казват, че, за да пътуват с колите си, свиват други разходи.

"Налага се от храна да пестя, от всичко. Защото пътувам. Работя чак в Банкя. Всеки ден пътувам по 30 километра, ето бензинът - 3 лева, а беше 1,60 миналата година. Разликата е много голяма", споделя Живко Георгиев. На месец той плаща за гориво 200-250 лева, защото иначе не може да работи и пътува.

За да не се вдигат цените за клиентите, търговците на горива предлагат да се намали данъкът върху добавената стойност.

"Ако държавата си е заложила 40 стотинки да прибира ДДС за литър, когато достигне 50 или 55 стотинки, може да се намали ДДС с 5%, за да може тази разлика да остава в гражданите. Това са още около 25 стотинки, може да се запазят цените, ако трябва да продаваме на 3,50, за да може да продаваме на 3,20", заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"На тези по-високи цени би следвало намалението в ДДС да не окаже голямо влияние на приходната част на бюджета. Въпрос на сметки е и на доказване, че дори и намалено ДДС няма да доведе до това да пострада бюджетът, а ще е в полза на потребителите и търговците. Едно намаление в ДДС от 5% не би следвало да повлияе фатално на приходите, дори и на 10. При едно добро пресмятане", допълни икономистът Румен Гълъбинов.

"Обсъждали сме и с колеги евентуално дали може да се свали ДДС на хранителни продукти, но за горивата не сме обсъждали", добави Настимир Ананиев.

В Народното събрание беше обсъден акцизът на горивата. Преди седмица България е предложила намаление на минималната ставка наполовина. Предложението се анализира от финансовите министри на Европейския съюз.

"Ние в момента сме на най-ниската ставка възможна. Трябва деругация, която към този момент не я виждам да може да стане. За мен лично трябва да се мислят мерки, които крайният потребител да ги види и да ги усети. Защото ще се подпомогне бизнесът, но ние искаме всъщност да подадем ръка на крайния потребител. На всички български граждани", заяви Настимир Ананиев.

БНТ: Какви мерки се обмислят?

"Засега ще ги запазя в тайна, скоро ще бъдат обявени. Едно от нещата, знаете в ЕС не навсякъде, но много от държавите дават финансов стимул, за да си закупиш електромобил, който е доста скъп", каза още Настимир Ананиев.

"Горивото ще поевтинее, ако и суровият петрол поевтинее", прогнозира Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.

Клиенти казват, че ще продължат да зареждат малки количества, с очакване на следващия ден цените да са по-ниски.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАРОДЕ ???

    54 0 Отговор
    ИМА ЛИ ТЕ НЯМА ЛИ ТЕ ???ЫЫЫЫЫЫЫЫ

    Коментиран от #28, #29

  • 2 Баце

    68 6 Отговор
    Продължаваме подмяната . Да ни е честито членството в ес ,нато и други организацийки. Вижте цените на горивата в Сърбия

    Коментиран от #13, #25

  • 3 Хехе

    62 0 Отговор
    Учудвате ли се? Както винаги спекулантите дерат кожи по празниците. Кой знае как ще вдигнат цената лятото. Златни времена да направят пачки на наш гръб. Така ще е докато не им счепим кратуните. Търпението се изчерпва.
  • 4 kiko

    38 1 Отговор
    намаляме потреблението на банзин и дизел , и цената падаааа , както бе през пандемиятаааа
  • 5 Гнойко

    32 2 Отговор
    НИКОГА НИЩО НЯМА ДА ПОЕВТИНЕЕ
  • 6 Стихче

    34 1 Отговор
    Колата в Гаража, Парата в Джобата!
  • 7 Кикимора

    43 0 Отговор
    Май ми мяза че скоро ще тричаме Кирчу, а Кокорчо ще яде бахура
  • 8 Бай Тошо

    31 9 Отговор
    Ние сме европейци и цените трябва да са европейски, около 2 евро на литър, така ще се чувстваме пълноценни граждани на Европа
  • 9 Истината

    40 3 Отговор
    Вихри се чиста спекула. Цената на сорта Urals, който ползва Нефтохим винаги е била 30-40 долара по-ниска от сорта Brent, който е по борсите, а сега е дори и много по-ниска.
  • 10 Който уважава себе си

    14 1 Отговор
    Няма да подходи мазохистично и да зарежда с толкова скъпо гориво! Който не уважава себе си...............
  • 11 Пич

    19 16 Отговор
    Безобразна е тази подигравка с народа ! Трябва пак някой като Бойко , да ги вкара в ред ! Кирчовците са възприети като клоуни и от бензинджиите , и си разиграват коня , както си искат !!!
  • 12 Върви Народе Възродени...

    24 0 Отговор
    От сън, Дълбок се СЪБУДИ и Крадеца в Зандана ти ПРАТИ !!!
  • 13 Българин

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Какво да ги видя цените в Сърбия бе троле руски на 11 април 2022 година А 95 струва 2,926 лева.

    Коментиран от #19

  • 14 Путин

    24 5 Отговор
    Честито Европа виждам колко сте силни ако сложите ембарго икономиката ви ще рухне ще карате колело и служите на САЩ
  • 15 Славянин

    19 6 Отговор
    Що бе каво не му харесахте на Руският газ бензин нафта!? Евтин Хубав и Рускини Много хубави има. Който не е за Русия ще му се стъжни животица още повече.

    Коментиран от #17, #23

  • 16 Радвам се

    36 1 Отговор
    за тези дето скачаха на жълтите павета няколко месеца при цена на бензина около 2лв/л и олио около 3лв/л и искаха промяна.Все пак си получиха промяната но май нещо отзад взе да ги понаболява...
  • 17 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Славянин":

    Депутинизацията ще ти се отрази много освежително.
  • 18 Лъжливия Бабикян

    21 0 Отговор
    Нали искахте промяна на ви сега тъ...ци.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тити

    26 1 Отговор
    Хем петрола е поевтинял хем няма потребление а вдигат цената каква е сбъркана пазарна икономика във България

    Коментиран от #24

  • 21 Дигири Бом Бигири

    10 1 Отговор
    Хлъц. Биричката ще поскъпне ли литъра? От Зайчарника питам...Лежеееерно..
  • 22 Отговор

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Баце":

    Очевидно е зареждал от доилнята в Краварника.
  • 23 оня с коня

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Славянин":

    Рускини винаги е имало Хубавици,както и във всяка Държава по света.Те обаче НЕ СА ЗА ТЕБЕ,щото си ГОЛТАК!А ако обясниш Защо от тая твоя Любима Русия с тия евтини горива там ЕЖЕДНЕВНО ЕМИГРИРАТ към "Скъпия Запад" неограничен брой Руснаци/само в Америка са МИЛИОНИ/,...ТЮБЕТЕЙКА ти свалям!
  • 24 Тотално в г.з.

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тити":

    Всички са надрусани! Няма вече трезвени! Затова и решенията са такива. Неадекватни!
  • 25 гост

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    И не само в Сърбия цените са по добри . В Унгария са най ниски за цяла Европа. Около 2.50лв.

    Коментиран от #31

  • 26 Димитър

    15 0 Отговор
    Извадил съм колелото и съм спря да зареждам, смятам да си седя в къщи, а не да пълня пеликанските гушки на петро мафията. Трябва да разберете, че при пазарна икономика цените се регулират от потреблението, ако купувате на тези цени значи си ги заслужавате!
  • 27 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😀

    1 0 Отговор
    ОТ ВАШИТА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В БОЖИТЕ УШИ🙏
  • 28 Дъ бест

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕ ???":

    Какъв народ бе човеко?
  • 29 Мнение

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕ ???":

    Да, и аз се питам доста често точно това - какво чака нашия народ, та не се обедини и не изрине продажниците???!!!

    Народе, ще вземат каквито спестявания имаме, чрез вдигане на инфлацията и ще ни заробят с кредити!
    Никой не може да обясни защо Киро канадеца тегли милиарди нови кредити почти всяка седмица?!
    Как се използват, как ще ги връщаме???!!!

    Нашият народ определено е доста търпелив, но до кога така???

    Коментиран от #30

  • 30 Мунчо

    7 4 Отговор

    До коментар #29 от "Мнение":

    Така, така... Скачахте срещу "еднокнижника", "простия", "тиквата" и как ли още не го наричахте, но поне можеше с няколко действия да им свие "сърмите" на повечето спекуланти! Да, крадеше се и то не малко, но имаше нещо и налично и видимо. А сега освен с половин милиард заем всяка седмица, галопиращи цени и инфлация, безмислени PR акции, опити да махнат Гешев (който им бръкна в задни..те покрай делата срещу Черепа и Василев) неуспешни, разбира се с друго няма да се запомнят... А народа изнемогва, но който каквото си направи, да си носи последствията...

    Коментиран от #32

  • 31 Друг път

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Къде е по-изгодно… преди два дни се връщам от Унгария, в Сърбия дизел съм заредил на 3.17 и то на Газпром…
  • 32 Мнение

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Мунчо":

    Гербавите, скрийте се като вашия вожд преди протест!!!

    Точно тиквата има същите началници като новата канадска тиква! Доказателство за това е, че оригиналната тиква искаше да замести бсп в доставянето на оръжия за Украйна, гласувайки заедно с ПП!!!
    Т.е. ПП и тиквата се кланят на абсолютно същите началници!!!
    Така, че не ми го хвали твоя вожд!
    Мястото му е зад решетките, заедно с всички останали предатели на нашия народ и държава!!!
  • 33 Дай Боже да поскъпнат !

    6 2 Отговор
    Ограбихте ни репресираните и трудолюбивите българи след 10-ти ноември 1989 г. Малко ни е било след 9-ти септември 1944 г. , та продължихте и след 10-ти ноември , жалки комунисти ! Неграмотни кокошкари !
  • 34 Трагедия

    2 0 Отговор
    Били работили на минимални печалби, миналата година барел 110$ 2.1 бензина сега барел руски 60$ наполовин на миналогодишната цена, горивото 3+
    Скапаняци
  • 35 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    ТЕ БИЛИ,НАКОЛКО МЪНИЧКИ,БЕНЗИНОСТАЙНЦИЧКИ,ДО ДВА,ТРИ ДЕНЯ,ШИ СЪ РЕГУЛИРА,НОРМАЛИЗИРА,ЦЕНАТА,НА ГОРИВАТА.И ТЪЙ ДВА,ТРИ МЕСЕЦА,А КРАЯ,СЕ НЕ ВИДИ!
  • 36 Искам

    2 0 Отговор
    5лв да стане горивото.

    Коментиран от #37

  • 37 Скромния

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Искам":

    О, и аз така искам, тъкмо ще изчезнат селските джигити с 25 годишните кошници от пътищата. Ако може и данъка да стане 500 лв., ГО - 800 лв., и т.н.
    Като си сипвам "До горе", даже и цената не поглеждам...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове