Last news in Fakti

19 Април, 2022 12:08 1 099 7

ИПБ с писмо до Рашков: Неуместно е да се извършват частични промени в ЗДвП

  • ипб-
  • отворено писмо-
  • здвп-
  • бойко рашков

От института имат 4 въпроса към министъра на вътрешните работи

ИПБ с писмо до Рашков: Неуместно е да се извършват частични промени в ЗДвП - 1
Снимка: ИПБ

Институтът за пътна безопасност изпрати отворено писмо до министър Бойко Рашков, в което задава въпроси и изразява становището си, че по ЗДвП не бива да се правят само частични промени. Ето го и писмото:

Уважаеми г-н Рашков,

Обръщаме се към Вас с отворено писмо поради кратките срокове за обсъждане на промените в Закона за движение по пътищата. Експертите на Института за пътна безопасност имат няколко конкретни въпроса към вас, за да можем да издадем коректно и съдържателно становище по предложените промени в закона.

На 03.12.2021 г. заявявате, че със своя заповед сте определили работна група, която да направи анализ на действащия Закон за движение по пътищата (ЗДвП) както и че специално внимание групата трябва да обърне на отговорностите на всички институции по отношение на пътната безопасност и взаимодействието им. На базата на анализа ще бъдат изготвени конкретни предложения и препоръки, включително дали е необходим изцяло нов закон.

Въпросите към вас са следните:

- Защо не са предвидени промени в отговорностите, задълженията и взаимодействието между институциите?

От мотивите към проекта за изменение на закона не става ясно извършен ли е такъв анализ и какви са изводите от него.

- Запознат ли сте с коалиционното споразумение, Приложение №4 Транспорт, Параграф III Законодателни промени, където в буква а) се казва „изготвяне на нов Закон за движение по пътищата“ / https://promeni.bg/sporazumenie-za-savmestno-upravlenie-na-republika-bulgaria-v-period-2021-2025/?

От мотивите към проекта и предоставения анализ не се посочват данни за отпадане и неизпълнение на коалиционното споразумение.

- Има ли работна група за изготвяне на нов Закон за движение по пътищата?

Многократно политици от „Продължаваме промяната“ са заявявали, че се пише нов Закон за движение по пътищата.

- Запознат ли сте с мотивите на предишните изменения на Закона за движение по пътищата, с който са повишавани глобите ?

Видно от вашия анализ е, че очаквания тогава резултат за повишаване на безопасността на движението не е настъпил ?

В заключение Институтът за пътна безопасност счита, че е неуместно да се извършват частични промени в ЗДвП при положение, че има обществен консенсус за нов ЗДвП. Нашите експерти са разработили концепция, върху която да бъде създаден изцяло нов закон с различна философия на сега действащия. Предоставяме ви подхода, който са избрали всички страни от Европейския съюз. Надяваме се да ни разберете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3467

    2 3 Отговор
    Не е проблем сумата на глобата, а е проблем събираемостта.
    и така от 30 години

    Коментиран от #2

  • 2 Ддд

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "3467":

    От всичко чуто до сега,относно повишаването на глобите и събираемостта,разбрах че са събрани 500 милиона лв.,от глоби.Ако на това му се казва,лоша събираемост,здраве му кажи.А и има предложения за нови глоби,които са космически,и хора без мозък са ги предлагали!

    Коментиран от #5

  • 3 Поумнял

    0 2 Отговор
    Кой са тия че ще задават въпроси на Министър Бойко Рашков?! Той, е герой! Арестува не само Б. Борисов, а и цялата му ОПГ! Вярно само за 24 ч., ама Народа изпитал оргазъм!:) Е! Продажният съд постанови че ареста е незаконосъобразен! Ще обжалваме! Но, не в България, защото всички знаят че българските магистрати са курумпирани! Да живее ПП и всички тясно обвързани с тях!
  • 4 Бъдеще

    3 0 Отговор
    За наказанията и въздействието върху водачите, закона става все по-строг. За състоянието на пътищата, маркировките, знаците, организацията на движение - НИЩО. Има статистика поради каква причина стават ПТП-тата. И познайте, всичките до едно са заради водачи, пешеходци, несъобразена скорост... Няма нито една причина заради изброените по-горе неща. Излиза, че обстановката и инфраструктурата за шофиране в България са перфектни, а шофьорите са неразумно стадо говеда, които трябва да бъдат наказвани все повече и повече...

    Коментиран от #6

  • 5 Пешоходец

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ддд":

    Колкото по-високи глоби, толкова по-добре! На тия, които не плащат да бъдат прибирани принудително! Включително и конфискация на МПС-то!
  • 6 Шишо Бакшишо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдеще":

    Че пътищата ни са под всякаква критика е безспорен факт. Но и че шофьорите ни са стадо говеда, е още по-безспорен факт. Когато се качат в колите си, тези говеда или избиват комплексите си за малоценност, или правят всичко друго, само не и да мислят когато шофират. И никого не го е еня, че около него се движат други хора.
    Истината е, че за да се издаде свидетелство за управление на МПС, е крайно наложително всеки кандидат да минава през драконовски тест за психическа устойчивост, а курсовете и изпитите да се провеждат по начина, по който се провеждаха преди 1985 г. И да се вкарват в затвора без право на обжалване всички по веригата за даване и вземане на подкупи за получаване на незаслужено СУМПС.
  • 7 Ааа

    1 0 Отговор
    Глобите спрямо минимална заплата, а не за пълнеж на бюджета! И докога плащане на куп неща като застраховка без да ползваш??? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове