Last news in Fakti

20 Април, 2022 06:33 4 976 36

146 години от Априлското въстание

  • априлско въстание-
  • копривщица-
  • годишнина-
  • освобождение

Благодарение на него на картата на Европа се появи България

146 години от Априлското въстание - 1

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание, благодарение на което на картата на Европа се появи България. Решението за избухването на въстанието е взето от Гюргевския революционен комитет, българските земи са разделени на 5 революционни окръга – първи Търновски, втори Сливенски, трети Врачански, четвърти Пловдивски и пети Софийски.

Подготовката е само няколко месеца, с което се обяснява и неговия неуспех на бойното поле. Фактически, въстанието най-масово избухва в първи Търновски окръг, където апостол е бъдещият министър-председател на България Стефан Стамболов и в четвърти Пловдивски с апостол Панайот Волов и помощник Георги Бенковски.

То избухва преждевременно на 20 април. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков написва своето прословуто „Кърваво писмо“, което е изпратено на Бенковски в Панагюрище. Той обявява началото на въстанието, останалото е история.

Въпреки разгрома и жестокостите, извършени от Османската империя в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, въстаниците приковават вниманието на Европа към Българския въпрос.

На страната на българската кауза застава обществеността в считаните за непримирими противници – двете най-могъщи империи по онова време – Русия и Великобритания. Няма голям английски град, в който по онова време да няма митинг или събрание в подкрепа на българите. Сходна е и ситуацията в Русия, където и консерватори, и либерали са единни в защита на поробените.

Така Априлското въстание от един военен провал се превръща в триумф и причина за Освобождаването на България. Това става две години по-късно, след като Русия обявява война на Османската империя.

Благодарение на саможертвата на героите от Априлската епопея днес има българска държава, изпитваме удоволствието от усещането да говорим родния си език. Все пак основната цел на това въстание е появата на България на европейската политическата карта. Това нямаше да бъде възможно, ако не беше Априлското въстание като най-върховната част на българското национално освободително движение.

Източник: NOVA


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    35 8 Отговор
    Днес сме васали на САЩ които не им пука за нас . Трябва им само територията за геополитика!

    Коментиран от #18

  • 2 Бай Илия

    23 3 Отговор
    Народа днес е по беден от тогава и се бори за оцеляване ама елита от васални на САЩ се прави на сляп за проблема на народа! Дори еничарите Полицай който имат единствено грижата за оцеляване на власта на САЩ в територията са недоволни от заплатите си
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Трайно безработен

    24 5 Отговор
    Днес сме с по робско мислене от тогава! Всеки се спасява сам, както може. Власта е от васали на САЩ не ги е грижа за Българите.

    Коментиран от #9

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 1 Отговор
    НИКОЙ ПОЛИТИК или ПАРТИЯ не мислят за БЪЛГАРИТЕ а НЯКОГА бяхме ХОРА и ЧОВЕЦИ СЕГА не
  • 6 proi4o

    16 2 Отговор
    Мир на праха му на Гаврил Груев Хлътев,
    ...на Баня ПапазЪ...
    ...и всички други !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Студопор

    28 3 Отговор
    Поправка: българската държава се появява ОТНОВО на политическата карта. За първи път се появява през 681-ва година. Нека не си съкращаваме историята.

    И след всичко случило се от въстанията и Освобождението до днес имам само един въпрос - и за какво станаха курбан всичките тия хора?!
  • 14 Българин

    10 22 Отговор
    Априлското въстание трябва да бъде обявено за национален празник на България вместо васалния трети март. Докато е трети март ще останем васали на Турция и Русия в умовете си.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    2 5 Отговор
    Смехотворно като простите демократи, които го обсъждат 😂
  • 22 Механик

    26 2 Отговор
    Интересно ще ми бъде някой от умниците дето казват, че не е имало робство, ами е било "мирно и вазимоизгодно сжителство", против кого е било това въстание?
    Кой въстава срещу доброто и взаимоизгодното? Тия кости в костниците от къде са се взели? Кой е убивал тия българи?
  • 23 БалканеЦ

    10 2 Отговор
    Вдигнахме въстание и сами се освободихме от съжителството или както го промениха в учебниците. Мани ги останалите, нали?

    Коментиран от #24

  • 24 Съвпадение на интереси

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "БалканеЦ":

    Всеки е воювал за собствените си интереси Войската на руската империя която е многонационална съставена предимно от крепостници за царя си Ние за свободна и самостоятелна държава от Османската Империя
  • 25 5588

    9 1 Отговор
    Мир на праха на всички загинали за свободата ни герои...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Поклон пред загиналите за свободата

    2 2 Отговор
    Поклон пред всички герои, загинали по време на Априлското въстание! Но това въстание не е причината да сме свободни - в него участва под 1 % от тогавашното българско население и то е обречено на неуспех. Причината да сме свободни е, че руснаците ни освободиха от петвековно робство. Това са фактите! Нито Англия, нито Германия, нито Франция са си мръднали пръста, напротив - те окастриха Санствфанска България по време на Берлинския конгрес. Поклон пред братския руски народ, поклон и пред останалите, воювали за нашата свобода като украинци, румънци и финландци. Ето защо ще е исторически срам за нас, ако пратим оръжие срещу руснаците. Всяко друго мнение е плод на американската военна пропаганда! Да живее България!

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Днес е 20 април рождения ден на

    0 0 Отговор
    Адолф хитлер
  • 31 Апостол Павел

    1 1 Отговор
    Вечна памет на българите, загинали по време на Априлското въстание, които със своята саможертва извикаха високо на света, че ни има и че искаме да сме свободни, да имаме своя държава! Благодарим на Русия и на Цар Освободител, че ни помогна да създадем тази своя държава. Без Русия нямаше да има България! Това е истината. Днес се опитват да я променят. Но и това време ще мине. Русия и България пак ще бъдат дружески държави!

    Коментиран от #33

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    ТРАКИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ, е много по-мащабно от Априлското-1876 г. През 1828 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и освобождават Созопол и редица градове чак до Средец (София), а по-късно превземат дори и гр. ОДРИН, но.... „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в БЕСАРАБИЯ...
    Организаторите и предводителят на въстанието кап. Г. Мамарчев са арестувани от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    ....Oщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa.......... Накратко: Пушките на опълченците, с които ги е въоръжила матушката, са били годни единствено като ТОЯГИ...
  • 35 ТRIF

    0 0 Отговор
    Много повърхностна и неточна статия. Ей така... Да драснат нещо и за тази дата. Няма да се впускам в подробности. Който се интересува, ще намери прочете и запомни фактите по Априлското въстание.
    Поклон пред тези които загинаха за свободата на България! Да живее България!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове