Last news in Fakti

20 Април, 2022 11:24 2 807 14

Превозвачи казаха как може да поевтинее бензинът

  • превозвачи-
  • биокомпонент-
  • бензин-
  • цени-
  • горива

Те искат временно премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата, както намаляване на акциза на горивата

Превозвачи казаха как може да поевтинее бензинът - 1
Снимка: shutterstock

Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата и разширяване на тол системата. Те искат временно премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата, както намаляване на акциза на горивата.

"Наблюдаваме какво правят другите държави в ЕС и виждаме как навсякъде се предприемат пакети от мерки в защита на транспортния сектор, за да може цената на транспортната услуга да бъде балансирана и да не оказва влияние върху инфлационните процеси. Заради това предлагаме няколко неща. Едното е премахване на биокомпонентата, която се слага в горивата. Ако това стане, цената на бензина на бензинколонките ще падне с между 10 и 15 ст.", заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи.

Това е временна мярка за 6 месеца, за да може да се предотврати не само поскъпването на транспортната услуга, а да се спрат инфлационните процеси, каза още той.

Според него това е първата стъпка и е безболезнена. Става с промяна в законодателството, а не е необходимо разрешение от ЕС.

Превозвачите искат още намаление на акциза на горивата за период от 6 месеца. Арабаджиев заяви, че в редица държави е предприета такава мярка. За намаляване на акциза е необходима нотификация от ЕК, но дотогава превозвачите искат България да възстановява част от акциза на превозвачите, които зареждат в България.

От Съюза на превозвачите са притеснени също и за цената на петрола. Арабаджиев заяви, че петролът, който се внася у нас е от сорт Корал, който е с 35 долара по-евтин от сорта Брент.

"Следва, че не би трябвало цените на горивата да са такива, каквито са в момента", каза Арабаджиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3121

    9 0 Отговор
    Абе какъв е тоя сорт " Корал" ?
  • 2 кико

    23 1 Отговор
    Аз не искам да поевтинява нищо - искам само европейски заплати и пенсии!
    Сменете акцента моля! Не е скъпо нищо, просто тук малко пари се взимат - работете и пишете в тази насока!
    Това е верния път - увеличаване на приходите !!!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 3 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

    11 0 Отговор
    +50% заплатите на горе или 800лв.да се заплащат 800€
  • 4 Иван

    15 3 Отговор
    Има и друг начин за намаляване на цените. Да се озапти Лукойл.
  • 5 Наблюдател

    25 0 Отговор
    Вижте си касовите бележки за горивото.
    Защо ДДС се начислява и върху акциза?
    ДДС трябва да се начислява върху стоки и услуги, а акциза е вид данък!
  • 6 Ввв

    17 3 Отговор
    Проблемът е в Лукойл,но няма държава….продават руския боклук Урал на цената на Брент,Кирчо скоро ще изхвърчи,ако не се заеме сериозно с проблема
  • 7 Щирлиц

    12 1 Отговор
    Цената на суровия петрол сорт Brent през 03.2012 г е била 123 долара за барел, като на бензиностанциите бензина стига до 2.60 лв./литър.
    Сега цените са 108 $/барел и 3 лв/литър за А95. Още по странно е, че доставяния в Лукойл суров петрол е сорт Urals с цена 70$.
    Лукойл е монополист за производство, съхранение и доставка на горивата. Илюзия е, че може да се нормализират цените с данъци, акцизи или други мерки. Лукойл правят крайната цена да е с няколко стотинки под румънския бензин/дизел, като в Румъния акциза е с 30 ст./литър по-нисък от нашия. Лукойл не плащат данък печалба, а имат над 15 млрд приходи годишно.
    Илюзия е, че може да има справедлива цена на горивата в БГ докато Лукойл е монополист.

    Коментиран от #14

  • 8 Т рекс

    2 2 Отговор
    Трябва да се оправят с Лукойл.Там.е.заровено кучето.

    Коментиран от #11

  • 9 В другите държави

    4 0 Отговор
    е да ,ама ние нямаме държава а едно частно-държавно управление, което си чертае тяхната икономика.
  • 10 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор
    Ще ги тресне фалита,то и без това нашето гориво е най лошо в европа те ще премахват,горивото даже е евтино но никой не ние виновен,че сме бедни
  • 11 Селчо костов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Т рекс":

    Още ли мислиш,че Марешки ще направи бензинка и в твоя град
  • 12 Петият бустер

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кико":

    Как ше ги увеличиш като нямаш никаква имономика,ори нас от клечки за зъби до магданоз и копър всичко е внос,Домуса каза ,пе до 2025 да не мърда заплатата,мечтай
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове