Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2022 11:03 2 398 35

Румен Радев: Югославската диктатура избиваше българи в Македония

  • румен радев-
  • северна македония-
  • украйна

България трябва да помага на Украйна

Румен Радев: Югославската диктатура избиваше българи в Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да припомним, че при налагането си югославката диктатура избиваше българи в Македония. Това заяви българският президент Румен Радев. Той участва в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в София.

"Опитът на политиците в Северна Македония да градят идентичност на базата на комунистическия Интернационал, а не върху историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който е отказал на Хитлер да въведе Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяването на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, защото са решили да продължат да се наричат българи, а не македонци", заяви той.

Още новини от Украйна

Той отново припомни, че България трябва да помага на Украйна.

„За разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции. Това изисква внимателно и отговорно отношение. България трябва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуални защити, подчерта държавният глава.

По думите на Радев, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба е изразил удовлетвореност и дълбока признателност от помощта и ролята на България.

За спасените български моряци от "Царевна" край Мариупол, държавният глава беше по-лаконичен и посочи, че е "най-важното, че нашите моряци са се върнали живи и здрави. Ние сме благодарни на всички - както на българските институции, така и на украинската, и на руската страна", подчерта Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пеко таков

    26 14 Отговор
    Браво г-н Президент май френд!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 !!!?

    14 27 Отговор
    Радев - Дрън, дрън, дрън...и благодарен на руската страна, че освободила българските моряци, които Россия държа седмици наред за заложници !!!?

  • 9 Иван

    29 8 Отговор
    Супер точно,кратко и ясно исказване.
  • 10 УСА боклук

    14 6 Отговор
    И за това сега са виновни УСА боклуците които обещават влизането им в ЕС без да се интересуват от мнението ни.
    УСА ще ни запали чергата. Където са се намесили е така. СТРАХ ме е!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УСА боклук

    8 5 Отговор
    Македонци - НАТО та НАТО , че вече като го чуя се НАТОпорчвам
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Отврат

    4 11 Отговор
    Как си я мисли Радев тая със 60-70% българи които за НАТО и ЕС.Смята да разтуря България ли и да я прави Задунайска губерния ли.
    По добре да се местим в Македония ние, които все още се определяме като българи.

    Коментиран от #35

  • 17 Историята

    14 7 Отговор
    Най на края някой държавник да го каже в прав текст. Само че зад тази диктатура стояха руските заповеди !
  • 18 Браво

    4 6 Отговор
    След като се изцепи, че Украинците и московците са братя, за което украинците го обвиниха за лъжа, сега ни казва, че българите и македонците са врагове така ли?

    Коментиран от #27

  • 19 Да отварят досиетата УДБ,

    15 0 Отговор
    Да стане ясно какви са ги вършили югокомунистите в Македония и не само

    Коментиран от #26

  • 20 Да бе да

    8 4 Отговор
    България не и трябва да помага на нацистка окрайна.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дика

    3 7 Отговор
    Радев, сложи си каска и бронежилетка и заминавай към Донбас...
  • 23 жалко

    4 10 Отговор
    На кой още не му е ясно, че след вероломното нахлуване на Путин в Украйна, Европа няма да се разпадне, но ще има разделяне на страни, които ще са в руския свят и страни на цивилизована и богата Европа, които ще си останат и образуват нов ЕС.
    В момента България я водят определено към страните на Руския свят.Верно ли г-н Президент.
    И да, твърдо РСМ ще бъде в ЕС, за разлика от България.

    Коментиран от #25, #30

  • 24 Анте Павелич

    5 4 Отговор
    Югославската диктатура беше активно подпомагана от БКП на която и ти беше член. БКП убиваше българи в България. А цял град носи името на най-видният представител на БКП, съветският гражданин Георги(мастиката) Димитров!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ! НИКОГА!

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да отварят досиетата УДБ,":

    Отварянето на досиетата на УДБА и другите служби трябваше да залегне в договора от 2017 година, но 🎃 нали е прост и неграмотен цървул, пропиля и този шанс.
  • 27 Въпрос

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Браво":

    Това, че Кайн уби Авел, прави ли го негов небрат. Руснаци и украинци са братя. Може да има омраза, но са братя. По линия на славяванството и с наз. Съдейки по езика, никой не може да ме убеди в противното.Лоши или добри но братски народи. Езика показва всичко. След като говорим близки езици, това значи, че някога сме били един народ.Знам, че много многознайковци които мразят Русия мислят обратното, но самите те знаят, че не са прави.
  • 28 Иван

    0 5 Отговор
    Стево Пендаровски е голем господин за Мунчо ваш.
  • 29 Радев

    2 0 Отговор
    Е да де, ама ако питате сърбите те ще ви кажат, че тези българи са били фашисти, т.е. бандеровци.

    Коментиран от #34

  • 30 1957

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "жалко":

    България ли е "богата европа" ?
  • 31 🙊🙉🙈

    0 0 Отговор
    Браво г-н Президент!!!!
    Кратко, точно и ясно. Съжалявам само, че нашето външно и евродепутатите ни не са си скъсали обувките от ходене по посолствата и разясняване на всички държави на тези ФАКТИ !!!
    Не е нормално цяла Европа да осъжда руската агресия, а в същото време да ми обясняват някакви си корумпета, как е нормално северните макета да провеждат ДЕНАЦИФИКАЦИЯ срещу българското малцинство там !!!!! За тия всички българи са фашисти 😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Колко българи са осъдени в Нюрнбергския процес ?????
    Ако искат тия да си говорят за фашизъм, да се обърнат към Германия, Австрия и Италия - тайните партньори на Путин. Дали не е това причината да подкрепят юго-съветското творение 🤔🤔🤔🤔 Полезен геостратегически ход, като Северен поток. И тази лъжа ще лъсне, както лъсна лъжата за готовността на Сърбия да влиза в Съюза😁😁😁
    Започнаха преговори и сега всички се чудят как да не говорят за това, че сърбите нямат никакво намерение да провеждат политиката на ЕС. Точно както ще стане с БЮРСМ🤔🤔🤔
    Ама може и да бъркам, нали съм си фашист 🤣🤣🤣🤣🤣
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Беновска пита

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Радев":

    Ало,Радев!! А бандеровските нацисти не избиваха ли българи в Украйна?? Даже изгориха жив българин е Одеса? Що не се изходиш и по този въпрос?? Само питам!!
  • 35 Беновска пита

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Отврат":

    А беше ли питан СУВЕРЕНА за ЕС и НАТО чрез РЕФЕРЕНДУМ?? Откъде изсмука тия проценти бе тикво??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове