Last news in Fakti

22 Април, 2022 11:10 1 627 31

Д-р Илиев: С е-рецептата може да се проследява какви лекарства се предписват

  • е-рецепта-
  • лекарства-
  • генерици-
  • предписват-
  • дигитализация

"Електронната рецепта е доста необходима - в момента много лекарства не се предписват от генерици, предписват се скъпите заради комисиони."

"Електронната рецепта е доста необходима - в момента много лекарства не се предписват от генерици, предписват се скъпите заради комисиони. С е-рецептата може да се проследява какви лекарства се предписват, за да се контролират недобросъвестните лекари". Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му много хора нямат интерес от електронното досие и рецепта, затова мнозина в здравеопазването действат против дигитализация на здравеопазването.

За него идеята за електронните рецепти е интересна идея, но в западният свят практиката е смесена. "Все още много елементи се пренасят и документират на хартия и в Германия и Швейцария. В други страни като Швеция, Дания, Португалия и Великобритания системата е изцяло дигитализирана. Ползата от това е по-лесната работа с данните, а и по-доброто проследяване на болничната история", обясни той. И допълни, че ако данните на пациентите бъдат кодирани с анонимен идентификатор, може да се защити информацията и само конкретният пациент да проверява своето досие.

"Нека се работи с експерти на световно ниво, които да дадат ноухау как най-сигурно да се проектират досиетата. С доц. Антон Тонев сме в непрекъснат контакт и обсъждаме възможности.

Според него нивото на киберсигурността не е високо, предвид течът от НАП. "Дублират се данни. В основата си една система трябва да бъде проектирана сигурно, с техническа обезпеченост. Това е чувствителна лична информация, да няма изтичане на данни", сподели д-р Илиев.

Той коментира и COVID-19, като посочи, че трябва да сме нащрек, защото късното лято или есента се очакват нови вълни.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно е

    33 0 Отговор
    Да де с две думи искате да ни морите да не можем да се лекуваме... ясна е целта нещо като с Ковида!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    33 0 Отговор
    Ейго улавия ковидяст бре! Каква ел рецепта бре, баба ми не може да разбере, как да си вдигне смартфона.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тенчо Пенчев

    33 0 Отговор
    Този шеф на лаборатория с Водопад сега като какъв "експерт" се изказва? Трябва ли да слушаме дори от чужбина изказванията на децата на ДС?

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И пак

    25 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тенчо Пенчев":

    си намерил лека държавна службица в университска лаборатория да му мият студентите колибите и му хранят мишките ! Леж , па яж !
  • 8 ФактЪ

    23 0 Отговор
    Дали на хартия, дали на компютър. Пак ще се пише! Рискът дигитално е по голям, защото хакерите вече са много! Ако това ви е промяната по добре ще е да се метнете от някой мост!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 докторе

    20 0 Отговор
    Докторе, изхода за народа е един! Като вкарат електронната всеки да си хване по един доктор, да си го затвори в мазето и да му пише електронни рецепти по избор на клиента! Или некой да хакне системата и да изпише поголовно 10 0000 рецепти как му на ум дойде... не ви е вярна и правилна политика - изпреварвате поне с 10 години времето, не се напъвайте, че здравеопазването и без друго е кофти сега ще го скапете съвсем!!!
  • 12 Лаборанта Илиев,!! Идиот!!

    23 1 Отговор
    На този трябва да му се повдигне носа със1 - 2 см нагоре, никога нее късно! След смяната на Гешев, този отива на съд, заедно с Витанов, Л Томов и още няколко Идиота!! Тези от"черния марш" са го включили в Топ 10 на подсъдимите!!
  • 13 bVlgari

    22 0 Отговор
    Глупости.Изказани от лабораторен "учен", но не и от работещ лекар.Точно генеричните компании,опитват да подкупват докторите.Големите,оригиналните,спазват хиляди регулации и протоколи за избягване на подобни практики.Освен това,от лабораторията,една ли ти си човекът,който са учи лекарите,кое да изписват.Практиката учи.Не лабораторията.Добрият лекар предписва това,на което вярва от опит.Което реално помага Било то оригинал,било то генерик.Тотално ми падна в очите.След КВ 19 неадекватните ти експертизи.И не си точно ти,човекът,който ще дава тон в живота на ПРАКТИКУВАЩИТЕ лекари,от Олимпа на швейцарската лаборатопия.
  • 14 Усещате ли че

    27 0 Отговор
    Всички сороcoви мaстийки усилено ви агитират за цифровизация на животите ви? Това случайно ли е? Глобалния дигитален концентрационен легер е конспирация нали?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тоя ариец

    14 0 Отговор
    от столипиново до кога ще повръща по медиите?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бат Пешо

    10 0 Отговор
    Къде е опасността при проследяването на изписваните лекарства? Ами общо взето всяка болест си има протокол. Тези и тези хапове за това и тези за онова. От практиката си докторите са се убедили, че не винаги точно по протокол трябва да се действа и изписват други лекарства. Сега това няма да е възможно. Остава само да се впишат в протоколите лекарствата на определени компании и те завладяват целия пазар, без значение дали церят или морят
  • 21 Психиатъра

    14 0 Отговор
    Аспарух Илиев е психопат
  • 22 ПуркоСЧепкатаОтБерн

    11 0 Отговор
    За зелени долари и шарено евро изпълнявам всякакви мръсни поръчки!
  • 23 Качеството на генетиците е негарантирано

    10 0 Отговор
    Те трябва да са само, ако пациента ги иска, а не да ни се налагат....Генерик е оригинално лекарство, чийто патент е изтекъл и нЕкъв индийски завод например реши, че ще го произвежда - ама с ква активна съставка, какво качество за активността й и подобен важен контрол не е ясно...Аз имам опит с антихистаминов генетик на ксизала , дори не бях предупредена , че ми изписват в чужбина генетик, защото химическото име, а не търговското, беше същото без една последна буква, което реших пък, че е печатна грешка...Взимах няколко седмици този генетик и алергията ми не се повлияваше, даже една нощ стигнах до бърза помощ.....тогава взех да споделям , да се чудя и разбрах за първи път думата Generic drug кво значи.... АКО Знаете английски прочете, колко пациенти с диабет получават тежки увреждания, тъй като са на генеричен инсулин, който всъщност само името му е инсулин, а е просто неефективен, недействащ, кой знае даже кво си инжектират диабетиците и диабетът им прогресира....ще се увредите, ще затънете в съдебни дела , ще остане без здравето си и без парите си с тоя пореден капан на западната демонокрадция....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ГенеРик

    8 0 Отговор
    Ш--и--б@н телефон - генеРикът е като изкуствения им интелект - прави си сам квото си знае, вие пишете генеРик, той ви поправят на генеТик...та всичко на ковид фашистите и Клаусшвабите и килгеноцидовците , на които този Аспарух Жартиера служи , е такова опасно, подмолно, долнопробно...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пурко

    10 0 Отговор
    Изобщо не му четете тъповатите излияния на тоя набоден украинист.
  • 28 РФД432

    8 0 Отговор
    Само за следене и дебнене си мислите. Целта ви не е да контролирате лекарите, а да контролирате стадото- хората. Оставили сте лекарите да си правят каквото си искат, никой не им търси сметка за нищо. Знаем ви мислите- пълен контрол над населението иска световния елит.
  • 29 Я Пурко,

    6 0 Отговор
    добре че отвреме навреме ни напомняте за него, че го бях забравил тоя...
  • 30 Гюро

    4 0 Отговор
    Този клоун пак ли се появи!?
  • 31 Копипасте

    4 0 Отговор
    Дайте името, заглавието, табелата ...... каквото и да е за тая лаборатория! Не, че не вярваме но напоследък доверието ни е рядка стока и стана скъпо като агнешкото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове