29 Април, 2022 06:00 1 063 13

Божанов: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност

  • божидар божанов-
  • министър-
  • електронно управление

Техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане, заяви министърът на електронното управление

Божанов: Държавата има нужда от експерти по киберсигурност - 1
Снимка: БНР

Държавата, а и частният бизнес, имат нужда от повече експерти по киберсигурност, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на срещи със студенти от Пловдивския университет и IT общността в Пловдив.

Киберсигурността на България е един от основните приоритети на МЕУ, а необходимостта от подобряването ѝ се усеща най-силно в последните месеци, когато бяха атакувани сайтове на държавни институции. “Атаките зачестяват от началото на войната в Украйна. “Български пощи” и няколко други институции са жертва на кибератаки, но такива има и в частния сектор. На държавата, а и на бизнеса, им трябват повече експерти по киберсигурност и повече управленски кадри, които да разбират нуждата от инвестиции в киберсигурност”, каза той по време на срещата с IT специалистите от града.

Друг актуален въпрос, който придоби нова актуалност покрай бежанската вълна от войната в Украйна, е издаването на сини карти и възможността България да привлича специалисти от държави извън ЕС. “В момента процесът отнема 8-9 месеца. Вече се работи по законодателни промени, които да доведат до намаляване на бюрокрацията и ефективното забързване на процеса, когато трябва да се наеме квалифициран служител”, коментира той.

Министър Божанов припомни, че техническата спецификация на електронната идентификация вече е обявена за публично обсъждане. Когато тя заработи всички граждани и представителите на бизнеса ще могат да използват електронни услуги бързо, лесно и удобно, без да се борят с КЕП. “Експертната общност ще може да проследи всеки документ по изпълнението на проекта, включително и кода, и ще може да контролира дали правим всичко правилно. Надяваме се електронната идентификация да бъде готова в следващите шест месеца”, коментира той.

Божидар Божанов припомни, че се работи за отпадането на все по-голяма част от административната тежест, като вече са внесени промени в Закона за МВР за отпадането на синия талон на шофьорите. “Предвиждаме изменение и на други закони за отпадане на различни хартийки, удостоверения, бележки, които не трябват на никого”, каза той. Тези промени са част от един от основните стълбове в работата на МЕУ - намаляването на административната тежест и отпадането на редица удостоверения. “Заедно с НСИ обсъдихме отпадане на удостоверения за КИД (Код икономическа дейност), което изисква изпълнителна агенция за малки и средни предприятия. Следва отпадането на трудовите книжки като един напълно излишен документ, защото всички данни в трудовата книжка се намират в централните регистри”, каза той.

В Пловдивския университет той се срещна със студенти и разгледа електронните системи на университета. Министър Божанов заяви, че Планът за възстановяване и устойчивост и по-специално проектът за свързаност предвиждат до всички университети в страната да достигне оптика за високоскоростен интернет. „Една от приоритетните задачи на МЕУ, по която работим съвместно с МОН, е намаляването на административната тежест за учащите в страната - били те ученици или студенти. Цел на работната група е бележки, удостоверения и т.н. да се проверяват и придвижват електронно и да не ангажират ученици и студенти“, заяви министър Божанов. “В средното образование, когато ученик кандидатства за стипендия във връзка с починал родител, трябва всяка година да доказва, че родителят не е възкръснал, което е грозно. Всички подобни недоразумения трябва да отпаднат”, добави министър Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Георги v.

    16 1 Отговор
    Точно така! Сега докарайте още некадърници от чужбина, че да ни до вършите съвсем.
  • 5 Не забравяй

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    че циганите са дошли от Индия и региона, а в момента те са световна IT сила.
  • 6 Z-Ентропа 2009

    10 0 Отговор
    Брадчед, та ние имаме ли държава?
  • 7 5577

    10 1 Отговор
    Първо има нужда от управници. От там на татък всичко ще започне да се урежда. Само че тези и на шега нямат сполучлив управленски акт. Дори и идеи нямат. Ако ги слушаш какво казват, единствено за мутрите говорят.
  • 8 gggw

    5 0 Отговор
    имаш нужда да не си праиш сайтовете с уордпрес и др тежки , универсални софтуери
  • 9 глоги

    8 0 Отговор
    МЕУ,МЯУУУУ,вие сега ли се сетихте,че кибер-спейшълисти са нужни на Бългерията,бре министре?! ПРОБЛЕМЪТ С "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" Е СЪЩИЯТ.Защо оставихте завършилите висшисти по това направление да бъдат олапвани от американските ай-ти фирми? Американците не дават и един долар за обучението на българските студенти,но като завършат образованието си,специалиститите ни заминаван за Америка по "някаква си програма" и си остават там. Чао и толкоз!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 долу фащ !!!

    7 0 Отговор
    държавата има нужда от бългаски политици а не калинки на сащ !!!
  • 12 тензух

    5 0 Отговор
    Ми много ясно, че държавните системи са лесна мишена - все пак са правени от хора с посредствен опит в сигурността и основната цел е да се прилапат разни средства. Ако искат да си направят системите сигурни нека им ги направят сериозни хора.
  • 13 Иван

    2 0 Отговор
    Няма експерти по кибер сигурност. Прогонимхе ги. Цялата държава трябва да мине задължително на чай от гинко билоба. Защото интелект не достига вече никъде. Нацията страшно оглупя. Той за експерти си мечтае, моля ви се. А ти, Божанов, в какво си експерт? Я кажи, че не знаем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове