Last news in Fakti

30 Април, 2022 07:09 5 153 40

Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна

  • владимир величков-
  • оръжие-
  • украйна

Държавата във всеки един момент може да извърши проверка и да прати експерти да видят какво става с въоръжението, което е доставено, заяви бившият шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие

Владимир Величков: Категорично изнасяме оръжие за Украйна - 1

"Председателят на комисията и министър на икономиката излиза и казва, че България изнася за Чехия, Словакия, Полша, Прибалтика. Всички знаем, че от тези държави се доставя въоръжение за Украйна. Това е като да пуснеш в твоя двор единия си съсед, той да цели по другия и да казваш "Не съм аз", коментира бившият шеф на Комисията за контрол на търговията с оръжие Владимир Величков в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че България изнася оръжие за Украйна.

"Всяка сделка е придружена от сертификат на крайния потребител. Към него върви и сертификат за осъществена доставка. Основното в този документ е, че оръжието няма да бъде реекспортирано. Има вариант, когато се изнася за една държава въоръжение, то за бъде дадено на друга държава. Но това може да стане, ако бъде попитана държавата производител. Не може да хвърляш неистини към целия български народ и да го лъжеш по безобразен начин", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че по сделките за износ на оръжие не се осъществява последващ контрол.

"Държавата във всеки един момент може да извърши проверка и да прати експерти да видят какво става с въоръжението, което е доставено. Но това не се прави", категоричен е Владимир Величков.

Той поясни, че разрешение за реекспортиране не може да бъде дадено без знанието на председателят на Комисията за контрол на търговията с оръжие - в случая Корнелия Нинова. Според Величков е трябвало да се проведе референдум по темата в предоставяне на оръжие за Украйна.

"Трябва българинът да бъде попитан дали да изнасяме оръжие за държава, в която има конфликт. Не може шепа политици да кажат "Дайте да изнасяме оръжие". Най-големият потърпевш от цялата ситуация е българският народ", добави събеседникът.

Величков беше категоричен, че ако се стигне до решение за изнасяне на въоръжение, то трябва да става през държавни, а не частни компании.

"Ние не произвеждаме чак толкова много неща, в нашите заводи има много добри специалисти, но няма стратегия за военнопромишления комплекс. А можеше България да е един сериозен играч на международните пазари", уточни Величков.

Според него България няма капацитет да извършва ремонт на военна техника. У нас могат да бъдат ремонтирани само Ми-24 и Ми-17 и Су-25.

"Но какво ще ремонтираме на техника, която е свалена? Петков не може да говори, без да е подготвен. Около него трябва да има хора, които да го съветват по такива важни въпроси. България трябваше да запази неутралитет. Вижте Австрия. Защо трябва да се месиш някъде, където действат световните сили?", завърши експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако е така......

    22 96 Отговор
    Браво. Само че трябва да сме горди с това, че помагаме срещу кръвожадното джудже, а не да се крием като мишки.

    Коментиран от #7, #13, #24, #30, #39

  • 2 Величков

    24 31 Отговор
    Нещастни ми свинарю, не вземай отношение по важни въпроси, защото ти не си компетентен дори по маловажни такива!
  • 3 Селяк

    84 5 Отговор
    Нищо ново под слънцето… Това го знаем вече, въпроса е, до кога ще търпим да ни лъжат?! 33г ни лъжат вече и ние продължаваме да търпим. Това само доказва и показва как и защо сме допуснали да бъдем под Турско робство 5 века!!!
  • 4 Хахаха..

    52 5 Отговор
    Бойко ли я беше кръстил Госпожа Лъжа,че забравих?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Behemoth

    61 4 Отговор
    Разграден двор е България ...затова единия комшия мята ла.йн.а в двора на другия от нашия....па и устата ни големи и мъжете говорят повече и от жените...за отзадзе не ми се говори колко сме разтакавани...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 JEFF

    18 42 Отговор
    Стига вече с този референдум . Повечето хора гласуват емоционално , а международните отношения не са въпрос на емоции. Защо имаме Парламент , нали чрез партиите се постига народното волеизявление . Много е лесно с референдум политиците да си измият ръцете . Всеки да отговаря за компетенциите си . Ако Путин нахлуе в България референдум ли ще правите дали да се отбраняваме или да му целувате краката .

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 JEFF

    16 32 Отговор

    До коментар #7 от "За кое, браво бе":

    Къде няма газ ? Когато имаше режим на тока синът ми беше бебе , сега е на 41г. Ти бил ли си роден , или само си чувал за режима ? Бъди сигурен , че е по-добре режим на тока и газови ограничения, отколкото путински режим . Лек ден .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Кори

    33 2 Отговор
    Забогатява ли забогатява, после ще си хване куфарчето и фамилията и я във Франция , я в Америка.Важното е , пари да падат.Сега и е паднало.
    .Знае, че ако изпусне сега поста, повече Парламента ще гледа отвън.
  • 17 оня с коня

    9 26 Отговор
    Не знам кой го е назначавал тоя "Бившия" Шеф на Комисията за държ. контрол на Търговията с Оръжия,но НА АКЕРНЕ е вземал заплата.Та ще ми дава Пример с някакви съседи Завалията как щял да пусне единия в Двора си,пък той ще замеря Другия и ще казва "не съм аз".И бих го попитал тоя:Ако Аз си купя Жилище и после реша да го Продам,подаря и т.н. Може ли да довтаса Продавачът КОЙТО СИ Е ПОЛУЧИЛ ПАРИТЕ и да ми държи сметка що така правя без да го питам?Или пък ще си купя Консерва "Русенско варено " ,ще организирам ПАРТИ на което ще го сервирам на Комшията си и ще дойде Бакалина да ме пита от де накъде си позволявам такива волности без да го питам...Е тия неща като ги осъзнае Гусин Величков,ще има право да се изказва,а не да ръси Простотии на килограм!

    Коментиран от #20

  • 18 Гражданин

    8 18 Отговор
    Глупак, какво иска военните заводи да спрат да работят. Важното е ,че няма договор с Украйна, а реекспорта на оръжие е отговорност на държавните купувачи. Върху това страната няма права. Всички ястреби се упражняват по тази тема и търсят под вола теле.

    Коментиран от #23

  • 19 Копейкаджии

    9 23 Отговор
    още един копейкин, кремълска кукла на конци-предател
  • 20 Някой

    24 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Сега пък аз да ти кажа. Какво общо има между препродажба на жилище и на оръжие?. Правилата са различни. Ако беше чел внимателно щеше да усетиш разликите. И започвам да си мисля, че Гебрев пострада не случайно.

    Коментиран от #31

  • 21 Някой

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    Хм. Ако погледнем парламентарните избори като своево рода референдум, то излиза, че българина си е избрал емоционално народните избраници. А по твоята логика, това не е добре, защото същите тези избраници, представляващи емоционалните избиратели, ще управляват външната политика. А според теб, тоова не е добре. Следователно парламентарните избори са вредни и властта не трябва да се избира от хората.
    Може би според теб, директно да се назначава от посолството на ул. "Козяк"? Какво по-демократично от това?
  • 22 Гражданин

    16 5 Отговор
    Браво на Корнелия, неможе да даваме оръжие на Украйна без пари или за бъдещи плащания ,които под американски натиск ще трябва да им ги опростим. Така се защитава държавния интерес.
  • 23 Някой

    25 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гражданин":

    Ми, не е така. Реекспорта на оръжие е отговорност и на държавата производител. Пи международните правила, дето толкова много обичат да ни ги врат пред очите по всякакъв повод.
  • 24 Следователно...

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако е така......":

    Можем ли да се наречем миротворци?
    А хора ще им пратим ли?
  • 25 big

    21 1 Отговор
    Това и децата от детската градина вече го знаят, но защо Нинова не иска да го види? Защо само плаши с напускане на коалицията, ако изнасяме оръжие? Формално, документално не, но реално всичко отива там и тя да не знае? Тук има нещо друго!
  • 26 И Турция

    6 1 Отговор
    Изнася,ама за това кремълските не пискат
  • 27 Ауууу

    10 1 Отговор
    Госпожата лъжата кво каза по въпроса.Щи се прави на ударена!!!!
    Борисов лъжеш!!!Ама на кукуво лъже , госпожо
  • 28 Шаран БГ

    21 2 Отговор
    Огромното болшинство от българският народ не желае да се намесва в конфликтта между Русия и Украйна. ЕС, НАТО и САЩ искат това да стане и освен грижите за .70 000 украински бежанци да участваме във войната с оръжие за Украйна.
    Положението е същото като преди 80 години. Германия иска едно – българският народ друго. Царя не може да убеди побеснелия фюрер, че българин срещу руснак НЯМА да воюва. Тогава великата България праща на Източния фронт само кожи и храни - не произвежда оръжие по него време. Политкоректното правителство обявява война на сегашните ни приятели и те чрез бомбардировки избиват над 4 000 невинни люде и разрушават над 13 000 сгради !!!??
    България трябва да спази ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ в тази война.! И двата народа са наши славянски братски народи. На когото и да помогнем, българският народ ще го "отнесе" както преди 80 години !!
    Аман от военнолюбци, пистолет не видели, изстрел не чули, барут не помирисали.......................
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор
    Искам да попитам::Дори да изнасяте оръжие,защо трябва да го афиширате????Когато бг власти ви говореха и вие им вярвахте,че ваксините ще ви спасят,защо сега не им вярвате ???Когато продадеш нещо ти не знаеш купилия го за какво ще го използва!!Някой купуват амониева селитра за да торят,а други за да правят бомби.....Трябва ли да не се продава амониева селитра???
  • 30 ежко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ако е така......":

    Ако дойдат ушанките -точно това ще стане!Тези дето те бутат между шамарите, ще се крият като мишлета.Има възможност да покажеш истинската си позиция, без да нарвеждаш на други.Хващай пушката и при Зеленски!Не може да постъпваш така,че да приватизираш само ползите, а риска - на останалите!
  • 31 оня с коня

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Някой":

    НЯМА Различни Правила при търговия с Оръжие или търговия със Жилище - това са Основни Световни закони ,залегнали в Демократичния Свят,т.е. Продавашщ Нещои след като си си получил Парите ТО ВЕЧЕ НЕ Е ТВОЕ и нямаш право да се разпореждаш с него!Не че всяка държава не може да си измисля Собствени Правила,въпросът е Другите държави дали имат желание да ги спазват?!Да предположим обаче че според Бълг. закони Величков е прав и Страната ни пожелае да направи Насрещна проверка на това какво става с продадените ни Оръжия.Ми О.К.,но ПОЛУЧАВА ОТКАЗ от Държавите Купувачи за подобна проверка.И какво следва- Ще ги съди в Междунар. Съд?Не съм запознат детайлно с междунар. закони по Казуса с оръжията,но ПАК да предположим че спечели делото .Е и?Би трябвало да ти е известно,че Решенията /присъдите/ на Междунар. Съд имат САМО ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ХАРАКТЕР,и всяка Държава сама си преценява дали да се съобрази с тях!Та докъде стигаме в тоя рад на мисли?...Ами естествено че "до под Крушата".
  • 32 Аватар

    4 2 Отговор
    Този "експерт" беше уволнен дисциплинарно, понеже беше подписвал за много пари фалшиви сертификати за краен потребител за армията на Садам Хюсеин в условия на ембарго. Отделно е корумпиран до уши. Размина му се съд, защото бившата вицепремиер Шулева го покри-Защо ли?
  • 33 Стефанов

    5 3 Отговор
    Защо се дава трибуна на такива боклуци "бивш шеф" на комисията за оръжие. Проверих и видях, че винаги председател е бил министъра на икономиката. А този юнак е известен като протежето на бившия министър на отбраната Свинаров, Шулева и оръжейния търговец Николайчо Гигов. Всички в оръжейния бизнес били пропищели от тоя експерт и накрая го уволнили преждевременно., а той отишъл в Италия да си наглежда придобитите имоти.
  • 34 Ами ...

    2 2 Отговор
    Хубавото в цялата работа е, че Русия постепенно задейства цялата си агентура в България и така я освети.
  • 35 34567

    4 0 Отговор
    А къде е другарката Нинова,нали нямаше такова нещо или кокала е по-сладък от достойнството.мръсна лъжкиня
  • 36 Радецки

    3 0 Отговор
    Ако това наистина се окаже вярно, Московците ще ни го припомнят, а може и да ни го върнат!!! И няма нужда от експерти, нека нашите журналета да се свържат с техните колеги които снимат бойните действия. Те ще ви кажат и покажат има ли на бойното поле български пуцалки! Щот при военните всичко е прономеровано и прошнуровано!
  • 37 Като цифка

    3 1 Отговор
    Разликата от досегашните продажби е,че укропците искат Парламентът да им гласува България да им подарява оръжия,а да не плащат. Затова Кулеба вися цяла седмица у нас като цифка.
  • 38 На кратко

    3 1 Отговор
    Всички знаем, че руската армия няма да допусне техните войници да бъдат избивани с оръжия произведени под техен лиценз и с тяхна технология.
  • 39 Борислав

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ако е така......":

    Върви помагай,никой не те спира!Bw,заплатата дари ли си?
  • 40 456

    2 3 Отговор
    Е и ако рзнасяме , какво? Аз лично одобрявам,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове