Last news in Fakti

1 Май, 2022 13:27 1 094 35

Никола Минчев: Свободата нямаше да я има без Априлското въстание

  • никола минчев-
  • свобода-
  • априлско въстание

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза Минчев пред събралите се граждани 

Никола Минчев: Свободата нямаше да я има без Априлското въстание  - 1
Снимка: НС

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев на отбелязването на 146-ата година от въстанието в Копривщица.

Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза в словото си Никола Минчев. Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен, подчерта председателят на парламента. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави той.

Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис „Свобода или смърт“ се развя над Копривщица, но времето не избледнява спомените ни към тези дни, отбеляза Никола Минчев. Той заяви, че бунтовниците и мъчениците от април 1876 г. не са забравени, защото с любовта си към род и Родина и със саможертвата си те са насочили погледа на света към тежкото положение на българския народ.

Председателят на Народното събрание подчерта, че трябва да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои. Това са тези дейци на националноосвободителното движение, благодарение на които, по думите на народния поет Иван Вазов, „в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“, добави Никола Минчев.

На тържествата в Копривщица присъстваха премиерът Кирил Петков, народни представители, представители на местната власт, както и множество граждани и гости на града.

По-рано председателят на Народното събрание и премиерът положиха цветя на гроба на Тодор Каблешков в двора на църквата „Успение Богородично“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    4 25 Отговор
    добре и силно докосващо сърцето говори в Копривщица !
  • 2 Теле

    30 4 Отговор
    Ти па кво знаеш за туй въстание

    Коментиран от #14

  • 3 Бля бля..

    43 4 Отговор
    Ако бяхме в 1876 Кирчо и Кокорчо щяха да са турски лоялни поданици,съпричастни с реда и духа на Отоманската империя,както днес са на Американската..

    Коментиран от #6, #16

  • 4 въпреки това България ще пребъде

    30 4 Отговор
    Какво общо може да имате вие с мъчениците на Априлската епопея?

    Говорите за "преклонени главички" докато изпълнявате безпрекословно чужди заповеди в противоречие с обшественото мнение.

    Все едно Кириак Стефчов да говори как не бива да "прекланямае главичка" пред гърците, докато се натяга надлежно на Султана.
    Някои неща не се променят.
  • 5 Българин

    27 4 Отговор
    И на кой свят, бе минчев, погледите са се насочили към тегобите на българите след Априлското въстание? Не съм чувал освен руснаци и други националности от Руската империя да са си оставили костите по българските планини и полета за освобождението на България!! И ти си чел история като кирето. Нали сте от един дол дренки...
  • 6 съвсем по Вазов

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бля бля..":

    Кириак Стефчов одобрително кима когато децата говорят за "гръцко робство", но подскача като ужилен при споменаването на отоманското...
    Много малко неща са се променили.
  • 7 Обективно

    21 4 Отговор
    Поклон пред българските герои, но само с Априлското въстание нямаше да стане (под 1% от българското население участва активно). Без намесата на тези, срещу които искаме да пращаме оръжие, щяхме да сме като кюрдите сега. Само те са били за създаване на българска държава (справка - поведението на останалите Велики сили по време на Кримската война, както и преди, по време и след Берлинския конгрес). Не може да изопачите историята

    Коментиран от #20, #24

  • 8 волен сидеров

    18 1 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА -ВИЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ СЕГА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кольо,

    20 2 Отговор
    Ако не беше Русия сега България щеше да е като Кюрдистан или просто казано под Турска власт...
    И съвременни чорбаджии, ама нямаше да могат да дерибействат защото ще има кютек и зандан!!!!
  • 12 Бат Пешо

    17 0 Отговор
    Априлското въстание е най-важното събитие в новата българска история. Заради отгласа от жестокостта с която е потушено въстанието, следващата година Русия обявява война на Османската империя, което води до освобождението на България. И България се появява на картата на Европа, а няма и 20 години след освобождението става най-силната държава на Балканите. Макар и за кратко, заради безумните авантюри на тогавашните управници. Ето това трябва да запомнят управниците, народа пролива кръвта си и печели нещо, управниците предприемат авантюра и всичко се срива. От историята трябва да се учим, не е просто дата за тържество и речи
  • 13 Дон Кихот

    17 1 Отговор
    И, тоя е учил история в Харвард, че ней разбрал, че "свободата" немаше да я има, ако не беше Дядо Иван.
    Дядо Иван, за канадските ученици, ще обясня е Русия, братята славяни.

    Добре, че дядо Иван през 1878 г, дойде да ни помогне да са одържавим отново.

    Сега фашингтонците, почти са на раздаржавили и са на набутали в един съюз, наречен Европейски Сговор
  • 14 Дора

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    Толкова фалшиво и сухо слово е убида за Априлското въстание и героите дали живота си за свободата.Убидно и отблъскващо!Тези от ПП са аферисти и да говорят за исконни български имена е поьор.Нищо не им минава през сърцата,но ние ги избрахме ще ги изтърпим.Малко им остава.
  • 15 Аре нема нужда

    14 1 Отговор
    Заучени фрази от наркоман,за който род и Родина са зелените гущери.
  • 16 Феня

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бля бля..":

    Точно така.От тези няма по-голями предатели!Не,че не знаят,какво е направила Русия за нас,а искат да затрият всичко в историята ни.Долни слуги на САЩ,които ще ни затрият…Този път Русия няма да ни освобождава,а ще й се наложи да ни приключи за нула време.Дано не се стигне до този момент,но както е тръгнало….
  • 17 Ей предатели

    2 15 Отговор
    не смейте да петните паметта на дестките хиляди загинали българи за да я има България. Русофилски предатели. Русия никога не е сикала да я има България, но с Априлското възстание и реките от българска кръв я има България.
  • 18 ПБФ

    11 0 Отговор
    Наистина много куци аналогии с Априлската епопея, думите на Левски,разни народни погоровки и пр. и пр.

    Дори искането за военна помощ бива оправдавано с Априлските събития. Обаче по време на онези събития никой не ни е дал и 1 пушка, нито военна помощ, нито каквато и да е подкрепа.
    Дори лидерите на Стара Европа като Дизраели апелират за бърза и жестока разправа с въстаниците. Тази му куца позиция дава и допълнителна мотивация на лейбъристите да аткуват консервите.

    Кой ви пише опорките бе, младежи???
  • 19 цв.цв.

    8 1 Отговор
    Само за АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ли си чел историята както мутрата само винету б-----и
  • 20 Безродници и българофоби управляват

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обективно":

    Не могат да изопачат историята , но безродниците Герб ,СДС , ДПС , ПП , ДБ получават много пари от Сащ за да сменят историята в полза на Сащ . За 30 г. само част от интелигенцията на заплата към американската антируска пропаганда, прегърнаха идеята че Русия е враг на България , а САЩ брат . Такава чудовищна манипулация над народа не е имало и при комунстите. Народа обаче не се подава . Ако американофилите все още са власт , след 10 поколения може и да успеят .
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ПБФ

    11 1 Отговор
    Срамота е да триете постинги, в които са описани христоматийни исторически факти, като този, че по време на Априлската епопея никой не ни дава нието една пушка и дори Султана бива подтикван пот дипломатите бързо да се разправи с въстаниците.

    Как не ви е срам да триете историческата истина?

    ПС. А това, че опорките ви са калпави и неестествени си е очебиен съвременен факт.

    Коментиран от #23

  • 23 Ами ...

    4 8 Отговор

    До коментар #22 от "ПБФ":

    Вярно е. Опита за закупуване на оръжие в Русия е осуетен от руснаците. На искането за помощ от страна на българите, руското правителство отговаря, че българите не можели да се управляват сами и затова да си траели. След тази позиция Левски отказва понататъшни контакти руската страна.

    Коментиран от #26

  • 24 Ами ...

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Обективно":

    Да попрочетеш за Цариградската конференция, може би? И мемоарите на граф Игнатиев? Въпроса е бил решен, именно от Западно европейските Велики сили. Мирно. Русия е искала война, за да си върне позициите на Балканите, загубени след Кримската война. И Игнатиев проваля мирното решение. Русия предлага със сила да приведе в изпълнение решенията иминно на Цариградската конференция и получава мандат за това. Берлинския конгрес прилага именно тези решения и изгонва руснаците от България. Забравили да си тръгнат, "осободителите". 😀
  • 25 big

    9 1 Отговор
    Какъв умник! Нена каже, колко въстания е имало в България от 1391 г., ако не греша? Защо след никое от тях, не е имало освобождение от турско робство? Ако нямаше Русия след него, кога щяхме да се освободим или все още щяхме да сме провинция на Турция? Щяха ли нашите "приятели" от Великобритания, Франция, Германия, дори САЩ да си мръднат пръста за нашето освобождение?

    Коментиран от #31, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Такаааа

    4 1 Отговор
    Браво! Говори глупости и тъпотии щото като си идете няма да имаш тази възможност! Политкоректно изказване в правилната партийна линия!
  • 28 тоя па

    3 1 Отговор
    Че тя има ли я свободата , бе колониален администраторе ?
  • 29 Ами ...

    0 5 Отговор

    До коментар #26 от "ффф":

    А, тази "логика" я слушаме и днес. 😀 Да не се дава оръжие на украинците, защото това щяло да задълбочи конфликта и да загинат повече хора. 😀😃 😀 Ами, не. Дедите ни не са прекраняли глава пред никого. Със или без руска помощ. Вдигнали са се с каквото са имали. И са победили.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ами ...

    0 4 Отговор

    До коментар #25 от "big":

    И на теб да препоръчам да попрочетеш за Цариградската конференция. 😀 А иначе, до края на 17 век, не е било ясно ще я има ли европейската цивилизация или не. И никакви "въстания" до тогава е нямало и не е можело да има. Събитията по нашите земи са отглас от титаничната борба на европейската цивилизация с османците. В края на 18 век и началото на 19 век, днешните български земи са част от Османската империя само номинално. Тя на практика не ги контролира. Това е времето на кърджалиите. Затова българските НАЦИОНАЛНО осободителни борби започват около средата на 19 век. Планът на Левски, се базира върху поети от Османската империя ангажименти с договора слагащ край на Кримската война. Гаранти за изпълнението на тези обещания са победителите - Великобритания, Франция и Италия (Кралство Сардиния). Левски счита, че на гарантите трябва да се покаже, че договора не се изпълнява. Той планира дипломатическа мисия на български представители в Истанбул, които да поставят пред османското правителство искането за изпълнение на поетите ангажименти. Левски не очаква османското правителство да приеме, затова подготвя масово въстание на българите, с което да покаже на ГАРАНТИТЕ, че договора не се изпълнява. Левски не доживява изпълнението на плана си, но Априлските въстание постига неговите цели. На Цариградската конференция коалицията на западноевропейските държави ВЗИМА РЕШЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ ДАДЕ АВТОНОМИЯ. Русия сама предлага да наложи това решение със сила. И не за
  • 32 Ами ...

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "big":

    И не защото много я е грижа за българите, а за да възстанови изгубеното си влияние на Балканите.
  • 33 И кой ни освободи

    1 0 Отговор
    Шести us флот ръководен от Бисмарк
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол