Last news in Fakti

1 Май, 2022 16:11 6 151 63

Стойчо Стойчев: Путин отдавна е вдигнал ръце от нашия регион, негов план максимум е да се справи с Украйна

  • стойчо стойчев-
  • владимир путин-
  • вдигнал ръце-
  • план максимум-
  • справяне-
  • украйна

"Най-лесният и най-изгодният начин за Русия да държи България неутрална или безобидна е като правителството на Кирил Петков продължава да управлява", казва политологът 

Стойчо Стойчев: Путин отдавна е вдигнал ръце от нашия регион, негов план максимум е да се справи с Украйна  - 1
Снимка: NovaNews

"Най-лесният и най-изгодният начин за Русия да държи България неутрална или безобидна е като правителството на Кирил Петков продължава да управлява. ... Няма нито вътрешна сила - ГЕРБ, ДПС, нито външна - чужда държава, ако щете, която да има интерес в момента да сваля българското правителство. Надали ще има предсрочни избори".

Това мнение изказа пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според него руският президент Путин отдавна е "вдигнал ръце от нашия регион", в други места се е прицелил, негов план максимум ще е "с Украйна да се справи":

"Нещото, което Русия има интерес да поддържа, е максимален неутралитет на България. Правителството на Кирил Петков е перфектно като конструкция за такива замисли, защото, когато имаш коалиция от 4 партии, половината от които нямат политически опит, другите нямат опит в коалиционното управление, нямат сходства в програмите - те са много лесни за пращане в ступор, да не правят нищо".
По думите му президентът Румен Радев вече е отчел като капитална грешка това, което направи с "Продължаване промяната", като им гласува доверие и повлия така на много избиратели, които да гласуват за тях:

"ПП дължат големия си успех до голяма степен на авторитета, който Радев имаше към момента на изборите, и на подкрепата, която той индиректно заяви към тях. Президентът вече си е взел бележка и вече няма да подкрепи нито пряко, нито косвено следваща политическа сила по този начин. Т.е. няма да прехвърли по този начин личната си популярност на партията на Стефан Янев, ако допуснем, че са в добри отношения, но доколкото чувам, че не са в особено добри. ... Радев ще се опита да запази общественото доверие в годините, в които не може пряко да се ангажира с партийно строителство. Предполагам, че би искал да има повече контрол в една бъдеща партия под неговото менторство. Стратегията, която е приел, е да изчака, съхранявайки своя авторитет, на базата на изостреното опозиционно говорене. Той видя, че това работи в противоборството му с ГЕРБ, т.е. да критикува постоянно управляващите по ключови теми".

Това ще е Радев през следващите 4 години, обобщи политологът.
"За Корнелия Нинова е прекрасно да бъде вицепремиер, за да се конфронтира с президента Румен Радев легитимно. Този сблъсък е възможен, когато тя е във властта. За нея това е изключително удобна позиция, за да се бори за тази група от българските избиратели, към която има доста апетити от Костадин Костадинов и Стефан Янев".

Според Стойчев лидерката на БСП ще намери вариант партията да остане в управляващата коалиция дори и при решение на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна - дали с формулировката на решението, или "с прехвърляне на решението на някакъв колективен орган, който да реши друго, а не това, което е декларирала Нинова".
Политологът коментира и хипотеза, при която парламентът не приема решение за изпращане на военна помощ за Украйна:

"ПП, ДБ и ИТН ще продължат да управляват с БСП с отвращение. Може би ще кажат, че ще продължат, за да махнат Гешев".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да сме наясно

    53 70 Отговор
    Целият цивилизован свят се изправи срещу Русия, срещу тази Русия, която дрънка оръжия, която нахлува в други страни, за да ги завладява, като убива невинно население, насилва малки момиченца и мародерства в домовете, които си присвоява и отмъква всичко, каквото й падне. Ето, тази руска армия е истинското лице на Русия – това е една страшна страна, отвратителна страна, която показа на целия свят своето отвратително лице. Всеки ден руските военни вършат това, което още не са направили – атакуват домове, хиляди хора продължават да се евакуират на крематорската гара. Вече атакуваха с ракета и многоетажен блок в Харков. Що за озверяла банда, на какво разчитат руските сили, защото целият свят видя тяхното озверено лице и целият цивилизован свят си каза – или те нас, или ние тях…За това става дума.

    Така че - мислите ли, че САЩ, Великобритания и други цивилизовани страни ще допуснат да бъдат погълнати от страна с такова зверско лице. Разбира се, че не. Защото те не са трупали интелектуален и друг потенциал, за да отстъпят днес в решаващата схватка с Русия. Затова Русия я очаква много мрачен и страшен край.

    Коментиран от #16, #46, #53, #57, #59

  • 2 АнтиГост

    28 28 Отговор
    Те украинците му вършат черната работа по подмяна на некадърните
    генерали като просто ги премахват.

    Коментиран от #10

  • 3 Последния Софиянец

    43 14 Отговор
    Тоя е сменил спонсора.От Тиквата на Кирчо.
  • 4 Не сме на ясно

    55 16 Отговор
    дали според вас "цивилизованите" Китай, Иран и Индия са в цивилизацията или само наглосаксонците са цивилизовани?

    Коментиран от #11

  • 5 Тъй ли

    26 4 Отговор
    Ама той лично ли ти го каза?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Теле

    1 10 Отговор
    Ми той знае че що е железо, в българия изчезва ди да е охранявано, колко по големо по добре. Танковете много се търсят
  • 8 Стойчо и ти ли?

    11 21 Отговор
    Успиване, до последно отричаш че ще нападнеш и нападаш. За добавка на масата за преговори отричаш че си нападнал. А защо спря газа?
  • 9 Българка

    18 21 Отговор
    Показващият средни пръсти доцент явно е фен на Путин. И това е логично на фона на хулиганското му поведение.Та нали Борисов си е ортак с Путин
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Байдън

    35 16 Отговор
    Според мен няма никакво морално, разумно, интелектуално, културно, прагматично, политическо и човешко оправдание да се подкрепя Украйна в този конфликт, започнат от нея под американски претекст за домашно насилие и американска цинична геополитическа прагматичност.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кочо

    26 5 Отговор
    Водещата джендар, Стойчо и той същия, какво да си говорят? Цял час нападаха ,,Радев", хвалеха ,,президента Зеленски" и умуваха колко благородно е да се изпрати гаубица на батальона Азов!
  • 15 Морски

    28 7 Отговор
    Стойчев айде молятиса не ми говори глупости,и предварително наизустени неща!Знаеш ти какво иска Путин и докъде му са възможностите!ПП е остро васалска и слугинска партия на САЩ.Същата спря газа на Русия,иска да праща уръжия срещу Русия,изгони един куп руски дипломати,и беше на път да изгони и руския посланик!Да не говорим председателя им колко глупости изговори срещу Русия.И ти ми казваш "ама те нищо не правят срещу Русия и Путин бил доволен" Това нищо ли е!!!?Отивай си разправяй тези неща на студентите ти, ама не вярвам да ти се вържат!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сърп и чук

    27 8 Отговор
    От Азовстал са се евакуирали още 40 човека, цивилни, 18 мъже, 14 жени и 8 деца и са се отправили към Донецк! Ако бе към Киев, Зеленски щеше да обяви пресконференция! Имало е опити между тях да се намърдат и лица, които по добре да си стоят в катакомбите!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пипи

    22 4 Отговор
    Тоз е много кухо парче, ама много. Всичките му приказки са толкова прозрачни и лишени от смисъл ,че нз как е завършил 11 клас изобщо.

    Коментиран от #40

  • 21 В БГ ДОЦЕНТИ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ

    14 4 Отговор
    СТОЙЧО ДОЦЕНТИНО ТИ НЕЩО УСПИВАШ ЛИ НИ
  • 22 Сърп и чук

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "Началото на края !":

    Когато операцията се поеме от старшина Короедов, нещата ще приключат за 15 минути за Лондон и към половин час за США!

    Коментиран от #23

  • 23 Дмитрий Гордон

    17 24 Отговор

    До коментар #22 от "Сърп и чук":

    Аз обаче смятам, че Русия е приключила, това е моето мнение. Знаете, че когато отрежат главата на кокошката, тя продължава да бяга. Русия прилича сега на кокошка, която вече е с отрязана глава, но продължава да се суети. Но тя вече не трябва да се суети, защото всичко приключи.
  • 24 Ами ...

    5 2 Отговор
    Този вярва ли си. 😀
  • 25 Просто човек

    9 15 Отговор
    До всички путинофилчета - гледайте "Второто освобождение"!
  • 26 Jacques Yves Moineau

    11 4 Отговор
    Доста повърхностен и....хм...да кажем неверен анализ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Историка

    7 8 Отговор
    хаха, тоя голям експерт се извъди, кремъл винаги е създавал напрежение на балканите !!
  • 29 Максимума на Путин е Укрйна

    8 7 Отговор
    Путин и газа за България и Полша не е спрял, това е пропаганда. Ех, Стойчо, как мислиш, доматетата со колци ли ги ядем?

    Коментиран от #38

  • 30 Киро Ракетата

    5 9 Отговор
    Е как така? От два месеца "целият свят" крещи да спрем агресора. Как унгария се бие за нас, за демокрацията, за нашата свобода защото след украйна, Путин ще завладее молдова, румъния, българия, полша, сло вения/вакия, чехия та чак до германия.

    Коментиран от #33

  • 31 Киро Ракетата

    6 5 Отговор
    Извинявам се, не унгария а украйна. Беше ми в акъла колко добре са унгарците та написах глупост.
  • 32 Голубой

    5 2 Отговор
    Е това да си от Шумен никога няма да излезе от тебе! Как не можеш да разбереш най-прости неща бе тъпак?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Люси Дяковска

    6 2 Отговор
    Най-много да завладее на мама ти шун дата но едва ли! той сега е влюбен в Кабаевна!
  • 35 Ама ако не си прав и реши да поиграе

    6 5 Отговор
    на войници и тука, нали знаеш, че ще ти се изредим на теб, на женати и на тая дето те е родила, дето лъжеш и се дyпeдaвиш.
  • 36 Навалний

    9 6 Отговор
    Вчера украинците са гръмнали генералния щаб на съветската армия! очаквало се Герасимов да е там но той е бил в запой и го нямало, но един куп висши офицери са отишли на концерт при Кобзон!

    Коментиран от #51

  • 37 Антигерб

    6 1 Отговор
    Торен бръмбар от класа, активизиран от ти знаеш кой, ифантилен анализ написан по спешност. Ако студентите му са на място много шамари трябва да изяде.
  • 38 Апетита идва с яденето

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Максимума на Путин е Укрйна":

    Лидия Влад сам няма да спре.
  • 39 Някой

    7 7 Отговор
    "САЩ, Великобритания и други цивилизовани страни" Как реши, че са цивилизовани?
  • 40 Някой

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Пипи":

    Това е резултат от 33 годишно изграждане на евроатлантически ценности в България.
  • 41 Хаахо

    8 4 Отговор
    Фейк Доцента се прави на приятно разсеян.Те...с ГЕРБ са много май изплашени.Ами война е в момента.Ии . по време на война и след нея ще се търси отговорност от тия, които са я предизвикали и тия които са способствали да се случи, пропагандирайки руския модел на мутризация, както в Русия, така и в България.И той е един от тях.Време е да изчистим България от псевдо Доценти и слугите на мутрите и Кремъл, те от Украйна ще ни помогнат, ако не можем сами.
  • 42 СССРБарета

    5 11 Отговор
    Ето тези са истински богатири ....

    Коментиран от #48

  • 43 Koki

    7 1 Отговор
    Тъпанар на квадрат
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Алко Балко

    10 1 Отговор
    Ужас,ако това е нивото на Софийския университет!

    Коментиран от #50

  • 46 за "Мозъка като идеален газ"

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Да сме наясно":

    Идете и въоръжавайте, смисъл никакъв.
    В медиите САЩ печелят някакви точки, много НПО-та, но в действителност, Русия върви твърдо срещу колониалната война на САЩ.

    Ей сега гледах запис на високоточната руска ракета Оникс, как излетя и порази хангара с пристигнали в Одеса американско и европейско въоръжение и боеприпаси.
  • 47 big

    8 9 Отговор
    Стойчо, Путин отникъде не вдига ръце, особено ако Русия има някакъв интерес, а тя има такъв в нашия регион! После, ние така се "ос.ра.хме" и ги вка.рахме в разход на много пари, че трябва да очакваме поне заради тях да хап.нем лое.ната опа.шка! В момента в Украйна, Русия за никъде не бърза, методично избива украинската армия или я принуждава да се предаде. След няколко месеца целия ЕС ще запее друга песен и ще направят магистрала до Кремъл, ще забравят за разговорите от позиция на силата и другите дрън-дрън работи, ще молят! Ние също ще сме там.

    Коментиран от #56

  • 48 😆😆😆

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "СССРБарета":

    😆😆😆Верваш ли си. 😆 😆 😆
  • 49 Харесвам 🎃, само сготвени

    9 4 Отговор
    По неофициална информация, началник-щабът на руската армия - Герасимов е ранен... Ако това се потвърди, ще се окаже, че тези са пародия и са по-близо до "армията на Бранкалеоне", отколкото до една съвременна армия.
  • 50 Харесвам 🎃, само сготвени

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "Алко Балко":

    За съжаление "това е нивото на Софийския университет" след 12 години върлуване по върховете на държавната власт на банда функционално-неграмотни нищожества.
  • 51 Харесвам 🎃, само сготвени

    5 4 Отговор

    До коментар #36 от "Навалний":

    Говори се, също така, че е ранен, но по стар техен обичай, лъжат, че не бил там. (Спомни си само с колко версии излязоха и колко време отричаха за потопяването на "руский корабль...")
  • 52 боко

    8 5 Отговор
    Т----- вижте архивите от 2015г.какво правят милите ви украйнци с Българи и др.народности които живеят в Бесарабия и Донбас
  • 53 МалкоЛогика

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да сме наясно":

    Искате да кажете, че страни с хилядолетна древна култура (Иран, Китай, Индия) не са цивилизовани? Ай, ай, ай, ще ви се обидят.
  • 54 путин не спира газта на украйна

    1 6 Отговор
    но тук я спря - значи че има намерение да намине и да качне по дърветата крадците !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Антикомунист

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "big":

    Ишкаш бълнуването ти да е така но реалността е друга, точно украинците им смачкаха фасона на някаква страшна армия.До сега мачкаха малки и беззащитни държави безнаказано ама тоя път седнаха на дебелия........
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ????

    3 0 Отговор
    А бе, този Стойчо Стойчев, какво работи, какъв е?! А бе, този ли беше, дето показа на журналист СРЕДЕН ПРЪСТ?!
  • 59 Пловдив 1912

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да сме наясно":

    То тия от цивилизацията, където ги споменаваш сами се отичат в канала от алчност...Забрави да споменеш Китай ,който държи всички тия в шах , защото 1 антибиотик няма в Англия ако Китай не даде заготовката , и още стотици основни компоненти, които ползва целия свят и без , които и телефон няма да може да си произведе...Русия никой не желае да абсорбира, дори Украйна, камо ли САЩ и Англия...напротив САЩ желаят целята земя, то и затова е сега патакламата , РУСИЯ е твърде голяма за да бъде заобиколена ,ако ме разбираш...
  • 60 Хаджи Генчо

    1 0 Отговор
    Не може да имаш претенции да си политолог с такова ниско квартално ниво на анализ.
  • 61 Софиянка

    1 0 Отговор
    Верен на герб. Млад човек с претенции ама герб плаща.
  • 62 Коментиращ

    0 0 Отговор
    "Стойчо Стойчев: Путин отдавна е вдигнал ръце от нашия регион, негов план максимум е да се справи с Украйна"...Тук г- н Стойчев е прав - нека го чуят тези дето плашат, че "Ако Русия победи - ние сме следващите на ред и на прицел"!
  • 63 Независим

    0 0 Отговор
    Русия ще се справи с националист те и фашистите не само в укрия.
    А вие българите наистина сте не благодарен и.... Народ. Никога не съм чувал лоша дума от руснаци против булгари. Но затова чета мръсните ви коментар и показва е омразата си към Русия, не известно защо. Не само газ но никак ви отношения Русия няма да има с булгари. Не заслужавате. Нека Европа да се грижи за вас. По 5 Лева за бензин ще плащате. Мизерната ви страна ще стане по бедна и от Камбоджа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол