Last news in Fakti

3 Май, 2022 16:49 1 872 44

Доц. Атанас Георгиев: В дългосрочен план печелим от спрените руски газови доставки

  • газопровод-
  • руски газ-
  • газпром

Прогнози за енергийния пазар

Доц. Атанас Георгиев: В дългосрочен план печелим от спрените руски газови доставки - 1
Снимка: БГНЕС

"В дългосрочен план печелим от спрените доставки на природен газ, защото най-накрая ще обърнем внимание на диверсификацията. В краткосрочен план губим от това, че нямаме готови опции, а наличните, водят до по-високи цени".

Това каза пред БНР доц. Атанас Георгиев, декан на стопанския факултет на Софийския университет.

И допълни, че в момента газовите пазари в Европа са много притиснати откъм предлагане, затова високите цени над 200 евро ще се задържат до края на годината.

"Вече ще говорим за газов пазар, различен от това, което сме виждали. Ако се намерят алтернативни доставки, които да бъдат с по-дългосрочни договори, могат да се постигнат по-добри нива".

В предаването "12+3" доц. Георгиев допълни, че трябва да се намерят решения, които да подпомогнат индустриалните потребители, но и да се даде сигнал, че това е пазарната конюнктура и държавата няма какво повече да направи.

"Важно е да се обърне внимание към мерки, с които потребителите на енергия могат да бъдат превърнати в произвеждащи потребители, като се премахнат административните мерки и те да могат да изграждат свои мощности за потребление. Този процес да се подкрепят мрежите, които ще почувстват натиск от това, че ще има по-голяма непредвидимост".

Той подчерта, че заплаха е не толкова спирането на газовите доставки към България и други страни, а към общия пазар.

"Ако напрежението се запази, ако няма край на войната и санкциите продължат, това ще доведе до инфлационни ефекти, които ще засегнат всички потребители, които ще са повече от преките енергийни ефекти, които в момента виждаме".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    42 16 Отговор
    ""В дългосрочен план печелим от спрените доставки на природен газ, защото най-накрая ще обърнем внимание на диверсификацията. "

    Диверсификацията не става за ядене, нито плаща сметки, бе доценте. Тоз се подиграва на народа, дето ще плаща по-скъп газ заради продажната му диферсификация.

    Коментиран от #8

  • 2 Раданч Татлъту

    37 10 Отговор
    Ама разбира се,че пичелим!След 1000 години живота в България ще е рай!🐵🥳🤡👍
  • 3 ФЕЙК

    33 7 Отговор
    Г-н "до-цент" , има стара българска поговорка :"КАТО ТИ УМРЕ МАГАРЕТО СЛАМА ТИ НЕ ТРЕБЕ!" В превод за да го разберете: "КАТО ТИ УМРЕ ИКОНОМИКАТА И НАСЕЛЕНИЕТО ГАЗЪТ И 5 СТ. ДА СТАНЕ......" вие сте умен човек и ще продължите.....
  • 4 ФЕН

    12 18 Отговор
    Правилно ! Винаги в Европа е по-евтино от Българските сделки ...затова ревът комунистите че спира кранчето на корупция към тях!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Димов

    21 7 Отговор
    "в момента газовите пазари в Европа са много притиснати откъм предлагане" --------- Ето това, уважаеми ми доцентино, не означава ли точно, че към когото от алтернативните доставчици да се закачим, ще ни е като спасителен сал, за който ще сме привързани по-силно, отколкото бяхме към руският доставчик, и ще сме по-зависими, откогато и да било?
  • 7 Илиев

    8 29 Отговор
    Колкото по-далеч стоим от фашагата Путлер, толкова по добре за нас. Знае ли човек, какво може да щукне в главата на шизофреничното джудже?
  • 8 Димов

    28 7 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Другите страни си решиха проблемите с диверсификацията, като почнаха да купуват от Русия. Ние, понеже сме с най-умните икономисти в света, ще борим проблемът точно по обратният метод. Акъл да видиш и чудо.

    Коментиран от #19

  • 9 Статистик

    25 7 Отговор
    В дългосрочен план - може би, но не е сигурно. А в краткосрочен какво - ще си ядем цървулите ли?
  • 10 Димов

    12 3 Отговор
    "потребителите на енергия могат да бъдат превърнати в произвеждащи потребители, като се премахнат административните мерки" ----------- А какво ще стане с вносът от фирмити на депутатските зетьове и шуреи? Усещам как подобно начинание не среща одобрение в парламента.
  • 11 Гришата

    20 6 Отговор
    отново Българи очаквайте поредното "светло бъдеще" но който оцелее до тогава
  • 12 За пореден път

    9 17 Отговор
    се доказва, че само простовати хорица истерично реват за руските окупатори !
  • 13 Рошко

    20 5 Отговор
    Аз се чудя от къде ги изкарват такива "доценти и професори" втори за днес дето на бялото вика черно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Димов

    19 4 Отговор
    "това ще доведе до инфлационни ефекти, които ще засегнат всички потребители, които ще са повече от преките енергийни ефекти, които в момента виждаме". --------- Не, че не съм съгласен с казаното, но да ми обясни някой козярин, как е възможно една-единствена страна, като Русия, която УЖ била фалирала, УЖ била незначителна, УЖ от нея нищо не зависело, и УЖ неможела да повлияе по никакъв начин на супер, мега, хипер прехвалената и могъща, непоклатима западна икономика, да причини такъв жесток срив на пазари в световен мащаб, само с едно врътване на кранчето? Ами ако реши да врътне и другото кранче?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Жоро

    18 6 Отговор
    Дее ти я боклуци. Какво печели България и. Хората? Порция пореден Идиот.
  • 18 ха ха

    13 4 Отговор
    разбира се че ще спечелите , определена група от правоимащи , останалите 90% от населението губим
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РАДЕВ

    13 5 Отговор
    ПЕЧЕЛИШ ГЪДЕЛ МЕЖДУ УШИТЕ , ТОВА ЩЕ ГО УСЕТИТЕ СЛЕДВАЩАТА ЗИМА, КАКТО И АЗ, ОТ ВАЩА МАЛОУМЩИНА !!!.
  • 21 аз казах

    14 3 Отговор
    В дългосрочен план малко ще са оцелелите.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ехото на Москва

    4 12 Отговор
    Депутинизация на Русия и Европа, за да се нормализират нещата. Русия ще ни се моли един ден да и купуваме газта. Мизерници и алкохолици! Разчитат само на суровините които имат да изнудват свободния свят. Не могат нищо да правят освен да крадат и да държат биамасата с терор в подчинение. Сега и към други страни посягат.
    Светът навлиза в нова технологична ера, а лудия кремълски идиот ще ги върне в 18-ти век

    Коментиран от #28, #37, #41, #44

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 дааааа ама не

    5 2 Отговор
    Откъде ще дойде и най-важното на каква цена доц. Атанас Георгиев. Щото освен да намериш газ трябва и да си конкурентноспособен. Иначе свърши лекия живот.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 да ама не

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ехото на Москва":

    Много хора не разбраха, че Путин няма никакво значение руският елит е поел по имперския курс не Путин. Путин твърде дълго беше договороспособен и се чудеше накъде. Ако Путин си замине следващият няма да е толкова мек и внимателен. Защото след Ленин идва Сталин......

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Праф е човеку

    9 1 Отговор
    Ние с тия политици винаги пичелим в мноооого, мноооого далечен план. Чак се не види. А пък с учените проффесори сме хвърлили дюшеш.
  • 31 Ехото на Москва

    3 7 Отговор

    До коментар #28 от "да ама не":

    Така нареченият руски елит от бивши служители на службите се интересува само какво да извлече от недрата на зематя, да го продаде и да си купи яхти, замъци на запад, докато ватенките работят, мизерстват ги дапжат с терор в подчинение.
  • 32 Бонго

    4 2 Отговор
    Прав си е човека.
    "От ден на ден - ПО ЗЛЕ, от година на година -ПО ДОБРЕ"
    ;-)
  • 33 Николай

    2 1 Отговор
    Факти
    Новини
    Свят »
    Сърбия »
    Александър Вучич: Изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция е важно за целите Балкани
    3 Май, 2022 16:5041312
    Александър Вучич: Изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция е важно за целите Балкани
    александър вучич-сърбия-втечнен газ-терминал-гърция-балкани
    Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в Гърция, че изграждането на терминал за втечнен газ представлява голямо и важно събитие за целия регион, за целите Балкани
    Александър Вучич: Изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция е важно за целите Балкани - 1
    Снимка: Shutterstock
    Оля Ал-Ахмед
    Оля Ал-Ахмед
    Автор във Fakti.bg
    img
    poster

    Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес в Гърция, че изграждането на терминал за втечнен газ представлява голямо и важно събитие за целия регион, за целите Балкани, съобщи Танюг.

    В гръцкия град Александруполис се провежда церемония по отбелязването на началото на строителството на терминала за втечнен природен газ, а в своето обръщение президентът Вучич благодари на гръцките домакини за поканата към Сърбия. Вучич каза, че е бил един от малкото, който е бил скептичен по отношение на този проект, но сега, когато вижда, че всичко е готово, е много доволен от това.

    Много сме благодарни и сме готови да поемем големи количества газ в бъдеще, заяви сръбският президент. Той посочи, че Сърбия трябва да изгради системи за свързване с България, защото по този начин ще може да внесе големи количе
  • 34 СОДОМИТ

    7 0 Отговор
    СЛЕД ЗАТВАРЯНЕТО НА ДОМБАСКИЯТ КОТЕЛ И РАЗГРОМА НА ВСУ РУСИЯ ЩЕ ПРЕКРАТИ ДОСТАВКИТЕ СИ НА ГАЗ ЗА ЕВРОПА КАКТО И НА ПШЕНИЦА И АЗОТНИ ТОРОВЕ Е ЧЕСТИТО
  • 35 Смех

    3 0 Отговор
    Някои печелите, народа го яде и плаща
  • 36 Оня

    3 1 Отговор
    Ами вие сега ли стигнахте до този извод. Я идете и го обяснете на баба ви Урсула и заедно се почешете по главите как да заобиколите заповедите издадени ви от САЩ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да бе да

    2 0 Отговор
    КАКЪВ ДОЦЕНТ Е ТОЗИ ГЛУПАК. ГЛУПОСТИ ПИШЕ.... ДА ВЗЕМЕ ДА НАУЧИ ЕЗИК МАЛКО И ДА ПРОЧЕТЕ КАКВО ПИШАТ НА ЗАПАД. БЕЗ РУСКА ГАЗ СМЕ. MAUSETOT.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да бе да

    2 0 Отговор
    И ОЩЕ НЕЩО. СИГУРНИ ЛИ СТЕ ЧЕ ТОЗИ МП Е РАЗБРАЛ ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА 300 400 ПРОЦЕНТА. ТОЯ НЕ ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ.. ДИСКУТИРАЙТЕ СИ. ГЛУПАВИ ХОРА.
  • 43 Има

    1 0 Отговор
    Има решение.Признавате,че Русия има право и отменяте санкциите.
  • 44 Ехото на България

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ехото на Москва":

    Я се събуди,и кошмарът ти ще свърши.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове