5 Май, 2022 14:53 1 311 32

Мариана Тошева: 59 000 бежанци трябва да напуснат хотелите от 1 юни, търсят се места за всички

  • мариана тошева-
  • бежанци-
  • напускане-
  • хотели

Новите места за настаняване ще са във ведомствени бази, част от тях имат нужда от ремонт

Мариана Тошева: 59 000 бежанци трябва да напуснат хотелите от 1 юни, търсят се места за всички  - 1
Снимка: bTV

Държавата трябва да осигури подслон на бежанците от Украйна, които сега са настанени в хотели, защото хотелиерите са заявили желание да посрещат туристи от 1 юни. Това обяви на брифинг в Министерския съвет Мариана Тошева - ръководител на Оперативната група за бежанците към Министерския съвет. Налични са 33 000 места – ведомствени и държавни бази, а броят на хората, които трябва да бъдат настанени е 59 085, стана ясно още на брифинга, съобщават от bTV.

Отправено е искане към ведомствата да предоставят свои бази да се настаняват хора, бягащи от войната, заяви още Мариана Тошева. По думите ѝ обаче част от тези места се нуждаят от ремонт.

Някои украински граждани проявяват желание да живеят под наем или да си намерят самите те жилище, отбеляза още ръководителят на Оперативната група.

"Много българи отвориха домовете си и приютиха украински бежанци, а хотелиерите, които ги приеха бяха подпомогнати. По този начин този бизнес, които пострада от COVID кризата беше подпомогнат. Средствата, които до сега са изразходвани за това, ще бъдат предоставени на ЕК и те ще бъдат покрити", посочи още Мариана Тошева.

"Амбицията ни е да имаме готовност за настаняване на 70 000 човека", отбеляза тя.

Мариана Тошева обясни още, че преместването на хората ще стане с помощта на Министерството на транспорта.

По данни на Агенцията за бежанците до този момент общо 97 068 украински граждани са регистрирани за временна закрила в България, а общо пребиваващите в страната са 102 032 души.

Красимира Величкова, съветник на вицепремиера Калина Константинова каза, че друга много важна задача на правителството е осигуряването на мерки, които да подпомогнат приобщаването на украинските граждани, бягащи от войната. На заседанието на Министерския съвет днес се обсъжда постановлението, с което на всички граждани от Украйна, получили статут за временна закрила, ще им бъдат платени здравните осигуровки за три месеца.

След като изтекат, тези хора ще имат право да се самоосигуряват, така че да продължат да имат достъп до здравната система, информира Величкова.

"Правителството е предвидило и мерки за насърчаването на заетостта, като например подпомагане за наем през работодателя. Тоест хора, които са намерили работа, да имат допълнителна финансова помощ за заплащане на наем", поясни Величкова.

По думите ѝ се работи и за създаване на бързи и облекчени условия, с които държавата да подпомогне организации и фирми за изграждане на детски центрове, като идеята е това да бъде добър механизъм не само за украинските деца, но и за българските.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛМДЛККЙДОЙКГ

    14 0 Отговор
    НЯМА ЛИ СВОБОДНИ ПАРЦЕЛИ ВЪВ ЦСГ ЗА ТЕЗ МИЛИТЕ ДУШИЧКИ?

    Коментиран от #23

  • 2 честен ционист

    24 1 Отговор
    Връщайте ги да лепят тапети в панелките в Мариупол.
  • 3 Последния Софиянец

    37 0 Отговор
    Като бият българи в центъра на София нищо не заслужават.Храни куче да те лае.
  • 4 Кадир

    12 0 Отговор
    Айдамеее, 6 без 10 гюбек......
  • 5 До 1 юни Украйна ще спечели войната

    8 8 Отговор
    И спокойно могат да се приберат там.

    Коментиран от #11

  • 6 Ще стане интересно

    29 0 Отговор
    защото имам усещането, че те няма да се местят, чувам и претенции имали за самостоятелни стаи и т.н, та ще видим.
  • 7 ЩеНАправят

    28 0 Отговор
    Щя направят уж пак шествие (да се разбира протест) и ще им удължат престоя ... на всички е ясно, че не го решаваме ние това, ние само плащаме чуждите грешки: справка първата и втората световна война.
  • 8 Корги

    30 1 Отговор
    Какво ще кажете за Украйна като вариант? Тук, по тези земи, когато са се водели войни, нашите деди не са се пречупвали и бягали. Да ходят да воюват за каузата си тия търтеи, както ние едно време сме защитавали себе си... тези елементи нямат място тук, за да ги храним и поим, никой нищо не ни е дал наготово!

    Коментиран от #12

  • 9 Теле

    21 1 Отговор
    Поучете се от Ердоган, обратно по родните места
  • 10 Дамаджони Уокър

    33 1 Отговор
    По една мотика и на село да копаят а не да бият Българи в центъра на София.Само не разбрах Рашков защо си затваря очите за това безобразие.Тази паплач вече се самозабрави.

    Коментиран от #13

  • 11 Телр

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "До 1 юни Украйна ще спечели войната":

    Н 1 юни няма да има украйна
  • 12 О пак

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Корги":

    А ми те воюват, за удобства, всичко безплатно, даже като неим хареса нещо вият, а иначе с хиляди евраци в джоба. Плащаме ния за техните неудобства.
  • 13 Последния Софиянец

    21 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дамаджони Уокър":

    Полицията работи за укрите.Снощи нарочно се изтеглиха от Борисовата градина и като почна въргала дойдоха да ги спасят.
  • 14 Учуден

    19 2 Отговор
    Нали на 1 май трябваше да напуснат??? Всички укро туристи на палаткови лагери в северозападна България!

    Коментиран от #22

  • 15 Българин

    23 1 Отговор
    Щом Зеленски се хвали, че е отблъснал руснаците си ги връщайте в Осрайна!!! Ама май не им се напускат пет звездните хотели и безплатното ядене.
  • 16 мммда

    17 0 Отговор
    Да мислят за тези с малките деца, на останалите да организират лагер с палатки. Какво ги мислят толкова. Вече е лято. На времето сирийците като нападнаха Германия, дори тези с бебетата бяха настанени в палаткови лагери, на далеч по-ниски температури. Сега какво наще плачат за кредити от ЕС, които накрая ние ще плащаме. Да пренасочат парите към Зеленски и да ги прехвърлят към настаналите бежанци държави и само да му ги пишат на гърба. Но това няма да го направят защото не са чактолкова загрижени за обикновенните хора изпаднали в това положение, а за собствените си интереси.
  • 17 user

    23 0 Отговор
    А да те попитам мариянче - кой им плаща на тези украинци престоят в хотелите и храната, че последно като ходихме на хотел със семейството - изненадващо, но поискаха да си платим ... Та в тази връзка - кой и с чии пари им плаща кефа на тези "бегълци" ? Защото когато в продължение на 8 години си живееха в украйна и Руските майки от източна украйна погребваха децата си, изнасилвани и после убивани от "великите" азовци - не ги чухме да се възмущават нали ? А сега искат безплатни хотели, безплатна храна, безплатен транспорт, безплатно училище за малките бандеровци и безплатни почивки по курортите ни - нещо не ни излиза сметката на нас данъкоплатците ! Защо пък да не ги върнем обратно да строят разрушеното в собствената им държава, вместо да рушат нашата а ? Или това не е евроатлантическа ценност - може би да убиваш и да се гавриш безнаказано с руски деца е истинската евроатлантическа ценност, която на нас православните християни някак си ни убягва ...
  • 18 123

    21 0 Отговор
    До месец, два украинците ще станат най мразените хора не само в България, но и в целия ЕС, поляците вече пропищяха от тях /имам в предвид мразени от гражданите, а не от американските марионетки, наричащи се политици/.
  • 19 А сега де

    19 0 Отговор
    Абе как нито един украински "бежанец" не отиде във Видин или в родопските села, а всички се юрнаха към Черноморието?
  • 20 Мим

    10 1 Отговор
    Да ми дават по 1000 лв. на месец,мога да им отдам обзаведена къща за ползване.Който желае да ми се обади тук на този сайт...
  • 21 Мухаа,хаа!

    14 0 Отговор
    Как казват днешните тийнейджъри - Якоо! Поредната мега далавера,под булото на съпричастност.350-400 х левчета на ден.Почти 100 дни. Съседна Румъния,защото са експрес влак,а ние- пътнически като финанси,им дава по 8 лева на ден.Няма хотели,няма папане.Да се оправят.Нашите напълниха гушите и празните хотели,на морските тарикати. За чия сметка,се пита в задачката.Забележете: до 1 Юни.Да няма празно. Идва другата далавера - ваканцуването.Бъдете сигурни: още в края на Септември,пак ще вият за " провален сезон" и огромни загуби.И бъдете сигурни,че кокорчи ще им изсипе отново стотици милиони.
  • 22 Пристия

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Учуден":

    Що не ги вземеш ти
  • 23 бокоБРАВО КИРО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЛМДЛККЙДОЙКГ":

    ми настанете ги в парцели на соф .гробища ...нали много си ги искахте
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 БЪЛГАРИН

    7 1 Отговор
    В Канада,Сибир, Африка и тн.тн.Кажете кога ще се върнем ние от робство от Европа.
  • 26 Бате Пpacи с тераси

    8 2 Отговор
    Колко частни "къщи за гости", "резиденции" и "мезонети с тераси" бяха построени изцяло с безвъзмездни пари от евро-бюджета и българския бюджет?! Украинските бежанци да бъдат настанени в тях без държавата да плаща нещо на собствениците!
  • 27 АЛООО

    7 0 Отговор
    КАТО ГИ НАСТАНИТЕ В БАЗИТЕ БЪЛГАРИТЕ КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТ -НА СВОБОДЕН НАЕМ , АМИ ДАЙТЕ И НА ПОЧИВАЩИТЕ ПО 40лв на ДЕН
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПП ПедераcкиПреcтъпления

    7 0 Отговор
    Земи си ги у вас грозна кукумявке
  • 31 ДОСТ

    4 0 Отговор
    ПРАВЕТЕ ИМ ПАЛАТКИ, КАКТО 89Г.В ТУРЦИЯ.
  • 32 Всеки депутат да

    7 0 Отговор
    Вземе по две украйнски семейства в своят дом! А не да банкрутират българските хотели!разходи а нямат приходи..защото някой в правителството решил че всичко може да го плаща народа 🙂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол