Last news in Fakti

6 Май, 2022 19:07 2 350 21

Искат оставката на Христо Проданов с петиция

  • оставка-
  • христо проданов-
  • петиция-
  • бежанци

Искащите неговата оставка и излизането му от пазара на труда припомнят, че бежанците в голямата си част са жени, деца, възрастни хора, които не владеят български. Срокът да си намерят работа е нереалистичен, казват те

Искат оставката на Христо Проданов с петиция - 1
Снимка: БГНЕС

В петиция, която се разпространява онлайн и създадена от фейсбук групата "Помощ за украинските бежанци", инициаторите заявяват, че изказването на министъра не кореспондира с емпатията, която народът ни показва, след като хиляди доброволци се опитват да помагат, да отделят от времето си и залъка си, за да не бедстват пристигащите украински майки и децата им и за да се чувстват добре приети, съобщава БГНЕС.

"Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война - помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза Христо Проданов в телевизионно интервю на 20 април и добави: Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Ще настоявам след 31 май тази програма да приключи".

Искащите неговата оставка и излизането му от пазара на труда припомнят, че бежанците в голямата си част са жени, деца, възрастни хора, които не владеят български. Срокът да си намерят работа е нереалистичен, казват те.

"Смятаме, че подобна нечовечност няма място в правителството ни по време на настоящата криза, която изисква от нас и от правителството ни да покажем съчувствие със страдащите. Освен това смятаме, че изказването не кореспондира с духа на една социалистическа партия, която трябва да показва солидарност и загриженост за онеправданите и страдащите, вместо да заплашва, че ще ги остави на улицата без подслон и храна. Смятаме, че г-н Проданов трябва да подаде оставка като министър и да “излезе на пазара на труда, както всичко останали”", казват авторите на петицията, под която към днешния ден са се подписали 664 души.

Припомняме, че в четвъртък председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която оглави и Оперативната координационна група към Министерския съвет, съобщи, че 59 085 са украински граждани, настанени в България към този момент. До 31 май бежанците, настани в хотели, които ще приемат туристи, трябва да бъдат прехвърлени. Разработва се мярка, чрез която хора, които са намерили работа, ще могат да кандидатства за помощ за наем.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Радев

    65 7 Отговор
    Не е нормално в центъра на София укри да бият българи и да се гаврят с българското знаме и паметници.

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Днеска

    65 4 Отговор
    Тумба укри от Одеса с последен модел Рейнджроувър окупираха заслона на Златните мостове, надуха музиката и почнаха да пируват. Мъжете беха два метра дангалаци, да се чудиш що не са в Украйна да защитават родината. Сигурно вече са я отписали. Държаха се нагло все едно всичко е тяхно. С джипа запушиха пътеката, разбира се. Определено нямаха вид на душички, които живи да оплачеш. Айде джендерята да не драматизират моля.

    Коментиран от #6

  • 3 боб

    59 1 Отговор
    Над два милиона българи са напуснали България и напускай я не са знаели съответния език в страната където са отишли и никой не им помогнал и са се оправили.
  • 4 JEFF

    59 2 Отговор
    Отивайки емигранти в ЕС започват работа и без да знаят езика на съответната държава . Защо в България да не могат ? Ако искат да имат доходи ще работят всичко , както правят в западните държави , не може да имат претенции . Никаква оставка , министър Проданов е прав .
  • 5 Поредната тролска лъжа

    8 35 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Радев":

    Не украинци, а българи бият българи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голубой

    5 23 Отговор

    До коментар #1 от "Румен Радев":

    Лъжеш и няма да ти дадат 20 копейки за тоя пост!
  • 8 бобо

    63 1 Отговор
    В Грмания, от 1 юни, всички украински бежанци ще са длъжни да си декларират автомобилите и ако са на стойност над 7500 евро, ще трябва да ги продадат и да живеят с тези пари. Освен това бежанците ще са длъжни да се регистрират в борсите по труда и ако откажат предложените им работни места, ще им се отнемат всички видове помощи. А у нас, дето сме най-бедни, до кога ще ги дундуркаме?
  • 9 А, и забравих да добавя

    43 3 Отговор

    До коментар #6 от "Навалний":

    Говореха на руски. Явно украинският е измислин “език”, който използват само нацистите на Зеленски. Щото аз украинец в България да говори на украински не съм чул.
  • 10 Иван Грозни

    47 3 Отговор
    Тиквата разори държавата, а тия жълтосините ще ни довършат с благословията на собственото ни правителство. Който иска да приема бежанци на собствени разноски. Няма нищо лошо. Но за сметка на бедните не е правилно.
  • 11 Маке лове

    41 0 Отговор
    Място:Площадът пред община Благоевград. Участници: граждани, събрали се да видят Кирил Петков, както и такива, седящи на околните кафета. Украинец е паркирал до тях скъп джип и събира помощи за сънародниците си. Един мъж неочаквано му заявява:" Слушай, приятел, що не вземеш да си продадеш джипа и да пратиш парите в Украйна? Едно 50 000 евро ще му вземеш от раз!" Кратка неловка пауза, след което се чува друг глас:" Ей, я си ми върни десетте лева!" Украинецът бързо се шмугва в тълпата около Премиера. Ематията не означава да сме глупави. Тя също има някакви граници.
  • 12 От извора

    41 0 Отговор
    Днес в магазин Била в Банско наблюдавах какво пазаруват няколко двойки и самостоятелно пазаруващи украинци./ неволно, просто бяхме малко хора в нагазина и на касите./ Уиски си купуват. По две-три бутилки, за да удавят мъката...Мъка може и да няма, ама уиски има и е евтино. Видимо са хора, дошли на почивка. Не бежанци. Бежанците си личат. Те се опитват да оцелеят. Тези определено не бяха такива.
  • 13 Зуьо

    38 0 Отговор
    За мен някакви мощни добре финансирани сили са подготвили и провеждат информационен,политически,икономически и етнически майдан в България с/у законноста,реда и толерантноста в България. С това впечатление остава всеки който чете която и да е българска медия!

    Коментиран от #16

  • 14 Българка

    31 1 Отговор
    Прав е господин Проданов.Стига вече сме ги дундуркали.Да си търсят.вече квартири и работа,ако искат да останат тук.Ако не чао,обратно в Украйна.И без това са много нагло племе.Прав е Путин...
  • 15 3.14К

    13 0 Отговор
    Цялата фейсбукгрупа организирано в Белене.
  • 16 Чичо Тони

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Зуьо":

    Бъркаш приятел. Не провеждат. Отдавна е проведен.
  • 17 браво

    13 0 Отговор
    Браво на министъра. Да изкореним фашизма докато не е станало късно.
  • 18 С какво

    15 0 Отговор
    Украинските бежанци са по-различни от сирийските бежанци, защо едните бяха затваряни в бежански лагери а другите настанявани в хотели и почивни бази
  • 19 Тези така наречени бежанци

    16 0 Отговор
    Не са нищо повече от замогнати и приближени на нацисткото управление в Украйна, крали и граби ли собствения си народ
  • 20 Урсола Супола прекрасни имена

    5 0 Отговор
    И туй ще мине.. ама и Българският народ ще пострада от Кировата естрада!
    VZ
  • 21 истината е че

    1 0 Отговор
    скъпи и прескъпи украински автомобили в България. защо те не помагат на СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ААААААААААААААА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове