Last news in Fakti

7 Май, 2022 14:50 892 15

ДАНС да проверява киберсигурността в БНБ и „Български пощи”

  • данс-
  • бнб-
  • български пощи

Божанов посочва, че към момента са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус

ДАНС да проверява киберсигурността в БНБ и „Български пощи” - 1
Снимка: Shutterstock

БНБ и „Български пощи” да бъдат включени в списъка със стратегически обекти, които ДАНС да проверява. Това ще предложи Министерският съвет след кибератаката, която блокира работата на пощите, съобщи министърът на електронното управление Божидар Божанов, цитиран от БНР.

Той посочи, че пощите ще бъдат включени в Закона за киберсигурност, заедно с други публични предприятия, защото в момента има такива, които не се контролират от никоя институция по линия на мрежовата информационна сигурност.

Всички над 2 900 пощенски станции в страната, както и сървърите за резервни копия, бяха извадени извън строя от вирус, чийто почерк е руски, както посочиха наскоро от екипа на ресорния вицепремиер Калина Константинова. Трета седмица услугите на пощите не са възстановени в пълен обем.

Държавната агенция за бежанците също каза, че е засегната от хакерска атака. Съобщението на министъра на електронното се появи след заседание тази седмица на Съвета по киберсигурност.

Божанов посочва, че към момента са блокирани 48 000 IP адреса, свързани със злонамерена активност от Русия и Беларус. Започнали са и т.нар. тестове за проникване.

„Доброволци на договор вече проверяват държавните системи за уязвимости и кибератаки. В плановете на министерството е да се търси помощ от частния сектор за оперативни наблюдения и отговор”, посочва Божанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 2 Отговор
    А мене ме разблокираха наскоро.Мерси!

    Коментиран от #7, #12

  • 2 жнатвявав

    9 2 Отговор
    Абе хора, не пасем трева, някои сме и що-годе грамотни на тая тема. Едно е да ти източат данните чрез фишинг писмо или пък да се заразиш пак от писмо с криптиращ вирус, друго е някой да намери достъп до компа, целия сървър, базата данни да източи или разбъзика. Тва второто си е хакване, ама криптиращия вирус и последствията от него... все едно на обикновен човечец да му се случи и да ходи по мъките да си разнася харда по разни фирмички да се пробват да ги разкриптират. Е такава е ситуацията в пощите сега, което показва и нивото ви. Бацо тулупа поне за няколко дни намери виновен за данните от НАП, вие и това не можете да свършите.
  • 3 Българка

    6 3 Отговор
    Най-интересно е защо бойковата шайка е изключила / не е включила БНБ сърварите като част от националната сигурност и да подлежат на контрол от ДАНС. За мен отговорът е прост. Така безпроблемно се теглят десетки, стотици милиони (например Васил Божков и кухата фирма за 6-ти лот на магистрала Хемус) без да се проследява пътя им до чекмеджета и сметки на мафията. Така безпроблемно се препират милиони/милиарди. Нещо да излезе наяве за милионите от Гватемала?

    Коментиран от #15

  • 4 Как да проверяват като са некадърници,

    8 1 Отговор
    затова трябва мозък, а там го нямат, затова вчерашни хлапета си играят с тях. В ДАНС са смешници, службари за пари, но не и агенти за сигурността на България.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    само да питам еконт и спиди не са ли стратегически обекти?

    то и енергото беше страгетигечки обект ама го продадохте също то се случи и със тец марица изток 3 и него го продадохте на врага !
    и това със блокирането на ип ти адресите е малко смешно ама щом толкова сте капацитети, така да е
  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    4 1 Отговор
    бнб не е стратегическио обект ! парите ни отдавна са източени и заминаха за самолети които самолети няма никога да видим , няма смисъл да пазите една празна сграда дето и мишки и хлебарки вътре няма

    Коментиран от #8

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    пази се от троянски кон или червей
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    нещо не се разбира господине
  • 9 Blackthorn

    5 0 Отговор
    ДАНС и сигурност..... Свиня и кладенчова вода!
  • 10 Както всички видяхме...

    6 1 Отговор
    Няма как да проверяват нещо, което го няма. В държавния сектор едно IT взима колкото стажант продавач в Кауфланд. Респективно и познанията му са такива. Няма как да е друго яче, за тези пари толкова. Факта, че пощите са с операционна система Windows XP, която не се поддържа от 2014, сиреч 8 години, какво ви говори.
    Каква кибер сигурност, какви 5 лева.. Колкото и да се пънат, докато не актуализират заплатите, никой читав IT специалист няма да отиде да работи там. Ако ще всеки месец да сменяват ръководството, ефекта ще е същия. За БНБ, нямам думи.... само им вижте сайта
    ..
  • 11 оня

    3 1 Отговор
    ГоУем смЕх:))
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    никои не е анонимен в ИНТЕРНЕТ
  • 13 ЗАЩО ДАНС

    4 0 Отговор
    ЕТО ТОВА НЕРАЗБИРАМ. ПО РАНО БЯХА БАРЕТИ ОТ ПОДЕЛЕНИЕТО КЪМ МВР. ТЕ СА ХАКЕРИ ТЕСА ПОЛИЦИЯ ТЕСА ЕКОЛОЗИ. СЕГА ВСИЧКО СЪЩОТО САМО ЧЕ ИМЕТО Е ДАНС. НЯКОЙ ПОДСКАЗА ДУМАТА НА КИРО. НО ТОЗИ СВЯТ ИМА РЕД И ЗАКОНАТА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРОВЕРКА НА ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ ФИРМИ Е “ Национална лаборатория по компютърна вирусология” КЪМ БАН. ТЯ ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ ЛАБОРАТОРИИ. ИМА ДОСТА РАЗРЕШЕНИ СЛУЧАЙ. ИМА И ДОСТА РАЗРАБОТКИ. ЗА КРИПТО ВИРУСА Е ХУБАВО ДА ИМАТЕ ОБЛАК ЗА ДАННИ. Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН е научно звено в България, специализирано в областта на компютърната вирусология, работещо за осигуряване на максимална компютърна сигурност, комуникационна сигурност и сигурност на данните.

    Цялостната научна и развойна дейност на Лабораторията е свързана с превенция от злонамерени атаки и възстановяване на вече атакувани и разрушени данни, както и обучение на ниво обикновени потребители, ученици, студенти и изследователи в посока на повишаване на знания и умения за информационна, комуникационна и компютърна сигурност. Научно-изследователската дейност включва:

    изследвания в областта на методите и средствата за анализ и оценка на злонамерен софтуер и злонамерени атаки;
    създаване и актуализиране на вече съществуващи бази от данни за злонамерен софтуер и злонамерени атаки;
    създаване и изследване на методи за компютърна сигурност и антивирусна защита;
    изследване и класификация на нови компютърни вредителски програми;
    методи и средства за открив
  • 14 ЗАЩО ДАНС

    3 0 Отговор
    “ Национална лаборатория по компютърна вирусология” КЪМ БАН. ТЯ ЕДНА ОТ ПЪРВИТЕ ЛАБОРАТОРИИ. ИМА ДОСТА РАЗРЕШЕНИ СЛУЧАЙ. ИМА И ДОСТА РАЗРАБОТКИ. ЗА КРИПТО ВИРУСА Е ХУБАВО ДА ИМАТЕ ОБЛАК ЗА ДАННИ. Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН е научно звено в България, специализирано в областта на компютърната вирусология, работещо за осигуряване на максимална компютърна сигурност, комуникационна сигурност и сигурност на данните.

    Цялостната научна и развойна дейност на Лабораторията е свързана с превенция от злонамерени атаки и възстановяване на вече атакувани и разрушени данни, както и обучение на ниво обикновени потребители, ученици, студенти и изследователи в посока на повишаване на знания и умения за информационна, комуникационна и компютърна сигурност.
    Научно-изследователската дейност включва:

    изследвания в областта на методите и средствата за анализ и оценка на злонамерен софтуер и злонамерени атаки;
    създаване и актуализиране на вече съществуващи бази от данни за злонамерен софтуер и злонамерени атаки;
    създаване и изследване на методи за компютърна сигурност и антивирусна защита;
    изследване и класификация на нови компютърни вредителски програми;
    методи и средства за откриване и отстраняване на злонамерен софтуер и злонамерени атаки; методи и средства за възстановяване на данни.
  • 15 Помакиня

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    овцооооо БеНеБе не е българска държавна банка а частна чужбинска
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове