Last news in Fakti

9 Май, 2022 09:07 2 799 35

Бенчев: Към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45-50% от суровината, която се преработва там

  • светослав бенчев-
  • рафинерия-
  • бургас-
  • руски петрол

Ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества, коментира експертът 

Бенчев: Към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45-50% от суровината, която се преработва там - 1
Снимка: БГНЕС

Рафинерията в Бургас се нуждае от година и половина - две, за да направи необходимите технологични промени за работа без руски петрол. Ако през това време България спре вноса от Русия, няма да има откъде да се снабдим с необходимото ни количество гориво.

Това заяви в "Денят започва" Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той допълни, че към момента руският петрол в рафинерията в Бургас е около 45%-50-% от суровината, която се преработва там. Ако това количеството намалее още обаче, рафинерията ще трябва да спре работа.

"В момента рафинерията не може да работи без руски петрол. Ако сега се спре вносът, няма да има с какво да работи рафинерията. За да бъдат направени необходимите технологични промени и да премине изцяло на друг петрол, най-вероятно ще трябва рафинерията да спре за известно време. Това е нормално, случва се при всички рафинерии. Но ако рафинерията спре сега - без необходимия запас от нефтопродукти, това ще се отрази сериозно у нас. Никой от съседните пазари няма да може да запълни липсващите количества. Така че тогава няма да си говорим за цена на горивата, а за това има ли такъв продукт." - каза Бенчев.

Той призова правителството да не отстъпва от позицията България да бъде сред страните-изключения за петролното ембарго на Русия, защото в противен случай е застрашена икономиката на страната. Според Бенчев България има аргумент да изисква това, защото излазът на едно "затворено" море като Черно море не осигурява същите логистични предимства като излаза на Средиземно море.

"Имаме особеността, че нямаме излаз на Средиземно море, за разлика от държавите, които най-много настояват за петролно ембарго, а сме с едно пристанище на затворено море и доставките зависят от властите в Турция и метеорологичните условия на Босфора. Сега корабите идват от 400 км и курсовете им са планирани. През Босфора ще е по-трудно – едно затваряне на прохода и забавяне на кораб, значи затваряне на рафинерията, защото тя няма да има какво да преработва. За да мислим за сериозна енергийна независимост, трябва тръбопровод Бургас-Александруполис, за да може да се доставя нефт от Средиземно море." - изтъкна той.

За последния месец дизелът у нас е поскъпнал с 4%, а бензинът - с 1,5% - 2%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    25 8 Отговор
    С две думи: без Русия сме заникъде.....

    Коментиран от #5, #10

  • 2 гост

    22 10 Отговор
    Лошо , мн лошо , Ес ще ни фалира и умори без война. ..е как да го харесвам този съюз , като иска да ме ликвдира физически.
  • 3 Теле

    9 5 Отговор
    Много професори, много разбирачи, ама лукоил решава, само си губите времето с приказки
  • 4 Българин

    16 4 Отговор
    Другаря Бенчев явно се страхува, че Ролс-Ройс-а му няма да върви с друг петрол освен руския.
  • 5 СМЕШНИЦИ ФАШИСТИ

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бамби":

    АМЕРИКА НА 9000 КМ РУСИЯ НА 500КМ ЩЕ ЯДЕТЕ ХУРКАТА.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Киро Петрола

    18 5 Отговор
    Къде е капацитетът дето се изказа, че рафинерията е като казан за ракия? Каквото му сложиш с това ще работи 😂.
    А иначе българска му работа. Докато изхарчат парите тез технологични промени пак ще опрат до вноса на руски петрол. Още пари и още време.
    Казано по нашенски - минимум 4 години бензин и дизел с цистерни от "европътъ", а останалите производители които зависят от преработването на петрол - фалит.
  • 8 Ами ...

    6 4 Отговор
    Какво прочетох в wikipedia на тема въпросния нефтопровод Бургас - Александруполис: "След изграждането му той би представлявал алтернативен път, който заобикаля танкерния трафик в проливите (Босфора и Дарданелите) и създава нов път за пренос на нефт от Русия, Кавказ и Средна Азия до европейските пазари." Турски поток - 2. Не мога да си спомня Турция да е затваряла трафика за танкери някога. Пък метеорологичните условия ... 😀 Цял свят използва танкери.
  • 9 Абе аз

    15 5 Отговор
    Ли не разбирам нещо? Цената на петрола за последните три месеца, почти не е мръднала. У нас цената на горивата скочи с 50% за това време и разни под-ло-ги на Лукойл и енергийния картел непрекъснато излизат и говорят празни приказки. Тоя, адекватен ли е? Собственик на рафинерията е Лукойл, която на свой ред е на пряко подчинение на Путлер! Тоя ше-бек ще уволни целия персонал, барабар с квази собствениците ако Лукойл в Бургас заработи с петрол, който не е руски. И това е рафинерия с огромен оборот, която не плаща и един лев данък върху печалбата! Експрорииране е решението! И аутсорсване в полза на нормална компания!

    Коментиран от #14

  • 10 Ами ...

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бамби":

    С две думи - това ни внушават. 😀
  • 11 колхозници

    7 5 Отговор
    другаря бенчев сериозно се е притеснил и явно има за какво.ватниците тук също са се притеснили да не би да загубим зависимостите който имаме от орките от рашка, 8 милиарда за аец белене, 3 милиарда за турски поток, лукойл който не плаща данъци тук и продава скъпо гориво, но ватниците си искат рашка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бургас

    8 1 Отговор
    Рафинерията обработва само руски енергоносители-така е проектирана.5лв.за литър.
  • 14 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе аз":

    Кое не ти е ясно?На Путин му трябват пари за войната.Задунайците ще плащат.
  • 15 Тор

    5 2 Отговор
    Ще караме по малко!
  • 16 КОНФУЦИЙ ОТ КСАНТИ☝

    4 0 Отговор
    А СТРОИТЕЛИТЕ НА ПИРАМИДИТЕ СА НОСИЛИ СТРОИТЕЛНИТЕ МАТЕРИАЛИ ОТ СТОТИЦИ КИЛОМЕТРИ НА ГРЪБ И....
    ТЕ ТАКА И С ВАРЕЛИТЕ С НЕФТ ДО НЕФТО ХИМ 👍
  • 17 Пеям

    7 3 Отговор
    Национализация на това което си беше наше! както те прибират всичко у тях така и ние!
  • 18 Как се обръщат нещата

    4 0 Отговор
    Бургас-Александруполис....
  • 19 Бандера

    3 7 Отговор
    Глупости. Ще си внесем готови дизел и бензин от Румъния, Гърция, Турция....И то на по-евтини цени!

    Коментиран от #24

  • 20 Гост

    4 6 Отговор
    Всички до сега са слугували на Русия така ,че да поставят страната ни зависима от тях.Никой не е мислил да освободи България от хватката на Москва... такива са българските националисти и патриоти.Да ви пик.. на всичко...
  • 21 3232323232

    8 1 Отговор
    Онзи ден служител в рафинерията каза че обработваният руският нефт е 63%. Тази разлика от 15-20% е огромна. На луди ли се правят тези тикви не знам.
  • 22 Иване кажи си

    10 0 Отговор
    Иван Костов подари НХК на руснаците за жълти стотинки въпреки че комбината беше искан от световни фирми за много пари и добри инвестиции
  • 23 ужас

    6 4 Отговор
    Най долно качествения нефт в света с огромно количества сяра и други лоши елементи След това защо колите се чупили и голям преразход имали
  • 24 Киро Вносителя

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бандера":

    То ако беше само бензин и дизел...
    "Известно е, че барел масло има капацитет от 150 литра. Този барел за петрол може да произведе до 75 литра бензин. Останалата част от тази цев се използва за производство на стотици ежедневни продукти. Някои от най-често срещаните са мастила, лак за нокти, врати, пасти за зъби, телефони, фотоапарати, пластмаси, детергенти, антисептици и оцветители."
    Мога да ти снимам и учебниците ми, какво и как се получава, но надали ще разбереш езика на който са написани. Тъй че - гугъл. Това по-горе е само кратка справка

    Коментиран от #34

  • 25 Истината

    5 2 Отговор
    Кога Турция е затваряла проливите за петролни танкери? Никога. По изсмукани от пръстите доводи в защита на кръволока в Кремъл не бях чувал!

    Коментиран от #31

  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ДРУГИЯ ПЕТРОЛ КОЙТО ИДВА Е КАЗАХСТАНСКИ
    ...
    ПО РУСКА ТРЪБА В НОВОРОСИЙСК И ОТ ТАМ С ТАНКЕРИТЕ :)
  • 27 САТЪРА НА ХАНА

    7 2 Отговор
    БОЙКО ТУЛУПА ЗАКОПА
    НЕФТОПРОВОДА БУРГАС - АЛЕКСАНДРОПУЛИС
    ....
    КОЙТО МОЖЕШЕ ДА РАБОТИ В ДВЕ ПОСОКИ
    ... ОТ БУРГАС КЪМ АЛЕКСАНДРОПУЛИС .
    , И ОТ АЛЕКСАНДРОПУЛИС КЪМ БУРГАС

    Коментиран от #30

  • 28 Българин

    4 10 Отговор
    2021 - 4% електрически коли
    2022 - 9% електрически коли
    2023- 18% електрически коли
    2024 - 40% електрики
    2025 -смърт на бюджета на паразитна Русия, с Путин или без него.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЧИЧО СТАМАТ

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Този тръбопровод бе закопан под диктовката на братята ни от САЩ.
  • 31 ЧИЧО СТАМАТ

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Истината":

    ЛУКОЙЛ преработва около 6 мил.тона нефт на година.Това прави 60 танкера по 100 000 т годишно по два курса на танкер(пълен- празен)Сам можеш да прецениш дали пролива и Турция може да поеме такъв трафик,

    Коментиран от #32

  • 32 Ами ...

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "ЧИЧО СТАМАТ":

    Страшен трафик. На три дни по един кораб. Направо задръстване ще стане. 😀 Само за сравнение: през 2007г. през Босфора са преминали 106 000 кораба. За първо полугодие на 2015 г., трафика е намалял 24 000 кораба, от които 4500 танкера. 😀
  • 33 Изход

    0 0 Отговор
    Не се притеснявайте, Георги Ганев знае как да я пусне веднага.
  • 34 Пешо Химика

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Киро Вносителя":

    Гугъл дава тея цифри, но "умните" руснаци затвориха всичко и остана една мижава рафинерийка за горива от целия нефтопреработващ комплекс. А държавата проспа всичко, както винаги.
  • 35 Честито да е

    2 0 Отговор
    Като стане цената на дизела и бензина над 5 лв, като се извият едни километрични опашки по бензиностанциите и като го ограничат до 20л. на заребждане тогава се замислете кой аджаба е санкционирания, хе, хе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол