Last news in Fakti

11 Май, 2022 10:09 3 814 25

Трайчо Трайков разкри какви са възможностите за добив на газ у нас

  • природен газ-
  • газ-
  • шистов газ-
  • трайчо трайков

Нужно е да се направят сериозни проучвания, за да стане ясно дали е възможен добив на газ у нас

Трайчо Трайков разкри какви са възможностите за добив на газ у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Какви са възможностите за добив на газ у нас? Това коментира в студиото на “Здравей, България” бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Според американски доклад, у нас има 480 милиарда кубични метра природни газови хранилища в района на Етрополе.

“Когато аз станах министър тази възможност все още се проучваше от предходното правителство. До момента, в който стана голямата драма със шистовия газ и "Шеврон", те не скриха, че ще използват фракинг технология, за да добиват газа в своята област”, каза Трайков.

По думите фракинг компанията му е потвърдила, че ще “започнат добив догодина”, но “същото са казали на министъра преди мен и на този след мен”, поясни Трайков.

“В края на 2012 година, когато на поста вече е бил моят наследник, фирмата е получила 35- годишна концесия за добив от правителството, но до момента не ми е известно да са добили нещо”, коментира още бившият енергиен министър.

Нужно е да се направят сериозни проучвания, за да стане ясно дали е възможен добив на газ у нас, смята Трайчо Трайков.

Той коментира договорените между премиера Кирил Петков и вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на “Газпром”.

“Всичко е възможно”, каза Трайков, но според него е нужна повече информация.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 права европейска краставица

    46 7 Отговор
    на този крадливия готфepен мястото му е в женския затвор в сливен!
  • 2 гост

    11 28 Отговор
    АБЕ ТРАЙЧО, НАЛИ ЩЕШЕ ДА МАХАШ "МОЧА"? ДО КОГА ДА ЧАКАМЕ?
  • 3 Факт

    21 35 Отговор
    Газ има.Румъния и Турция добиват.В България руснаците плащат на партии и чиновници да се блокират всички алтернативи.

    Коментиран от #17, #25

  • 4 Киро Ракетата

    46 8 Отговор
    Глупаци. България нищо няма да добива. Ще дойдат разни фирми, ще изорат всичко а после ще ви кажат, че трябва да си платите за газа който са добили на наша територия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Господинът от снимката

    20 9 Отговор
    Да не работи за американската компания Шеврон?
    Естествено, че концесията е за 35 години, колкото е възможния добив.А че ние ще си плащаме на американците за добивания у нас гас си е отделен въпрос.Основният въпрос е какво ще остане в Добруджа след 35 години и още, защо французите със закон са забранили добивът на шистов газ.
    Какво ще стане с подпочвените води .Колко обеми вода и енергия са нужни за добивът на шистов газ и какво ще правят с вредните газове отделяни в атмосверата у нас .
  • 8 Вън сащ от България

    21 7 Отговор
    Защо в повечето европейски страно има забрана за добива на шистов газ!?
    Защо Франция и Германия наложиха мораториум върху фракинга и предпочитат да внасят газ от вън?
    Франция е една от страните в Европа с най-много от шистовите находища, защото в земните и недра се намират огромни залежи от шистов газ, ЗАЩО въпреки това тя е наложила мораториум върху фракинга.

    Също някой да обясни, след като България има огромни залежи от злато, КОЙ го добива и на 99% къде отива то???
  • 9 BG продажник

    14 6 Отговор
    Трайчо, аз ти разрешавам Американците да добиват шистов газ само от твоите ниви. Може да поканиш и Канадците, които ни изнасят земята за добив на злато. А въздухът над твоите ниви го давам на Великите колониални Британци.
  • 10 В БЪЛГАРИЯ ШИСТОВИЯ ДОБИВ Е СМЪРТОНОСЕН

    12 5 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НИ Е МАЛКА И ОТРАВЯНЕТО НА ПОДПОЧВЕНИТЕ ВОДИ МОЖЕ ДА СТАНЕ И ОТ ЕДИН СОНДАЖ !
  • 11 БОЛЕН COPOCOИД

    12 5 Отговор
    Тия щуротии за нашия газ ги слушахме преди години, когато coрoснятa трябваше да оправдае спирането на Южен Поток. А от същата соросня разбрахме и че Ф16 е много добър, те всички са летели на него, поддържали са го, затова и настояха да си нарушим парламентарната процедура по избор на изтребител и да платим без контрол от парламента едни милиарди на ФАЩ и сега нямаме изтребители. До кога да ги слушаме тия боклуци?
  • 12 ТРАЙЧО ОЩЕ ПРЕДИ ДА СТАНЕ ГЕРБЕРАСТ БЕШЕ

    11 4 Отговор
    ЛОБИСТ НА ЕНЕРГОМАФИЯТА , БОЙКО ЩОМ ГО ИЗГОНИ ЗНАЧИ ЧЕ ТОЙ ЗА НИЩО НЕ СТАВА ! ПЪЛЕН БОКЛУК Е !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 боклук на хранилка

    7 4 Отговор
    Трайчо, върни парите от общинското дружество по приватизация, които лошото статукво ти плащаше с години. 4000 хил. на месец за 5 работни дни. А орева орталъка преди местните избори 2019 колко било лошо статуквото, при което си закачен на хранилка!
  • 15 Посетител

    9 4 Отговор
    Апологетите на шистовия газ се активизираха отново. Буквално преди минути гледах по АЛФА документален филм (американски, не руски!) за това, какво се случва с водата на хората в районите, където се добива шистов газ!!! Категорично против добива на шистов газ!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Посетител

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Но не по шистова технология! Румънците имат някакви свои находища, но добива е по класическия способ. За турците - не знам.
  • 18 А бе

    6 3 Отговор
    Газ има много и той се знае къде е. В находището Хан Кубрат и на Силистар.
    Но струва ли си да се прецака туризма за газ?
    Най големите находища в щатите на газ са пред Маями и Лос Анжелис. Но хората там са казали,че бизнеса им е туризъм и не искат да се добива там газ.
  • 19 Трайчо, около Етрополе е ловното

    4 2 Отговор
    Стопанство на Гербера Фаса, ще му подплашат глиганите!! Шистов газ не се очертава да се добива в България!! Ала, Бала Приказки!!
  • 20 Съдията Дред

    5 3 Отговор
    Фракинга унищожава подземните води. А това, че някоя компания, най вероятно свързана със сина на Байдън, ще унищожава природата на България, не значи, че ще имаме газ, ще трябва да го плащаме. Като концесионна такса сигурно ще е като със златото - 3 %, като за бог да прости.
  • 21 Даа!

    2 2 Отговор
    В какъв пъзел ни вкарват поетапно фащтистан.Спряха ни всички проекти, изключително изгодни за нас- като държава и население.ЮП ,буквално на наша земя,преди старт.-63 млрд кубометра мощност.880 милиона евро годишна такса от транзит.Като основен транзитен доставчик,за вътрешно потребление ( директно теглехме нужните ни 3,5 млрд.куб
    ) с огромна преференция.Милер преди символичния пуск го каза: Дългосрочни доставки през договор,със закована отстъпка -45 %. към цената на нефта,а не- СПОТ цена.Още тогава,ни предложиха паралелна втора тръба,с двете тръби ставахме незаобиколим фактор за цяла Европа - обща мощност - 128 млрд куб,а СП-2 нямаше да съществува..За ползите на индустрия,такси от транзит- не говоря.Сега не само че ни закачат за тяхната шистова игла,но разпоредиха на зеления пл,шок,да спре доставките през Украйна.Което още повече ще оскъпи газовите доставки,и ще ни постави в пълна зависимост от тях,или удобни за тях пионки.
  • 22 Селяк

    4 4 Отговор
    Само някой да е пипнал Етрополе и региона да добива шистов газ с фракинг - ще има големи проблеми!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТРАЙЧО ДА ЧАКА ИЛИ ЗЪРНАРИТЕ

    1 2 Отговор
    ПО НОЩИТЕ ИЛИ РУСНАЦИТЕ - ИМА ЗАЩО !
  • 25 Селяк

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Природен газ добиват, а не шистов - рзликата е огромна. Пак да повторя на папагалите като теб - шистов газ в Европа добива само и единствено Полша и нито една друга държава!! Цяла европа е пълна с находища на шистов газ, но фракинга е опасен и може да доведе до екологична катастрофа, трябва да се внимава къде се прави и задължително да е в незаметръсна зона, защото риска от придизвикване на замересения и отравяне на реки и почви е не голям, ами огромен. Масово европейските държави имат забрана за добива на шиство газ. Който вярва, че България има природен газ, трябва да погледне кой дава зор за добива му, кои фирми седят зад всичко, и защо за пореден път сме дали на концесия тази опция на САЩ и то за 35год.? Преди да натискате за такъв добив, с илюзията, че България ще бъде независима, поне се запитайте, ако България няма да добива, как тогава ще стане тази независимост? Простички въпроси, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове