Last news in Fakti

12 Май, 2022 09:03 3 056 13

Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за два отдела в ГДБОП

  • бойко рашков-
  • мвр-
  • гдбоп

Служителите от отделите "Киберсигурност" и "Специални операции" са специално подбрани и трябва да взимат повече пари, смятат в МВР

Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за два отдела в ГДБОП - 1
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков предлага служителите от отделите "Киберсигурност" и "Специални операции" на ГДБОП да бъдат отделени в специални пера и да взимат до 230 на сто допълнително възнаграждение по наредбата на МВР, която урежда тази материя. Това става ясно от проектопромени в нормативния акт, пуснати за обществено обсъждане в strategy.bg, пише "Сега".

Тази наредба предвижда различни проценти по-високи допълнителни възнаграждения при изпълнение на специфични служебни дейности. Добавката се плаща като процент от половината от т. нар. база за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в системата, която законът за държавния бюджет е определил на 380 лв.

Такива допълнителни възнаграждения има например за разследващите полицаи, като при тях процента варира в зависимост къде работят - в София, Пловдив, Варна, Бургас, добавката е по-висока, а в останалите е по-ниска. Предвиждат се различни размери на добавки и за други дейности и служители. Те са дават за звената, които се занимават с антитероризъм, дават се и за постова работа, за конвоиране, за пожари, спасителни дейности и други.

Специално за отделите „Киберпрестъпност“ и "Специални операции" на ГДБОП се предлага възможно най-високия процент добавка - 230 на сто, като в аргументацията има твърде интересни и неизвестни неща.

Така в мотивите за предложението се посочва например, че отдел „Киберпрестъпност“ е единственото структурно звено в МВР, което е определено за Национална контактна точка 24/7 за запазване на компютърно-информационни данни. Той служи за директен контакт между киберексперти от други правоохранителни органи от над 180 държави. "Служителите, опериращи Националната контактна точка запазват компютърно-информационни данни в страната, които е възможно да изчезнат в рамките на няколко дни или седмици. В последствие запазените данни се изискват от страната заявител по способите за международна правна помощ", пише още в аргументите.

После се посочва, че от 2020 г. отделът е единствената контактна точка „Криптовалути“ за България. Чрез нея се осъществява взаимодействие на национално и международно ниво с борси /т. нар. ексчейнджъри/ за търговия с криптовалути, незаконни дейности в тъмен интернет, анализи на блокчейн и други противозаконни дейности, свързани с анонимно разплащане в интернет с дигитални валути.

Посочва се, че същият отдел изготвя и компютърно-технически експертни справки на местопроизшествия в интернет, анализиране на иззети дигитални носители и други веществени доказателства.

Тази структура изпълнява функцията на Център по киберпрестъпност, който осъществява дейности по разкриване, разследване и документиране на киберпрестъпления на национално ниво. Във функционалната компетентност на отдела е и реагиране на инциденти в киберсигурността в МВР.

За отдел „Специални операции“ пък се посочва, че е единственото структурно звено в МВР, на което е възложено осъществяването на дейностите по осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства. "Тази специфична дейност се извършва от специално подбрани и обучени служители, с широк кръг на специфични професионални и лични качества и умения от различни области", пише в мотивите. Пак там се посочва, че те притежават "отлична физическа и бойна подготовка, специализирана техническа подготовка и компютърни умения, владеене на чужди езици, финансова грамотност и др." Посочва се и, че те са

с "устойчиви морални качества за работа във враждебна среда".

"Извършването на тази специфична дейност е свързано със сериозна и продължителна подготовка, извършвана в условията на дълбока конспиративност, като предвид спецификата на този вид експлоатация на СРС, всички операции, провеждани от служителите на отдела се характеризират с висок риск за живота и здравето им", пишат още от МВР.

Заплатите на полицаите скачат с актуализацията на бюджета

Месечните възнаграждения на служителите в МВР ще се увеличат след актуализацията на бюджета през юли. Това обеща вътрешният министър Бойко Рашков след работната среща със синдикатите. "Имаме уверение

Веднага след това се посочва, че се предлага за отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП да бъде изрично изведен и за него бъде определен максимален размер на допълнителното възнаграждение за агентурно-оперативна или издирвателна дейност до 230%. За отдел „Специални операции“ при ГДБОП също да бъде записан максималният размер от 230% в раздела за борба с тероризма или участие в специални операции.

Изрично се посочва, че не е необходимо одобряване на допълнителни финансови средства по бюджета на МВР.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рашко

    16 7 Отговор
    Яяя пияндето се появи ... къде се беше скрил да поркаш дамаджано
  • 2 смок

    19 4 Отговор
    Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за два отдела в ГДБОП,а за пенсионерите 0%. Просто Киро е по обещанията.
  • 3 Българка

    21 2 Отговор
    Увеличение на заплати в МВР само след голяма и тотална чистка на калинки, мутри и кремълски труженици. Съкращения 20% на чантаджии и пенсионери и пълна депутинизация в силовите структури и БА
  • 4 Сулю и Пулю

    21 2 Отговор
    Ама къде беше като те немаше бе Рашко?
    Па си подкарал дамаджаните,а!?
    Кво стана с 7 хил страници обвинения към Гербавите!?
  • 5 Иванушка  🇷🇺

    15 0 Отговор
    "...Рашков иска..." - всички искаме ама НЕМА. Парите от изтеглените заеми СВЪРШИХА. Комунягите и ПП ги опапкаха. Ако не ти харесва бегай на Запад ))
  • 6 разбрал

    16 4 Отговор
    Ндаа , властта се клати във всички посоки , протести (и то - яки) има всеки ден , щуротиите на П-то на ПП-то и Крадливци са по няколко на ден , хората са настръхнали (щото джобчетата вече им се прокъсват) и за това - трябва да се ухажват джандарите и полицаите , трябва да се коткат и обгрижват , все пак те са тези ,които стоят като преграда между келешите , които уж управляват и НАРОДНАТА ЛЮБОВ , нали ?!

    Коментиран от #10

  • 7 Няма

    11 1 Отговор
    пари , България е бедна и разграбена , война в Европа и световна криза !
  • 8 Винету

    6 7 Отговор
    А копейкин и неговата пропаганда до кога? Човек, който се облагоделства от субсидии ,лъже като руски циганин (гагауз)
  • 9 А имунитета на Копейката кога?

    4 5 Отговор
    Кога ще го поиска? Аааа, то беше работа на Гешев. Пък той не е от работещите за благото на България.
  • 10 Не се клати - клатят я

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "разбрал":

    И то съвсем умишлено. Работа е на Кремъл и ДС.
  • 11 хакер милиционер

    6 1 Отговор
    охаааа ще лапам яко мангизи за имитация на дйност
  • 12 Хем се хвалим, хем нищо не казваме

    6 0 Отговор
    Някой разбра ли с ДО колко ще скочи заплатата на хакерите в МВР? Има изпусната само някаква сума ДО 380 лева над заплатата, която вероятно ще съблазнява и привлича хората от ИТ сектора с по над 6000 лева месечно възнаграждение.
  • 13 Хайде де

    4 0 Отговор
    Започвай. От 30 години все чистки и все повече политически калинки в цялата държавна и местна администрация. Първо чистихме БКП кадрите, после мутрите, след това чистихме ДС агентите, корупцията, сега калинките, утре всичките накуп, защото 30 години все чистим ама само наши с ваши и вадим от килера и въртим едни и същи тарикати, които независимо коя партия е на власт те успяват да заемат периодично високи постове. Вярвай ми и сега реформите ще напълнят още повече държавата с некадърници, защото са четворна коалиция и вече се карат публично за брой членове по комисии и им увеличават състава, а какво става скрито в разпределяне и назначаване на дейци в администрацията един бог знае
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове