12 Май, 2022 12:52 2 195 20

Нинова: Хиляди българи са подлагани на рекет, натиск и изнудване години наред

  • корнелия нинова-
  • българи-
  • натиск-
  • изнудване-
  • рекет

В пленарната зала се разглежда на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет

Нинова: Хиляди българи са подлагани на рекет, натиск и изнудване години наред - 1
Снимка: БГНЕС

"Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в началото на дебата, че ще се обсъжда един „изстрадан законопроект, но крайно необходим”, цитирана от БГНЕС.

В пленарната зала се разглежда на първо четене също законопроектът за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания. Предвижда се и създаване на регистър на колекторските фирми, въвеждат се изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил. лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

„Казвам изстрадан, защото в продължение на може би около 3-4 месеца работим по този законопроект. Проведохме много обсъждания – обществени, с потребителски организации, с колеги депутати. Всички разбирате колко е необходим този законопроект. Години наред хиляди български граждани са подлагани на натиск, на рекет, на изнудване, без държавата да може адекватно да предложи регулация на взаимоотношенията между кредиторите и потребителите", посочи Нинова.

"За пръв път се урежда тази материя със законопроект и аз разбирам, че той не е съвършен по мнението на част от депутатите, но искам да благодаря и да поздравя колегите от партиите в правителството и от управляващото мнозинство, че въпреки някои забележки, подкрепиха в комисиите на първо четене законопроекта. Ваша воля е, разбира се, между първо и второ, очакваме да се направят предложения за подобрения, но за пръв път се намери мнозинство, поне до тук - в комисиите, което има смелостта и куража да се изправи срещу 4 млрд. лв. Хората, които оперират на този пазар, не са за подценяване. Неслучайно години наред този законопроект не може да пробие в нито един парламент”, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ддд

    20 7 Отговор
    Гледам НС,напълно неадекватни са от БКП,ИТН и ПП!

    Коментиран от #16

  • 2 така е

    23 2 Отговор
    Когато е права Корни - права е ! Наистина десетки (може би - стотици) хиляди българи бяха подлагани на рекет и шантажи от ... фирми близки на БСП. Сега (в момента) на същото се подлагат и фирми и частни лица , които имат (каквито и да било) отношения с М-во на икономиката , М-во на земеделието , М-во на труда и социалните грижи и М-во на туризма.
  • 3 ТаУмВзе

    7 1 Отговор
    СЛИВЕН!
  • 4 XYZ

    13 5 Отговор
    А кога съдебната реформа, а кога структурата и ръководството на КПКОНПИ? Скоро депутатите ще излязат в летен отпуск, след това 2 месеца ще се настройват за работа .... А народът в ролята на будалата в "трай коньо за зелена трева"! Бойко ни прекара през такъв период и стигнахме до последно място в ЕС! Стига сте се занимавали с маловажни неща!
  • 5 54771

    30 5 Отговор
    Вие от БСП сте престъпници участвайки в това марионетно правителство назначено от краварите! Нинова срам нямаш ли, какво става с доходите, спестяванията на хората, инфлацията до къде стигна или важното е че сте на хранилката на власта и гузно мълчите? Вашето управление е по крадливо и по страшно, да не говорим за некадърност от това на Боко Тиквата и ГЕРБ!
  • 6 Агата Кристи

    8 5 Отговор
    Най-вече в периода 1944 - 1990 г
  • 7 ГЕРБ-Младеж

    14 9 Отговор
    При Бойко поне нямаше проблем с рекет върху бизнеса... Той направо идваше с бандата и го "конфискуваше в полза на държавата"... Има бизнес, има проблем... Нямаш бизнес, нямаш проблем...

    Коментиран от #11, #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тот

    21 0 Отговор
    Нинче.Нали този модел вие го създадохте и още го упражнявате.Нагличка си.
  • 10 защо само

    8 0 Отговор
    в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства ?
  • 11 пари - също няма

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ-Младеж":

    Ми , значи сега трябва да си много доволен (от всичко) - ГЕРБ го няма , рекет - няма , газ - няма , бензин и нафта - няма , храни - няма , ток - няма , вода - няма , работа - няма , пътища - няма , инфраструктура - няма , бъдеще - няма.
    Останаха ни само да връщаме едни заеми (ежеседмични) и да викаме САЩ и България = вечна дружба.
  • 12 анонимен

    6 0 Отговор
    никаква полза от този законопроект за наследствен потребителски кредит , такава несправедливост е това , но банките яко плащат на колекторските фирми за да продължат тормоза
  • 13 Браво Нинова Браво!! Не пропускайте най

    13 0 Отговор
    Важното!!! Наказателната лихва за просрочени плащания за нас е10+%??? В Германия, Белгия е 4% и 5%???А най бедните плащаме двойно и трой но по високи лихви, ЧСИ и Колектори са като башибозук в Държавата!! Инвалид съм, съдлъжник на бившата си съпруга за малък кредит, ЧСИ Керезиева ми взе две добавки "интеграция" по 49лв,за инвалидите, било Спестявсне?? 1200лв имах за погребение си събирам, с инсулт съм, за последно да ме "изпратят" близките!! И тях ми прибра!! Голями пари имат ЧСИ и Колектори, имат и лобита, най съществено е този лихвен процент от 10+%да слезе като в богатите ,бели държави на 4%-5%!?Успех Нинова!
  • 14 тормоз

    9 0 Отговор
    Многото приказки са излишни!

    1. Карткото решение - закон са личния фалит.
    2. По-дългото - докажете ,че частните бирници имат смисъл и с нещо са по-полезни от ДСИ-тата!
    Ако не са по-полезни, щше се окаже, че хем гражднаите са прецакани, хем държавата е отказала една дейност, която може да и носи милиони всяка година и про това да я върши по-честно и законно.

    И ако признаем, че частните бирници са нарушили грубо и фундаментално правата на български граждани, не смятате ли ,че е редно тези български граждани да бъдат компенсирани по някакъв начин?

    Или бития бит .....................................
  • 15 етикет

    2 0 Отговор
    Баце со жипо се настройва за Парламента.
  • 16 Tishko

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ддд":

    А партията на сорос-ДъБъ къде я забрави ?!
  • 17 корни

    8 0 Отговор
    нали и ти мародерстваш на гърба на народа ма оуууууууууу
  • 18 Агата Кристи

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ-Младеж":

    В полза на "държавата" след 1944 г се отнемаха хубавите жилища и имоти и в тях се настаняваха "другарите". В тези, същите имоти сега като горди собственици живеят децата и внуците им.
    Младежко, нищо не знаеш за "отнемане в полза на държавата" , а пишеш някакви измислици, дошли от фантазията ти.
    Пример: живееш в хубав 4-5 стаен в центъра. Сутринта в 5 ти тропат на вратата със заповед за изселване далече в провинцията. В рамките на 1 час трябва да се изнесеш само с ръчен багаж...
    Така, че по-кротко с приказките и фантазиите.
  • 19 Спор няма, така е

    3 1 Отговор
    Ама тези години наред, вие слугивахте не ГЕРБ и не правехте нищо, като втора политическа сила. Заедно с ДПС си разделяхте постовете по министерствата и ви беше добре. Ама сега Нинов усеща, че при следващи избори е аут от парламента, и сега стана пак социалистка. Но, вече БСП няма електорат, умори го от глад....
  • 20 Бат Бойко

    1 0 Отговор
    А ТИ КАКВО НАПРАВИ И КЪДЕ БЕШЕ ДРОГАРКО ОПОЗИЦИОНЕРКО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол